Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak można awaryjnie odpalić zapowietrzonego diesla?

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem filtr paliwa. Sprawa niby prosta, wykonywana setki razy. A jednak - coś poszło nie tak. Nim odkręciłem mocno zakręcony filtr, ćwiczyłem ekwilibrystykę, urwałem korek odwadniania filtra, poodkręcałem gumowe przewody - słowem zapowietrzyłem w trzy du...y.

Do tej pory wystarczyło podpompować gruszką parę razy i zakręcić dłużej rozrusznikiem 2/3 razy. Teraz się nie udało, w rezultacie aku już ledwo dyszy.

Da radę jakoś awaryjnie odpalić? Plak? Samostart? Holowanie?

Do popuszczania wtrysków trzeba drugiej osoby, która conajmniej wie co i jak.

Może inaczej - czy zapowietrzonego diesla odpalę samostartem?

Zanim padł aku udało się na 30 sek. uruchomić. Czy jak podładuję, psiknę i ktoś zakręci rozrusznikiem to odpali? Świec rozumiem nie podgrzewać wtedy??

Dziwna sprawa bo filtr niby napełniony, odpowietrzacz w pompie jak odkręciłem to poleciała fontanna ropy, czy jest możliwe że pomimo tego zapowietrzone są same wtryski?

Pompa rotacyjna, diesel doładowany, wtrysk pośredni.

Z góry dziękuję.

Napisano

> Wymieniłem filtr paliwa. Sprawa niby prosta, wykonywana setki razy. A jednak - coś poszło nie tak.

> Nim odkręciłem mocno zakręcony filtr, ćwiczyłem ekwilibrystykę, urwałem korek odwadniania

> filtra, poodkręcałem gumowe przewody - słowem zapowietrzyłem w trzy du...y.

> Do tej pory wystarczyło podpompować gruszką parę razy i zakręcić dłużej rozrusznikiem 2/3 razy.

> Teraz się nie udało, w rezultacie aku już ledwo dyszy.

> Da radę jakoś awaryjnie odpalić? Plak? Samostart? Holowanie?

> Do popuszczania wtrysków trzeba drugiej osoby, która conajmniej wie co i jak.

> Może inaczej - czy zapowietrzonego diesla odpalę samostartem?

> Zanim padł aku udało się na 30 sek. uruchomić. Czy jak podładuję, psiknę i ktoś zakręci

> rozrusznikiem to odpali? Świec rozumiem nie podgrzewać wtedy??

> Dziwna sprawa bo filtr niby napełniony, odpowietrzacz w pompie jak odkręciłem to poleciała fontanna

> ropy, czy jest możliwe że pomimo tego zapowietrzone są same wtryski?

> Pompa rotacyjna, diesel doładowany, wtrysk pośredni.

> Z góry dziękuję.

Na plaku, brake cleanerze powinien zapalić ale proponowałbym odłączyć zasilanie ze świec żarowych na wszelki wypadek

IMO lepiej poszukaj drugiej osoby która będzie tylko kręciła rozrusznikiem a sam poluzuj pojedyńczo wtryski i czekaj aż zacznie wypływać ropa.

Napisano

Odpowietrzanie pompy wtryskowej przez kręcenie rozrusznikiem, delikatnie mówiąc, nie służy jej. Zwłaszcza jeśli trwa to długo i nie przynosi rezultatów.

Odłącz przewód powrotny i spróbuj zassać nim paliwo np: największą strzykawką jaką kupisz w każdej aptece.

Jeśli gruszkę masz na zasilaniu pompy i pompowanie nie daje rezultatu, to możliwe że nadal jest jakaś nieszczelność.

Jeśli między filtrem i pompą masz możliwość wpięcia trójnika to zrób to, daj kawałek wężyka i butelkę z wyciętym dnem (zachowaj kliniczną czystość). Zaciśnij przewód paliwa przed filtrem i niech się układ grawitacyjnie zaleje z tej kroplówki (aż zacznie paliwo lecieć przewodem powrotnym). Jeśli będzie jakaś nieszczelność zobaczysz gdzie się poci.

Napisano

Na jakimś forum (cytowanym tutaj) gościu opisywał jak w warsztacie mechanicy napsikali samostartu do Focusa turbo diesla. Skończyło się dziurą w bloku silnika zlosnik.gif

Napisano

Zapowietrzyły się wtryski. Najlepiej drugą osobę i trzeba popuścić przewód na każdym z nich.

A awaryjnie to właśnie jakiś areozol. Może się uda i nic nie wybuchnie, minus taki że zanim się wtryski odpowietrzą to też chwilka minąć może.

Napisano

> Na jakimś forum (cytowanym tutaj) gościu opisywał jak w warsztacie mechanicy napsikali samostartu

> do Focusa turbo diesla. Skończyło się dziurą w bloku silnika

Znajomy codziennie autostartem psika w dolot by odpalić Transita i ciągle działa zlosnik.gif

Napisano

> Znajomy codziennie autostartem psika w dolot by odpalić Transita i ciągle działa

Kiedyś diesle to były silniki nie do zajechania, dziś są słabsze od benzynówek wink.gif

Napisano

> Znajomy codziennie autostartem psika w dolot by odpalić Transita i ciągle działa

Bo to trzeba wiedzieć, ile psikać. Niestety, wiedza dostępna empirycznie.

Napisano

> popuścić przewód na każdym z nich.

wystarczy zazwyczaj na jednym - jak załapie na jeden garnek to dalej pójdzie gładko

z samostartem też można - tylko delikatnie dozować i będzie cacy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.