Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawo jazdy na samochód z automatyczną skrzynią

Featured Replies

Napisano

Prawo jazdy na samochód z automatyczną skrzynią biegów ma teoretycznie uprawniać tylko do prowadzenia samochodów z taką właśnie skrzynią. Jak to jest w praktyce?

Znajoma osoba zrobiła właśnie kurs na samochodzie z automatem. Potem zrobiła egzamin na tym samym samochodzie. Ostatnio dostała prawo jazdy... które wygląda identycznie jak zwykłe prawo jazdy kat.B. Oglądałem je dokładnie i praktycznie niczym się nie różni od mojego hmm.gif W rubryce 12 coś powinno być wpisane? Nic nie ma hmm.gif

Jak policja rozpozna co to za prawo jazdy? Czy to oznacza, że można na takim prawku jeździć też zwykłymi samochodami?

Napisano

Zgodnie z nowymi przepisami (nie wiem od kiedy maja obowiazywac) rzeczywiscie ma byc tak, ze jesli zdaje sie egzamin na automatycznej skrzyni biegow, to nie mozna jezdzic manualami i ma to byc zaznaczone w PJ. Rodza sie dwa pytania:

1. od kiedy maja nowe przpisy obowiazywac

2. w jaki sposob ma to byc zaznaczone na PJ

Napisano

a co prawko ma do skrzyni biegow ?? - chyba w tym kraju jeszcze dostaje sie prawko za umiejetnosc poruszania sie w ruchu drogowym , a nie za typ skrzyni biegow

wiele szkol jazdy umozliwia jazdy automatami

no dobra - ja zdawalem na manualnej skrzyni - to juz nie moge jezdzic moja laguna z automatem ?? .... no chore to troche jest

Napisano

> a co prawko ma do skrzyni biegow ?? - chyba w tym kraju jeszcze dostaje sie prawko za umiejetnosc

> poruszania sie w ruchu drogowym , a nie za typ skrzyni biegow

> wiele szkol jazdy umozliwia jazdy automatami

> no dobra - ja zdawalem na manualnej skrzyni - to juz nie moge jezdzic moja laguna z automatem ??

> .... no chore to troche jest

A kto pisze, że nie można jeździć automatem jak robiłeś prawko na manualu? Wyciągasz pochopne, zbyt daleko idące wnioski.

A rodzaj skrzyni biegów dla początkującego kierowcy ma wpływ na poruszanie się w ruchu drogowym, tak ciężko Ci to zrozumieć?

Wsadź przeciętnego gościa, który jeździł TYLKO automatem do samochodu z manualem i każ mu jechać - na 99% jazda ta nie będzie tak samo "gładka" jak na automacie, którym wcześniej jeździł.

Napisano

> a co prawko ma do skrzyni biegow ?? - chyba w tym kraju jeszcze dostaje sie prawko za umiejetnosc

A jak sobie wyobrażasz jazdę kogoś, kto nie umie zmieniać biegów, operować sprzęgłem?

Są osoby, które nie potrafią opanować tej techniki.

Znajoma Polka zaczęła w Londynie naukę jazdy w wieku ponad 60 lat, najpierw na manualu ale marnie jej to szło - żabki, gaśnięcie silnika itd.

Instruktor poradził zmianę na automat - nauczyła się jeździć, dostała prawko "Automatic Only" , kupiła Toyotę z automatem i po kilku latach, gdy woziła mnie po Londynie' byłem zaskoczony jej sprawnością poruszania się w tamtejszym ruchu.

,

> no dobra - ja zdawalem na manualnej skrzyni - to juz nie moge jezdzic moja laguna z automatem ??

Przesiadka z manuala na automat jest znacznie prostsza - wystarczy zapomnieć o używaniu lewej stopy.

Napisano

Tu malo kto wie o takim prawku bo to margines. Ale oświece was jest specjalne prawo jazdy i powinno być to zaznaczone w dokumencie. skoro zapomnieli to się tylko cieszyć.

Quote:

Jeżeli natomiast kursant zdał egzamin na prawo jazdy pojazdem z automatyczną skrzynią biegów to otrzymuje prawo jazdy z wpisanym specjalnym kodem (kod 78 ), który oznacza, że właściciel tego dokumentu jest upoważniony do poruszania się tylko pojazdami z tego typu skrzynią. Przepis ten obowiązuje w Polsce od 1 stycznia 2003 r.

Napisano

> hmmm, dzisiaj nie 1.04

> od kiedy to to jest? i czemu nigdzie o tym nie trabia?

mało wiesz, niestety mało szkół ma auto pod to, pozatym jest to problematyczne bo później musisz robić prawko na manual.Kuzynka żony nie mogła zdać 11 razy, wtedy poszła na badania i okazalo się że ma niedowład lewej nogi o czym wiedziała ale nie myslala że utrudni to jazde autem. Za każdym razem oblewała bo auto gasło bo nie nadążała ze sprzęgłem.

Obecnie ma prawko na automat i jeździ takowym autem bezkolizyjnie od 3 lat. Gdyby badania lekarskie byly przeprowadzone skrupulatnie, nie byłoby problemu.

Napisano
  • Autor

> Tu malo kto wie o takim prawku bo to margines. Ale oświece was jest specjalne prawo jazdy i powinno

> być to zaznaczone w dokumencie. skoro zapomnieli to się tylko cieszyć.

> Quote:

> Jeżeli natomiast kursant zdał egzamin na prawo jazdy pojazdem z automatyczną skrzynią biegów to

> otrzymuje prawo jazdy z wpisanym specjalnym kodem (kod 78 ), który oznacza, że właściciel tego

> dokumentu jest upoważniony do poruszania się tylko pojazdami z tego typu skrzynią. Przepis ten

> obowiązuje w Polsce od 1 stycznia 2003 r.

Tak, to widziałem już wcześniej. Teraz wygooglałem, że ten kod powinien być w rubryce na dole, jak na obrazku poniżej.

prawo-jazdy-foto.jpg

W prawie jazdy, osoby o której pisałem, nie ma tego kodu.

Ewidentnie musi być jakaś dziura w przepisach lub procedurach, bo z tego co się zorientowałem to nie pierwszy przypadek, że w prawie jazdy ten kod nie jest wpisany.

Napisano
  • Autor

> hmmm, dzisiaj nie 1.04

W Polsce stosunkowo niedużo osób robi takie prawo jazdy, więc pewnie jeszcze nie zauważyli, że coś jest nie tak.

Napisano
  • Autor

Jak zdawałeś na manualnej to możesz jeździć zarówno manualem jak i automatem. Zresztą, każdy kto próbował jeździć automatem wie, że nie ma większego problemu żeby przesiąść się z manuala na automat.

W drugą stronę jest trudniej. Osoby, które jeździły tylko automatem nie potrafią jeździć manualem.

Według polskich przepisów prawo jazdy na samochód z automatem teoretycznie uprawnia do prowadzenia tylko takiego właśnie samochodu.

Napisano

> Tak, to widziałem już wcześniej. Teraz wygooglałem, że ten kod powinien być w rubryce na dole, jak

> na obrazku poniżej.

> W prawie jazdy, osoby o której pisałem, nie ma tego kodu.

> Ewidentnie musi być jakaś dziura w przepisach lub procedurach, bo z tego co się zorientowałem to

> nie pierwszy przypadek, że w prawie jazdy ten kod nie jest wpisany.

Wytłumaczenie jest banalnie proste - źle wydrukowany blankiet prawa jazdy, albo ktoś coś popierdzielił w WORD-zie/urzędzie.

Pytanie, czy (warto) eskalować temat, bo:

- z jednej strony - ma(sz) "lepsze" prawo jazdy (prawo jazdy z manualem jest "kompatybilne" na jazdę z automatem. W drugą stronę to nie działa)

- z drugiej strony - jest to błąd po stronie wydającego dokument - w razie poważnego gnoju ktoś może chcieć pogrzebać w papierach i jeżeli okaże się, że jeździec nielegalnie ujeżdżał manuala, to może mieć ciepło...

Ja - jako jurysta - jednak złożyłbym reklamację w urzędzie - jak walnęli się w blankiecie, to powinni wymienić bez opłat.

Jeśli walnęli się mocno w papierach i brak ograniczenia jest "legalny", to ma(sz) ekstrabonus :-) Chociaż dla spokoju sumienia przed zaczęciem ujeżdżania manuala wziąłbym parę godzin jazd na nauce jazdy.

Napisano

> a co prawko ma do skrzyni biegow ??

daj jakiemus amerykaninowi co jeździł tylko automatem manuala, to isę boleśnie przekonasz co to ma do rzeczy.

uu mnie kolo nie potrafil sie skupić kiedy ma wcisnąc sprzęgło i w czasie wajchowania biegami, zjeżdżał na drugi pas, bo musiał zobaczyć jaki jest układ biegów facepalm%5B1%5D.gif plus prawie zajechał mi skrzynię biegów, bo i tak zapominał o tym sprzęgle sick.gif

Napisano

> hmmm, dzisiaj nie 1.04

Od wielu lat.

Napisano

Ty robiles prawo jazdy na kazdy rodzaj skrzyni biegów, a w tym wątku mowa o osobie ktora robila prawko tylko na automat - wtedy ma zakaz jazdy z manualna skrzynia biegów. To zadna nowosc, od lat tak jest.

Napisano

Kolego, jak niemasz pojecia to nie pisz [motyla noga], zainteresuj sie moze najpierw tematem. To, ze mozesz jezdzic automatem gdy zdales na manualu nie oznacza, ze mozn aodwrotnie - inna psychomotoryka - a raczej jej brak.

W PJ powinien byc wpis w rubryce 12. Jezeli niema to urzad dal ciala biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

W drugą stronę z kolei też nie jest tak prosto, bo jeździłem przez jakiś czas

takim starym automatem 4-biegowym i pasażerowie parę razy zaliczyli prawie

szybę grinser006.gif

Napisano

> W drugą stronę z kolei też nie jest tak prosto, bo jeździłem przez jakiś czas

> takim starym automatem 4-biegowym i pasażerowie parę razy zaliczyli prawie

> szybę

Owszem, jak sie hamuje lewa noga biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Owszem, jak sie hamuje lewa noga

Hamulec w automatach jest wielki, moja lewa nowa po prostu chciała coś wcisnąć grinser006.gif

Napisano

> daj jakiemus amerykaninowi co jeździł tylko automatem manuala, to isę boleśnie przekonasz co to ma do rzeczy.

> uu mnie kolo nie potrafil sie skupić kiedy ma wcisnąc sprzęgło i w czasie wajchowania biegami,

> zjeżdżał na drugi pas, bo musiał zobaczyć jaki jest układ biegów plus prawie zajechał mi

> skrzynię biegów, bo i tak zapominał o tym sprzęgle

Przesadzasz. Moja siostra uczyła się jeździć w USA i tam zrobiła prawo jazdy. Jeździła tylko automatem. Po przyjeździe do Polski potrzebowała się tylko nauczyć ruszać. Reszta poszła łatwo.

mar00ha

Napisano

> W drugą stronę z kolei też nie jest tak prosto, bo jeździłem przez jakiś czas

> takim starym automatem 4-biegowym i pasażerowie parę razy zaliczyli prawie szybę

To już trzeba nie myśleć co się robi. Po przesiadce na automat nigdy nie zdarzyło mi się hamować lewą nogą.

mar00ha

Napisano

> To już trzeba nie myśleć co się robi. Po przesiadce na automat nigdy nie zdarzyło mi się hamować

> lewą nogą.

Nie generalizuj. Nie robisz wielu rzeczy na pamięć? To tak sam jak ze wstecznym,

wsiadam do takiego auta gdzie się to wrzuca do przodu, albo nie chce wejść

bo trzeba jakiś guzik nacisnąć zlosnik.gif

Napisano

> Nie generalizuj. Nie robisz wielu rzeczy na pamięć?

Jak mozna jechac na pamiec, gdy wiesz ze jedziesz automatem? niewiem.gif

Pamietam jak pierwszy raz wsiadlem wiele lat temu do automatu, nie wiedzialem o nim nic, ale jak juz ruszylem to nigdy ale to nigdy nie zdarzylo mi sie pomylkowo szukac sprzegla - przeciez sie pamieta ze sie jedzie automatem.

Napisano

> Jak mozna jechac na pamiec, gdy wiesz ze jedziesz automatem?

> Pamietam jak pierwszy raz wsiadlem wiele lat temu do automatu, nie wiedzialem o nim nic, ale jak

> juz ruszylem to nigdy ale to nigdy nie zdarzylo mi sie pomylkowo szukac sprzegla - przeciez

> sie pamieta ze sie jedzie automatem.

Kiedyś jeździłem automatami, pierwsze autko, którym jeździłem jak zrobiłem prawko miało automatyczną skrzynię biegów. Później przez wiele lat jeździłem tylko manualami. Od tego roku znowu jeżdżę głównie autkiem z automatyczną skrzynią biegów, przez pierwsze kilka dni szukałem sprzęgła jadąc automatem i zdarzyło się raz czy dwa, że niechcący zgasł mi manual. Obecnie przesiadam się czasami codziennie, czasami co kilka dni do manuala i kompletnie nie zauważam różnic(poza komfortem, ale zabawa manualem co pewien czas(nie codziennie) też ma swoje zalety).

Kwestia przyzwyczajenia.

@Twinsen: zdarza się, że ludzie, którzy pierwszy raz wsiadają do autka z automatyczną skrzynią, jadą na dwie nogi - tak się nie da bo będziesz robił kangurki, lewa noga podwinięta pod fotel i do przodu smile.gif

Czy w manualu hamujesz lewą nogą?(pytanie retoryczne)

Skoro nie, to dlaczego robisz to w automacie?(pytanie retoryczne)

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To już trzeba nie myśleć co się robi. Po przesiadce na automat nigdy nie zdarzyło mi się hamować

> lewą nogą.

> mar00ha

jaki Ty jestes wspaniały hehe.gif to nie wazne ze praktycznie kazdy sie na poczatku myli, bo to jest nawyk poprostu, ale Ty jestes idealny i brak Ci nawyków smirk.gif

Napisano

> jaki Ty jestes wspaniały to nie wazne ze praktycznie kazdy sie na poczatku myli, bo to jest nawyk

> poprostu, ale Ty jestes idealny i brak Ci nawyków

Co to za nawyk, jak w miejscu sprzęgła jest po prostu pustka? Nie bądź śmieszny.

mar00ha

Napisano

> Co to za nawyk, jak w miejscu sprzęgła jest po prostu pustka? Nie bądź śmieszny.

> mar00ha

Nie ma pustki, tylko jest lewa część pedału hamulca.

Napisano

> Nie ma pustki, tylko jest lewa część pedału hamulca.

Dziwne, bo depczę i depczę lewą nogą, a tam pustka.

mar00ha

Napisano

> Nie generalizuj. Nie robisz wielu rzeczy na pamięć? To tak sam jak ze wstecznym,

> wsiadam do takiego auta gdzie się to wrzuca do przodu, albo nie chce wejść

> bo trzeba jakiś guzik nacisnąć

Przesiadka kilka lat temu na automat (jedyne auto w domu) - bez problemu, ani jednej pomyłki, ani jednego problemu od samego początku.

Przesiadki krótkoterminowe na manuale - w czasie jazdy bez problemu. Natomiast w pierwszej fazie mam problemy z synchronicznością posługiwania się sprzęgłem i gazem. Zdarza mi się też zapomnieć wcisnąć sprzęgła w końcowej fazie hamowania i zaduszam silnik. Trwa to przez kilka godzin jazdy, później już wszystko gładko.

Jadąc manualem mam jedną refleksję - ile niepotrzebnej fizycznej żmudnej roboty jest do wykonania, poza tym odzwyczaiłem się od tego, że samochód stojący pod górkę się cofa i parę razy byłem zaskoczony.

Napisano

> Nie ma pustki, tylko jest lewa część pedału hamulca.

Tak jest w większości automatów - pedał hamulca podwójnej szerokości, wymyślony do hamowania prawą albo lewą nogą.

Są jednak pojazdy z małym, normalny pedałem hamulca - np mój były Rover 114 automatic z bezstopniową skrzynią.

W miejscu pedału sprzęgła była pustka.

Osobie jeżdżącej stale manualem nieco trudno nauczyć się hamować lewą nogą.

Sprzęgło naciska się szybko a zwalnia powoli, hamulec naciska z wyczuciem a szybko puszcza.

Przy próbie hamowania lewą, przyzwyczajoną do obsługi sprzęgła nogą można głową (swoją lub pasażera) w szybę walnąć

Napisano

po zakupie auta z automatem lewa noga mnie bolała zlosnik.gifod trzymania jej z tyłu co by przypadkiem nie nacisnąć na hamulec ręczny-nożny zlosnik.gif , prywatnie jedzenie automatem,pracuje z na manuału i nigdy się nie pomyliłem, dzieciom swoim jak dawałem się przejechać na pustej drodze to chcieli używać obydwóch nóg zlosnik.gif

Napisano

Wiem,że to co napiszę może być mało popularne ale jak kogoś "przerasta" zmienianie biegów, to taka osoba nie powinna jeździć po drogach...!

Egzaminy powinny być IMO tylko na manualu (dodatkowa czynność za kółkiem wpływa na rozwój psycho-fizyczny kierowcy), a to jakim autem będzie ktoś jeździł później to nieistotne!

Napisano
  • Autor

> W PJ powinien byc wpis w rubryce 12. Jezeli niema to urzad dal ciala

Uściślę bo chyba wprowadziłem trochę zamieszania.

Kod powinien być wpisany na dole tabelki tak jak widać na tym zdjęciu:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=285291841&page=0&vc=1

To pole w tabelce nie mu numeru.

Na początku napisałem o rubryce 12 bo myślałem, że tam będzie właśnie jakiś wpis (według legendy na PJ rubryka 12 to miejsce na ograniczenia).

Napisano

> Wiem,że to co napiszę może być mało popularne ale jak kogoś "przerasta" zmienianie biegów, to taka

> osoba nie powinna jeździć po drogach...!

> Egzaminy powinny być IMO tylko na manualu (dodatkowa czynność za kółkiem wpływa na rozwój

> psycho-fizyczny kierowcy), a to jakim autem będzie ktoś jeździł później to nieistotne!

ja dodalbym jeszcze aby skrzynia biegow byla niesynchronizowana i miala polbiegi-jakos kierowcy starow i innych zabytkow zyja i nie narzekaja ok.gif

oczywiscie auto bez serwa kierownicy i hamulcow .no i egzaminy ze skala trudnosci jak w lotnictwie wojskowym.

czemu na calym swiecie egzaminy sa tak skonstruowane aby kierowca je zdal a tylko w polsce wszyscy chca aby byla jak najmniejsza zdawalnosc yikes.gif

Napisano

> Wiem,że to co napiszę może być mało popularne ale jak kogoś "przerasta" zmienianie biegów, to taka

> osoba nie powinna jeździć po drogach...!

Bo ?

To, ze kos ma problemy z psychomotoryka czyni go obywatelem II – giej klasy ? Czy taka osoba zna gorzej przepisy od osoby ktora jezdzi manalem ?

Rzeklbym, ze jezdzac auomatem ma sie wieksze pole do obserwacji oraz bezstresow< jazda, kierowca automatu koncentruje sia zupelnie inaczej i bardziej na obserwacji ruchu.

> Egzaminy powinny być IMO tylko na manualu (dodatkowa czynność za kółkiem wpływa na rozwój

> psycho-fizyczny kierowcy),

Co robi osoba ktora ma juz psychomotoryke rozwinieta / lub inaczej rozwinieta ? Co z ludzmi ktorzy maja handycap ? Idac tym tropem PJ powinni otrzymywac tylko czystej krwi obywatele ? Ty faszysta jestes ?

a to jakim autem będzie ktoś jeździł później to nieistotne !

Misiu kolorowy, w samych USA jezdzi tyle automatow, ze w PL za 1000 lat tyle jezdzic nie bedzie ( inna sprawa, ze tam troche insza kultura biglaugh.gif )

wink.gif

Napisano

Zmiana biegów u normalnego kierowcy następuje z automatu, nie rozpraszając jego uwagi!

Jak ktoś tego nie ogarnia to nie powinien nawet kierować kosiarką...!

Napisano

> Czy taka

> osoba zna gorzej przepisy od osoby ktora jezdzi manalem ?

Sorry, ale z samą suchą znajomością PoRD to daleko nie zajedziesz a na pewno nie będzie to ani płynne ani bezpieczne.

> Rzeklbym, ze jezdzac auomatem ma sie wieksze pole do obserwacji oraz bezstresow< jazda,

facepalm%5B1%5D.gif Boshe jak kogoś stresuje zmiana biegów to nie powinien wsiadać za kółko na drodze publicznej.

> kierowca

> automatu koncentruje sia zupelnie inaczej i bardziej na obserwacji ruchu.

Niby jak? Bo jedyne różnice to komfort, np. bułkę z drive-in'a je się wygodniej.

> Co robi osoba ktora ma juz psychomotoryke rozwinieta / lub inaczej rozwinieta ? Co z ludzmi ktorzy

> maja handycap ? Idac tym tropem PJ powinni otrzymywac tylko czystej krwi obywatele ? Ty

> faszysta jestes ?

Mylisz faszystów z Prawdziwymi Polakami a różnica jest spora, ale to temat na HP a nie na MK.

> a to jakim autem będzie ktoś jeździł później to nieistotne !

Sorry, ale uważam, że pełnosprawny człowiek powinien mieć PJ pozwalające prowadzić zarówno samochody z manualną skrzynią biegów(których w PL jest większość) jak i automatyczną oraz powinien w miarę swobodnie czuć się w obu typach. Nie wymagam, żeby przesiadał się totalnie na luzie między jednym a drugim typem bo wiadomo, że jak się nie ma obu typów na podjeździe to tak się nie da, ale w sytuacji gdzie awaryjnie trzeba wsiąść w autko ze skrzynią innego typu niż taka, którą jeździ się na co dzień i przejechać 20km to powinien każdy pełnosprawny kierowca zrobić to bez stresu i większych problemów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> lewą nogą.

Mareczku, ale nie każdy jest tak cudownie ogarnięty jak szacowna rodzina Drozdowskich z Białegostoku...

Napisano

> Dziwne, bo depczę i depczę lewą nogą, a tam pustka.

Są inne samochody niż 'faweeee w diezdżi" i mają tak ze 3x szerszy niż normalnie + bardziej przesunięty w lewo hamulec.

W NORMALNYM samochodzie z NORMALNYM automatem nie "wciśniejsz pustki", tylko "wciskając sprzęgło" walisz z całej siły w h-ce.

Napisano

> Jak mozna jechac na pamiec, gdy wiesz ze jedziesz automatem?

Bo nie dla każdego przesiadka automat <-> manual to przeżycie na miarę katastrofy smoleńskiej?

Bo można mieć auta, które poza kształtem wajchy od zmiany biegów nie różnią się absolutnie niczym i nie wiadomo, że "we fiacie to na leniucha, a we łoplu z pogrzebaczem"?

Proste.

Napisano

> Mareczku, ale nie każdy jest tak cudownie ogarnięty jak szacowna rodzina Drozdowskich z

> Białegostoku...

Mi jedynie odpalać się zdarzyło przy wciśniętym hamulcu lewą nogą, ale podczas jazdy takiego błędu nie popełniłem ani razu.

Napisano

> Zmiana biegów u normalnego kierowcy następuje z automatu, nie rozpraszając jego uwagi!

Owszem, u normalnego kierowcy, a co z tymi ktorzy zaczynaja sie uczyc ? Ciebie z tego wylaczem, bo Ty juz przed kursem byles miszczem swiata biglaugh.gif

> Jak ktoś tego nie ogarnia to nie powinien nawet kierować kosiarką...!

Ciesz sie wiec, ze nie zaczales nauki w wieku 40 + bo dis jak sam powiedziales smigalbys kosiarka do trawy biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Sorry, ale z samą suchą znajomością PoRD to daleko nie zajedziesz a na pewno nie będzie to ani

> płynne ani bezpieczne.

To, ze nie bedzie plynne z tym moge sie zgodzic, ale tylko w przypadku manuala, w przypadku automatu to kwestia wyczucia hamulca i troche gazu. Przepisy obaj musza znac !

> Boshe jak kogoś stresuje zmiana biegów to nie powinien wsiadać za kółko na drodze publicznej.

Sorry Winetou spojrz na moja wypowiedz do przedmowcy.

> Sorry, ale uważam, że pełnosprawny człowiek powinien mieć PJ pozwalające prowadzić zarówno

> samochody z manualną skrzynią biegów(których w PL jest większość) jak i automatyczną oraz

> powinien w miarę swobodnie czuć się w obu typach.

Jak widac troche mundrzejsze glowy o wiekszej swiadomosci zadecydowaly inaczej. Tak uwazasz na szczescie Ty. Inni uwazaja inaczej, na szczescie zreszta.

> w sytuacji gdzie awaryjnie trzeba wsiąść w autko ze skrzynią innego typu

> niż taka, którą jeździ się na co dzień i przejechać 20km

O tym mozna by bylo sporo podyskutowac, awaryjnie mozesz przejechac na I – szym begu z predkoscia ca. 50 – 60 km/h ( taka osiaga n ajedynce wiekszosc aut ), nie musisz umiec wciskac sprzegla, wrzucasz bieg, przekrecasz kluczyk i jedziesz.

> to powinien każdy pełnosprawny

A niepelnosprawnych to do gazu ? Czy gdzie ?

> kierowca zrobić to bez stresu i większych problemów.

Kierowca tak, a uczacy sie w podstarzalym wieku kursant ?

wink.gif

Napisano

> Owszem, u normalnego kierowcy, a co z tymi ktorzy zaczynaja sie uczyc ?

Zaczynający się uczyć nie podchodzą jeszcze do egzaminu...!

Szkoda,że zamiast merytorycznej dyskusji zacząłeś osobiste wycieczki!

Napisano

> A niepelnosprawnych to do gazu ? Czy gdzie ?

Osoby niepełnosprawne z upośledzeniem kończyn z natury mają specjalnie przystosowane pojazdy, trudno stawiać takie same wymagania przed kimś kto nie ma obu nóg jak przed kimś pełnosprawnym i to akurat jest normalne.

EDIT: ale oczywiście w ruchu poruszają się tak jak inni kierowcy, ale nie wymagam od nich prowadzenia samochodów nieprzystosowanych do ich schorzeń.

> Kierowca tak, a uczacy sie w podstarzalym wieku kursant ?

Taki kursant wykupuje sobie więcej godzin jazdy, uczy się w warunkach gdzie nie stanowi to zagrożenia ani utrudnienia.

Przecież później nie będzie jeździł po innych drogach niż np. ja, więc wypadałoby, żeby sobie radził.

Żebyśmy mieli jasność: uważam, że manulna skrzynia do jazdy na co dzień jest mniej komfortowa niż automat. Wolę jeździć automatem, manual uważam za chory pomysł, zwłaszcza w korkach, ale potrafię równie sprawnie i bezpiecznie poruszać się zarówno manualem jak i automatem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Mareczku, ale nie każdy jest tak cudownie ogarnięty jak szacowna rodzina Drozdowskich z

> Białegostoku...

myślę, że każdy myślący kierowca spokojnie da radę. Ja się za takiego uważam i podczas przesiadek na automat (a ostatnio często mi się zdarzały) po prostu juz na początku inaczej ustawiam lewą nogę (nie kładę na podnóżku obok pedałów, a stawiam prostopadle do podłogi) i ani razu nie zdarzyło mi się "uruchomienie" lewej. Przejście płynne i bezproblemowe, w drugą stronę również ok.gif

Napisano

> Owszem, jak sie hamuje lewa noga

jak się ktoś naumiał hamowania lewą nogą to pasażerowie nawet nie zauważą różnicy, mało tego można dużo efektywniej jechać w warunkach ekstremalnych.

Napisano

> Mareczku, ale nie każdy jest tak cudownie ogarnięty jak szacowna rodzina Drozdowskich z Białegostoku...

A to Ty też należysz do tych co nie mogą się pozbierać z nogami po przekroczeniu progu auta ze skrzynią auta? facepalm%5B1%5D.gif

mar00ha

Napisano

> jak się ktoś naumiał hamowania lewą nogą to pasażerowie nawet nie zauważą różnicy, mało tego można

> dużo efektywniej jechać w warunkach ekstremalnych.

Owszem, tylko trzeba troche tych kucy miec, osobiscie jednak jestem juz za wygodny na to aby uzywac dwoch noog ( przy jezdzie automatem )

wink.gif

Napisano

> Zaczynający się uczyć nie podchodzą jeszcze do egzaminu...!

Tak zgadza sie, ale jezeli z ewzgledu na wiek maja problemy to czy sa osobami drogiej klasy ? To, ze ktos decyduje sie na przejscie z manuala na automat nie jest niczym nienormalnym, czasy sa takie, ze mozna sobie zycie ulatwic a nie utrudniac.

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.