Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze moto... Kawasaki ER5

Featured Replies

Napisano

Witam, z racji tego ze mam wielką ochotę kupić 2oo na następny sezon szukam moto które będzie dobrym motorem dla początkującego. Bardzo dobrym na pierwszy ogień wydaje się Kawasaki ER5, dość mało bo 50koni myślę że jednocześnie da troszkę radości z jazdy a wybaczy błędy początkującego.... Co o tym sądzicie?

P.S Myślę o rocznikach 2005/2006.

Napisano

spokojnie kupuj i śmigaj

Napisano

> Witam, z racji tego ze mam wielką ochotę kupić 2oo na następny sezon szukam moto które będzie

> dobrym motorem dla początkującego. Bardzo dobrym na pierwszy ogień wydaje się Kawasaki ER5,

> dość mało bo 50koni myślę że jednocześnie da troszkę radości z jazdy a wybaczy błędy

> początkującego.... Co o tym sądzicie?

> P.S Myślę o rocznikach 2005/2006.

fajna maszynka, koni w sam raz wink.gif (albo jak na pierwsze 2oo to nawet nieco za wiele wink.gif )

mialem przez moment, ale dla mnie (~190cm, 115kg) za mala wiec oddalem wink.gif

teraz szukam Kawasaki Zephyr 550 albo 750 wink.gif - jakby ktos mial do sprzedania to chetnie przygarne bordowa sztuke wink.gif

Napisano
  • Autor

> fajna maszynka, koni w sam raz (albo jak na pierwsze 2oo to nawet nieco za wiele )

za dużo? myślałem ze 50KM to tak w sam raz:)

> mialem przez moment, ale dla mnie (~190cm, 115kg) za mala wiec oddalem

ja mam 182 i 75kg wiec chyba bedzie ok.

Napisano

> za dużo? myślałem ze 50KM to tak w sam raz:)

Ja smigam ER6-n i tam jest 72KM. Nie martwie sie, ze sporo KM jak na pierwszy motor. Kwestia odpowiedniego operowania manetka.

> ja mam 182 i 75kg wiec chyba bedzie ok.

173cm i 78kg.

Napisano

Temat o pierwszym motocyklu powtarza się często. Możesz poszukać tutaj. Ja nadal będę twierdził że najlepszym wyborem z klasy 500 jest Honda CB500:)

Napisano

> Bardzo dobrym na pierwszy ogień wydaje się Kawasaki ER5,

Potwierdzam. ok.gif

> dość mało bo 50koni myślę że jednocześnie da troszkę radości z jazdy a wybaczy błędy

Jak na początek wystarczy. Większość samochodów zostaje w tyle a jak się uprzesz to i 180 poleci. grinser006.gif . Oddawanie mocy idealne dla początkującego - zero stresu.

Tu można polemizować. Po co kupować stosunkowo młode moto które w świetle tego co piszesz będzie narażone na częste upadki?

P.S. W przyszłym roku jedna ER-5 będzie do kupienia. Rocznik 2001. zlosnik.gif

Napisano

> Ja smigam ER6-n i tam jest 72KM. Nie martwie sie, ze sporo KM jak na pierwszy motor. Kwestia

> odpowiedniego operowania manetka.

a potem slucham kolegi (po kilkutygodniowej nieobecnosci) ktory opowiada jak to mu jego fazera podbilo na torach i nawet nie wie kiedy motocykl odjechal w sina dal ale juz bez niego...

po czasie doszedl do wniosku ze po prostu przy wstrzasie mimowolnie okrecil manetke i 100koni ponioslo wink.gif

ja tam chetnie kupilbym motocykl ~30-40koni tylko ze na wszystkich CB500, GPZ500, ER5 wygladam jak na malym psie wink.gif a XJ600 mi sie po prostu nie podoba wink.gif

ale bordowy Zephyr 550... ehhhh :D

Napisano

> ja tam chetnie kupilbym motocykl ~30-40koni tylko ze na wszystkich CB500, GPZ500, ER5 wygladam jak

> na malym psie a XJ600 mi sie po prostu nie podoba

> ale bordowy Zephyr 550... ehhhh :D

oj zebys sie nie zdziwil, ja mam tylko 187cm, ale na zephyrze strasznie niewygodnie sie jedzie, silnik parzy w kolana przy wysokim wzroscie, zupelnie to jest nieprzemyślane

Napisano

> oj zebys sie nie zdziwil, ja mam tylko 187cm, ale na zephyrze strasznie niewygodnie sie jedzie,

> silnik parzy w kolana przy wysokim wzroscie, zupelnie to jest nieprzemyślane

to co ja biedny sobie mam kupic... jak ja nie chce nic mocno mocniejszego niz 50KM :/

zostanie mi Junak M20/M25 albo jakas 'armatura' wink.gif

Napisano

> Witam, z racji tego ze mam wielką ochotę kupić 2oo na następny sezon szukam moto które będzie

> dobrym motorem dla początkującego. Bardzo dobrym na pierwszy ogień wydaje się Kawasaki ER5,

Nie skręca, nie hamuje, nie przyspiesza.

Kup 600tke.

Napisano

> Nie skręca, nie hamuje, nie przyspiesza.

> Kup 600tke.

a co sie ograniczasz... zapropnuj 1600 odrazu... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> a co sie ograniczasz... zapropnuj 1600 odrazu...

Jeśli o mnie chodzi to możesz jezdzić i 50tką. drink.gif

Wbrew temu co sie wydaje to łatwiej na "torach odwinąć manete i moto pojechało" w er5 czy fazerze niż np w gixxerze, ale nei chce mi sie tłumaczyć wink.gif

Napisano

> Jeśli o mnie chodzi to możesz jezdzić i 50tką.

zacytuje ciebie wink.gif

> Nie skręca, nie hamuje, nie przyspiesza.

a na dodatek nie trzeba prawka robic :D

Napisano

> zacytuje ciebie

> a na dodatek nie trzeba prawka robic :D

Skoro ma prawko i troche oleju w głowie to coś więcej niż 50tkę ogarnie.

Napisano

> Skoro ma prawko i troche oleju w głowie to coś więcej niż 50tkę ogarnie.

no to sie zgadzamy wink.gif

a wracajac do tematu - jak mozesz to sie przejedz i to najlepiej nieco wiecej niz w kolo samochodu... ja sie przejechalem tylko po parkingu i myslalem ze bedzie ok. Niestety po pierwszym dojezdzie do i z pracy (jakies 10km w jedna strone) okazalo sie ze nie jest i motocykla sie pozbylem, na szczescie kasy na tym zakupie nie stracilem wink.gif

Napisano

U mnie pierwsze moto

Yamaha XTZ 660 tenere 48 koni wydawało mi się ok nie za dużo nie za mało

Po 2 miesiącach było zdecydowanie za mało i jest nadal

Na przyszły sezon będzie coś mocniejszego , komfortowa , elastyczna jazda to coś czego mi ten motocykl nie zapewnia (jesli chodzi o osiagi)

Poza tym super

Co do ER5 myślę ze z Tobą bedzie podobnie

Napisano

> a potem slucham kolegi (po kilkutygodniowej nieobecnosci) ktory opowiada jak to mu jego fazera

> podbilo na torach i nawet nie wie kiedy motocykl odjechal w sina dal ale juz bez niego...

> po czasie doszedl do wniosku ze po prostu przy wstrzasie mimowolnie okrecil manetke i 100koni

> ponioslo

> ja tam chetnie kupilbym motocykl ~30-40koni tylko ze na wszystkich CB500, GPZ500, ER5 wygladam jak

> na malym psie a XJ600 mi sie po prostu nie podoba

> ale bordowy Zephyr 550... ehhhh :D

Ja szukalem dla siebie czegos swiezego i wybor takze byl ciezki. 72KM, 650cm3 i dwa gary, chyba najslabszy sprzet przy takiej pojemnosci, reszta ma wiecej. Znowu kupienie czegos swiezego z mniejszym silnikiem jest nieosiagalne, bo albo do 250cm3 lub powyzej 600. Chyba nikt juz nie robi cos pomiedzy.

Napisano

więc...na przyszły sezon młoda będzie miała już uprawnienia A1...i szuka dla siebie moto....znalazła Hondę Varadero o pojemności 125ccm....

miała okazję siąść i przejechać się trochę...odpowiada jej zarówno pozycja, ciężar jak i na razie osiągi....ja sam się do niego przymierzyłem ale to nie temat o tym....

co o tym motocyklu możecie powiedzieć? awaryjne to to czy spokojnie można się rozglądać w zimie za czymś ładnym?

Napisano

mam gs 500 i jestem bardzo zadowolony.Kupuj .Klasa 500 jest naprawde fajna i dużo wybacza.

Napisano

> mam gs 500 i jestem bardzo zadowolony.Kupuj .Klasa 500 jest naprawde fajna i dużo wybacza.

kwestia gustu mi GSem jeździło się beznadziejnie

Napisano

> więc...na przyszły sezon młoda będzie miała już uprawnienia A1...i szuka dla siebie

A do jakiej pojemnosci bedzie nowa kategoria A1 od przyszlego roku?? Ma byc A2, A1 oraz A. Ja bym celowal w taka kategorie aby mogla pojezdzic jakas 250cm3, jesli nie chce w przyszlosci czegos wiekszego.

Napisano

> Jeśli o mnie chodzi to możesz jezdzić i 50tką.

> Wbrew temu co sie wydaje to łatwiej na "torach odwinąć manete i moto pojechało" w er5 czy fazerze

> niż np w gixxerze, ale nei chce mi sie tłumaczyć

piermandolisz kolego, posadz lajkonika na 100 kucy to sie szybko rozpierdzieli

Napisano
ER5 to najgorszy wybor ze swietej trojcy, IMO najfajniejszy jest CB/CBF500 z naciskiem na CBF
Napisano
viaderko to chyba jedyny twin 125 na rynku. IMO brac
Napisano

> viaderko to chyba jedyny twin 125 na rynku. IMO brac

no własnie ...jedyny twin...a jeździ bardzo bardzo przyjemnie jak na te swoje 17KM....zwrotne to to i wogóle....tyle że nie wiem jak z serwisem, kosztami....

Napisano

> no własnie ...jedyny twin...a jeździ bardzo bardzo przyjemnie jak na te swoje 17KM....zwrotne to to

> i wogóle....tyle że nie wiem jak z serwisem, kosztami....

ale, ze co? serwis tak jak kazdego innego moto

Napisano

> ER5 to najgorszy wybor ze swietej trojcy, IMO najfajniejszy jest CB/CBF500 z naciskiem na CBF

na moje to raczej kwestia gustu, potrzeb i umiejetnosci na moje to cala trojca jest dobra, trzeba usiasc, przejechac sie kawalek i samemu ocenic co lepiej pasuje...

ps. trzeci z trojcy to GS 500 smile.gif

Napisano

> ER5 to najgorszy wybor ze swietej trojcy, IMO najfajniejszy jest CB/CBF500 z naciskiem na CBF

Jakoś CBF mi się gorzej jeździło. CB jest mniejsza i według mnie przyjemniejsza:) CBF to taki pełnowymiarowy motocykl z malutkim silniczkiem;p

Napisano

GPZ będzie chyba lepszy od er5. Wtedy mamy czwórcę wink.gif

Napisano

A jakieś uzasadnienie ?

Napisano

> A jakieś uzasadnienie ?

Ciężko to wytłumaczyć. Najlepiej było by się przejechać na każdym z tych motocykli. ER5 jest taka dziwna. Niezbyt wygodna, ma się wrażanie że jedzie się czymś bardzo malutkim, hamulce tragedia. Podczas hamowania ma się wrażenie jakby lagi się wyginały. No i ten piszczący dzwięk z oryginalnego tłumika:D:D Na plus ER5 przemawia jego wygląd. Jest najładniejszy w klasie.

Napisano

JA proponuje na pierwsze moto Suzi Sv 650 w wersji n. swietne na miasto, zwrotne, duzo wybacza wink.gif

Napisano

> JA proponuje na pierwsze moto Suzi Sv 650 w wersji n. swietne na miasto, zwrotne, duzo wybacza

rotfl.gifzlosnik2.gifrotfl.gif

Napisano

> JA proponuje na pierwsze moto Suzi Sv 650 w wersji n. swietne na miasto, zwrotne, duzo wybacza

wybacza.... yikes.gifboje_sie.gifzlosnik2.gifrotfl.gif

Napisano

Szczególnie ze jako Vka szarpie z dołu jak wściekła :D

Mówie na poczatek tylko sportowa 600tka.

Do 8tys obrotów jedzie jak Gs500 :D

Napisano

SV 650 jeżdzi się normalnie, bardzo dobry moto na pierwszy a można go też potem dłużej użytkować.

Napisano

> SV 650 jeżdzi się normalnie, bardzo dobry moto na pierwszy a można go też potem dłużej użytkować.

Mam teraz VFR 800 i Myślałem o SV jako o następnym motocyklu bo więcej zabawy na tym jest niż na VFR. Jest lekka i bardzo mocno ciągnie od dołu tak że przednie koło łatwo idzie w górę:D Na pewno nie jest to dobry wybór na pierwszy motocykl:D

Napisano

> Mam teraz VFR 800 i Myślałem o SV jako o następnym motocyklu bo więcej zabawy na tym jest niż na

> VFR. Jest lekka i bardzo mocno ciągnie od dołu tak że przednie koło łatwo idzie w górę:D Na

> pewno nie jest to dobry wybór na pierwszy motocykl:D

ja tak nie uważam, kumpel kupił go na pierwszy i jakoś daje sobie rade bez najmniejszego problemu, co do wyrówania to jakoś tego nie zauwazyłem, bardziej już monstery wyrywaja do przodu i na koło niż sv650, takie moje zdanie.

Napisano

> ja tak nie uważam, kumpel kupił go na pierwszy i jakoś daje sobie rade bez najmniejszego problemu,

> co do wyrówania to jakoś tego nie zauwazyłem, bardziej już monstery wyrywaja do przodu i na

> koło niż sv650, takie moje zdanie.

Prawda jest taka, że jak kierownik jest troche bardziej rozgarnięty od szympansa to każdą 600tke ogarnie.

Napisano

> Prawda jest taka, że jak kierownik jest troche bardziej rozgarnięty od szympansa to każdą 600tke

> ogarnie.

A jak to jest... Bo czytam sobie często o preferowanych modelach na rozpoczęcie przygody z motocyklami i się czasem zastanawiam jak duże są te różnice w prowadzeniu i "ogarnięciu" motocykli.

Przyznaję, że nigdy nie miałem możliwości jazdy ani SV-ką, ani Gladiusem, ani też Monsterem. Modele te tak często odradzane są na pierwszy zakup, że w mojej świadomości urastają do maszyn zupełnie "innych" niż te, które miałem okazję prowadzić.

Zastanawiam się jak to by było, gdybym się tak przesiadł na model tego typu w tej chwili. Czy byłoby to do ogarnięcia... Co trzeba umieć i jakim doświadczeniem się wykazać żeby swobodnie przesiadać się z jednego modelu na drugi...? Czy chodzi tylko o zupełny brak opanowania w operowaniu manetką gazu w zestawieniu z takim typem motocykla?

Napisano

Ja moge ci napisać na przykładzie monstera, bo miałem już 3, obecny s2r niestety uległ wypadkowi (wjazd w tyłek gdy stałem przed przejściem dla pieszych).

Sa to motocykle które od dołu dośc mocno ciagną jak to V2 dodatkowo powyżej 6 tyś obrotów dostaje ponownie dużego kopniaka (koło może się unieść) wiec poprostu trzeba uważać z operowaniem manetką gazu, cały w tym sekret. Jednak w przypadku Ducati Monster jak dla mnie jazda na nich jest przyjemna i super, gdyż sa zwrotne, bardzo łatwe w prowadzeniu, jak się przyzwyczaisz do odawania mocy to znajdziesz w tym fun, dodatkowo jak dla mnie są piekne.

Ja na swoje pierwsze moto miałem monstera 620 i.e. jakoś udało mi się go poskromić.

Napisano

w czerwcu b.r. zacząłem przygodę z motocyklami od vfr 800 fi

na nauce jazdy jeździłem ybr 250, cbf 500 i fazerem

vfr jeżdzę 4 miesiąc i z wyboru jestem bardzo zadowolony

zdaję sobie sprawę z możliwości sprzętu i z tego że jeździć jeszcze nie umiem, ale wszystko przedemną- aby z głową to będzie dobrze

Napisano

> Ja moge ci napisać na przykładzie monstera, bo miałem już 3, obecny s2r niestety uległ wypadkowi

> (wjazd w tyłek gdy stałem przed przejściem dla pieszych).

Tak, wiem, czytałem. Przykre wydarzenie...

> Sa to motocykle które od dołu dośc mocno ciagną jak to V2 dodatkowo powyżej 6 tyś obrotów dostaje

> ponownie dużego kopniaka (koło może się unieść) wiec poprostu trzeba uważać z operowaniem

> manetką gazu, cały w tym sekret.

No cóż, mój obecny motocykl jest słabiutki na dole. Nie jest wielkim problemem go zdusić podczas ruszania, rozumiem, że w przypadku opisywanych motocykli zamiast tego jest po prostu rwanie do przodu...?

Czyli coś takiego jak w BMW R 1150 GS? Taki sprzęt użytkuje mój brat i czasem mam okazję się przejechać... Czasem były też CBF500 i Vigor 650. Prawo jazdy robiłem już dawno temu, więc wtedy na placu ujeżdżało się WSKi a na miasto była MZka, ale kontakt z motocyklami był cały czas... wink.gif

> Ja na swoje pierwsze moto miałem monstera 620 i.e. jakoś udało mi się go poskromić.

No właśnie, czyli jest to jednak sprzęt do ogarnięcia. Tym bardziej jak się ma do czynienia z innymi jednośladami i nie jest to pierwszy kontakt z motocyklem.

Napisano

> ruszania, rozumiem, że w przypadku opisywanych motocykli zamiast tego jest po prostu rwanie do

> przodu...?

> Czyli coś takiego jak w BMW R 1150 GS? Taki sprzęt użytkuje mój brat i czasem mam okazję się

> przejechać...

Tak od dołu mocno ciągną, ale dzieki temu ze świateł rusza się pieknie smile.gif, w dolnym zakresie jeszcze nie ma takiego powera żeby nie dało się go opanowac (chodź czasami zdażyło mi się że unosił koło), dużo wiecej ma wigoru gdy przekroczy się magiczne 6 yyś obrotów, jak ja sobie smigam po mieście spokojnie to ciagne do maks 6-7 tyś i tak nie mam problemu z przyspieszeniem itp... a gdy chce naprawde ostro pojechac to wchodze powyżej tych 6-7 tyś.

Niestety BMW nigdy żadnym nie miałem okazje smigać wiec się nie wypowiem co do jazdy.

Wiec tak na pierwsze/drugie moto Monster 620 i.e., 696, jak najbardziej s2r już troche gorzej bo on jest nerwowy.

Napisano

Jak ktoś ma łeb na karku to i hayabuse opanuje na pierwsze moto bo i takie przypadki znam, ale po co kupić coś czego się nie wykorzysta... Zanim kupiłem VFR to miałem jakiś tam staż na motocyklu a mimo to zaskakiwał mnie ten motocykl. Na prostej nic nikomu się nie stanie. Problem pojawia się np przy wyprzedzaniu. Chcemy kogoś szybko wyprzedzić, dodajemy mocno gazu jak jesteśmy troszeczkę złożeni i tylne koło wariuje. W rzędówkach tego nie ma, bo kopa dostaje później. Taka SV ma wystarczająco mocy żeby zamielić kołem na suchym asfalcie po dodaniu gazu, a na brudnej lub mokrej jezdni ciężko jechać żeby nie łapać poślizgu. Mówię tutaj o początkach, bo po przyzwyczajeniu się do motocykla wiemy na co go stać. Dalej będę twierdził że takie V-ki nie są dobrymi motocyklami na rozpoczęcie przygody z motocyklami.

Napisano

> Ciężko to wytłumaczyć. Najlepiej było by się przejechać na każdym z tych motocykli. ER5 jest taka

> dziwna. Niezbyt wygodna, ma się wrażanie że jedzie się czymś bardzo malutkim, hamulce

> tragedia. Podczas hamowania ma się wrażenie jakby lagi się wyginały. No i ten piszczący dzwięk

> z oryginalnego tłumika:D:D Na plus ER5 przemawia jego wygląd. Jest najładniejszy w klasie.

Nie potrafię się wypowiedzieć za bardzo na temat cb, ale nie wiem jakim cudem er5(tzn gpz bo o nim bede caly czas myślał, chyba że jestem w błędzie i er5 oraz gpz są bardzo różne?) mogła by być w rankingu poniżej gs smile.gif

Hamulec przedni jest rewelacyjny, tylny przeciętny, co do wrażenia z lagami to ja takiego nie odniosłem, gpz wg mnie ma dosyć fajne rozmiary, jest zwinna a nie ma wrażenia lotu na komarze, ale na dalekie trasy nie jest wygodna smile.gif

Silnik fajnie płynnie oddaje moc i skromnie obchodzi się z paliwem.

Dźwięk wydechu to tragedia, u mnie nie piszczy ale przypomina mi jakiegoś diesla(prawdopodobnie ktoś go wybebeszył, śladów nie widać ale seryjny raczej nie mógłby być taki głośny) facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Nie potrafię się wypowiedzieć za bardzo na temat cb, ale nie wiem jakim cudem er5(tzn gpz bo o nim

> bede caly czas myślał, chyba że jestem w błędzie i er5 oraz gpz są bardzo różne?) mogła by być

> w rankingu poniżej gs

> Hamulec przedni jest rewelacyjny, tylny przeciętny, co do wrażenia z lagami to ja takiego nie

> odniosłem, gpz wg mnie ma dosyć fajne rozmiary, jest zwinna a nie ma wrażenia lotu na komarze,

> ale na dalekie trasy nie jest wygodna

> Silnik fajnie płynnie oddaje moc i skromnie obchodzi się z paliwem.

> Dźwięk wydechu to tragedia, u mnie nie piszczy ale przypomina mi jakiegoś diesla(prawdopodobnie

> ktoś go wybebeszył, śladów nie widać ale seryjny raczej nie mógłby być taki głośny)

GPZ i ER5 mają tylko ten sam silnik więc nie można mówić że to ten sam motocykl. Chyba nawet silnik w GPZ jest mocniejszy? Co do hamulców to widzę na allegro że GPZ często ma dwie tarcze, a to też dużo zmienia przy hamowaniu. ER ma tylko jedną tarczę. Nigdzie wyżej nie napisałem że ER jest w rankingu niżej od GSa. GS wg. mnie jest najgorszy z klasy. Chyba że mówimy o BMW GS;p

Napisano

> A jakieś uzasadnienie ?

bo leff miał CB to musi byc najlepściejsza, nie? zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.