Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mandat z fotoradaru od SG

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jak to bywa dostałem list z mandatem z foto od Straży Gminnej i mam do Was pytanko:

W piśmie są 3 opcje:

1 - zgadzam się na mandat z kwotą i punktami

2 - wskazuje kierującego i na niego przechodzi wszystko

3 - nie wskazuje kierującego i przyjmuje kwote bez punktów

I tu nasuwa się pytanie czy jeśli wybiorę 3 opcje i zapłace kwotę do będą się domagali wskazania winnego lub coś w tym stylu ?

Cytat z mandatu:

" Oświadczam, że pojazd, którym popełniono wykroczenie opisane w raporcie, nie został użyty wbrew mojej woli i wiedzy przez nieznan a mi osob e, czemu nie mogłem zapobiec (chodzi o przypadki, w których np. pojazd został skradziony), ale nie podam kto nim kierował, mimo że jako właściciel/użytkownik pojazdu jestem zobowiązany wskazać uprawnionemu organowi komu go użyczyłem do kierowania.

W związku z powyższym zgadzam się na ukaranie i wyrażam zgodę na przyjęcie mandatu kredytowanewgo w wysokości .... zł, tj. za wykroczenie z art. .... - wykroczenie to nie podlega wpisowi do ewidencji punktów karnych."

Co Wy na to ?

Napisano

> Witam,

> Jak to bywa dostałem list z mandatem z foto od Straży Gminnej i mam do Was pytanko:

> W piśmie są 3 opcje:

> 1 - zgadzam się na mandat z kwotą i punktami

> 2 - wskazuje kierującego i na niego przechodzi wszystko

> 3 - nie wskazuje kierującego i przyjmuje kwote bez punktów

> I tu nasuwa się pytanie czy jeśli wybiorę 3 opcje i zapłace kwotę do będą się domagali wskazania

> winnego lub coś w tym stylu ?

Nie, oni nawet wola zebys przyjal kwote bez mandatu, bo wtedy trafia do ich kasy. Standardowa odpowiedz - pytac o homologacje radaru dla danego miejsca, oznakowanie miejsca pomiaru, zgode lokalnego komendanta policji na pomiar w tymze miejscu.

Napisano
  • Autor

> Nie, oni nawet wola zebys przyjal kwote bez mandatu, bo wtedy trafia do ich kasy. Standardowa

> odpowiedz - pytac o homologacje radaru dla danego miejsca, oznakowanie miejsca pomiaru, zgode

> lokalnego komendanta policji na pomiar w tymze miejscu.

Czyli co nic nie podpisywać tylko napisać pismo z prośbą o homologację i zgodę tak ?

Napisano

> Czyli co nic nie podpisywać tylko napisać pismo z prośbą o homologację i zgodę tak ?

Ja bym napisal. Bo tak naprawde nic nie tracisz, postepowanie mandatowe jest w toku. Jesli to wszystko przysla to wtedy nie bedzie juz ucieczki - opcja 3 i konczymy temat.

Napisano

> Co Wy na to ?

przegiąłeś to płać, prosta sprawa grinser006.gif

Napisano

> Czyli co nic nie podpisywać tylko napisać pismo z prośbą o homologację i zgodę tak ?

Przyjrzyj się uważnie przesyłce. 9 na 10 że masz skan ŚH w środku.

Napisano
  • Autor

> Przyjrzyj się uważnie przesyłce. 9 na 10 że masz skan ŚH w środku.

nie ma scanu, jakieś pół roku temu też mi foto zrobili w sławetnej gminie człuchów i tam dołączyli scan ŚH a tu jest tylko foto z raportem i pismi z 3 opcjami.

Napisano

> Witam,

> I tu nasuwa się pytanie czy jeśli wybiorę 3 opcje i zapłace kwotę do będą się domagali wskazania

> winnego lub coś w tym stylu ?

Niczego się nie będą domagali. Chodzi im tylko o kasę.

Punkt 3 jest pięknym przykładem łamania prawa przez SM. Polega to na tym że oni dostają kasę a Ty nie dostajesz punktów karnych. Czyli gmina się bogaci, piraci (piszę ogólnie nie do Ciebie) jeżdżą spokojnie dalej a na bezpieczeństwie tak naprawdę nikomu nie zależy (to do kącikowych fanów fotoradarów). Generalnie możesz się zapytać za co jest ten mandat bo za niewskazanie kierującego nie mają prawa go nakładać. W przypadku odmowy wskazania sprawcy wykroczenia muszą przekazać sprawę Policji, która zajmie się jego ustaleniem i nałożeniem mandatu/skierowaniem sprawy do sądu. Tylko że wtedy nie dostaną ani grosza. Oni celowo robią teraz zdjęcia tak żeby nie było widać twarzy.

Napisano

a czy w opcji 3 jest ta sama kwota co w pkt 1??

Napisano

> a czy w opcji 3 jest ta sama kwota co w pkt 1??

Najczęściej jest większa. Ale zawsze można negocjować.

Napisano
  • Autor

> a czy w opcji 3 jest ta sama kwota co w pkt 1??

no właśnie jest ta sama kwota, ojciec dostał taki sam ale kwota była o 50% wyższa a u mni ejest ta sama

Napisano

> no właśnie jest ta sama kwota, ojciec dostał taki sam ale kwota była o 50% wyższa a u mni ejest ta

> sama

Hehe to jedni rendzersi napisza kwote a inni juz nie. Odsylajac list z opcja 3 decydujemy sie w ciemno. no.gif

> Oni celowo robią teraz zdjęcia tak żeby nie było widać twarzy.

Btw tak jakos wlasnie zauwazylem, ze ostatnio wiekszosc zdjec dostalem od tylu.

Napisano

> wysokości .... zł, tj. za wykroczenie z art. .... - wykroczenie to nie podlega wpisowi do

> ewidencji punktów karnych."

> Co Wy na to ?

Doczytaj, z którego artykułu. I było o tym nie raz. Stosują to często - opinie są różne (w moim odczuciu ze wskazaniem na to, że mają prawo ukarać za niewskazanie kierowcy, bo właściciel ma taki obowiązek).

Chociaż z drugiej strony trzeba udowodnić winę. A może być problem z winą, gdy ktoś nie pamięta, kto prowadził.

Więc jak najbardziej możliwa jest czwarta opcja - nie wskazuję kierowcy i nie zgadzam się na przyjęcie mandatu. Niech idą do sądu i u8dowadniają winę.

Napisano

> Więc jak najbardziej możliwa jest czwarta opcja - nie wskazuję kierowcy i nie zgadzam się na

> przyjęcie mandatu. Niech idą do sądu i u8dowadniają winę.

Dla SM/SG to pewnie nieoplacalne i mandat trafi do kosza lub beda przysylac tylko listy z pogrozkami z nadzieja, ze jednak ktos wymieknie.

Napisano

> Doczytaj, z którego artykułu. I było o tym nie raz. Stosują to często - opinie są różne (w moim

> odczuciu ze wskazaniem na to, że mają prawo ukarać za niewskazanie kierowcy, bo właściciel ma

> taki obowiązek).

Nie mają zgodnie z postanowieniem Sądu Najwyższego z 30 września 2010 r. (KZP 15/10) straż gminna nie jest uprawniona do złożenia wniosku o ukaranie za niewskazanie sprawcy. Nowe uprawnienia w tej kwestii nic nie zmieniły. Muszą oddać sprawę organowi, który ma takie prawo czyli w tym wypadku Policji. A nie robią tego tylko dlatego że kasa z mandatu idzie wtedy do Skarbu Państwa.

Napisano

> Więc jak najbardziej możliwa jest czwarta opcja - nie wskazuję kierowcy i nie zgadzam się na

> przyjęcie mandatu. Niech idą do sądu i u8dowadniają winę.

Jeśli przekażą sprawę Policji to za niewskazanie jest grzywna. Ale zawsze możesz wskazać kilku.

Napisano

Ta opcja nie ma podstawy prawnej.

Edyta

okazuje się, że jednak ma

Napisano
  • Autor

> Ta opcja nie ma podstawy prawnej. Jakiś domorosły prawnik z policji powiązał dwa paragrafy nie

> bardzo ze sobą związane. Jeden mówi o obowiązku wskazania kierującego, a drugi o grzywnie za

> spowodowanie zagrożenia w ruchu lądowym.

> Nie wskazując kierującego nie powodujesz żadnego zagrożenia w ruchu lądowym, więc można odesłać SG

> wniosek o uchylenie mandatu z powodu braku znamion wykroczenia wymienionego w paragrafie. SG

> oczywiście uda Niemca i postraszy sądem, ale do sądu to już wniosek kieruje policja

> (zasadniczo maja to w d...), w sądzie znane są przypadki oddalenia zarzutów z powodów, które

> wymieniłem.

kwota mandatu jest śmieszna więc nie będę się bawił w sądy czy pisma chodzi mi tu głównie o punkty

ale dzieki za porady,

zastanawiam się tylko czy nie podesłać pisma z żądaniem ŚH i tych innych papierów.

Napisano

> kwota mandatu jest śmieszna więc nie będę się bawił w sądy czy pisma chodzi mi tu głównie o punkty

Ja bym tym gnojom z SM/SG to ani grosza nie dal. Ale jak tam sobie wolisz.

Napisano

Czy podali podstawę prawną dla opcji nr 3?

Jeśli chcą tu zastosować art. 97 KW to:

"Nieujawnienie osoby kierującej w chwili popełnienia wykroczenie (zdjęcie z fotoradaru) przez właściciela pojazdu (art. 78 pkt 4 UPRD )nie nosi znamion wykroczenia" - jest to prawomocne postanowienie Sądu Rejonowego w okolicy działania jednej ze straży gminnych.

Sąd w prawomocnym wyroku orzekł o bezprawności stosowania art. 97 KW w związku z art 78 pkt 4 Ustawy PRD bo takie podstawy prawne użył komendant straży gminnej nakładając mandat.

Napisano

> kwota mandatu jest śmieszna więc nie będę się bawił w sądy czy pisma chodzi mi tu głównie o punkty

> ale dzieki za porady,

> zastanawiam się tylko czy nie podesłać pisma z żądaniem ŚH i tych innych papierów.

świadectwo legalizacji pierwotnej czy ponownej na pewno mają bo o to każdy pyta na "dzień dobry". Ale strażnik obsługujący fotoradar musi mieć uprawnienia do kontroli ruchu drogowego wydane przez wojewódzkiego komendanta policji lub szkołę policyjną. Nie jest przy tym wystarczające okazanie "dyplomu" ukończenia szkolenia z obsługi fotoradaru zorganizowanego przez dostawcę fotoradaru hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Czy podali podstawę prawną dla opcji nr 3?

> Jeśli chcą tu zastosować art. 97 KW to:

> "Nieujawnienie osoby kierującej w chwili popełnienia wykroczenie (zdjęcie z fotoradaru) przez

> właściciela pojazdu (art. 78 pkt 4 UPRD )nie nosi znamion wykroczenia" - jest to prawomocne

> postanowienie Sądu Rejonowego w okolicy działania jednej ze straży gminnych.

> Sąd w prawomocnym wyroku orzekł o bezprawności stosowania art. 97 KW w związku z art 78 pkt 4

> Ustawy PRD bo takie podstawy prawne użył komendant straży gminnej nakładając mandat.

art. 96 & 3 kw (Dz.U. z 2010 r. Nr 46, poz. 275 ze zm.)

Napisano
  • Autor

> świadectwo legalizacji pierwotnej czy ponownej na pewno mają bo o to każdy pyta na "dzień dobry".

> Ale strażnik obsługujący fotoradar musi mieć uprawnienia do kontroli ruchu drogowego wydane

> przez wojewódzkiego komendanta policji lub szkołę policyjną. Nie jest przy tym wystarczające

> okazanie "dyplomu" ukończenia szkolenia z obsługi fotoradaru zorganizowanego przez dostawcę

> fotoradaru

to był fotoradar stacjonarny z tych nowych

Napisano

> art. 96 & 3 kw (Dz.U. z 2010 r. Nr 46, poz. 275 ze zm.)

odszczekuje co pisałem, nie wiedziałem o zmianie prawa w tym zakresie

Napisano

> art. 96 & 3 kw (Dz.U. z 2010 r. Nr 46, poz. 275 ze zm.)

to niedobrze... w tej sytuacji taniej chyba wyjdzie wspomożenie budżetu gminy no.gif

Napisano
  • Autor

> to niedobrze... w tej sytuacji taniej chyba wyjdzie wspomożenie budżetu gminy

§ 3. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

Czyli zapłacę grzywnę i nie dostane punktów a oni nie będą mnie już ganiać o winnego ?

Napisano

> Czyli zapłacę grzywnę i nie dostane punktów a oni nie będą mnie już ganiać o winnego ?

tak, postępowanie zostanie zakończone

Napisano

> Czyli zapłacę grzywnę i nie dostane punktów a oni nie będą mnie już ganiać o winnego ?

Tak. Spróbuj jeszcze ponegocjować. Tzn teksty typu czy nie dało by się trochę niższego bo ja biedny jestem itd tip.

Napisano
  • Autor

> Tak. Spróbuj jeszcze ponegocjować. Tzn teksty typu czy nie dało by się trochę niższego bo ja biedny

> jestem itd tip.

no nie wiem czy jest tańszy niż 100 zł smile.gif

Napisano

> no nie wiem czy jest tańszy niż 100 zł

Ja (a właściwie moja żona) wytargowała w ten sposób 50 smile.gif

Napisano

> § 3. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu

> powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

A jak jest z opcją taką, Wskazujesz kto prowadził, a wskazywany mówi że to Ty prowadziłeś?

Napisano

> A jak jest z opcją taką, Wskazujesz kto prowadził, a wskazywany mówi że to Ty prowadziłeś?

Idzie do sądu i jest umarzane. Tyle tylko że jak jesteś z drugiego końca kraju to Ty i wskazywany sobie pojeździcie.

Napisano

> Najczęściej jest większa. Ale zawsze można negocjować.

... oto chodzi. Miałem identyczny przypadek, wybrałem opcję 3, poprosiłem o łagodny wymiar kary (na piśmie) i z 200PLN zrobiło się 100PLN (114km/h poza terenem zabudowanym - na 90tce).

Widać komendant SM też człowiek smile.gif Próbować warto.

Napisano

> Widać komendant SM też człowiek Próbować warto.

Biznes. Lepiej mniej i bezproblemowo niż użeranie się po sądach smile.gif

Napisano

> Biznes. Lepiej mniej i bezproblemowo niż użeranie się po sądach

dokładnie z takiego założenia wyszedłem również z mojego pkt widzenia.

Źle zrobiłem, kara zasłużona choć wq...ce że łapią nie w miejscach gdzie istnieje realne zagrożenie tylko prosta w terenie niezabudowanym. No ale przepisy to przepisy, dlatego zamiast wdawać się w pyskówki czy przepychanki prawne grzecznie zapytałem, SM się pozytywnie ustosunkowała i wszyscy są zadowoleni.

Napisano

> dokładnie z takiego założenia wyszedłem również z mojego pkt widzenia.

> Źle zrobiłem, kara zasłużona choć wq...ce że łapią nie w miejscach gdzie istnieje realne zagrożenie

> tylko prosta w terenie niezabudowanym. No ale przepisy to przepisy, dlatego zamiast wdawać się

> w pyskówki czy przepychanki prawne grzecznie zapytałem, SM się pozytywnie ustosunkowała i

> wszyscy są zadowoleni.

Ot to smile.gif A popyskować sobie możemy na forum smile.gif

Napisano

> dokładnie z takiego założenia wyszedłem również z mojego pkt widzenia.

> Źle zrobiłem, kara zasłużona choć wq...ce że łapią nie w miejscach gdzie istnieje realne zagrożenie

> tylko prosta w terenie niezabudowanym.

A jaka droga w tym niezabudowanym? Jesli krajowa to nie maja prawa tam strzelac.

Napisano

> A jaka droga w tym niezabudowanym? Jesli krajowa to nie maja prawa tam strzelac.

krajowa 5-ka, słynne Prusice

Naprawdę nie mam czasu i ochoty na użeranie się z nimi. Trzeba jeździć zgodnie z przepisami ...albo płacić.

Napisano

> krajowa 5-ka, słynne Prusice

> Naprawdę nie mam czasu i ochoty na użeranie się z nimi. Trzeba jeździć zgodnie z przepisami ...albo

> płacić.

Wszystko pieknie ale moze niech oni rowniez beda zgodni z przepisami. A od nowelizacji ustawy to na drogach krajowych poza obszarem zabudowanym nie moga prowadzic kontroli (moze tylko policja albo ITD).

Napisano

> Wszystko pieknie ale moze niech oni rowniez beda zgodni z przepisami. A od nowelizacji ustawy to na

> drogach krajowych poza obszarem zabudowanym nie moga prowadzic kontroli (moze tylko policja

> albo ITD).

A jak będą to co im zrobisz? To jest Polska...

Napisano

> A jak będą to co im zrobisz? To jest Polska...

Nie przyjmiesz mandatu i wygrasz w kazdym sadzie.

SG/SM nalezy tepic wszelkimi metodami.

Napisano

> Nie przyjmiesz mandatu i wygrasz w kazdym sadzie.

> SG/SM nalezy tepic wszelkimi metodami.

W zasadzie to Sąd najczęściej odrzuca wnioski SM z powodów formalnych. Ale odległość ~400 km powoduje że większość grzecznie płaci taki mandat. I to jest tak naprawdę problem. Zauważ że przez pierwsze pół roku, kiedy nie mieli z braku przepisów wykonawczych prawa do używania fotoradarów to w miastach nikt się nie wygłupiał. Bo miejscowi zalali by sądy wnioskami. Ale pomorskie zagłębie pracowało pełną parą. Bo kasowali najczęściej tych jadących z południa. To jest patologia i tak naprawdę nic nie można na to poradzić.

Napisano

> W zasadzie to Sąd najczęściej odrzuca wnioski SM z powodów formalnych. Ale odległość ~400 km

> powoduje że większość grzecznie płaci taki mandat. I to jest tak naprawdę problem. Zauważ że

> przez pierwsze pół roku, kiedy nie mieli z braku przepisów wykonawczych prawa do używania

> fotoradarów to w miastach nikt się nie wygłupiał. Bo miejscowi zalali by sądy wnioskami. Ale

> pomorskie zagłębie pracowało pełną parą. Bo kasowali najczęściej tych jadących z południa. To

> jest patologia i tak naprawdę nic nie można na to poradzić.

Niestety masz racje.

Napisano

Widze ze zebrali sie tu spece od Fotoradarow wiec nie bede otwieral nowego tematu.

To ze w PL samochody na obcej rejestracji sa "nietykalne" w starciu z fotoradarem to juz mam kilkukrotnie przecwiczone chaja.gif

Tak jak panuje opinia na tym forum mandat wezme na klate jezeli tylko by zechcieli mi go przyslac 270747800-sex.gif

Niestety glupote zrobilem 3 tygodnie temu. Przytrzymywal mnie jeden palant przez jakies 5km (autostrady i potem przejezdzajac przez ULM). Jak tylko zobaczylem okazje zeby go wyprzedzic to zrobilem to po "angielsku" bo pas byl wolny. Niestety kilka ulamkow sekund po wcisnieciu pedalu gazu ikonka_photo2.gif bylo moze 15km/h wiecej niz dozwolone i tego flasha nie dalo sie nie zauwazyc wpysk.gif

Pytanie takie.

Polska nie ma tych jakichs miedzynarodowych umow na sciganie (to jest spradzwone) a jak z niemcami? Przeszukalem forum i widze ze kilku kolegow dostalo "cos" z niemiec. Czy ktokolwiek moze mi napisac czy podobna umowa jest miedzy Niemcami a UK? Czy to dziala tylko wybiorczo miedzy niektorymi krajami?

Juz 3 tygodnie i dalej nic nie przyszlo niewiem.gif

Napisano

> Widze ze zebrali sie tu spece od Fotoradarow wiec nie bede otwieral nowego tematu.

20.GIF Nie bierz nic do bani, od 4 lat robie sobie zdjecia po drodze do pl i w pl i do tej pory nigdy nic nie przyszlo.

Napisano

> Nie bierz nic do bani, od 4 lat robie sobie zdjecia po drodze do pl i w pl i do tej pory nigdy

> nic nie przyszlo.

A testowales te na trasie Calais - Bruxela?

Mozna tam niezle pociskac tylko ze nasrane radarow od groma. Do tej pory ZAWSZE wypuszczam szybko jadacego zajaca i podczepiam sie na taki dystans ze jakby jemu cos blysnelo zebym zdazyl zwolnic. Do tej pory, nascie razy i nigdy jeszcze nic nie blysnelo niewiem.gif

Napisano

To i ja się dołączę z pytaniem,

czy oznakowanie kontroli radarowej ma być na stałe czy mogą ją sobie wyjąć z bagażnika skody jak to miało miejsce w niedzielę w Grójcu hmm.gif

Napisano

> To i ja się dołączę z pytaniem,

> czy oznakowanie kontroli radarowej ma być na stałe czy mogą ją sobie wyjąć z bagażnika skody jak to

> miało miejsce w niedzielę w Grójcu

U mnie na wiosce tez ostatnio zaczęli stosować tą metodę zlosnik.gif

Napisano

> U mnie na wiosce tez ostatnio zaczęli stosować tą metodę

A od zmiany przepisów miejsca konTROLI nie powinny być oznaczone na stałe???

Napisano

> A od zmiany przepisów miejsca konTROLI nie powinny być oznaczone na stałe???

Musza byc oznaczone. Znaczy nie moga po prostu postawic trojnoga w krzakach tylko najpierw postawic znak. Niestety znak rowniez moze byc przenosny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.