Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dwumasa (diesel) a hamowanie silnikiem

Featured Replies

Napisano

wracam do tematu dieselkow jako ze stanoalem sie posiadaczem takowego

mialem kiedys watpliwosci i pytalem o technik ijazdy itp-ale nie o tym chche pisac (w nawiasie napisze tylko ze jak na razie jezdzi sie super i zadnych problemow z dpfami itp nie notuje)

W tym watku chodzi mi o kwestie trwalosci kola dwumasowego a hamowanie silnikiem.

Niezaleznie od tego czy to ON czy benzyna wiadomo nie zylowac auta na niskich obrotach przy wysokich biegach a co w druga strone redukcja , wyzsze obroty dosc szybko wbite - sytuacja hamowania silnikiem? Jaki to ma wplyw na dwumase i jak ta dwumasa w zasadzie dziala (rozumiem ze troche jak w starych parowozach?, ma ktos jakis fajny pogladowy filmik?)

Napisano

Przy hamowaniu silnikiem normalnie pracuje

Napisano

dwumasa działa tak:

Napisano

fajne, to jak z tym hamowaniem silniekiem ?

przy okazji... może ktoś napisać kilka praktycznych rad z cyklu "jak jeździć nowoczesnym dieslem?"

Pozdr.

Napisano

> fajne, to jak z tym hamowaniem silniekiem ?

> przy okazji... może ktoś napisać kilka praktycznych rad z cyklu "jak jeździć nowoczesnym dieslem?"

> Pozdr.

Bylo juz wiele razy oslabiony.gif

Auto jak auto uzywac, lac dobre paliwo i nie meczyc. A dlaczego hamowanie silnikiem mialoby zle wplynac na dwumase nie mam pojecia.

Napisano

> Bylo juz wiele razy

> Auto jak auto uzywac, lac dobre paliwo i nie meczyc. A dlaczego hamowanie silnikiem mialoby zle

> wplynac na dwumase nie mam pojecia.

Bo i nie wplywa zle. Zle to wplywaja wszelkie wibracje, jak ktos daje ognia ze zbyt niskich obrotow albo rusza ze zbyt niskich powodujac wieksze drgania calego zespolu napedowego itp. Generalnie z dwumasa - minimalizowac drgania, na ktore ma sie wplyw.

Napisano
  • Autor

> dwumasa działa tak:

yyyy...

Napisano

> Bo i nie wplywa zle. Zle to wplywaja wszelkie wibracje, jak ktos daje ognia ze zbyt niskich obrotow

> albo rusza ze zbyt niskich powodujac wieksze drgania calego zespolu napedowego itp. Generalnie

> z dwumasa - minimalizowac drgania, na ktore ma sie wplyw.

Ale ja wiem jak dziala dwumasa, zastanawiam sie tylko kto mogl wpasc na pomysl, ze hamowanie silnikiem w "nowoczesnych" dieslach moze miec jakis wplyw na uklad napedowy.

Pewnie jak ktos na pierwszym biegu strzela ze sprzegla aby ruszyc i za chwile zdejmuje gwaltownie noge z gazu zeby hamowac silnikiem zlosnik.gif

Napisano

> hamowania silnikiem? Jaki to ma wplyw na dwumase

Jakiekolwiek obciążenie wpływa na skrócenie żywota ..... i to jest fakt... tak jak każdy przejechany metr skraca żywot opon.... chipsy.gif

Napisano

> Jakiekolwiek obciążenie wpływa na skrócenie żywota ..... i to jest fakt... tak jak każdy

> przejechany metr skraca żywot opon....

Brak tegoż przejechanego metra (postój) również skraca ich żywot. Ba, nawet lezenie na półce w sklepie też.

zlosnik.gif

Napisano

> fajne, to jak z tym hamowaniem silniekiem ?

> przy okazji... może ktoś napisać kilka praktycznych rad z cyklu "jak jeździć nowoczesnym dieslem?"

> Pozdr.

Wujek gugiel działa i ma się dobrze

na google.com wpisz jak jeździć nowoczesnym dieslem?

I daj na wstrzymanie hehe.gif

Napisano

> W tym watku chodzi mi o kwestie trwalosci kola dwumasowego a hamowanie silnikiem.

Uwazam, ze doklada sie to do zuzycia dwumasy, u mnie po jej wywaleniu praktycznie jest bez zmian, ale wlasnie przy hamowaniu silnikiem potrafi szarpnac, szczegolnie przy wiekszych obrotach i nizszym biegu. Skoro szarpnie a wczesniej tego nie bylo, to zostaloby to weliminowane przez naprezenie w dwumasie.

Z drugiej strony nie sugerowalbym sie tym i na pewno nie zmienilbym stylu jazdu tylko z racji dwumasy.

Napisano

> Uwazam, ze doklada sie to do zuzycia dwumasy, u mnie po jej wywaleniu praktycznie jest bez zmian,

> ale wlasnie przy hamowaniu silnikiem potrafi szarpnac, szczegolnie przy wiekszych obrotach i

> nizszym biegu. Skoro szarpnie a wczesniej tego nie bylo, to zostaloby to weliminowane przez

> naprezenie w dwumasie.

> Z drugiej strony nie sugerowalbym sie tym i na pewno nie zmienilbym stylu jazdu tylko z racji

> dwumasy.

Uzywanie samochodu doklada sie do zuzycia dwumasy i calego samochodu.

To szarpanie to chyba malo doswiadczony kierowca i odejmowanie gwaltowne gazu na niskich biegach.

Napisano

> Uzywanie samochodu doklada sie do zuzycia dwumasy i calego samochodu.

> To szarpanie to chyba malo doswiadczony kierowca i odejmowanie gwaltowne gazu na niskich biegach.

to co proponujesz powoli puszczac az sie zatrzymasz na czyims zderzaku ? wtedy chyba mija sie z celem hamowanie silnikiem.

Napisano

> to co proponujesz powoli puszczac az sie zatrzymasz na czyims zderzaku ? wtedy chyba mija sie z

> celem hamowanie silnikiem.

Jak zdarzy mi sie ze na jedynce musialbym sie zatrzymac to wysprzeglam i hamuje a nie jak niektorzy najpierw gaz w podloge a za chwile noga z gaz. Niestety na jedynce przelozenie jest taka operacja skutkuje sporymi szarpnioeciami.

Niestety teraz widze wiekszosc kierowcow nie umie jezdzic, jak zastanawiaja sie jak hamowac silnikiem. Ale mimo wszystko kazdy twierdzi, ze jezdzi najlepiej zlosnik.gif

Napisano

> Wujek gugiel działa i ma się dobrze

> na google.com wpisz jak jeździć nowoczesnym dieslem?

> I daj na wstrzymanie

dzięki stary, 100-krotne dzięki, co ja bym bez Ciebie zrobił :D ? ?

Napisano

> Jak zdarzy mi sie ze na jedynce musialbym sie zatrzymac to wysprzeglam i hamuje a nie jak niektorzy

> najpierw gaz w podloge a za chwile noga z gaz. Niestety na jedynce przelozenie jest taka

> operacja skutkuje sporymi szarpnioeciami.

> Niestety teraz widze wiekszosc kierowcow nie umie jezdzic, jak zastanawiaja sie jak hamowac

> silnikiem. Ale mimo wszystko kazdy twierdzi, ze jezdzi najlepiej

wiesz do czego sluzy jedynka .. dzis zrobilem probe i szarpnac nawet potrafi na czworce przy ok 2krpm i oczywiscie nei robie to 0-1, tylko popuszczanie gazu powoli. Czasem szarpnie czasem mnie, przy dwumasie tego nie bylo.

Ja staram sie jezdzic max plynnie (moze dlatego u mnie zawsze auta palily mniej niz innym confused.gif), ale w stolicy wielu kierowcow to niestety uniemozliwia, wykorzystujac kazda wolna luke aby sie wepchnac tongue.gif

Napisano

> wiesz do czego sluzy jedynka .. dzis zrobilem probe i szarpnac nawet potrafi na czworce przy ok

> 2krpm i oczywiscie nei robie to 0-1, tylko popuszczanie gazu powoli. Czasem szarpnie czasem

> mnie, przy dwumasie tego nie bylo.

> Ja staram sie jezdzic max plynnie (moze dlatego u mnie zawsze auta palily mniej niz innym ), ale w

> stolicy wielu kierowcow to niestety uniemozliwia, wykorzystujac kazda wolna luke aby sie

> wepchnac

Gdybys zrozumial co napisalem, to wiedzialbys, ze podalem skrajny przyklad jak mozna wykonczyc dwumase. To juz jak jezdzisz i kiedy Ci szarpie srednio mnie interesuje. Kazdy jezdzi jak potrafi.

Napisano

> Gdybys zrozumial co napisalem, to wiedzialbys, ze podalem skrajny przyklad jak mozna wykonczyc

> dwumase. To juz jak jezdzisz i kiedy Ci szarpie srednio mnie interesuje. Kazdy jezdzi jak

> potrafi.

Jakbys nie jezdzil (hamowal) to sie w pewien sposob przeklada na dwumase.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.