Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawo jazdy na samochód z automatyczną skrzynią

Featured Replies

Napisano

> Osoby niepełnosprawne z upośledzeniem kończyn z natury mają specjalnie przystosowane pojazdy,

Zmienia to postac sytuacji ? Zwlaszcza, ze handycap'y sa rozne.

> trudno stawiać takie same wymagania przed kimś kto nie ma obu nóg jak przed kimś pełnosprawnym

> i to akurat jest normalne.

Moze dowiedz sie najpierw jakie wymagania egzaminacyjne musi spelnic taka osoba ! Zdaje dokladnie taki sam egzamin jak kazdy inny egzaminowany, wbrew pozorom PJ nie dostaje sie za ladne oczy czy brak nog.

> ale oczywiście w ruchu poruszają się tak jak inni kierowcy, ale nie wymagam od nich

> prowadzenia samochodów nieprzystosowanych do ich schorzeń.

No to jak to w koncu jest ?

> Taki kursant wykupuje sobie więcej godzin jazdy, uczy się w warunkach gdzie nie stanowi to

> zagrożenia ani utrudnienia.

Czyli gdzie ? Na placu ? Egzamin zdaje gdzie ? Na placu czy na miescie ?

> Przecież później nie będzie jeździł po innych drogach niż np. ja, więc wypadałoby, żeby sobie

> radził.

No i radzi sobie jezdzac automatem.

RSSSS, Bas

tak na marginesie jakie macie doswiadczenie w szkoleniu kierowcow ?

1. Na manualu ?

2. Na automacie ?

wink.gif

Napisano

> Mareczku, ale nie każdy jest tak cudownie ogarnięty jak szacowna rodzina Drozdowskich z

> Białegostoku...

to nie jest ogarnięcie klanu, to brak u niego dziwnego i niebezpiecznego zwyczaju, że wraz z prawą nogą na hamulec od razu wędruje lewa na sprzęgło... zlosnik.gif małoż takich kIEROWCÓW jest?

Napisano

> Tak jest w większości automatów - pedał hamulca podwójnej szerokości, wymyślony do hamowania prawą

> albo lewą nogą.

Moim zdaniem szeroki hamulec w automacie absolutnie nie wynika z możliwości obsługiwania go lewą nogą. Świadczy o tym środkowa (a nie lewa) pozycja hamulca oraz zwykła logika.

Jeżdząć w taki sposób można szybko wykończyć skrzynię, ponieważ będą zdarzać się momenty, gdy jednocześnie naciskamy gaz i hamulec ,a to wykańcza skrzynię.

Napisano

Niech sobie jeżdżą po egzaminie czym chcą ale na nim niech udowodnią, że potrafią (nauczyli się na kursie) robić więcej niż dwie rzeczy na raz (kierownica i pedały).

Nie nazywam nikogo człowiekiem drugiej kategorii ale tak jak nie każdy z różnych względów może być nurkiem, pilotem, baletnicą, itp., tak nie każdy musi mieć prawo jazdy (niektórzy nie mają predyspozycji i żadna ilość godzin kursu tego nie zmieni)!

Jak przerasta ich zmiana biegów to czy nie przerośnie ich pierwsza lepsza niestandardowa sytuacja na drodze...!?

Napisano

> to nie jest ogarnięcie klanu, to brak u niego dziwnego i niebezpiecznego zwyczaju, że wraz z prawą

> nogą na hamulec od razu wędruje lewa na sprzęgło... małoż takich kIEROWCÓW jest?

Jakoś nie mam z tym problemu gdy jadę manualem. Ciekawe skąd wywiodłeś swój wniosek. smirk.gif

mar00ha

Napisano

>Niech sobie jeżdżą po egzaminie czym chcą ale na nim niech udowodnią, że potrafią (nauczyli się na kursie) robić więcej niż dwie rzeczy na raz >>

>(kierownica i pedały).

ale PO CO maja robic 3 rzeczy na raz a nie dwie?

co to zmienia?a moze lepiej jeszcze w miedzyczasie niech szydelkuja?

> Jak przerasta ich zmiana biegów to czy nie przerośnie ich pierwsza lepsza niestandardowa sytuacja

> na drodze...!?

podaj choc jeden przyklad na dowod ze dzieki manualnej skrzyni biegow w czasie jazdy zwieksza sie bezpieczenstwo lub plynnosc jazdy.a ludzie w magiczny sposob staja sie swietnymi kierowcami hehe.gif

Napisano

> Hamulec w automatach jest wielki, moja lewa nowa po prostu chciała coś wcisnąć

Jest wielki, ale jest na środku. Jeżdżę automatem od trzech lat i nie zdarzyło mi się hamować lewa stopa...

Napisano

> Nie ma pustki, tylko jest lewa część pedału hamulca.

Ja tam mam pustkę i nie mam problemów ze zmiana auta. Po pracy jadę automatem, w pracy są manuale, do domu wracam automatem smile.gif Nawet się zbytnio nie zastanawiam jaka skrzynie ma auto, po prostu wsiadam i jadę... zlosnik.gif

Napisano

Już było to pisane-żeby rozwijać zdolności psycho-fizyczne.

Napisano

> to nie jest ogarnięcie klanu, to brak u niego dziwnego i niebezpiecznego zwyczaju, że wraz z prawą

> nogą na hamulec od razu wędruje lewa na sprzęgło... małoż takich kIEROWCÓW jest?

Raczej chodzi o końcowy odruch wciśnięcia sprzęgła przy zatrzymaniu...

Ale i tak - nie każdy jest tak cudownie ogarnięty...

Napisano

> Niech sobie jeżdżą po egzaminie czym chcą ale na nim niech udowodnią, że potrafią (nauczyli się na

> kursie) robić więcej niż dwie rzeczy na raz (kierownica i pedały).

Niby w jakim celu ? Zwlascza, ze maja ograniczenie i nie moga prowadzic manuali. Dalej pytam co w przypadku gdy ktos na kursire sobie z tym nie radzi ?

> nie każdy z różnych względów może być

> nurkiem, pilotem, baletnicą, itp.,

Tak, tylko, ze aby zostac nurkiem czy pilotem musisz przjscodpowiednie badania lekarskie. Co do baletnicy tez troche inna bajka, tu zdolnosci sa duuuuzo wyzsze niz w przypadku jazdy autem. Dletego, ze sobie nie radza wybieraja automat i jezdza nim do konca zycia.

> nie każdy musi mieć prawo jazdy (niektórzy nie mają

> predyspozycji i żadna ilość godzin kursu tego nie zmieni) !

Zgadzam sie z tym, ze nie kazdy musi je miec, ba sa osoby ktire nie powinny go miec !

Ponawiam pytanie ile osob w swoim zyciu wyszkoliles na manualu a ile na automacie ?

Z mojej praktyki wynika, ze ci ktorzy nie radza sobie z manualem przechodza na automat i po wyjezdzeniu podwojnej ilosci godzin ( plus – minus ) zdaja

> Jak przerasta ich zmiana biegów to czy nie przerośnie ich pierwsza lepsza niestandardowa sytuacja

> na drodze...!?

Nie, nie przerasta ich !

A teraz wyobraz sobie, ze ktos wpada na pomysl any na auta o ocy ponad 150 KM musisz wyrobic kat. C, z psychomororyka nie masz problemow a odpadasz przy badaniu wzroku czy innym badaniu.

> Już było to pisane-żeby rozwijać zdolności psycho-fizyczne.

Zarzuciles mi wycieczki osobiste, no niestety musze tu przytoczyc, ze jestes w tej dziedzinie laikiem, nie psycho-fizyczne

a

PSYCHOMOTORYCZNE

wink.gif

Napisano

> Zmiana biegów u normalnego kierowcy następuje z automatu, nie rozpraszając jego uwagi!

Chłopie, co ty p...ierniczysz?

Wszyscy wiemy, że TY jesteś najlepszym na świecie drajwerem i Robcio Kubica to przy Tobie pikuś, ale zejdź czasem na ziemię, ujmij w dłoń koło, puknij się nim w czoło i zastanów się, co piszesz.

Napisano

Może jest tak jak u mnie:

Mam zawodowe PJ i na badaniach miałem wpis że moge jezdzic w okularach, na PJ wpisu nie ma.

Ale przy kontroli policji pan policjant po sprawdzeniu w kompie już wszystko wiedział:)

Napisano

> Czy w manualu hamujesz lewą nogą?(pytanie retoryczne)

Tak, jak ktoś mi siedzi na tyłku, czego strasznie nie lubię...

> Skoro nie, to dlaczego robisz to w automacie?(pytanie retoryczne)

Hamuję to efekt, zamiarem jest naciśnięcie sprzęgła, co jakiś czas noga sama

go szuka - na szczęście rzadko mi sie zdarza prowadzić takie auto. Po prostu

bywało tak, że zamiast ruszyć, auto wyło silnikiem albo mieliło oponami przez

chwilę, bo lewa nowa siedziała na hamulcu, myśląc że to sprzęgło i chciałem

ruszyć jak w manualu grinser006.gif

Napisano

> Chłopie, co ty p...ierniczysz?

> ale zejdź czasem na ziemię, ujmij w dłoń koło, puknij się nim w czoło i zastanów się, co

> piszesz.

Wlasciwie wyczerpales temat ! biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Egzaminy powinny być IMO tylko na manualu (dodatkowa czynność za kółkiem wpływa na rozwój

> psycho-fizyczny kierowcy), a to jakim autem będzie ktoś jeździł później to nieistotne!

Masz rację. Automatem to i małpę nauczy się jeździć.

Napisano

> Masz rację. Automatem to i małpę nauczy się jeździć.

wyczuwam w tej wypowiedzi ukryta teze-jezdzacy manualami to "lepszy" rodzaj kierowcy.automatami jezdza ludzie z inteligencja orangutana.wspolczuje no.gif

Napisano

Przez ostatnie 10 lat jezdzilem automatem, ze wzgledow zawodowych zmuszon jestem jezdzic manualem - niestety.

wink.gif

Napisano

Moze małpę tak, ale amerykańców to nie koniecznie vide porwania przez Toyoty zlosnik.gif

Napisano

> Przesadzasz. Moja siostra uczyła się jeździć w USA i tam zrobiła prawo jazdy. Jeździła tylko

> automatem. Po przyjeździe do Polski potrzebowała się tylko nauczyć ruszać. Reszta poszła

> łatwo.

Chyba jednak jest coś na rzeczy.

Mój kolega ma swojego bardzo dobrego kolegę w USA.

Ten kolega kolegi kilkanaście lat temu wyjechał za ocean. Pierwszy raz wrócił do kraju rok temu.

Pożyczył od rodziny Fiata Uno (o ile dobrze pamiętam). Całe miasteczko Zduńska Wola przejechał na 1 biegu. Później temu od kogo pożyczył to biedne auto trochę się żalił że to auto jest bardzo słabe, jedzie maks 30km/h (maks prędkość mogę pomylić, nie pamiętam dokładnie co opowiadał kolega zlosnik.gif)

Zrobiło mu się strasznie wstyd jak mu uświadomili że biegi należy zmieniać. Okazało się że trudno mu jest sobie przypomnieć jak to się robi. Ze sprzęgłem jeszcze jakoś sobie radził, ale synchronizacja nogi i ręki już gorzej szła i przy każdej zmianie biegów był kangur lub zgrzyt trybów no.gif

Ostatecznie w rodzinie znalazło się jakieś auto z automatem i to mu pożyczyli na czas pobytu w PL.

Nie widziałem gościa na żywo, ale z opowieści kolegi wynika że ten jego kumpel nie jest idiotą.

Napisano

> Jak mozna jechac na pamiec, gdy wiesz ze jedziesz automatem?

> Pamietam jak pierwszy raz wsiadlem wiele lat temu do automatu, nie wiedzialem o nim nic, ale jak

> juz ruszylem to nigdy ale to nigdy nie zdarzylo mi sie pomylkowo szukac sprzegla - przeciez

> sie pamieta ze sie jedzie automatem.

A ja raz dostałem na jazdę testową Puga 607. Ujechałem ze 2km i wcisnąłem "sprzęgło". Ja i moja dziewczyna prawie pocałowaliśmy szybę zlosnik.gif

Napisano

> Mój kolega ma swojego bardzo dobrego kolegę w USA.

> Ten kolega kolegi kilkanaście lat temu wyjechał za ocean. Pierwszy raz wrócił do kraju rok temu.

> ... z opowieści kolegi wynika że ten jego kumpel nie jest idiotą.

Byla szwagierka wyemigrowala do Hameryki chyba w '89r. jako siuska. PJ rowniez zrobila tam, po przyjezdzie do PJ nie umiala jezdzic manualem, klalem na czym swiat stoi bo w sumie przez 2400 km musialem prowadzic bez podmianki biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Byla szwagierka wyemigrowala do Hameryki chyba w '89r. jako siuska. PJ rowniez zrobila tam, po

> przyjezdzie do PJ nie umiala jezdzic manualem, klalem na czym swiat stoi bo w sumie przez 2400

> km musialem prowadzic bez podmianki

Zapomniałem dodać że kolega ma pod 50tkę. Jego kumpel zapewne też, bo to chyba kolega ze studiów.

Wyemigrował z PL jak miał sporo po 30tce, zatem przejechanych miał mnóstwo kilometrów na ręcznej skrzyni biegów. A jednak zapomniał icon_rolleyes.gif

Napisano

> Wlasciwie wyczerpales temat !

Się tak nie ciesz, bo ja nie w roli sprzymierzeńca uciśnionych, tylko tępiciela głupoty występuję.

Napisano

> Się tak nie ciesz, bo ja nie w roli sprzymierzeńca uciśnionych, tylko tępiciela głupoty występuję.

No co Ty nigdy bym sie nie osmielil biglaugh.gif

Nie zmienia postaci, ze mam takie a nie inne zdanie.

wink.gif

Napisano

> Jakoś nie mam z tym problemu gdy jadę manualem. Ciekawe skąd wywiodłeś swój wniosek.

> mar00ha

spineyes.gif a ja Cię właśnie wyróźniłem zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.