Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo w fire

Featured Replies

Napisano

Witam was. można uturbić silnik 1.0 fire w uno???

niewiem.gif

Napisano

> Witam was. można uturbić silnik 1.0 fire w uno???

tak, ale to zupełny bezsens w przypadku 1.0

Napisano

> tak, ale to zupełny bezsens w przypadku 1.0

Brednie... icon_rolleyes.gif

Napisano

Nawet Ciebie można uturbić (pod warunkiem, że będziesz spożywał dużo fasoli).

Masz poważne plany?

Kolektor wydechowy już masz grinser006.gifgrinser006.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> tak, ale to zupełny bezsens w przypadku 1.0

turbo w 1.0 nie jest głupie, bo 1 x 1.7 = 1.7 i nie trafia się do jednej grupy z imprezami i evo wink.gif

tylko że troszkę trzeba by takie fire wyżyłować żeby jechało

Napisano

> turbo w 1.0 nie jest głupie, bo 1 x 1.7 = 1.7 i nie trafia się do jednej grupy z imprezami i evo

> tylko że troszkę trzeba by takie fire wyżyłować żeby jechało

Ktoś zamieszczał kiedyś filmik z youtube z uturbionym 1.0 icon_rolleyes.gifok.gif Więc jeśli się chce, to się wszystko uda ok.gif

Napisano
  • Autor

> turbo w 1.0 nie jest głupie, bo 1 x 1.7 = 1.7 i nie trafia się do jednej grupy z imprezami i evo

> tylko że troszkę trzeba by takie fire wyżyłować żeby jechało

to co trzeba by było zmieniać w tym silniku??? Pomysł może troche bezsensowny ale oryginalny bo nikt chyba nie ma turbo w 1.0 fire palacz.gif

Napisano

> to co trzeba by było zmieniać w tym silniku??? Pomysł może troche bezsensowny ale oryginalny bo

> nikt chyba nie ma turbo w 1.0 fire

pasowało by z niego najpierw zrobić mpi, tylko która głowica pasuje to ci nie powiem niestety

Napisano

> pasowało by z niego najpierw zrobić mpi, tylko która głowica pasuje to ci nie powiem niestety

a nie wystarczy kolektor ssący z mpi?

Napisano

> a nie wystarczy kolektor ssący z mpi?

W głowicy od mpi są wyższe kanały pod wtryskiwacze ale wcale nie trzeba zmieniać na mpi jeśli to miałby np. chodzić na gazie - wystarczy sekwencja KME i może zostać spi.

Napisano
  • Autor

> W głowicy od mpi są wyższe kanały pod wtryskiwacze ale wcale nie trzeba zmieniać na mpi jeśli to

> miałby np. chodzić na gazie - wystarczy sekwencja KME i może zostać spi.

ale kolektory czyli ssący i wydechowy chyba trzeba zmienić????

Napisano

> W głowicy od mpi są wyższe kanały pod wtryskiwacze ale wcale nie trzeba zmieniać na mpi jeśli to

> miałby np. chodzić na gazie - wystarczy sekwencja KME i może zostać spi.

jak to ma gdzieś startować to musi być lekkie, a taka instalacja gazowa z 50kg waży wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak to ma gdzieś startować to musi być lekkie, a taka instalacja gazowa z 50kg waży

To ma być tylko do codziennej jazdy więc myślę ze gaz nie przeszkadza

Napisano

> ale kolektory czyli ssący i wydechowy chyba trzeba zmienić????

kolektor ssący, kolektor wydechowy, głowica (jak no-pb)

potrzebna będzie jeszcze turbina, orurowanie, maf, dolot, siakiś filtr powietrza w stożku (k&n/apexi/pipercross), intercooler, bov/dv, nowa pompa paliwa (większa jeżeli liczysz na duży przyrost mocy tylko na no-pb) + ecumaster (det 2 chyba najlepiej?) albo jakaś instalcja gazowa kme albo stag400+

(jak coś pominąłem to pisać)

jedno mnie zastanawia, czy w takim 1.0 trzeba zmniejszyć stopień sprężania?

fajnie by było jak by była do tego wybebeszona buda 3d wink.gif

Napisano

> ale kolektory czyli ssący i wydechowy chyba trzeba zmienić????

Ssący niekoniecznie a wydechowy tak jak pisałem leży i czeka na szczęśliwego nabywcę.

Jeśli poszedłbyś w gaz odpadłoby miliard rzeczy z tego co wypisał echu.

Prostota strojenia (byle laptop i interfejs za 35zł).

Niepotrzebna pompa, wtryski, ekumajstery itp.

Musiałbyś powiesić turbinę, uspawać wydech.

Zrobić kopułkę nad wtryskiem i dorobić dolot z rur i kolanek.

Zamontować IC (też mam).

Stożek.

Spływ oleju w misę.

Jakieś wskaźniki - egt, temp oleju, może kontrolka do sondy L tak jak ja mam np. bo pchanie się w drogie afr-y za 800zł przy turbieniu 1.0 to chyba... lekki barok się robi.

Ja myślę, że takie 1.0 trzeba by było turbić tanim kosztem bo inaczej to na prawdę lekki snobizm z tego wychodzi.

Tak czy inaczej bez 2000zł NIE PODCHODZIĆ. A jeśli nie miałeś wcześniej gazu to dolicz butlę i przewody.

Napisano

> Tak czy inaczej bez 2000zł NIE PODCHODZIĆ. A jeśli nie miałeś wcześniej gazu to dolicz butlę i

> przewody.

ja myślę że trochę więcej bo nasz forumowy kolega krzyknął mi 2800 za samą instalację lpg by kme

> Niepotrzebna pompa, wtryski, ekumajstery itp.

no, zapomniałem o wtryskach

Napisano
  • Autor

> Ssący niekoniecznie a wydechowy tak jak pisałem leży i czeka na szczęśliwego nabywcę.

> Jeśli poszedłbyś w gaz odpadłoby miliard rzeczy z tego co wypisał echu.

> Prostota strojenia (byle laptop i interfejs za 35zł).

> Niepotrzebna pompa, wtryski, ekumajstery itp.

> Musiałbyś powiesić turbinę, uspawać wydech.

> Zrobić kopułkę nad wtryskiem i dorobić dolot z rur i kolanek.

> Zamontować IC (też mam).

> Stożek.

> Spływ oleju w misę.

> Jakieś wskaźniki - egt, temp oleju, może kontrolka do sondy L tak jak ja mam np. bo pchanie się w

> drogie afr-y za 800zł przy turbieniu 1.0 to chyba... lekki barok się robi.

> Ja myślę, że takie 1.0 trzeba by było turbić tanim kosztem bo inaczej to na prawdę lekki snobizm z

> tego wychodzi.

> Tak czy inaczej bez 2000zł NIE PODCHODZIĆ. A jeśli nie miałeś wcześniej gazu to dolicz butlę i

> przewody.

Mam gaz tyle że zwykły podciśnieniowy

Napisano

> ja myślę że trochę więcej bo nasz forumowy kolega krzyknął mi 2800 za samą instalację lpg by kme

Skoro ktoś może uturbić sam to i zmienić parownik, pociągnąć kilka kabelków też może no chyba, że kolega na zakończenie wątku napisze magiczne zdanie:

Dobra, to już wszystko wiem a teraz - kto mi to w ramach pomocy klubowej zrobi? hehe.gif

Napisano

> Mam gaz tyle że zwykły podciśnieniowy

No to jesteś tym bardziej na właściwej drodze.

Ale będę z Tobą szczery - nie zrobisz tego hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Skoro ktoś może uturbić sam to i zmienić parownik, pociągnąć kilka kabelków też może no chyba, że

> kolega na zakończenie wątku napisze magiczne zdanie:

> Dobra, to już wszystko wiem a teraz - kto mi to w ramach pomocy klubowej zrobi?

prawda jest taka, że pewnie większość osób była by w stanie to zrobić, skoro większość osób która zajmuje się 'profesjonalnym montarzem' to jakieś wieśki rotfl.gif

ale herr kraj prosi o pieczątkę i wpis w dowodzie (i o ausweis i papieren)

Napisano

> prawda jest taka, że pewnie większość osób była by w stanie to zrobić, skoro większość osób która

> zajmuje się 'profesjonalnym montarzem' to jakieś wieśki

> ale herr kraj prosi o pieczątkę i wpis w dowodzie (i o ausweis i papieren)

monta Ż em zlosnik.gif

Napisano

> monta Ż em

teraz uda głupa i stwierdzi że nie zauważył nawiasów? rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> No to jesteś tym bardziej na właściwej drodze.

> Ale będę z Tobą szczery - nie zrobisz tego

Zrobię już sie nad tym poważnie zastanawiam a pytanie jeszcze czy tzn jak będę miał to turbo to będę musiał jeździć tylko na gazie czy jak z tym jest?

Napisano

> Zrobię już sie nad tym poważnie zastanawiam a pytanie jeszcze czy tzn jak będę miał to turbo to

> będę musiał jeździć tylko na gazie czy jak z tym jest?

jak olejesz pół rzeczy które wypisałem i założysz lpg to tylko gaz wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak olejesz pół rzeczy które wypisałem i założysz lpg to tylko gaz

mam założony gaz a czego tylko gaz wtedy?

Napisano

> teraz uda głupa i stwierdzi że nie zauważył nawiasów?

nawiasy są na końcu, a jeżeli chciałeś celowo napisać z błędem to trzeba było wyrażenie umieścić w cudzysłowie zlosnik.gif

Napisano

> mam założony gaz a czego tylko gaz wtedy?

Nie, nie tylko ale na benzynie będziesz mógł jedynie odpalić i jechać "delikatnie" - tzn. normalnie.

Chodzi o to, żeby nie wchodziło doładowanie bo wtedy zrobi się ubogo a tak nie wolno jechać.

Ja jeżdżę na benzynie codziennie co najmniej 1km do momentu rozgrzania silnika i normalnie się jedzie.

Jak mi się skończy gaz to też normalnie jadę na benzynie tylko bez butowania. Nawet 100km/h mogę sobie spokojnie lecieć (w sumie to i więcej ale u Ciebie będzie mniejsza turbinka to wcześniej wstanie).

Napisano

> prawda jest taka, że pewnie większość osób była by w stanie to zrobić, skoro większość osób która

> zajmuje się 'profesjonalnym montarzem' to jakieś wieśki

> ale herr kraj prosi o pieczątkę i wpis w dowodzie (i o ausweis i papieren)

Ja tam nikogo na złą drogę ściągać nie chcę ale papier to on ma (najważniejsza butla) a jak zmieni parownik i kompa to ... nikt nie będzie wnikał.

Napisano
  • Autor

> Nie, nie tylko ale na benzynie będziesz mógł jedynie odpalić i jechać "delikatnie" - tzn.

> normalnie.

> Chodzi o to, żeby nie wchodziło doładowanie bo wtedy zrobi się ubogo a tak nie wolno jechać.

> Ja jeżdżę na benzynie codziennie co najmniej 1km do momentu rozgrzania silnika i normalnie się

> jedzie.

> Jak mi się skończy gaz to też normalnie jadę na benzynie tylko bez butowania. Nawet 100km/h mogę

> sobie spokojnie lecieć (w sumie to i więcej ale u Ciebie będzie mniejsza turbinka to wcześniej

> wstanie).

tzn turbo się włączy wcześniej?

Napisano

> tzn turbo się włączy wcześniej?

Nie używaj zwrotu "turbo się włączy" bo to tak jakby nie rozumiał zasady działania grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Powiedzmy - wcześniej napompuje waytogo.gif

Jeszcze raz i zwięźle - będziesz mógł jeździć w podciśnieniu.

Paniał?

Napisano
  • Autor

> Nie używaj zwrotu "turbo się włączy" bo to tak jakby nie rozumiał zasady działania

> Powiedzmy - wcześniej napompuje

> Jeszcze raz i zwięźle - będziesz mógł jeździć w podciśnieniu.

> Paniał?

Hehe spox już czaję a teraz pytanie kto mi pomoże to wszystko zrobić??? Nie no żarcik sam dam radę:)

Napisano

> Hehe spox już czaję a teraz pytanie kto mi pomoże to wszystko zrobić??? Nie no żarcik sam dam

> radę:)

Robiłem jakieś takie szybkie kalkulacje - 2500zł to będzie jednak minimum, nie liczę oleju, płynu itp.

Napisano
  • Autor

> Robiłem jakieś takie szybkie kalkulacje - 2500zł to będzie jednak minimum, nie liczę oleju, płynu

> itp.

Olejen i płynen mam za free:)

Napisano

> jedno mnie zastanawia, czy w takim 1.0 trzeba zmniejszyć stopień sprężania?

tak, trzeba by odprężyć, CR dla 1.0 to 9,5:1

czyli jeszcze kanapka dochodzi do tego

i wynik końcowy max 100 KM na mocno wyżyłowanym silniku...

Napisano

> i wynik końcowy max 100 KM na mocno wyżyłowanym silniku...

chyba żartujesz? zlosnik.gif

Napisano

> pasowało by z niego najpierw zrobić mpi, tylko która głowica pasuje to ci nie powiem niestety

najlepiej wszystko przerzucić od 1.1 prócz bloku ok.gif

sztuka uturbiania 1.1 jest opanowana do perfekcji ok.gif

Napisano

> najlepiej wszystko przerzucić od 1.1 prócz bloku

> sztuka uturbiania 1.1 jest opanowana do perfekcji

1.0 i 1.1 to to samo smile.gif z tym że 1.0 da radę niestety mniej wycisnąć, a koszta te same...

Napisano

> tak, trzeba by odprężyć, CR dla 1.0 to 9,5:1

> czyli jeszcze kanapka dochodzi do tego

> i wynik końcowy max 100 KM na mocno wyżyłowanym silniku...

tekst miesiąca hehe.gifhehe.gifhahaha.gifbeksa.gifhahaha.gifbeksa.gifhahaha.gif

turbina dająca 60KM w 1,0 hehe.gifhehe.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

czym tą turbinę napędzić hmm.gif

to nie DeLorean OUTTIME z kondensatorem strumieniowym biglaugh.gif

Napisano

> tekst miesiąca

> turbina dająca 60KM w 1,0

> czym tą turbinę napędzić

> to nie DeLorean OUTTIME z kondensatorem strumieniowym

ja bym się nie śmiał, bo da rade

Napisano

> ja bym się nie śmiał, bo da rade

słucham ...

Napisano

> słucham ...

pomyśl, glaca z 1.2 wyciągnął ~150hp a to jest tylko 200cc różnicy

i do tego na gazie

Napisano

> pomyśl, glaca z 1.2 wyciągnął ~150hp a to jest tylko 200cc różnicy

> i do tego na gazie

Zaraz usłyszysz, że przecież nigdy tego nie hamowałem to nie wiadomo ile....

Z 899 robi się 90 koni to z 1.0 około 100 wyjdzie. 100 koni z litra to się tak w ogóle robi bez turbo jeśli chodzi o silniki w ogóle.

Tak czy owak jednak z tym monowtryskiem to będzie lipa.

Jest człowiek który 1.0 uturbił i nawet jest na autokąciku. Co prawda on to miał włożone do CC ale to był silnik z uno. Nie poleca tego odpalać na seryjnej elektronice.

Ja osobiście uważam, że w tych pieniądzach można zrobić swap na 1.2 16v albo nawet 1.4 16v i mieć te 100 koni w seryjnym silniku a powiedzmy po roku odłożyć i wtedy uturbić, zrobić minimum 150 koni i się cieszyć z osiągów.

Napisano

> Zaraz usłyszysz, że przecież nigdy tego nie hamowałem to nie wiadomo ile....

> Z 899 robi się 90 koni to z 1.0 około 100 wyjdzie. 100 koni z litra to się tak w ogóle robi bez

> turbo jeśli chodzi o silniki w ogóle.

No to wystarczy spojrzeć na wyniki Taquita_ - prawie 150km przy 0,8b, >180km przy 1,05b.

Proste wyliczenie związane z VE (volumetric efficiency) pozwala na szaucnek, że przy 1b doładowania silnik podwaja swoje VE - czyli w konsekwencji moc.

Niech się znajdzie chętny, to uturbimy i shamujemy.

I nie będzie to wyżyłowane 100km....

Jeszcze lepsze do uturbienia było by 903 OHV grinser006.gif

Napisano

> Ja osobiście uważam, że w tych pieniądzach można zrobić swap na 1.2 16v albo nawet 1.4 16v i mieć

> te 100 koni w seryjnym silniku a powiedzmy po roku odłożyć i wtedy uturbić, zrobić minimum 150

> koni i się cieszyć z osiągów.

Ale co to za fizolofia robic silnik tak jak inni? Nie lepiej pocisnac 1.0, ktorego jest malo i miec cos wyjatkowego? Skoro Japonce z 993 cm3 dali w serii 101 KM, to i tutaj mozna, pewnie nawet wiecej. Pamietaj tez, ze 1.0 ma znacznie mniejszy skok tloka wiec ma wiekszy potencjal na wysokie krecenie. Summa summarum jest to ciekawszy silnik niz 1.1, po prostu przez lata ten drugi wyprzedzil go popularnoscia.

A o turbieniu FIRE 750 juz kiedys rozmawialismy... cfaniaczek.gif

Napisano

> Zaraz usłyszysz, że przecież nigdy tego nie hamowałem to nie wiadomo ile....

bo w tym wypadku możemy tylko gdybać i nic więcej

> Z 899 robi się 90 koni to z 1.0 około 100 wyjdzie. 100 koni z litra to się tak w ogóle robi bez

> turbo jeśli chodzi o silniki w ogóle.

nie no bez jaj biglaugh.gif

Napisano

Myślałem o tym jakiś czas temu. Ale koszta małe nie są, spokojnie w tej cenie zrobisz swapa na przyzwoity silnik o przyzwoitej mocy i parametrach wink.gif

Fakt faktem, nie będzie to turbo wink.gif

Napisano

czyli kolego jak chcesz robić sztukę dla sztuki to zrób, bo uturbienie 1.0 właśnie tym będzie

Napisano

> bo w tym wypadku możemy tylko gdybać i nic więcej

No w sumie możemy gdybać ale zejść poniżej 7s do setki na fuldach to przy 100 koniach się raczej nie da grinser006.gif

Napisano

> No w sumie możemy gdybać ale zejść poniżej 7s do setki na fuldach to przy 100 koniach się raczej

> nie da

Oj nie da nie da rotfl.gif

PS. Co to sie ostatnio dzieje każdy chce uturbić Uno (zbieram na turbo) hehe.gif

Napisano

> Oj nie da nie da

> PS. Co to sie ostatnio dzieje każdy chce uturbić Uno (zbieram na turbo)

Chociaż w świetle ostatnich wydarzeń... skoro Puzon kosi wszystko co się rusza mając 181 koni (bo dopiero na hamowni podbili na 191) to ja nie wiem czy te 150 mam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.