Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wartosc akcyzy - faktura, rzeczywistosc - mniej standardowo

Featured Replies

Napisano

Nie jest to standardowe pytanie, na podstawie czego okresla sie wysokosc akcyzy....

Sprawa wyglada następująco:

- pojazd z 00' o sredniej wartosci według eurotaxu 8900 zł, stawka dla silnikow o pojemnosci >2000ccm

- uszkodzenia samochodu w postaci zarysowan przedniego zderzaka, rozbitej lampy i kopcacej turbosprężarki oraz braku tlumika koncowego

- kowta zakupu 900 euro, na umowie wymienione uszkodzenia

Wiadomo, że UC jako podstawę wyliczenia wartosci akcyzy wskaże wartosc srednia.

Opcja 1:

Przed jakimikolwiek działaniami opinia rzeczoznawcy - koszt i zakres? Po tym naprawa, badanie techniczne i batalia w UC.

Opcja 2:

Opinia rzeczoznawcy, batalia w UC. Dopiero po wywalczeniu odpowiedniej kwoty naprawa, badanie techniczne i reszta procedur.

Istnieje niebezpieczeństwo, że po dostarczeniu zleconej przeze mnie opinii rzeczoznawcy UC ją zakwestionuje. Jak uniknąć takiej sytuacji?

Napisano

Opinia rzeczoznawcy też kosztuje i chyba się zbliży cenowo do wartości akcyzy.

Pytanie czy chce ci sie kopać z koniem? Nie szkoda czasu, i zszarganych nerwów dla 3,1% z 8900 PLN?

Edyta:

nie doczytałem, że pojemność większa niż 2.0 L

mea culpa

Napisano

> Opinia rzeczoznawcy też kosztuje i chyba sie zbliży cenowo do wartości akcyzy.

> Pytanie czy chce ci sie kopać z koniem? Nie szkoda czasu, i zszarganych nerwów dla 3,1% z 8900 PLN?

umiejętność czytania ?

Quote:

pojazd z 00' o sredniej wartosci według eurotaxu 8900 zł, stawka dla silnikow o pojemnosci >2000ccm

Napisano

> Nie jest to standardowe pytanie, na podstawie czego okresla sie wysokosc akcyzy....

> Sprawa wyglada następująco:

> - pojazd z 00' o sredniej wartosci według eurotaxu 8900 zł, stawka dla silnikow o pojemnosci -

> uszkodzenia samochodu w postaci zarysowan przedniego zderzaka, rozbitej lampy i kopcacej

> turbosprężarki oraz braku tlumika koncowego

> - kowta zakupu 900 euro, na umowie wymienione uszkodzenia

> Wiadomo, że UC jako podstawę wyliczenia wartosci akcyzy wskaże wartosc srednia.

Tam też pracują myślący ludzie, jeśli uzasadnisz skąd taka a nie inna cena to powinno przejść, biorąc pod uwagę że nie jest s-klasa z 2010 roku tylko auto które w realu jest warte 2000 EUR.

> Opcja 1:

> Przed jakimikolwiek działaniami opinia rzeczoznawcy - koszt i zakres? Po tym naprawa, badanie

> techniczne i batalia w UC.

> Opcja 2:

> Opinia rzeczoznawcy, batalia w UC. Dopiero po wywalczeniu odpowiedniej kwoty naprawa, badanie

> techniczne i reszta procedur.

> Istnieje niebezpieczeństwo, że po dostarczeniu zleconej przeze mnie opinii rzeczoznawcy UC ją

> zakwestionuje. Jak uniknąć takiej sytuacji?

Ja bym wpisał w AKC-U 900 EUR, wział ze sobą fotki i po prostu wykłócił się o to że auto jest tyle warte. W najgorszym przypadku wpiszesz wartość o 25% niższą od 8900 PLN, UC nie będzie kwestionował tak małej różnicy bo wtedy oni pokrywają koszty rzeczoznawcy, jakbyś zaniżył o więcej niż 30% to koszt badania pokrywasz Ty.

Zresztą taka opinia będzie kosztować około 200-300 PLN więc na jedno Ci wyjdzie

Napisano

Moze i przejdzie te 900E. Jak nie przejdzie to mila pani przy okienku powie ze trzeba isc do kierownika i sie wyklucic. Zrob zdjecia wypisz uszkodzenia. Moze byc tez tak ze za jakis czas sie upomna o doplate akcyzy. Nie zmieniaj nic na umowie kupna lub na fakturze bo wtedy sie dopiero zacznia za falszowanie dokumentow.

Napisano

> Moze i przejdzie te 900E. Jak nie przejdzie to mila pani przy okienku powie ze trzeba isc do

> kierownika i sie wyklucic. Zrob zdjecia wypisz uszkodzenia. Moze byc tez tak ze za jakis czas

> sie upomna o doplate akcyzy. Nie zmieniaj nic na umowie kupna lub na fakturze bo wtedy sie

> dopiero zacznia za falszowanie dokumentow.

Tego się nie zmienia na umowie/fakturze.

U mnie wyglądało to tak, że kupiłem autko po stłuczce, faktycznie zapłaciłem za autko około 50% wartości rynkowej.

Pojechałem do UC, wypełniłem(agencja celna za kilka zł) deklarację zgodnie z prawdą i dokumentami, z papierami poszedłem do celnika, celnik wyciągnął książeczkę Eurotax'u, odnalazł moje autko, od ceny w książeczce odjął vat i kazał mi na deklaracji przekreślić wartość, którą wpisałem, wpisać tą z książeczki i się obok podpisać.

Oczywiście dziwiłem się, że mam zapłacić 150-200zł więcej, oczywiście mogłem powołać powołać rzeczoznawcę za 300zł, tyle że dołożyłbym do interesu 100zł i stracił czas.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Załatwiasz rzeczoznawce(200 zł) i udajesz się do UC przedstawiając dokumenty. Takim sposobem płacisz akcyze od wartosci z umowy.

Dostajesz potwierdzenie opłacenia akcyzy... i dalsza kolejność US i WK.

Przerabiałem temat 3 lata temu.

Napisano

Zdjęcia i wszelkie wykłucanie się o mniejszą akcyzę nic nie dadzą. Nie masz opinii rzeczoznawcy to spuszczą cię na drzewo. Ja też miałem zdjęcia opisy itp. I tak jak napisali powyżej; książeczka, wartość według eurotaxu i nie ma gadania.

Napisano

> Zdjęcia i wszelkie wykłucanie się o mniejszą akcyzę nic nie dadzą. Nie masz opinii rzeczoznawcy to

> spuszczą cię na drzewo. Ja też miałem zdjęcia opisy itp. I tak jak napisali powyżej;

> książeczka, wartość według eurotaxu i nie ma gadania.

Co UC to inne podejście, także nie ma co generalizować. W moim przypadku zapłaciłem od wartości mniejszej o 30% i to bez pokazywania fotek.

UC może zakwestionować wartość, ale w tym przypadku mamy bardzo wiarygodne uzasadnienie tak niskiej kwoty.

Zresztą UC może podważyć opinię naszego rzeczoznawcy i zlecić ponowną wycenę - do tego czasu mamy związane ręce z naprawą auta.

Napisano
  • Autor

> Opinia rzeczoznawcy też kosztuje i chyba się zbliży cenowo do wartości akcyzy.

> Pytanie czy chce ci sie kopać z koniem? Nie szkoda czasu, i zszarganych nerwów dla 3,1% z 8900 PLN?

> Edyta:

> nie doczytałem, że pojemność większa niż 2.0 L

> mea culpa

Jest o co grać:

- 18,6% z 8900 = 1655

- 18,6% z 3780 = 703

Opinia rzeczownacy - załóżmy 300zł.

Jak widać trochę zostaje...

Jutro jadę na wywiad w UC w celu ustalenia jakich rzeczoznawców respektują i ogólnej rozmowy na ten temat.

Napisano

> Załatwiasz rzeczoznawce(200 zł) i udajesz się do UC przedstawiając dokumenty. Takim sposobem

> płacisz akcyze od wartosci z umowy.

> Dostajesz potwierdzenie opłacenia akcyzy... i dalsza kolejność US i WK.

> Przerabiałem temat 3 lata temu.

u mnie w UC jest inaczej. jesli wartosc auta jest nizsza to przyjezdza pan z UC robi zdjecia opis i odliczaja od wartosci uszkodzenia.

Napisano

> u mnie w UC jest inaczej. jesli wartosc auta jest nizsza to przyjezdza pan z UC robi zdjecia opis i

> odliczaja od wartosci uszkodzenia.

a to ciekawe....

na jakiej podstawie UC jest w stanie skalkulować naprawę pojazdu i wycenić wartość auta?

i jakimi kryteriami się kierują??

Napisano

jak widać opinie są różne....

jedni biorą rzeczoznawcę za 300zł inni nie....

a tak naprawdę wszystko zależy od tego jakie auto sprowadzamy, z jakim silniczkiem, z jakimi uszkodzeniami (czasem wcale niewidocznymi z zewnątrz) i ile wtedy trzeba zbić na wartości pojazdu

nie słyszałem aby jakikolwiek UC podważył prawidłowo wykonaną wycenę przez rzeczoznawcę i powoływał swojego....

oczywiście taka wykonana wycena do UC powinna mieć formę opinii

tak więc każdy sprowadzający autko sobie sam musi postawić pytanie ile na "+" a ile na "-"

Napisano
  • Autor

> nie słyszałem aby jakikolwiek UC podważył prawidłowo wykonaną wycenę przez rzeczoznawcę i powoływał

> swojego....

Znam taki przypadek.

Sam UC nie ma takich kompetencji by ktoś z ich pracowników oceniał wartość pokjazdu, ale ma prawo powołać rzeczoznawcę.

> oczywiście taka wykonana wycena do UC powinna mieć formę opinii

Oczywiście, nic innego ok.gif

> tak więc każdy sprowadzający autko sobie sam musi postawić pytanie ile na "+" a ile na "-"

Z samochodem wszystko na "+" wink.gif

-turbo do wymiany - już czeka większe, przy okazji inny intercooler grinser006.gif

-brak końcowego - jw. czeka Ragazzon grinser006.gif

Jak widać tutaj chodzi tylko o sprawy administracyjne.

W przyszłym tygodniu podchodzę już do tematu - zobaczymy jak to będzie przebiegało.

Napisano

> Nie jest to standardowe pytanie, na podstawie czego okresla sie wysokosc akcyzy....

> Sprawa wyglada następująco:

> - pojazd z 00' o sredniej wartosci według eurotaxu 8900 zł, stawka dla silnikow o pojemnosci -

> uszkodzenia samochodu w postaci zarysowan przedniego zderzaka, rozbitej lampy i kopcacej

> turbosprężarki oraz braku tlumika koncowego

> - kowta zakupu 900 euro, na umowie wymienione uszkodzenia

> Wiadomo, że UC jako podstawę wyliczenia wartosci akcyzy wskaże wartosc srednia.

> Opcja 1:

> Przed jakimikolwiek działaniami opinia rzeczoznawcy - koszt i zakres? Po tym naprawa, badanie

> techniczne i batalia w UC.

> Opcja 2:

> Opinia rzeczoznawcy, batalia w UC. Dopiero po wywalczeniu odpowiedniej kwoty naprawa, badanie

> techniczne i reszta procedur.

> Istnieje niebezpieczeństwo, że po dostarczeniu zleconej przeze mnie opinii rzeczoznawcy UC ją

> zakwestionuje. Jak uniknąć takiej sytuacji?

8900 to wartość auta w PL? W takim razie zastanów się czy dla ok. 200-300 zł warto tracić nerwy, czas..???

Napisano

> u mnie w UC jest inaczej. jesli wartosc auta jest nizsza to przyjezdza pan z UC robi zdjecia opis i

> odliczaja od wartosci uszkodzenia.

Rozumiem że Pan który robi oględziny auta jest rzeczoznawcą. Oczywiście za darmo i jeszcze przyjeżdżają do Ciebie?

Napisano

> W takim razie zastanów się czy dla ok. 200-300 zł

jak to wyliczyles?

oczywiscie wziales do rozwazan stawke akcyzy dla silnikow powyzej 2l?

Napisano

Od Wartości 900e każdy obliczy sobie sam...ok. 740zł

Jeżeli wartość auta w PL jest 8900 - akcyza wychodzi ok. 1040zł

Czy warto bawić się z rzeczoznawcą?

Napisano

Z matematyki to tak wyjdzie ale...od wartości brutto auta. Dlatego pytam o to czy 8900zł to wartość w PL. Jeżeli tak to podstawą obliczeń będzie 5600zł...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.