Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW 1 ActiveE

Featured Replies

Napisano

bmw-ev-1series.jpg

Samochody elektryczne stają sie coraz ciekawsze. Ten ma silnik elektryczny w miejscu mechanizmu roznicowego a tam gdzie był wał napędowy, skrzynia biegów i silnik znajdują sie baterie. Dużo baterii. Całość waży prawie dwie tony. Zasięg 160 km. Czas ładowania - 5 godzin. Osiagi raczej nie do publikowania. Bagażnika nie ma bo siedzi w nim elektronika.

Napisano

ale garba to mu zrobili na masce czerwona.gif

i w ogóle to ma być ciekawe auto? małe, ważące 2t, ładujące się 5h do jazdy 160km i nie mające bagażnika? toż maluch wydaje się ciekawszym autem hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Samochody elektryczne stają sie coraz ciekawsze. Ten ma silnik elektryczny w miejscu mechanizmu

> roznicowego a tam gdzie był wał napędowy, skrzynia biegów i silnik znajdują sie baterie. Dużo

> baterii. Całość waży prawie dwie tony. Zasięg 160 km. Czas ładowania - 5 godzin. Osiagi raczej

> nie do publikowania. Bagażnika nie ma bo siedzi w nim elektronika.

za duże jak na mieskie auto, a moim zdaniem póki co tylko takie ma racje bytu jako auto elektryczne

zasięg ok, ładowanie też, ale brak bagażnika? to już lekko kiepski pomysł

Napisano

Nie chce się tu wdawać w dywagacje techniczne, ale moje okno na świat motoryzacji, czyli wesoła trójka z Top Gear, oceniło samochody elektryczne jako przede wszystkim nieopłacalne. Policzyli, że dany dystans przejechany takim autem (a testowali jakieś maluchy), uwzględniając koszt prądu potrzebnego do naładowania akumulatorów, kosztuje mniej więcej tyle co w przypadku oszczędnego diesla. A wymagana co kilka lat wymiana akumulatorów to już bardzo poważna kwota.

Napisano

> Nie chce się tu wdawać w dywagacje techniczne, ale moje okno na świat motoryzacji, czyli wesoła

> trójka z Top Gear, oceniło samochody elektryczne jako przede wszystkim nieopłacalne.

> Policzyli, że dany dystans przejechany takim autem (a testowali jakieś maluchy), uwzględniając

> koszt prądu potrzebnego do naładowania akumulatorów, kosztuje mniej więcej tyle co w przypadku

> oszczędnego diesla. A wymagana co kilka lat wymiana akumulatorów to już bardzo poważna kwota.

dokładnie, a dodajmy do tego że jak wszycy się przesiądą na takie trolejbusy to prąd pójdzie ostro w górę rotfl.gif

Napisano

> Samochody elektryczne stają sie coraz ciekawsze. Ten ma silnik elektryczny w miejscu mechanizmu

> roznicowego a tam gdzie był wał napędowy, skrzynia biegów i silnik znajdują sie baterie. Dużo

> baterii. Całość waży prawie dwie tony. Zasięg 160 km. Czas ładowania - 5 godzin. Osiagi raczej

> nie do publikowania. Bagażnika nie ma bo siedzi w nim elektronika.

Duzo baterii i zasieg 160 km?

Wymiana bardzo eko baterii co ile lat?

Napisano

Ale wierzysz w to, że postęp kiedyś sprawi, że ten aku nie będzie

"wszędzie w aucie", a osiągi będą porównywalne? smile.gif

Napisano

> dokładnie, a dodajmy do tego że jak wszycy się przesiądą na takie trolejbusy to prąd pójdzie ostro

> w górę

no prund juz poszedł tak w góre, ze ja mam go tylko na strychu wink.gif

a co do auta: zadna rewolucja na moje oko. nie kumam dlaczego sie to bmw czyms wyroznia?

Napisano

> Ale wierzysz w to, że postęp kiedyś sprawi, że ten aku nie będzie

> "wszędzie w aucie", a osiągi będą porównywalne?

postępem byłoby umieszczenie w aucie jakiegos generatora energii elektrycznej... dopuki będziemy ładowac do auta baterie to IMO ślepa uliczka na dłuższą metę smirk.gif

Napisano

> postępem byłoby umieszczenie w aucie jakiegos generatora energii elektrycznej... dopuki będziemy

> ładowac do auta baterie to IMO ślepa uliczka na dłuższą metę

Ale auto to nie lokomotywa spalinowa, w której generuje się prąd

silnikiem diesla czy innym. Ten układ nie może być sprawny i opłacalny,

więc trzeba bezpośrednio stosować silniki elektryczne + aku...

Napisano

> Ale auto to nie lokomotywa spalinowa, w której generuje się prąd

> silnikiem diesla czy innym.

chodziło mi bardziej o jakiś miniaturowy reaktor atomowy etc hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> chodziło mi bardziej o jakiś miniaturowy reaktor atomowy etc

To nie przejdzie frown.gif

Napisano

> To nie przejdzie

no to IMO jeśli będzie rewolucja, to na siłę napędzana mocnym opodatkowaniem aut spalinowych, nie spontaniczne hurrraaaa biglaugh.gif

Napisano

W kształcie obecnych akumulatorów IMO nieprędko jeżeli w ogóle. Gdyby to było takie proste, szczególnie w relacji cena/korzyści, to już dziś mielibyśmy na ulicach od groma samochodów elektrycznych.

Czym mogą w tym przypadku przemówić do potencjalnego nabywcy? Ceną. A tu tak: zakup drogi, utrzymanie drogie, oszczędności małe. Nie okłamujmy się - większość mieszkańców tej planety ma w dupie środowisko.

Póki co nikt chyba nie wymyślił rozwiązania taniego i skutecznego.

Napisano

Moze nie atomowy, ale fuel cell.

Nawet petrolheadom z TopGear sie podobalo

FCX-Clarity.jpg

Quote:

W nowej Hondzie poszczególne elementy układu zasilającego wyglądają następująco: Zbiornik wodoru ma pojemność 171 l., ogniwo paliwowe zwane PEMFC (Proton Exchange Membrane Fuel Cell) produkuje energię elektryczną przechowywaną w baterii Li-ion (litowo-jonowej). Silnik elektryczny ma moc 136 KM i uzyskuje maksymalny moment obrotowy o wartości 256 Nm. Warto w tym momencie zaznaczyć, że silniki elektryczne mogą pracować od zera obr/min i przy tej wartości uzyskują już swój maks. moment obrotowy.

Wodorowa Honda jest samochodem o wymiarach niemal identycznych, co nowy amerykański Accord. FCX mierzy 4,83 m długości i waży 1625 kg. a wg zapewnień producenta rozpędza się do 160 km/h, co zwłaszcza w warunkach amerykańskich w zupełności wystarcza. Dynamika, dzięki zastosowaniu silnika elektrycznego powinna być zadowalająca. Zasięg FCX Clarity to ok. 430 km.

Napisano

> FCX mierzy 4,83 m długości i waży 1625 kg. a wg zapewnień producenta rozpędza się do 160 km/h, co

> zwłaszcza w warunkach amerykańskich w zupełności wystarcza. Dynamika, dzięki zastosowaniu

> silnika elektrycznego powinna być zadowalająca. Zasięg FCX Clarity to ok. 430 km.

I to już zaczyna wyglądać konkretnie. Jeszcze jakieś ładne

nadwozie przygotują i mogę to kupić ok.gifok.gif

Napisano

> Moze nie atomowy, ale fuel cell.

Ale wodór nie jest źródłem, a nośnikiem energii (EROEI mniejsze niż 1). Więc sens to ma niewielki.

Zastanawia mnie:

- trwanie przy kształcie samochodu wynikającym z konstrukcji samochodu napędzanego silnikiem spalinowym. Zachowujemy się jak 100 lat temu, kiedy pierwsze samochody spalinowe były bryczkami pozbawionymi koni.

- pójście w doładowywanie baterii, zamiast ich wymiany na naładowane - wtedy zasięg nie jest już problemem - podjeżdżam na stację, wymieniam baterie i jadę dalej.

Napisano

> - trwanie przy kształcie samochodu wynikającym z konstrukcji samochodu napędzanego silnikiem

> spalinowym.

Jak byś to widział? Estetycznie nic innego nie byłoby ładne...

Napisano

> Ale wodór nie jest źródłem, a nośnikiem energii (EROEI mniejsze niż 1). Więc sens to ma niewielki.

> Zastanawia mnie:

> - trwanie przy kształcie samochodu wynikającym z konstrukcji samochodu napędzanego silnikiem

> spalinowym. Zachowujemy się jak 100 lat temu, kiedy pierwsze samochody spalinowe były

> bryczkami pozbawionymi koni.

> - pójście w doładowywanie baterii, zamiast ich wymiany na naładowane - wtedy zasięg nie jest już

> problemem - podjeżdżam na stację, wymieniam baterie i jadę dalej.

wlasnie. juz wszystkie kombinacje brył były.

nie wiem co mozna zmienic?

Napisano
  • Autor

> Moze nie atomowy, ale fuel cell.

Honda wycofuje się z tego pomysłu.

Napisano

Może coś takiego:

RGT

w latarniach morskich dało się zastosować.. chociaż trochę za mało wydajne..

Napisano

> Jak byś to widział? Estetycznie nic innego nie byłoby ładne...

100 lat temu ludziom się wydawało że samochód wygląda

tak

albo

tak

i estetycznie nic innego nie byłoby ładne.

Nie wiem jak by to mogło wyglądać - nie zajmuję się wzornictwem przemysłowym, ale widzę, że dzisiejsze auta elektryczne to auta spalinowe do których zamontowano napęd elektryczny.

Napisano

> 100 lat temu ludziom się wydawało że samochód wygląda

> tak

> albo

> tak

> i estetycznie nic innego nie byłoby ładne.

> Nie wiem jak by to mogło wyglądać - nie zajmuję się wzornictwem przemysłowym, ale widzę, że

> dzisiejsze auta elektryczne to auta spalinowe do których zamontowano napęd elektryczny.

TUTEJ

1938-Phantom-Corsair.jpg

pytanie: co od tamtych lat sie poprawiło zmieniło? potrafimy przenosic naped na dowolna os, silniki robic boxery, vki, rzedowe, wzdluzne, z przodu, w srodku i z tylu. potrafimy dowolnie formowac nadwozia i reflektory.

byly proby 6 kolowcow, 3 kołowców, kombinacje z umieszczeniem swiatel.

bryła pozostaje praktycznie bez zmian od dekad - z czego to wynika?

Napisano
  • Autor

> bryła pozostaje praktycznie bez zmian od dekad - z czego to wynika?

Z tego że człowiek ma dwie nogi, dwie ręcę i głowę na szczycie tułowia? Gdybyśmy wyglądali jak ośmiornice, to na pewno samochody miałyby inny kształt.

Napisano
  • Autor

Ja wierzę, co więcej na SV zaaprezentowałem teorię że ta zmiana może nastąpić prędzej niż myślimy, bo jedna firma inwestuje ciężkie miliardy w technologię nowych baterii:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=285391238&page=0&vc=1#Post285391238

Napisano

> Z tego że człowiek ma dwie nogi, dwie ręcę i głowę na szczycie tułowia? Gdybyśmy wyglądali jak

> ośmiornice, to na pewno samochody miałyby inny kształt.

samochody moze i nie, ale wnetrza i ergonomia bylaby inna smile.gif

Napisano

> Honda wycofuje się z tego pomysłu.

Skad ta wiadomosc?

Promuja FCX dosc mocno, nawet ostatnio oglosili uruchomienie pierwszej stacji wodorowej w UK.

Napisano
  • Autor

> Skad ta wiadomosc?

> Promuja FCX dosc mocno, nawet ostatnio oglosili uruchomienie pierwszej stacji wodorowej w UK.

Nie chce mi sie szukać, ale okazało sie ze zainteresowanie konsumentów jest bardzo nikłe - ludzie wola pojazdy elektryczne.

Napisano

> Nie chce mi sie szukać, ale okazało sie ze zainteresowanie konsumentów jest bardzo nikłe - ludzie

> wola pojazdy elektryczne.

bo pewnie przecietny Smith nie chce placic 5 mln USD za Honde wink.gif

Napisano
  • Autor

> bo pewnie przecietny Smith nie chce placic 5 mln USD za Honde

W leasingu wychodzi podobnie jak Leaf czy Volt. Tyle że gniazdko do zasilania masz w każdym domu a stację z wodorem musisz szukać.

Napisano

> W leasingu wychodzi podobnie jak Leaf czy Volt. Tyle że gniazdko do zasilania masz w każdym domu a

> stację z wodorem musisz szukać.

True, z drugiej strony bez opracowania opcji wymiany aku na stacji badz jakiegos rewolucyjnego systemu ladowania w kilka minut auta elektryczne zawsze beda zakladnikami zasiegu.

Tankowanie wodoru trwa tyle co nalanie tradycyjnego paliwa i potencjalnie przy rozbudowie sieci stacji (co z drugiej strony moze nastapic ...nigdy zlosnik.gif ) sprawiloby, ze auto mozesz uzytkowac tak samo jak dotychczasowe na npPb czy mazut cfaniaczek.gif czyli nie planowac wyjazdu z noclegiem na ladowanie aku

Napisano

Mi z elktromobili najbardziej sie podoba koncepcja opla ampery. Jak dla mnie idealny samochod dla wlsciciela domu na przedmiesciach z zasobnym portflem.

Napisano

> Mi z elktromobili najbardziej sie podoba koncepcja opla ampery. Jak dla mnie idealny samochod dla

> wlsciciela domu na przedmiesciach z zasobnym portflem.

mi tez. ale tak jak marek pisal gdzies tam w innym wątku - niech to sobie pojezdzi pare lat coby zobaczy czy koncepcja z kolejnictwa sie sprawdzi na ulicach.

no i przede wszystkim - musi byc lzejszy i tanszy. narazie cierpi na otyłość i ceną nie powalczy z priusem.

Napisano

> Tankowanie wodoru trwa tyle co nalanie tradycyjnego paliwa

IMHO - ślepa uliczka ze względu na kwestie bezpieczeństwa.

W laboratorium, gdzie ściśle przestrzegamy norm, zasad i procedur - OK, w życiu - pan Zenek podłubie w aucie (bo przecież jest najlepszy, w ASO się marnował) i tragedia gotowa.

Proponuję o wodorze poczytać też tutaj.

Napisano

> IMHO - ślepa uliczka ze względu na kwestie bezpieczeństwa.

to... i bez sens energetyczny. no ale to drugie mozna odpowiednimi podatkami i ulgami przelobbowac smile.gif

> W laboratorium, gdzie ściśle przestrzegamy norm, zasad i procedur - OK, w życiu - pan Zenek

> podłubie w aucie (bo przecież jest najlepszy, w ASO się marnował) i tragedia gotowa.

> Proponuję o wodorze poczytać też tutaj.

artykul ciekawy - ale do rewelacji z tego portalu podchodizlbym z duzym dystansem. czytuje ich od 5ciu lat - i czesto zmieniają zdanie, coby było bardziej "dramatycznie".

Napisano

> 5ciu lat - i czesto zmieniają zdanie,

Nie interesuje mnie ich zdanie, wyławiam fakty, a te dla wodoru nie są korzystne.

Napisano

> Nie interesuje mnie ich zdanie, wyławiam fakty, a te dla wodoru nie są korzystne.

te ich "fakty" to tez często dosc wątpliwe są. pierwszy post tego portalu - nt teorii o konczacej sie ropie na ktorym portal wyplynal, był (moze jeszcze gdzies jest) opiera sie na "teoriach", a nie na faktach, ktore jakos juz nie są tak chętnie lobbowane wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.