Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Powoli żegnamy się z Alfą 159

Featured Replies

Napisano

Produkcja w Neapolu została zatrzymana, na rzecz nowej Pandy. Zamówienia na samochód nie są już przyjmowane - klienci mogą wybierać już tylko auta z placu od dealera (tylko 4 kolry do wyboru i 1 silnik 2.0 MultiJet).

Wygląda na to, że przez dłuższy czas nie będzie sedana w segmencie D od fiata, gdyż Giulia (następca 159) pojawi się nie wcześniej niż w połowie 2013.

Źródło: italiaspeed.com

Napisano

> Produkcja w Neapolu została zatrzymana, na rzecz nowej Pandy. Zamówienia na samochód nie są już

> przyjmowane - klienci mogą wybierać już tylko auta z placu od dealera (tylko 4 kolry do wyboru

> i 1 silnik 2.0 MultiJet).

> Wygląda na to, że przez dłuższy czas nie będzie sedana w segmencie D od fiata, gdyż Giulia

> (następca 159) pojawi się nie wcześniej niż w połowie 2013.

> Źródło: italiaspeed.com

o w morde. alfa jednak zawsze po swojemu robi w biznesie samochodowym. liftingi olewają, robią dziury w produkcji... mega nonszalanccy smile.gif

Napisano

> Produkcja w Neapolu została zatrzymana, na rzecz nowej Pandy. Zamówienia na samochód nie są już

> przyjmowane - klienci mogą wybierać już tylko auta z placu od dealera (tylko 4 kolry do wyboru

> Wygląda na to, że przez dłuższy czas nie będzie sedana w segmencie D od fiata, gdyż Giulia

Fajni są włosi. Wstrzymują produkcję jednego modelu by przenieść w to miejsce produkcję pandy z Polski. Ciekawe co w 2013 wymyślą jak będzie trzeba produkować nową alfę.

Napisano

> Produkcja w Neapolu została zatrzymana...

Im mniej Alfa produkuje tym lepiej (finansowo) dla koncernu FIAT biglaugh.gif

Napisano

> Fajni są włosi. Wstrzymują produkcję jednego modelu by przenieść w to miejsce produkcję pandy z

> Bielska. Ciekawe co w 2013 wymyślą jak będzie trzeba produkować nową alfę.

Przeniosą do Bielska.Co prawda od lat już tam nie produkuje się żadnych samochodów,ale może wskrzeszą linię B.W końcu są fajniejsi niż Polacy marudzący bez pojęcia na inne nacje.

Napisano

> Przeniosą do Bielska.Co prawda od lat już tam nie produkuje się żadnych samochodów,ale może

> wskrzeszą linię B.W końcu są fajniejsi niż Polacy marudzący bez pojęcia na inne nacje.

Ale wymyśliłem z tym Bielskiem facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Szkoda. 159 to dla mnie super fura, nie zeszpecona jeszcze stylistyką wywodzącą się z Mito. Czyżby się aż tak źle sprzedawała, że poświęcają ją dla Pandy?

Napisano

Dziwna polityka. Tak samo jak było ze 147. Już wiele miesięcy przed premierą Giulietty nie można było zamówić 147 w wersji 3d, z silników zostały tylko 1.6 i 1.9 JTD, niektóre opcje były już niedostępne.

Szkoda 159 - bardzo ładny i udany jeśli chodzi o wykonanie model.... no i chyba budzący najmniej kontrowersji wśród wszystkich alf pokazanych w ostatnich latach (147, Brerę, MiTo, Giuliette wielu nie uważa za ładne)

Napisano

> Zaraz ceny używanych A159 zamiast spadać zaczną rosnąć

bardziej pospadac juz nie moga. alfa i tak przoduje w spadku wartosci, co mnie potencjalnie bardzo cieszy, bo byc moze bede za rok kupowal duze kombi - a to jest najladniejsze smile.gif

Napisano

> bardziej pospadac juz nie moga. alfa i tak przoduje w spadku wartosci, co mnie potencjalnie bardzo

> cieszy, bo byc moze bede za rok kupowal duze kombi - a to jest najladniejsze

a mnie troche zniecheca, bo po kupnie zaraz straci polowe wartosci... choc auto piekne i kusi, juz takich nie robią...

Napisano

> a mnie troche zniecheca, bo po kupnie zaraz straci polowe wartosci... choc auto piekne i kusi, juz

> takich nie robią...

no masz racje. ale pytanie czy 3 letnie auto za 30-40% wartosci nie jest warte zakupu? konkurencje kupisz w tej samej cenie 2 lata starszą, a jak sprzedajesz za kolejne 3 lata 159 6-7 latka to roznica wartosci sie zaciera praktycznie (bo konkurencji sprzedajesz 8-9 latka:) i tracisz kwotowo relatywnie malo.

dla mnie dobry deal. zwlaszcza ze 159 cierpi niezasluzenie za opinie o 156.

Napisano

>bo byc moze bede za rok kupowal duze kombi - a to jest najladniejsze

no ale 159 to nie jest duze kombi grinser006.gif

to jest ładne kombi ( o przprszm sportwagon grinser006.gif )

z absurdalnie wysoka krawedzia zaladunku zlosnik.gif

Napisano

A to chcesz to kombi wstawić do gabloty, czy chcesz nim "jeździć"?

Napisano

> no masz racje. ale pytanie czy 3 letnie auto za 30-40% wartosci nie jest warte zakupu? konkurencje

> kupisz w tej samej cenie 2 lata starszą, a jak sprzedajesz za kolejne 3 lata 159 6-7 latka to

> roznica wartosci sie zaciera praktycznie (bo konkurencji sprzedajesz 8-9 latka:) i tracisz

> kwotowo relatywnie malo.

> dla mnie dobry deal. zwlaszcza ze 159 cierpi niezasluzenie za opinie o 156.

Za mna alfa chodzi od zawsze, ale nigdy nie bylem wystarczajaco odwazny, aby jakas kupic zlosnik.gif

Jednak odkad sie przekonalem, ze wlasciwie wszystkie moje auta sie psuja (niezaleznie od marki), to moze warto chociaz miec ladne auto zlosnik.gif

W UK spadek wartosci jest jeszcze wiekszy - 2011 rocznik (nie nowki) zaczynaja sie od 20kGBP, a ceny rocznikow 2006-2007 od powiedzmy 5.5k hmm.gif I jak tu czegos takiego nie lubic serduszka.gif

Napisano

> z absurdalnie wysoka krawedzia zaladunku

Niby kombi, więc miejsca powinno być dużo, ale w tym przypadku, jak na wymiary zewnętrzne wyjątkowa ciasnota.

Ale wygląda pięknie, więc nabywca bierze ją razem z niedogodnościami wink.gif

Napisano

> Jednak odkad sie przekonalem, ze wlasciwie wszystkie moje auta się psuja (niezaleznie od marki), to

> moze warto chociaz miec ladne auto

Możesz być mile rozczarowany, gdyż w porównaniu ze 156 (zwłaszcza przed liftem) awaryjność wychodzi dużo bardziej korzystnie. Ale może poczekajmy z ostatecznymi ocenami do momentu, aż się trochę bardziej zestarzeje.

Napisano

> no ale 159 to nie jest duze kombi

> to jest ładne kombi ( o przprszm sportwagon )

> z absurdalnie wysoka krawedzia zaladunku

wystarczy htb obecnie. to "to" kombi bedzie az nadto smile.gif

Napisano

> A to chcesz to kombi wstawić do gabloty, czy chcesz nim "jeździć"?

jezdzic. skad to pytanie?

Napisano

> no masz racje. ale pytanie czy 3 letnie auto za 30-40% wartosci nie jest warte zakupu? konkurencje

> kupisz w tej samej cenie 2 lata starszą, a jak sprzedajesz za kolejne 3 lata 159 6-7 latka to

> roznica wartosci sie zaciera praktycznie (bo konkurencji sprzedajesz 8-9 latka:) i tracisz

> kwotowo relatywnie malo.

> dla mnie dobry deal. zwlaszcza ze 159 cierpi niezasluzenie za opinie o 156.

ok.gif Dokładnie tak jest. W przypadku aut o większej utracie wartości złym dealem jest zakup nowego w salonie. Potem już są same korzyści, bo kwotowo przy odsprzedaży traci się mniej, a to właśnie utratę kwotowo należy liczyć a nie - nie wiadomo czemu - procentowo.

Kiedyś było gdzieś to dokładnie pokazane na przykładzie Passata i 406 i wychodziło, że kupując używkę zawsze straci się mniej kwotowo przy odprzedaży 406 niż Passata, na dodatek kupno Passata to wywalenie na starcie i zamrożenie większej kwoty kapitału.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.