Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Touran - Opinie, sugestie itp.

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

W związku z tym, iż obecnie posiadane auto rodzinne doprowadza mnie już do szewskiej pasji (Multipla) przymierzam się powoli do zmiany tego stanu rzeczy.

Po wielu przemyśleniach, przewertowaniu setek ogłoszeń wykluczyłem poprzedniego faworyta jakim było Renault Espace, zastanawiam się poważnie nad zakupem VW Tourana. Samochód według mnie ładny, dobrze zrobiony, mam nadzieję pojeździć nim dłużej bez większych usterek. Tak przy okazji jesli ktoś zastanawia się nad kupnem Multipli....... odradzam, bo to skarbonki bez dna.

I do rzeczy:

- Jakie polecacie silniki w Touranie? Interesuje mnie dobry diesel jako baza do modów na coś mocniejszego.

Czy popularne w tym modelu silniki 2.0 Tdi to ,,te'' 2.0 Tdi które są BE, czy może już te normalniejsze? Może ktoś poda kod silnika jaki warto kupić, bo w VW od tych 3 liter zdaje się wiele zależy.

- Jakie są typowe usterki w tych samochodach? Dzieje się z nimi coś typowego ?

- Czy warto pchać się w skrzynię DSG? Nie powiem bardzo mnie kusi wizja automatu (stary się robię smile.gif

Generalnie na samochód przeznaczyłem 35-40 tys pln, mam nadzieję znaleźć w tej cenie coś sensownego.

No to co sądzicie o tym VW?

Napisano

> Generalnie na samochód przeznaczyłem 35-40 tys pln, mam nadzieję znaleźć w tej cenie coś

> sensownego.

> No to co sądzicie o tym VW?

Szwagierka rok temu kupiła Tourana 1.9 TDI, zdaje się z 2007 r., z przebiegiem bliskim 200kkm.

Ogólnie jest zadowolona. W tym czasie tylko coś w klimie padło.

7-miejsc daje spore możliwości przewozu osób, a w razie potrzeby, po złożeniu ostatniego rzędu, jest spory bagażnik.

Tylko te ceny. Zapłaciła wtedy ~ 45kzł za auto sprowadzone. Miejmy nadzieję, że nie skręcone.

Napisano

Tu sobie poprzeglądaj.

A wszystko zależy od konkretnej sztuki, znam 1 szt. która ma ponad 400kkm

i się kula dalej. Przy ok. 80kkm wysypało się koła zamachowe chyba (zrobione na gwarancji)

i później chyba większych awarii nie było. 2.0 TDI z początku produkcji.

Napisano
  • Autor

Wiesz, co do ceny powoli się uczę, iż ta akurat w pewnym sensie potrafi odzwierciedlać jakość. Mam Multiplę, która kupiłem za ok 19 tys, a drugie tyle w ciągu roku w nią wpakowałem. Owszem mam pecha, i większe wymagania niż inni użytkownicy. Samochód ma być sprawny, więc ładuję $$$. Chyba wolę dać raz więcej i później się nie urzerać, niż kupić taniej jakiegoś przykładowo francuza i studiować jego budowę podczas napraw.

Oczywiście i VW da się znaleźć w złym stanie, mimo wszystko nawet jak patrzę na ceny części zamiennych i rozwiązania techniczne, to wszystko przemawia za VW. Proste dwa przykłady akurat z mojej Bory :

- kpl. amortyzatorów Bilstain do Bory (przód - tył z osłonami i odbojami) jakieś 540-550 zł , kpl na przód do multipli wychodzi powyżej 500 zł i to bez osłon i odboi.

- Sprzęgło kpl. z dwumasą, do Bory za kpl. jakieś 1150 , do fiata sama dwumasa tyle kosztuje + sprzęgło jakieś 450 zł .

Dodając do tego, że w VW wymienię bez problemu sworznie i tuleje wahaczy, a w fiacie całe wahacze pojawia się obraz ,,tańszych marek''.

Pozdrawiam.

> Szwagierka rok temu kupiła Tourana 1.9 TDI, zdaje się z 2007 r., z przebiegiem bliskim 200kkm.

> Ogólnie jest zadowolona. W tym czasie tylko coś w klimie padło.

> 7-miejsc daje spore możliwości przewozu osób, a w miarę potrzeby, po złożeniu ostatniego rzędu,

> jest spory bagażnik.

> Tylko te ceny. Zapłaciła wtedy ~ 45kzł za auto sprowadzone. Miejmy nadzieję, że nie skręcone.

Napisano

> No to co sądzicie o tym VW?

Zrobiłem trochę tys. kilometrów zarówno pierwszym modelem Tourana, jak i tym po liftingu i w tej klasie aut moim zdaniem jest bezkonkurencyjny.

Wielką sztuką jest zapakować bagażnik w tym aucie - ponad 600l do wykorzystania.

Jeśli chodzi o silniki, to w tym pierwszym był 1,9 TDi 105KM z 6-b. manualem, drugi to 140KM 2,0 z DSG -

ten drugi wiadomo, że lepiej sobie radzi z autem, ale w tym konkretnym egzemplarzu nie było problemów (nie wiem, jakie ma oznaczenie).

Napisano

jak możesz tak piękne auto zamienić na taki klocek zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Witajcie.

> W związku z tym, iż obecnie posiadane auto rodzinne doprowadza mnie już do szewskiej pasji

> (Multipla) przymierzam się powoli do zmiany tego stanu rzeczy.

> Po wielu przemyśleniach, przewertowaniu setek ogłoszeń wykluczyłem poprzedniego faworyta jakim było

> Renault Espace, zastanawiam się poważnie nad zakupem VW Tourana. Samochód według mnie ładny,

> dobrze zrobiony, mam nadzieję pojeździć nim dłużej bez większych usterek. Tak przy okazji

> jesli ktoś zastanawia się nad kupnem Multipli....... odradzam, bo to skarbonki bez dna.

Jeździłem 3 lata Touranem '03, też był skarbonką ale to był VW TDI i był szacun na dzielni. Teraz mam nowego Scenica i szacun zniknął biglaugh.gifgrinser006.gif

> I do rzeczy

No właśnie

Tu masz wykaz silników i ich bolączek. A tutaj moje drobiazgi plus turbosprężarka zlosnik.gif

Generalnie gdyby stał w przysalonowym komisie jakiś ładny 2-3 letni Touran to bym znowu go kupił. Niestety stały same czarne Passaty wink.gif

Napisano
  • Autor

Piękne? z której strony ?? smile.gif No w sumie mam MKII więc ładniejsza niż MKI , ale skarbonkę wolę mieć i synka w szafce, a nie na parkingu smile.gif

> jak możesz tak piękne auto zamienić na taki klocek

Napisano
  • Autor

Acha, no tak, w rzeczy samej skarbona bez dna smile.gif

To może ja się pochwalę moja skarbonką:

- Nowe turbo

- Nowe wtryski

- nowy dwumas i sprzęgło x2 (jutro jadę wymienić ponownie, choć drugi raz to wina softu, ale.... niesmak pozostaje)

- Drugi silnik po małym przebiegu (poprzedni zdechł - ot tak nie był zawirusowany)

- Skrzynia biegów (pierwsza już dogorywała)

- cała masa duperelek, pierdółek, dinksów i innych dziadostw

Kasa i czas stracony - Bezcenne frown.gif

Czy kupił bym raz jeszcze fiata..... być może, ale jedynie Cromę, generalnie raczej już wiecej tego błędu nie popełnię grinser006.gif

> Jeździłem 3 lata Touranem '03, też był skarbonką ale to był VW TDI i był szacun na dzielni. Teraz

> mam nowego Scenica i szacun zniknął

> No właśnie

> Tu masz wykaz silników i ich bolączek. A tutaj moje drobiazgi plus turbosprężarka

> Generalnie gdyby stał w przysalonowym komisie jakiś ładny 2-3 letni Touran to bym znowu go kupił.

> Niestety stały same czarne Passaty

Napisano

> Acha, no tak, w rzeczy samej skarbona bez dna

> To może ja się pochwalę moja skarbonką:

> - Nowe turbo

> - Nowe wtryski

> - nowy dwumas i sprzęgło x2 (jutro jadę wymienić ponownie, choć drugi raz to wina softu, ale....

> niesmak pozostaje)

> - Drugi silnik po małym przebiegu (poprzedni zdechł - ot tak nie był zawirusowany)

> - Skrzynia biegów (pierwsza już dogorywała)

> - cała masa duperelek, pierdółek, dinksów i innych dziadostw

kupic wolnossaca benzyne i nie miec ww. problemów

Napisano
  • Autor

Jest jakiś godziwy silnik w Touranie na PB?

> kupic wolnossaca benzyne i nie miec ww. problemów

Napisano

> Może ktoś poda kod silnika jaki warto kupić, bo w VW od tych 3 liter zdaje się

> wiele zależy.

Ktoś tu kiedyś napisał coś takiego spy.gif

Quote:

Typ silnika masz na nalepce w książce serwisowej i w bagażniku.

tak po krótce:

- 2.0 TDI 8V bez wałków wyrównoważających (np. BMM, BGW) -

zero problemów mechanicznych w układzie korobowo - tłokowym,

czasem (bardzo sporadycznie) pękające głowice na mostku pomiędzy zaworami

a końcówką pompowtrysku, wyrabiające się gniazda pompowtrysków,

awaryjne turbiny i problemy wynikające z DPF,

- 2.0 TDI 16V bez wałków wyrównoważajkących z popmpkami Bosch

(np. BSY, BKD, AZV) - pękają głowice do 2007 r,

siadają pompki z końcówką "B", awaryjne rumuńskie turbiny,

kiwające się na boki pompowtryski, drgania na obrotach jałowych,

- 2.0 TDI 8V z wałkami wyrównoważającymi

(np. BKP) - problemy te same co z BMM + awarie napędu pompy oleju,

- 2.0 TDI 16 V z wałkami wyrównoważającymi i pompkami Bosch

(np. BLB, BRE) - problemy te same co z BKD + awarie napędu

pompy oleju i wałków wyrównoważających,

- 2.0 TDI 16 V z wałkami (BKP, BMR, BRD)

lub bez wałków wyrównoważających (BMN) ale z pompkami piezo od Siemensa -

analogiczne problemy jak dla tych z Boschem + problemy z pompkami

(utrata mocy, zapychanie się dysz).

Generalnie najmniej awaryjny jest BMM,

najbardziej BKP i BMR. Bardzo przyzwoity jest BKD roczniki od 2007.

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Godziwy w moim wydaniu = bezawaryjny, mocny i oszczędny grinser006.gif, albo bezawaryjny, bardzo mocny i znoszący LPG bo nie wykluczone, że się kiedyś przeproszę z tym wynalazkiem, choć ..... wolałbym nie smile.gif

> godziwy=bezawaryjny?

Napisano
  • Autor

Ocipieć można od tych kodów w tym VW grinser006.gif

> Ktoś tu kiedyś napisał coś takiego

> Quote:

> Typ silnika masz na nalepce w książce serwisowej i w bagażniku.

> tak po krótce:

> - 2.0 TDI 8V bez wałków wyrównoważających (np. BMM, BGW) -

> zero problemów mechanicznych w układzie korobowo - tłokowym,

> czasem (bardzo sporadycznie) pękające głowice na mostku pomiędzy zaworami

> a końcówką pompowtrysku, wyrabiające się gniazda pompowtrysków,

> awaryjne turbiny i problemy wynikające z DPF,

> - 2.0 TDI 16V bez wałków wyrównoważajkących z popmpkami Bosch

> (np. BSY, BKD, AZV) - pękają głowice do 2007 r,

> siadają pompki z końcówką "B", awaryjne rumuńskie turbiny,

> kiwające się na boki pompowtryski, drgania na obrotach jałowych,

> - 2.0 TDI 8V z wałkami wyrównoważającymi

> (np. BKP) - problemy te same co z BMM + awarie napędu pompy oleju,

> - 2.0 TDI 16 V z wałkami wyrównoważającymi i pompkami Bosch

> (np. BLB, BRE) - problemy te same co z BKD + awarie napędu

> pompy oleju i wałków wyrównoważających,

> - 2.0 TDI 16 V z wałkami (BKP, BMR, BRD)

> lub bez wałków wyrównoważających (BMN) ale z pompkami piezo od Siemensa -

> analogiczne problemy jak dla tych z Boschem + problemy z pompkami

> (utrata mocy, zapychanie się dysz).

> Generalnie najmniej awaryjny jest BMM,

> najbardziej BKP i BMR. Bardzo przyzwoity jest BKD roczniki od 2007.

Napisano

> Ocipieć można od tych kodów w tym VW

> > najbardziej BKP i BMR. Bardzo przyzwoity jest BKD roczniki od 2007.

Szkoda, że w Touranie nie było 1,8T zlosnik.gif Tylko same jakieś benzynowe wynalazki...

Napisano

> Godziwy w moim wydaniu = bezawaryjny, mocny i oszczędny ,

1.4 TSI 140 lub 170KM, nie słychać narzekań i pasuje do ww. kryteriów.

Chipują na +/- 200KM ale LPG nie podejdzie.

Napisano

W Touranie był silnik VW 1.6 102 KM MPI, tylko znaleźć taką wersję to masakra. JEDEN JEST NA ALLEGRO TOURAN 1.6 102KM

Napisano

> Generalnie na samochód przeznaczyłem 35-40 tys pln, mam nadzieję znaleźć w tej cenie coś

> sensownego.

Obawiam się że w tej cenie kupisz najstarsze egzemplarze.

Może skieruj swoje zainteresowanie na Zafirę B z fiatowskim zlosnik.gif dizlem pod maską - 150km w serii.

Touran na pewno wygra pod względem ilości schowków, choć to tez zależy do wersji.

Napisano

> Po wielu przemyśleniach, przewertowaniu setek ogłoszeń wykluczyłem poprzedniego faworyta jakim było

> Renault Espace,

Espace i Touran to troche inne wielkosci auta

swoja droga Espace to chyba jedyny van, ktorego bym chcial miec (koniecznie Grand)

> Czy popularne w tym modelu silniki 2.0 Tdi to ,,te'' 2.0 Tdi które są BE, czy może już te

> normalniejsze?

2.0TDI to niestety porazka, te starsze wieksza, mlodsze tez maja wady (np. piezoelektryczne wtryskiwacze)

szukaj czegos z 1,9TDI, ale ciezko bedzie

> - Czy warto pchać się w skrzynię DSG? Nie powiem bardzo mnie kusi wizja automatu (stary się robię

to jedyna opcja, ktora sklonilaby mnie do zakupu VW

baaardzo dobra skrzynia (takze w opinii mechaniorow VW)

jezdzilem kawalek w benzynie i dieselu i naprawde super (i niezauwazylem krytykowanych tu przypadlosci)

Napisano

W touranie zapomnieli zaprojektować miejsca na koło zapasowe nie ma nawet dojazdówki a o lewarku trzeba zapomnieć, za to dają pomke elektryczną i mus do koła w razie kapcia, ale proble robi się dopiero przy rozerwaniu opony.

Napisano

> Piękne? z której strony ?? No w sumie mam MKII więc ładniejsza niż MKI ,

Eeeeee MKII to nie to co MKI ....juz nie taka ładna

> ale skarbonkę wolę mieć i

> synka w szafce, a nie na parkingu

To jest najważniejsze... być zadowolonym z zakupionego auta i zawsze dotrzeć tam gdzie sie chce ....

Silniki JTD fiata są jednymi z najlepszych diesli... ale niestety rodzynki się zdarzają sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.