Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa hamulcowa - zamiana.

Featured Replies

Napisano

Czy pompa hamulcowa z Seicento pasuje do Uno?

Da się to przełożyć bez przeróbek?

Czy to są takie same pompy?

Czy wspomaganie tej pompy czymś się różni?

Dlaczego pytam?

Ano dlatego gdyż jadąc Seicento od Taty stwierdziłem, że hamulce są o wiele bardziej skuteczniejsze niż te w Uno Żony, gdzie wymieniłem półtora roku temu w hamulcach wszystko na nowe.

Napisano

powinno dać się przełożyć, ja miałem wsadzać z Tipo 1.4 ale po rozebraniu okazało się że jest tej samej wielkości. jeśli ma ona tyle samo wyjść co pompa od twojego uno to będzie pasowała bez problemu

Napisano

Nie wiem, czy wymiana samej pompy coś Ci da - poza tym nie od dziś wiadomo, że hamulce w Uno są gorsze od tych w CC/SC grinser006.gif

Napisano

> Czy pompa hamulcowa z Seicento pasuje do Uno?

na pewno skuteczniejsza będzie przekładka serwa z nowej pandy + tarcze ze sieny,

serwo niestety trza przystosować - użyj szukajki, było na ten temat mówione

EDYTA

Na przykład TU

Napisano

nie zadziała to, gdyż/iż/ponieważ w cc/sc hamulce działają na krzyż, rozdzielenie jest przy pompie, musiałbyś do jednego z tylnych hampli dorabiać nowe przewody... imho bezsens

co kolega chciałby tym osiągnąć?

Napisano

> nie zadziała to, gdyż/iż/ponieważ w cc/sc hamulce działają na krzyż, rozdzielenie jest przy pompie,

> musiałbyś do jednego z tylnych hampli dorabiać nowe przewody... imho bezsens

> co kolega chciałby tym osiągnąć?

nie trzeba dorabiać przewodów dodatkowych, wystarczy zaślepić ten jeden wolny przewód np czujnikiem stopu wkręcanym do pompy albo użyć trójnika i z dwóch wyjść zrobić jedno. Ja mam w planach zastosowanie tego rozwiązania z trójnikiem, żebym mógł założyć pompę z palio/sieny 1.6 16v o średnicy 22.4 czy coś koło tego, bo teraz mam 20.4 i jest za słaba do hamulców ze sieny 1.6 16v

Napisano

> nie trzeba dorabiać przewodów dodatkowych, wystarczy zaślepić ten jeden wolny przewód np czujnikiem

> stopu wkręcanym do pompy albo użyć trójnika i z dwóch wyjść zrobić jedno. Ja mam w planach

> zastosowanie tego rozwiązania z trójnikiem, żebym mógł założyć pompę z palio/sieny 1.6 16v o

> średnicy 22.4 czy coś koło tego, bo teraz mam 20.4 i jest za słaba do hamulców ze sieny 1.6

> 16v

po pierwsze - są zaślepki do otworów na przewody lub odpowietrzniki mające ten sam gwint.

po drugie - co to znaczy za słaba pompa ?

Napisano

Bo w SC są tarcze 240mm a w uno 227mm i stąd różnica w sile hamowania. Pompą tego nie "oszukasz"

Napisano

> Bo w SC są tarcze 240mm a w uno 227mm i stąd różnica w sile hamowania. Pompą tego nie "oszukasz"

I co najważniejsze, są inne zaciski bez tych popiep....ych klinów jak w Uno grinser006.gif

Napisano

> nie trzeba dorabiać przewodów dodatkowych, wystarczy zaślepić ten jeden wolny przewód np czujnikiem

> stopu wkręcanym do pompy albo użyć trójnika i z dwóch wyjść zrobić jedno. Ja mam w planach

> zastosowanie tego rozwiązania z trójnikiem, żebym mógł założyć pompę z palio/sieny 1.6 16v o

> średnicy 22.4 czy coś koło tego, bo teraz mam 20.4 i jest za słaba do hamulców ze sieny 1.6

> 16v

U mnie seryjna pompa z Uno jest idealna do 256 na tłoczku 54mm + tarcz z tyłu (tam są chyba 30mm tłoczki)... serwo mogło by być mocniejsze trochę... ale nie musi

Napisano

> U mnie seryjna pompa z Uno jest idealna do 256 na tłoczku 54mm + tarcz z tyłu (tam są chyba 30mm

> tłoczki)... serwo mogło by być mocniejsze trochę... ale nie musi

ja przy bębnach z tylu i zaciskach 54mm w uno miałem pompę 19,05mm i miała wystarczającą wydajność

Napisano

> Bo w SC są tarcze 240mm a w uno 227mm i stąd różnica w sile hamowania. Pompą tego nie "oszukasz"

i czy SC nie jest do tego lżejsze/ma zbliżoną wagę do niuńka? więc z lepszymi hampelkami musi lepiej hamować 30.GIF

Napisano

> Ano dlatego gdyż jadąc Seicento od Taty stwierdziłem, że hamulce są o wiele bardziej skuteczniejsze

> niż te w Uno Żony, gdzie wymieniłem półtora roku temu w hamulcach wszystko na nowe.

Ale w Uno w ogóle masz gorsze, czy chodzi Ci o "dohamowanie", kiedy już masz wciśnięty pedał hamulca i zwalniasz, a na końcu nagle musisz mocniej depnąć i już nie biorą? Bo jak mi powiedziano to jest spowodowane serwem, silnik na wolnych obrotach nie jest mu w stanie dalej zapewnić odpowiedniego podciśnienia.

Napisano

> i czy SC nie jest do tego lżejsze/ma zbliżoną wagę do niuńka?

jest cięższe o około 30 kg

Napisano

> jest cięższe o około 30 kg

chcę się podłączyć do tematu bo mam taki problem i nie wiem czy to jest wada bo jak podczas pracującego silnika nacisnę hamulec to obroty silnika spadają a gdy zgaszę silnik trzymając na hamulcu topedał nagle twardnieje dosłownie po zgaszeniu silnika i czy to tak ma być??

Napisano

> ja przy bębnach z tylu i zaciskach 54mm w uno miałem pompę 19,05mm i miała wystarczającą wydajność

to jest ta seryjna z Uno?

Napisano

> podczas pracującego silnika nacisnę hamulec to obroty silnika spadają

mnie obroty też się zawahają, ale zaraz wracają do normy. jedynie intensywne "pompowanie" pedałem hamulca na wolnych obrotach (coś a'la szybkość ABS-u biglaugh.gif) powoduje obniżenie obrotów, ale tak samo potraktowany bolid mego ojczulka też daje takie objawy, więc chyba tak musi być.

ale dwu-trzykrotne naciśnięcie na hamulec przy zgaszonym silniku wyczerpuje zapas podciśnienia i wtedy każdy pedał twardnieje oink.gifbiglaugh.gif

> gdy zgaszę silnik trzymając na

> hamulcu topedał nagle twardnieje dosłownie po zgaszeniu silnika

tu nie wiem, bo nigdy takiej próby nie robiłem...

> i czy to tak ma być??

na 100% ma być tak, że pedał hamulca wciśnięty podczas rozruchu silnika ma się wyraźnie obniżyć - wtedy serwo można uznać za sprawne.

Napisano

> chcę się podłączyć do tematu bo mam taki problem i nie wiem czy to jest wada bo jak podczas

> pracującego silnika nacisnę hamulec to obroty silnika spadają a gdy zgaszę silnik trzymając na

> hamulcu topedał nagle twardnieje dosłownie po zgaszeniu silnika i czy to tak ma być??

wymień zaworek od serwa - powinno pomóc.

pozdr

Napisano

> wymień zaworek od serwa - powinno pomóc.

> pozdr

hmm a nie da oczyścić zaworka? bo u mnie na zimnym silniku to przy wciśniętym pedale hamulcu to obroty waha od 700 do 900 i po puszczeniu hamulce tez waha przez kilka sekund.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.