Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujniki parkowania - pisk przy wyłaczaniu

Featured Replies

Napisano

mam czujniki STIG-38. Podłaczyłem zasilanie jak w załaczniku, gdyz (podobnie jak niektórzy koledzy z forum) zamontowałęm z lenistwa tylko tylne czujniki. I teraz przy wyłaczaniu wstecznego słychac taki zanikający pisk, coś takiego PIIIiiiii..... Czy tylko ja tak mam? zlosnik.gif

post-147237-14352514135872_thumb.jpg

Napisano

> mam czujniki STIG-38. Podłaczyłem zasilanie jak w załaczniku, gdyz (podobnie jak niektórzy koledzy

> z forum) zamontowałęm z lenistwa tylko tylne czujniki. I teraz przy wyłaczaniu wstecznego

> słychac taki zanikający pisk, coś takiego PIIIiiiii..... Czy tylko ja tak mam?

Jezeli to krotkie Pii to tak ma byc, to oznacza ze czujniki sa gotowe do pracy. IMO to calkiem przydatne i nie tylko Stiga tak maja.

Napisano

> mam czujniki STIG-38. Podłaczyłem zasilanie jak w załaczniku, gdyz (podobnie jak niektórzy koledzy

> z forum) zamontowałęm z lenistwa tylko tylne czujniki. I teraz przy wyłaczaniu wstecznego

> słychac taki zanikający pisk, coś takiego PIIIiiiii..... Czy tylko ja tak mam?

Wyłączenie wstecznego pozbawia zasilania centralkę czyjników.

To powoduje stan nieustalony w centralce, rozładowywanie się kondensatorów w układzie czego efektem jest ten zanikający pisk. Inaczej mówiąc są to dziadowskiej jakości czujniki.

Napisano

> Jezeli to krotkie Pii to tak ma byc, to oznacza ze czujniki sa gotowe do pracy. IMO to calkiem

> przydatne i nie tylko Stiga tak maja.

Pisk i gotowość do pracy powinno być przy włączaniu, nie wyłączaniu wstecznego.

Napisano

> Valeo też tak ma.

Moje Valeo nie piszczą gdy nie trzeba zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wyłączenie wstecznego pozbawia zasilania centralkę czyjników.

> To powoduje stan nieustalony w centralce, rozładowywanie się kondensatorów w układzie czego efektem

> jest ten zanikający pisk.

tak też myslałem

>Inaczej mówiąc są to dziadowskiej jakości czujniki.

bez przesady, ludzie chwalą ten produkt, ma chyba najlepszy stosunek jakości do ceny smile.gif Pisk to akurat drobna wada, przecież mozna wyłączyć buzzer mikrowyłącznikiem na wyświetlaczu smile.gif Chciałem tylko wiedzieć, czy inne czujniki tez tak maja

Napisano

> Chciałem

> tylko wiedzieć, czy inne czujniki tez tak maja

U nie mnie.

Jest krótki pisk przy włączaniu, ale nie przy wyłączaniu.

Masz "zwykłe" żarówki?

Może coś jest nie teges z wyłącznikiem świateł wstecznego?

Napisano
  • Autor

> U nie mnie.

> Jest krótki pisk przy włączaniu, ale nie przy wyłączaniu.

> Masz "zwykłe" żarówki?

no tak

> Może coś jest nie teges z wyłącznikiem świateł wstecznego?

czemu? pare postów wyżej jest odpowiedź. Albo ktos nie dopracował elektroniki centralki, albo ta wersja na 8 czujników tak ma. Zauważ że oryginalnie trzeba się podłączyc pod +12V z obwodu stacyjki (nie chciało mi się ciągnąc przewodu) jako zasilanie centrali natomiast +12V z żarówki cofania to tylko sterowanie i być może przy takim podłączeniu pisku by nie było

Napisano

Podaj na próbę zasilanie np. z żarówki pozycyjnej a sterowanie zostaw z żarówki cofania. Jeśli nie będzie niepotrzebnego pisku konieczne będzie doprowadzenie zasilania po stacyjce.

Napisano
  • Autor

> Podaj na próbę zasilanie np. z żarówki pozycyjnej a sterowanie zostaw z żarówki cofania. Jeśli nie

> będzie niepotrzebnego pisku konieczne będzie doprowadzenie zasilania po stacyjce.

OK, pomyslę o tym. Mam światła dzienne, więc doprowadzenie zasilania z żarówki pozycyjnej nie zaoszczędzi roboty smile.gif

Napisano

> OK, pomyslę o tym. Mam światła dzienne, więc doprowadzenie zasilania z żarówki pozycyjnej nie

> zaoszczędzi roboty

Miałem na myśli tylko próbne sprawdzenie, czyli podłączasz zasilanie czujników pod obojętnie jaką żarówkę, na której będziesz mieć cały czas napięcie, a sterować będziesz wstecznym biegiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.