Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie lakieru - cleaner czy glinka

Featured Replies

Napisano

Chciałbym wyczyścić lakier z wszelkich syfów.

Czy glinka styka, a może jeszcze jakiś środek w płynie? Coś polecicie? zlosnik.gif

Napisano

> Chciałbym wyczyścić lakier z wszelkich syfów.

> Czy glinka styka, a może jeszcze jakiś środek w płynie? Coś polecicie?

I jedno i drugie. Glinka zbierze cały syf w postaci asfaltu, żywic i innych, a cleaner wyciągnie kolor auta.

Napisano
  • Autor

> I jedno i drugie. Glinka zbierze cały syf w postaci asfaltu, żywic i innych, a cleaner wyciągnie

> kolor auta.

W takim razie może cos polecisz, niekoniecznie ten najdroższy hehe.gif

Napisano

> I jedno i drugie. Glinka zbierze cały syf w postaci asfaltu, żywic i innych, a cleaner wyciągnie

> kolor auta.

ja bym przed glinką zastosował jeszcze na najbardziej zabrudzone miejsca jakis środek do trudnych zabrudzeń albo do usuwania smoły. Potem glinką będzie łatwiej i szybciej

Napisano

Glinka Bilt Hamber 200g około 50-60 zł

Napisano
  • Autor

> ja bym przed glinką zastosował jeszcze na najbardziej zabrudzone miejsca jakis środek do trudnych

> zabrudzeń albo do usuwania smoły. Potem glinką będzie łatwiej i szybciej

od tego środka na smolę to mam teraz dziwne plamy, po myciu nie zeszły zlosnik.gif

Napisano

> od tego środka na smolę to mam teraz dziwne plamy, po myciu nie zeszły

którego? Ja używam Sonaxa i nigdy nie zostawił żadnych plam

Napisano
  • Autor

> Glinka Bilt Hamber 200g około 50-60 zł

i to wszystko? Glinkę mam Sonaxa, więc nie będę kupował innej, głównie mi zależy na usunięciu tych plam

Napisano
  • Autor

> którego? Ja używam Sonaxa i nigdy nie zostawił żadnych plam

no mi zostawił, coś jakby mieniące się na jasno, w kilku miejscach,głównie dach icon_eek.gif

Napisano

Glinka Bilt Hamber soft + woda, mycie, jak przessuszysz to AIO np. Autoglym SRP - super się nakłada, łatwo się poleruje, nie pyli. Po jakiś 12-24 godzinach można pojechać na to jakimś woskiem np. colli 476, jak efekt ma być na dłużej. Sam używam ten zestaw i się sprawdza. Możesz tez coś bardzo taniego spróbować - jakiś Sonax czy Formula 1, też jakiś efekt będzie, ale nie wiem, czy łatwo się tym pracuje. Smołę szybko odmywa zwykła benzyna ekstrakcyjna, a resztę doczyścisz glinką. Jak ma być naprawdę tanio i prosto, to smołę benzyną, a na to wosk Sonax czy Formula 1, i w 50 złotych się zmieścisz smile.gif Moze nawet w 35 smile.gif

Napisano

> no mi zostawił, coś jakby mieniące się na jasno, w kilku miejscach,głównie dach

ja tego używam tylko do błotników, dolnych części drzwi i progów. Ale przyjrzę się

Napisano

> Coś polecicie?

Ale na serio chcesz wchodzić w tą zabawę? zlosnik.gif

Za chwilę mycie będzie Ci zajmowało pół soboty zlosnik.gif

Szampon, dwa wiadra, rękawica zlosnik.gif

Tar Remover

Glinka

Cleaner

Odżywka

Wosk

Quick Detailer

...

(a gdzie jeszcze felgi/opony/wnętrze..?) zlosnik.gif

Napisano

A że niby co sobota ma glinkować i woskować? zlosnik.gif

Taki schemat stosuję na swoim samochodzie 2 lub 4 razy w roku.

Co sobota natomiast zwykłe mycie na myjce bezdotykowej i ogarnięcie wnętrza, sprawdza się świetnie.

Napisano

> A że niby co sobota ma glinkować i woskować?

Nie no - glinka/wosk to rzeczywiście zabawa konieczna jedynie kilka razy do roku.

Ale w sobotę też będzie co robić zlosnik.gif

0. Ew. mycie bezdotykiem

1. Mycie na 2 wiaderka

2. Osuszanie

3. Quick Detailer zlosnik.gif

4. Czernidło na oponki

5. Odkurzanie wnętrza

6. Rozpylenie zapachu we wnętrzu zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale na serio chcesz wchodzić w tą zabawę?

Przy okazji mycia i woskowania, chce dokładnie wyczyścić lakier z tych plam, wiec jakis pewnie cleaner mi trzeba?

Napisano

> Przy okazji mycia i woskowania, chce dokładnie wyczyścić lakier z tych plam, wiec jakis pewnie

> cleaner mi trzeba?

1.glinka plus woda z szamponem dla poślizgu

2. coś na ryski i oczyszczanie lakieru- np DC1 Meguiar's lub Ultimate Compound

3. odżywka na lakier w postaci politury- np DC2 ( Deep Crystal Polish)

co do AutoGlym SRP - ma on bardziej właściwości maskujące niż czyszczące

4. Wosk- może być Collinite 476

Napisano

Mam taki problem, mialem polerowane drzwi w jednym miejscu i po tym zabiegu powstal hologram 30x30(widac to w słoncu).

Czy np. mleczkiem Formula1 da rade to recznie usunac a jezeli nie, to tym samym mleczkiem tylko maszynowo?

Napisano

> Mam taki problem, mialem polerowane drzwi w jednym miejscu i po tym zabiegu powstal hologram

> 30x30(widac to w słoncu).

> Czy np. mleczkiem Formula1 da rade to recznie usunac a jezeli nie, to tym samym mleczkiem tylko

> maszynowo?

hologramu nie usuniesz tego typu pastą. Polecam maszynowo Ultimate Compund i średnio twardego pada waytogo.gif

Napisano

> 1.glinka plus woda z szamponem dla poślizgu

> 2. coś na ryski i oczyszczanie lakieru- np DC1 Meguiar's lub Ultimate Compound

> 3. odżywka na lakier w postaci politury- np DC2 ( Deep Crystal Polish)

> co do AutoGlym SRP - ma on bardziej właściwości maskujące niż czyszczące

> 4. Wosk- może być Collinite 476

Zamiast DC1 i DC2 lepiej kupić Ultimate Polish (też od Megsa) - za jednym zamachem załatwiasz oba te kroki i to moim zdaniem - z wyśmienitym efektem!

Napisano

> Przy okazji mycia i woskowania, chce dokładnie wyczyścić lakier z tych plam, wiec jakis pewnie

> cleaner mi trzeba?

Zwykły cleaner może sie okazać za słaby - konieczne może być coś mocniejszego...

Napisano

> Zamiast DC1 i DC2 lepiej kupić Ultimate Polish (też od Megsa) - za jednym zamachem załatwiasz oba

> te kroki i to moim zdaniem - z wyśmienitym efektem!

Co do DC1 to masz rację ale politury DC2 szczególnie na metalizowanym i ciemnym lakierze nic nie zastąpi grinser006.gif

Napisano

> hologramu nie usuniesz tego typu pastą. Polecam maszynowo Ultimate Compund i średnio twardego pada

Podjade jutro do goscia,który to robil i bedzie musial to poprawic tak aby wszystko wrocilo do poprzedniego stanu...

Nie zamierzam nawet wydawac ani grosza na srodki, dlatego,ze to nie ja nabroilem tylko on.

Czytalem ze mozna sprobowac farcela g10, srodkami 3m (fioletowa nakretka).

Zobaczymy czy w ogole gosciu posiada takie mleczka wykanczajace.

Napisano

> hologramu nie usuniesz tego typu pastą. Polecam maszynowo Ultimate Compund i średnio twardego pada

swirlx poradzi sobie

Napisano

> swirlx poradzi sobie

szybciej sobie ręce po łokcie obrobisz niż Swirl x coś usuniesz z mocniejszych rysek i hologramów- moim zdaniem jeden z gorszych środków Megs-a

Napisano

> Co do DC1 to masz rację ale politury DC2 szczególnie na metalizowanym i ciemnym lakierze nic nie

> zastąpi

a próbowałeś #7 Showcar Glaze od Megs'a?

albo CG Glossworkz Glaze?

Napisano

> szybciej sobie ręce po łokcie obrobisz niż Swirl x coś usuniesz z mocniejszych rysek i hologramów-

> moim zdaniem jeden z gorszych środków Megs-a

ja miałem na masce hologramy i poradziłem sobie ok.gif

jak ktoś ma księżyce jowisza to niech zmieni lakiernika

Napisano
  • Autor

> Co do DC1 to masz rację ale politury DC2 szczególnie na metalizowanym i ciemnym lakierze nic nie

> zastąpi

lakier to czarny perłowy, wszystko na nim widac . Więc jaki mocny środek do tych plam?

Napisano

> lakier to czarny perłowy, wszystko na nim widac . Więc jaki mocny środek do tych plam?

do usunięcia kup Ultimate Compound - tez mam czarny wóz frown.gif

Napisano

> do usunięcia kup Ultimate Compound - tez mam czarny wóz

większe znaczenie w tym przypadku ma twardość lakieru niż jego kolor

Napisano

Dlaczego frown.gif ?

Ja też mam czarny (twardy) i innego już nie chcę.

Czarne auto z chromowanymi dodatkami... Poezja zlosnik.gif

Napisano

> Dlaczego ?

> Ja też mam czarny (twardy) i innego już nie chcę.

> Czarne auto z chromowanymi dodatkami... Poezja

mam od 2 tygodni jakoś mi nie leży- i nie chodzi o kwestie koloru- zawsze miałem srebrne auta.

autko zabezpieczone profesjonalnie

kurz i inne głupoty nie przeszkadzają - znikają po spłukaniu wodą bez żadnych plamek ale nie wiem czy to był dobry wybór niewiem.gif

Napisano

> W takim razie może cos polecisz, niekoniecznie ten najdroższy

Ja osobiście użyłem Blit Hamber-a i jako cleaner ClearKote Vanilla Hand Glaze. po cleanerze wosk. Z efektów jestem zadowolony.

Napisano

> do usunięcia kup Ultimate Compound - tez mam czarny wóz

Tym Megsem robiłem swoje auto ręcznie. Środek uważam za dobry jednak praca ręczna jest nieporozumieniem screwy.gif ale łapy nie odpadły a większość rysek usunął. Mechanicznej polerki bałem się użyć bo brak doświadczenia, a na własnym aucie się nie będę uczył.

Napisano

Z mojej strony mogę potwierdzić skuteczność glinki. Usuwa zaleciały syf z białego lakieru, którego nie dało się usunąć w czasie mycia.

Napisano

Wrocilem do "fachowca" wink.gif i niestety mialem pecha, bez słonca nie dalo sie nic zobaczyc.

Tłumacząc mu, że zrobił holagram(troszke nie czail), to mu powiedzialem, że taka tłusta plame którą widać pod słońce.

Na to on swoją bajkę zaczął wciskać, że tak powinno być i że jeżeli chce to mi może przepolerowac całe drzwi, a wtedy będzie widać ten efekt na calych drzwiach mlot.gif. Twierdził zawzięcie, że hologramu nie da się usunąć i że z czasem miejsce to się utleni.

Kazałem mu pokazać jakie ma mleczka wykańczające- pokazał sonax, formula1, i jakies trozony czy jakos tak crazy.gif.

Mowię mu, że do tego efektu są na rynku lepsze środki podająć np. farecle g10, 3M... a on wymijająco zmieniał temat.

Mam się do niego zgłosić gdy zawita do nas słonko.

Nie wiem czy jednak tego nie będę musiał wziąść w swoje ręce.

Czy tym produktem usunę hologram- POORBOY'S BLACK HOLE WET LOOK ?

Bo i tak miałem kupić ww produkt i do tego wosk Poorboy's World Nattys Wax Blue.

edit:

jeżeli POORBOY'S BLACK HOLE WET LOOK nie da rady to może zamiast niego podany już w temacie MEGUIARS SWIRLX?

Napisano

> jeżeli POORBOY'S BLACK HOLE WET LOOK nie da rady to może zamiast niego podany już w temacie

Nie da rady, bo to zupełnie innego rodzaju środek.

> MEGUIARS SWIRLX?

IMO prędzej:meguiar's ultimate compound ale to też zależy od twardości lakieru.

Taniej może wyjść kupno testera np. wykańczającego 3M...

Napisano

> Nie da rady, bo to zupełnie innego rodzaju środek.

> IMO prędzej:meguiar's ultimate compound ale to też zależy od twardości lakieru.

> Taniej może wyjść kupno testera np. wykańczającego 3M...

Dobra a gdzie można zakupić tester 3m i który wybrać- z fioletowa nakretką?

Napisano

> Dobra a gdzie można zakupić tester 3m i który wybrać- z fioletowa nakretką?

tutaj poszukaj sklepiku- klik

Napisano

> tutaj poszukaj sklepiku- klik

szukałem, wysłałem mail... czekam na odp.

edit:

Quote:

Meguiar's SwirlX

Produkt przeznaczony do usuwania hologramów oraz mikrozarysowań. Zawiera lekko ścierne substancje.

To wkoncu jak to jest, jedni pisza, ze usunie hologramy a inni nie?

Napisano

Ja kupowałem w showcarshine, ale coś mi się obiło o uszy, że od września pojawiły się problemy z zakupem próbek.

Podobno weszła jakaś ustawa zabraniająca sprzedaży próbek kosmetyków w nieoryginalnym opakowaniu icon_eek.gif

Odnośnie SwirlX... jest bardzo mało "agresywny" - jak masz twardy lakier to niewiele zdziałasz...

Ujmę to tak - u mnie nawet UC (które jest "silniejsze") niemal nie ruszyło Swirli (lakier twardy - Audi).

Napisano

> szukałem, wysłałem mail... czekam na odp.

> edit: Quote:

> Meguiar's SwirlX

> Produkt przeznaczony do usuwania hologramów oraz mikrozarysowań. Zawiera lekko ścierne substancje.

> To wkoncu jak to jest, jedni pisza, ze usunie hologramy a inni nie?

jesli są znikome to tak jesli widac mocno to trzeba coś bardziej ciernego

Napisano

Poczekamy na maile zwrotne i wtedy zobaczymy.

Jezeli nie to zamowie UC.

Jutro jak będzie słońce zrobię foto pogladowe.

Napisano

> Ja kupowałem w showcarshine, ale coś mi się obiło o uszy, że od września pojawiły się problemy z

> zakupem próbek.

> Podobno weszła jakaś ustawa zabraniająca sprzedaży próbek kosmetyków w nieoryginalnym opakowaniu

Żadna ustawa, po prostu władze forum Kosmetyka Aut wprowadziły zakaz sprzedaży na forum produktów w nieoryginalnych opakowaniach (w tym testerów), zakaz objął również od 1 września wszystkie sklepy partnerskie

> Odnośnie SwirlX... jest bardzo mało "agresywny" - jak masz twardy lakier to niewiele zdziałasz...

> Ujmę to tak - u mnie nawet UC (które jest "silniejsze") niemal nie ruszyło Swirli (lakier twardy -

> Audi).

wszystko zależy od twardości lakieru i od tego czy robisz to ręcznie czy maszynowo

P.S. hologramy są drobniejsze niż swirle

Napisano

> zamiast 3M kup menzerne

Na razie dam sobie spokój, ponieważ wczoraj tarłem drzwi z 20 minut mleczkiem i dzisiaj pod słonce nie było żadnych śladów. Może dlatego, że to już nie jest takie słońce jak kilka dni temu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.