Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

światła w maryśce

Featured Replies

Napisano

witam.dawno już nie jechałem moją maryśką po zmroku,ale ostatnio miałem tą wątpliwą przyjemność no.gifpo przejechaniu 150km oczy mało mi nie wylatały z orbit od wytrzeszczania sick.gif

mam więc pytanie.co zrobić żeby poprawić jakość świateł??mocniejsze żarówki??jeśli tak to jakie??czy zostaje tylko zmiana reflektorów??ogólnie same lampy i odbłyśniki nie są jakieś styrane,ale swoje lata mają ok.gifco poradzicie??? hmm.gif

Napisano

Soczewki i zwykłe H1 byle by nie chińskie.

Po zmianie nawet moja żona zauważyła poprawę.

Te wszystkie Najtbrejkery i inne dziwolągi po 50zł/szt uważam za paranoję, testowałem takowe na moich odbłyśnikach, różnicy nie widziałem w porównaniu z NAVRĄ za 7zł szt.

Napisano

BBM generalnie ma przeciętne światła...

Zacząłbym od wymontowania lamp, napełnienia ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, porządnego wytrzepania, następnie kilka płukań czystą ciepłą wodą a na koniec kilka płukań wodą demineralizowaną(żeby nie było zacieków), później suszysz...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Soczewki i zwykłe H1 byle by nie chińskie.

> Po zmianie nawet moja żona zauważyła poprawę.

Jest wyraźna różnica?

Napisano

> Jest wyraźna różnica?

Bardzo wyraźna, aczkolwiek brakuje trochę doświetlenia pobocza.

Fakt jest też taki, że miałem bardzo mocno wypalone odbłyśniki od świateł mijania.

Napisano

> Jest wyraźna różnica?

U mnie po zmianie ze zwykłych Valeo na soczewkowe Valeo (używane ale w bdb stanie) poprawiło się wyraźnie.

Jezdnia i prawe pobocze ewidentnie jest dużo jaśniej oświetlone niż wcześniej.

Być może stare reflektory miały już słabsze odbłyśniki ale nie wyglądały najgorzej, wymieniałem dlatego że pękł mi jeden klosz, więc tak przy okazji...

W obu przypadkach żarówki to zwykłe standardowe H1.

Oczywiście nadal nie są to najlepsze światła na świecie, ale jest lepiej.

Napisano

> Soczewki i zwykłe H1 byle by nie chińskie.

Ja miałem soczewki DJ Auto.

Po zmianie ze zwykłych lamp róznica była spora.

Byc może na uzywanych soczewkach Valeo byłoby jeszcze lepiej ale na nowych DJAuto było wystarczająco dobrze.

> Te wszystkie Najtbrejkery i inne dziwolągi po 50zł/szt uważam za paranoję,

A ja nie - róznica była zauważalna (szczególnie gdy w jedną lampe musiałem założyć zwykłą żarówkę).

Jeździłem na Osram NightBraker i przez ostatnie póltorej roku nie spaliła się żadna.

U ojca w starym Punciaku (stare lampy, kiepskie już odbłyśniki), po założeniu Tungsramów +50% różnica była ogromna a nie zauważalna.

Napisano

Też jeżdżę na DJAuto.

Po z mianie z fabrycznych, w których były wypalone odblaski i zmianie żarówek....jest zdecydowana różnica....

problem pojawił się za to z silnikami, których poszukuję,bo bardzo do dołu światło pada....

Napisano

> problem pojawił się za to z silnikami, których poszukuję,bo bardzo do dołu światło pada....

Rozumiem, że lampy DJ kupiłeś bez silniczków, i silniczki przełożyłeś ze zwykłych?

Jest tu gdzieś obok wątek z którego wynika, że soczewki mają inne silniczki niż zwykłe (żółte trzpienie VS białe trzpienie) - w zwykłych rzeczywiście miałem białe, w soczewkach nie wiem, musiałbym zajrzeć.

Jeśli to co piszę to jest prawda (ktoś potwierdzi?) to szukaj silniczków żółtych, bo z białymi nadal będzie świeciło w glebę.

EDIT: link do tematu o silniczkach

Napisano

> Rozumiem, że lampy DJ kupiłeś bez silniczków, i silniczki przełożyłeś ze zwykłych?

> Jest tu gdzieś obok wątek z którego wynika, że soczewki mają inne silniczki niż zwykłe (żółte

> trzpienie VS białe trzpienie) - w zwykłych rzeczywiście miałem białe, w soczewkach nie wiem,

> musiałbym zajrzeć.

> Jeśli to co piszę to jest prawda (ktoś potwierdzi?) to szukaj silniczków żółtych, bo z białymi

> nadal będzie świeciło w glebę.

Ooo.....dobrze wiedzieć smile.gif

Dokładnie tak, śilniki z starych (fabrycznych) zostały...

Dzięki za radę 20.GIF

Dobrze,że nie pośpieszyłem się i na allegro nie kupiłem, ponieważ klient ma,ale właśnie białe trzpienie są przy nich.

Napisano

> Jest tu gdzieś obok wątek z którego wynika, że soczewki mają inne silniczki niż zwykłe (żółte

> trzpienie VS białe trzpienie) - w zwykłych rzeczywiście miałem białe, w soczewkach nie wiem,

> musiałbym zajrzeć.

Ja na ten przykład nie musiałem zmieniać silniczków (były białe trzpienie). Wszystko grało.

Ale o ile sobie przypominam, problem polega na tym, że niektóre silniczki mają za długie trzpienie i dlatego nie mozna podnieść snopu światła na odpowiednią wysokość.

Na smietniku jest manual o tym jak skrócić trzpienie.

Mnie ta operacja na szczęście ominęła

Napisano

> ksenony se wstaw

I być może pożegnaj się z dowodem rejestracyjnym. frown.gif

Napisano

> I być może pożegnaj się z dowodem rejestracyjnym.

Podobno jest dostępna przejściówka, dzięki której przy zatrzymaniu można w 2min zmienić żarówki...

Napisano

> Podobno jest dostępna przejściówka, dzięki której przy zatrzymaniu można w 2min zmienić żarówki...

Myslisz, że przejdzie? zlosnik.gif

Napisano

ja jezdze i nikt się nie czepia tylko światło max do 5000 K

Napisano

> ja jezdze i nikt się nie czepia tylko światło max do 5000 K

ja jezdze 4 lata na HID 5000K i zero kontroli i na przegladach sie tez nie czepiaja u mnie

Napisano

Że się nikt nie czepił to nie znaczy, ze się w końcu kiedys ktos nie czepi.

Nie chodzi o samo źródło światła, bo to w używanych pojazdach nie jest prawnie sprecyzowane ale chodzi o to, ze lampy nie mają homologacji (a to już jest doprecyzowane).

Policja nasza kochana to w ogóle idzie na łatwiznę i potrafi jedynie trzepać za prędkość.

Ale jak jeżdżą ludzie z ksenonami w zwykłych nawet lampach (zdarza się) to ich już nie ma. frown.gif

Napisano

> I być może pożegnaj się z dowodem rejestracyjnym.

Nie siej defe(k)tyzmu.

Napisano

Ja musiałem zdemontować ksenony, na życzenie policji. Z ksenonami miałem częste kontrole i każdy mi powiedział, że jak jeszcze raz mnie zobaczą z tymi światłami to wezmą dowód. Wolałem zdjąć dla świętego spokoju. Różnica między h1 a ksenonami jest nieporównywalna.

Napisano

> Ja musiałem zdemontować ksenony, na życzenie policji.

Miałeś lustra, czy soczewki?

Napisano

> Miałeś lustra, czy soczewki?

Oczywiście soczewki.

Napisano

> Oczywiście soczewki.

A jaka była barwa twego zenona? Może zbyt "niebieska"?

Bo korci mnie trochę ten temat ale osobiście dałbym 4300K, najmniej się rzuca w oczy i wg mnie najładniej wygląda

Napisano

> A jaka była barwa twego zenona? Może zbyt "niebieska"?

> Bo korci mnie trochę ten temat ale osobiście dałbym 4300K, najmniej się rzuca w oczy i wg mnie

> najładniej wygląda

Nie pamietam jaka to barwa, ale nie wyróżniały się niczym z tłumu, poza tym, że jeździły w bravo.

Napisano

> witam.dawno już nie jechałem moją maryśką po zmroku,ale ostatnio miałem tą wątpliwą przyjemność po

> przejechaniu 150km oczy mało mi nie wylatały z orbit od wytrzeszczania

> mam więc pytanie.co zrobić żeby poprawić jakość świateł??mocniejsze żarówki??jeśli tak to

> jakie??czy zostaje tylko zmiana reflektorów??ogólnie same lampy i odbłyśniki nie są jakieś

> styrane,ale swoje lata mają co poradzicie???

zacznij od wsadzenia soczewek - nawet DJ Auto (sam takie wsadziłem i różnica jest kolosalna), a potem pomyślisz dalej

Napisano

> zacznij od wsadzenia soczewek - nawet DJ Auto (sam takie wsadziłem i różnica jest kolosalna),

Potwierdzam. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.