Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak to ugryźć, czego się dowiedzieć - stare auto z niemiec..

Featured Replies

Napisano

wybieram się po to autko:

http://otomoto.pl/bmw-inny-bmw-2500-kompletna-z-niemiec-C20992266.html

i mam kilka pytań z zakupem powyższego związanych, jak to ugryźć... sprzedający pisze że auto wyrejestrowane od 1996 roku w niemczech... jak to jest z akcyzą? ile czasu mam na rejestracje na zabytek? czy mogę to zrobić po remoncie? (auto zalawetuje prosto do blacharza)...

jak to ugryźć żeby nie dać się w coś wrobić??? spineyes.gif

czy jeśli założyłbym na nie blachy żółte niemieckie mogę na nich przejechać do Krakowa (wiem że to głupi pomysł ale ja uwielbiam takie jazdy wink.gif )

Napisano

> sprzedający pisze że auto

> wyrejestrowane od 1996 roku w niemczech... jak to jest z akcyzą?

nie wiem co z data wyrejestrowania, na akcyze jest 14 dni od przekroczenia granicy

Napisano
  • Autor

> nie wiem co z data wyrejestrowania, na akcyze jest 14 dni od przekroczenia granicy

nawet jak koleś kupi na komis?

o co pytac tego kolesia, przyznam że nie mam doświadczenia... jeśli to jest jakas mina to nie chce mi sie śmigac 800km

Napisano

> nawet jak koleś kupi na komis?

> o co pytac tego kolesia, przyznam że nie mam doświadczenia... jeśli to jest jakas mina to nie chce

> mi sie śmigac 800km

mina jest z rejestracja - jest wymeldowanie, a nie dowod rejestracyjny - teoretycznie nie do rejestracji w PL. Moze na zolte sie da ...

Napisano

> wybieram się po to autko:

> http://otomoto.pl/bmw-inny-bmw-2500-kompletna-z-niemiec-C20992266.html

> i mam kilka pytań z zakupem powyższego związanych, jak to ugryźć... sprzedający pisze że auto

> wyrejestrowane od 1996 roku w niemczech... jak to jest z akcyzą? ile czasu mam na rejestracje

> na zabytek? czy mogę to zrobić po remoncie? (auto zalawetuje prosto do blacharza)...

Po prostu nie spisuj umowy KS. zrob auto a püozniej je dopiero "sprowadzaj" do kraju.

> jak to ugryźć żeby nie dać się w coś wrobić???

da sie.

> czy jeśli założyłbym na nie blachy żółte niemieckie mogę na nich przejechać do Krakowa (wiem że to

> głupi pomysł ale ja uwielbiam takie jazdy )

oficjalnie nie. Ale mozesz dojechac do granicy , przez granice na lawecie a pozniej to juz chyba sobie poradzisz, prawda? wink.gif

Napisano
  • Autor

> mina jest z rejestracja - jest wymeldowanie, a nie dowod rejestracyjny - teoretycznie nie do

> rejestracji w PL. Moze na zolte sie da ...

nie rozumiem, a tam pisze że ma ten brief duży, to nie wystarczy? oczywiście wiadomo że tylko na żółte...

Napisano

> mina jest z rejestracja - jest wymeldowanie, a nie dowod rejestracyjny - teoretycznie nie do

> rejestracji w PL. Moze na zolte sie da ...

Mając brief można dostać mały brief.

Napisano

> nie rozumiem, a tam pisze że ma ten brief duży, to nie wystarczy? oczywiście wiadomo że tylko na

> żółte...

Gdzie to auto stoi? Zarejestruj w Niemczech a potem wywóz do Polski. Drogie, ale działa

Napisano
  • Autor

> Mając brief można dostać mały brief.

ale będę sie musiał z tym jakoś bawić, jeździć za tym do niemiec??? Auto jest w PL...

Napisano
  • Autor

> Gdzie to auto stoi? Zarejestruj w Niemczech a potem wywóz do Polski. Drogie, ale działa

stoi w PL jak widzisz..

Napisano

> stoi w PL jak widzisz..

No to żeby rejestrować najpierw w Niemczech musiałbyś nim jechać do Niemiec. Później robisz przegląd i rejestrujesz na kogoś w Niemczech. Później już standardowa procedura sprzedaży i sprowadzenia.

Napisano
  • Autor

> No to żeby rejestrować najpierw w Niemczech musiałbyś nim jechać do Niemiec. Później robisz

> przegląd i rejestrujesz na kogoś w Niemczech. Później już standardowa procedura sprzedaży i

> sprowadzenia.

czyli rozumiem że tak jak jest teraz, wyrejestrowana w D i z tym briefem dużym nie zarejestruje jej w PL (na zabytkowe blachy) ???

to trochę zmienia postać rzeczy :/

Napisano
  • Autor

a jednak:

można zarejestrować.

Jeśli na zabytek to jest z tym więcej roboty.

Najpierw występujesz do konserwatora zabytków o wstępną decyzję, z nią idziesz do urzędu celnego o zwolnienie z akcyzy, potem dostajesz wpis do rejestru zabytków. załatwiasz VAT-25 lub zaświadczenie o braku obowiązku, robisz badanie techniczne - specjalne i rejestrujesz samochód

ponadto auto zabytkowe zwolnione jest z opłaty recyklingowej yay.gifzlosnik.gif

Napisano

> a jednak:

> można zarejestrować.

> Jeśli na zabytek to jest z tym więcej roboty.

> Najpierw występujesz do konserwatora zabytków o wstępną decyzję, z nią idziesz do urzędu celnego o

> zwolnienie z akcyzy, potem dostajesz wpis do rejestru zabytków. załatwiasz VAT-25 lub

> zaświadczenie o braku obowiązku, robisz badanie techniczne - specjalne i rejestrujesz

> samochód

> ponadto auto zabytkowe zwolnione jest z opłaty recyklingowej

Czyli co, kupujesz tę beemke? Maładiec!

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

> Czyli co, kupujesz tę beemke? Maładiec!

> Pozdro

> Bartek

w sobotę jadę zobaczyć, jak nie będzie totalnie zgnita to biorę...

a jeśli będzie to myślę też o takim czymś:

http://otomoto.pl/mercedes-benz-280-se-w108-108-nowy-lakier-C19983585.html zlosnik.gif

Napisano

> stoi w PL jak widzisz..

najlepiej zrobisz jak zadzwonisz do Wydziału komunikacji i zapytasz smile.gif

a nie kieruj się 'wiedzą' użytkowników..... Bo u nas w kraju , rejestracja samochodów z zagranicy w każdym wydziale jest inna..... nie rozumieć dlaczego ;p

Napisano

> w sobotę jadę zobaczyć, jak nie będzie totalnie zgnita to biorę...

> a jeśli będzie to myślę też o takim czymś:

> http://otomoto.pl/mercedes-benz-280-se-w108-108-nowy-lakier-C19983585.html

Kurde, sporo siana.

Gdybym miał wydać tyle kasy na young- czy old- timera, to bym się nie zabrał za to bez wsparcia jakiegoś eksperta-wariata od danej marki czy modelu. Wywalisz 30 tysi za samochod, który może okazac sie modelowym ulepem? Jak juz kupować, to z gwarancją oryginalności.

No, chyba że się znasz na starych beemkach czy MB. To wtedy szacun.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> lub ten 520i

> Są w okolicy jeszcze fajne CSi, ale te już są cenione.

E12 mi się zupełnie nie widzi frown.gif

a jeździć po niemieckich komisach też mi się nie uśmiecha... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kurde, sporo siana.

> Gdybym miał wydać tyle kasy na young- czy old- timera, to bym się nie zabrał za to bez wsparcia

> jakiegoś eksperta-wariata od danej marki czy modelu. Wywalisz 30 tysi za samochod, który może

> okazac sie modelowym ulepem? Jak juz kupować, to z gwarancją oryginalności.

> No, chyba że się znasz na starych beemkach czy MB. To wtedy szacun.

powiedzmy inaczej, purystą nie jestem i nie interesuje mnie specjalnie czy 40 letni samochód ma dokładnie takie same lampki jak ma niby mieć czy może o 3 miesiące młodsze. Każde takie auto ma swoją historię i ja to szanuję... oczywiście z biegiem czasu można się pokusić o dopracowanie detali ale przede wszystkim interesuje mnie stan blacharki bo z doświadczenia wiem że z tym są największe jaja potem. Auto nie idzie do muzeum ani na pokaz elegancji, tylko ma cieszyć mnie i mieć klimat. Bardziej od polerowania chromów cenie sobie możliwość pojechania takim pojazdem w dalsza podróż. Bardzo możliwe że będę nim jeździł normalnie do pracy w sezonie, tak jak to np. bardzo często robię Wołgą zlosnik.gif

Co do ceny tego mercedesa - jeśli jest w takim ładnym stanie rzeczywiście jak na zdjęciach (w co trochę wątpię bo trochę za tani) to i tak wyjdzie taniej niż to E3 + doprowadzenie blacharki do takiego stanu w jakim jest to W108. Aby obiektywnie spojrzeć na cenę takiego mercedesa lepiej patrzeć na cenę w EURO. W złotówkach zawsze wszystko tak groźnie wygląda, niestety :/

Wszystko się okaże po oględzinach. W E3 podoba mi się to że tych aut praktycznie nie ma w Polsce. W108 już troche więcej jest. Poza tym bardzo lubię dźwięk silnika M30 zlosnik.gif

Nie podoba mi się to że trzeba ją dość ostro rozgrzebać a ten temat:

http://www.e12-e28.pl/printview.php?t=3224&start=0&sid=a7593dc3bf4d41a482e90ac8b6bfee0a

mocno mi ostudził emocje hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Podrążę to E3.

Zastanawiam się czemu akurat wybrałeś egzemplarz który:

- przeszedł już przynajmniej jedną bardzo nieudana "restaurację",

- jest w tak nędznym stanie, za który tu (w D) wystarczy zapłacić 200 - 400 euro, a więc 1/10 tego co żąda polski handlarz, a którego przyzwoita restauracja pochłonie krocie tej ceny.

- po próbach wyjatkowo kiepskiego "tjuningu", mającego go stylizować na CS lub CA.

> a jeździć po niemieckich komisach też mi się nie uśmiecha...

wsiadasz w samolot i za 2 godziny zabierasz auto, proste jak drut. (dotyczy tego niebieskiego E3) zlosnik.gif

Napisano

ale świetny temat wiesz może czy będzie dalsza część ??? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Podrążę to E3.

> Zastanawiam się czemu akurat wybrałeś egzemplarz który:

> - przeszedł już przynajmniej jedną bardzo nieudana "restaurację",

nie wybrałem tego egzemplarza, biorę go pod uwage i jadę obejrzeć... co do restauracji - obaj wiemy w jaki sposób niemcy malują samochody "na oklejkę". Dopóki nie zobaczę podłogi, nie ściągnę tylnej kanapy nie kupię tego auta.. auto i tak musi być docelowo całe wybebeszone.

> - jest w tak nędznym stanie, za który tu (w D) wystarczy zapłacić 200 - 400 euro, a więc 1/10 tego

> co żąda polski handlarz, a którego przyzwoita restauracja pochłonie krocie tej ceny.

IMo to co wrzuciłes na pierwszy rzut oka wydaje się być w gorszym stanie

> - po próbach wyjatkowo kiepskiego "tjuningu", mającego go stylizować na CS lub CA.

gdzie ten tjuning widzisz? serio bo ja sie nie znam na BMW specjalnie.. widzę tylko nieoryginalne lusterka na błotnikach, ale to mnie specjalnie nie razi zlosnik.gif

Podoba mi się stan wnętrza zlosnik.gif

> wsiadasz w samolot i za 2 godziny zabierasz auto, proste jak drut. (dotyczy tego niebieskiego E3)

najpierw tak czy siak muszę je obejrzeć, wiec to nie takie proste...

Napisano

> powiedzmy inaczej, purystą nie jestem i nie interesuje mnie specjalnie czy 40 letni samochód ma

> dokładnie takie same lampki jak ma niby mieć czy może o 3 miesiące młodsze. Każde takie auto

> ma swoją historię i ja to szanuję... oczywiście z biegiem czasu można się pokusić o

> dopracowanie detali ale przede wszystkim interesuje mnie stan blacharki bo z doświadczenia

> wiem że z tym są największe jaja potem. Auto nie idzie do muzeum ani na pokaz elegancji, tylko

> ma cieszyć mnie i mieć klimat. Bardziej od polerowania chromów cenie sobie możliwość

> pojechania takim pojazdem w dalsza podróż. Bardzo możliwe że będę nim jeździł normalnie do

> pracy w sezonie, tak jak to np. bardzo często robię Wołgą

Ja mam nieco inne podejście do samochodów mających już 40 lat. Cenię wyłącznie takie, które są zadbane oraz w stanie oryginalnym, tzn. bez "unowocześnień" czy zmienionych świateł, wnętrza, zegarów, foteli itp. Kompletność wyposażenia, a przecież w latach '70 to detale się liczyły, jest dla mnie ważna. Tak sobie od niedawna szukam jakiegoś capri MkIa w fajnej wersji i na prawdę bardzo ciężko jest coś znaleźć. Ale znajdę..... kiedyś.

> [ciach] W E3 podoba mi się to że tych aut praktycznie nie ma w Polsce.

> W108 już troche więcej jest. Poza tym bardzo lubię dźwięk silnika M30

> Nie podoba mi się to że trzeba ją dość ostro rozgrzebać a ten temat:

> http://www.e12-e28.pl/printview.php?t=3224&start=0&sid=a7593dc3bf4d41a482e90ac8b6bfee0a

> mocno mi ostudził emocje

Bardzo fajny watek. I bardzo typowa historia starego samochodu, do którego właściciel podszedł poważnie, czyli tak, jak powinien.

Egzemplarzy ze zdrową blachą i nie wymagajacych remontu w zasadzie nie ma szansy znaleźć. I tak cię czeka wizyta i Twojego blacharza, i tak. Pytanie zatem - czy lepiej kupić coś kompletnego za 1-2 tys ojro, czy coś za 13.000zł od handlarza w PL, który przypicował furkę i sprzedaje egzemplarz "dla konesera". oslabiony.gif

Ja mam alergię na takich handlarzyków, co to myślą, że zrobią interes życia. Z mojego "podwórka"...... na capri.pl pojawiły się w tym roku tak ze 2-3 ogloszenia z samochodami ściągniętymi z Niemiec w stanie "dla konesera" i za spore pieniądze (typu 20+ tys złotych). Na zdjęciach wyglądały na prawdę dobrze, ale jak nasi lokalni specjaliści zaczęli im się lepiej przyglądać, to wyszlo szydło z worka. Samochody były odpicowane, powypadkowe, zdjęcia zrobione tak, żeby nie było widać defektów czy braków w wyposażeniu. Jak się jeden z drugim "napalony" przejechał po taki samochód, to od razu mielismy relację pt. "nie ruszac tego padła".

Stąd mój sceptycyzm - stare samochody trzeba znać i kochać, żeby świadomie wybrac egzemplarz, który naprawde rokuje. Bo wywalić kasę na ulepa to żadna sztuka.

Powodzenia

Bartek

Napisano
  • Autor

> Ja mam nieco inne podejście do samochodów mających już 40 lat. Cenię wyłącznie takie, które są

> zadbane oraz w stanie oryginalnym, tzn. bez "unowocześnień" czy zmienionych świateł, wnętrza,

> zegarów, foteli itp. Kompletność wyposażenia, a przecież w latach '70 to detale się liczyły,

> jest dla mnie ważna.

no ale przeciez to E3 o ile się zorientowałem jest w zasadzie kompletne. Ma nieoryginalne dodatkowe lustra i halogeny, brakuje mu chyba listew na próg ale generalnie wnetrze i chromy ma ładne i kompletne. karoseria wydaje się być prosta, a skoro i tak będe musiał ją drzeć, wymianiać progi, robić z błotnikami i z podłogą nie wydaje mi sie wcale złą propozycją. Jednak z tego co pogrzebałem na tym mobile wydaje sie że ktoś rzeczywiście troche chce na niej zarobić...

Z drugiej strony jak mam kupić to co wkleił kolega za to 1600E w ciemno, zapłacić laweciarzowi te 2000zł i przyjedzie do mnie auto bez podłogi to tez troche się boję - to przynajmniej mogę zobaczyć na żywo hmm.gif

nie mam niestety czasu na wycieczki do Niemiec oslabiony.gif

> Tak sobie od niedawna szukam jakiegoś capri MkIa w fajnej wersji i na

> prawdę bardzo ciężko jest coś znaleźć. Ale znajdę..... kiedyś.

> Bardzo fajny watek. I bardzo typowa historia starego samochodu, do którego właściciel podszedł

> poważnie, czyli tak, jak powinien.

> Egzemplarzy ze zdrową blachą i nie wymagajacych remontu w zasadzie nie ma szansy znaleźć. I tak cię

> czeka wizyta i Twojego blacharza, i tak. Pytanie zatem - czy lepiej kupić coś kompletnego za

> 1-2 tys ojro, czy coś za 13.000zł od handlarza w PL, który przypicował furkę i sprzedaje

> egzemplarz "dla konesera".

> Ja mam alergię na takich handlarzyków, co to myślą, że zrobią interes życia. Z mojego

> "podwórka"...... na capri.pl pojawiły się w tym roku tak ze 2-3 ogloszenia z samochodami

> ściągniętymi z Niemiec w stanie "dla konesera" i za spore pieniądze (typu 20+ tys złotych). Na

> zdjęciach wyglądały na prawdę dobrze, ale jak nasi lokalni specjaliści zaczęli im się lepiej

> przyglądać, to wyszlo szydło z worka. Samochody były odpicowane, powypadkowe, zdjęcia zrobione

> tak, żeby nie było widać defektów czy braków w wyposażeniu. Jak się jeden z drugim "napalony"

> przejechał po taki samochód, to od razu mielismy relację pt. "nie ruszac tego padła".

> Stąd mój sceptycyzm - stare samochody trzeba znać i kochać, żeby świadomie wybrac egzemplarz, który

> naprawde rokuje. Bo wywalić kasę na ulepa to żadna sztuka.

wiadomo jak jest, ulepa nie chciałbym mieć, choć myślę że dla Ciebie każdy mój samochód dotychczasowy mógłby się okazać ulepem - Wołga ma silnik merca (choć poza tym jest oryginalna) a łada z torowym zawiasem i silnikiem z BMW też żółtych by raczej nie dostała mimo lat 36-ciu ;-)

BMW oczywiście chcę mieć w jak najbardziej oryginalnym stanie (choć w przeciwieństwie do tego kolesia z tamtego forum przy problemach z silnikiem od razu wrzuciłbym M30B35 z E32), aczkolwiek nie ukrywam że będę nim normalnie jeździł, również np na wakacje bo tylko wtedy posiadanie takiego auta ma dla mnie sens smile.gif

Więc jak ktoś mi ze złości kluczami przejedzie drzwi lub maskę (jak w wołdze) to będę zły ale używał nadal będę dość normalnie wink.gif

a mój blacharz daje rade...

17.jpg

choć kolor tez oczywiście "ulep" 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> Mając brief można dostać mały brief.

Jezeli wymeldowane jest 15 lat temu ? Pomijajac, ze przy nowej rejestracji musi miec przeglad itp.

Napisano

>Tak sobie od niedawna szukam jakiegoś capri MkIa w fajnej wersji i na

> prawdę bardzo ciężko jest coś znaleźć. Ale znajdę..... kiedyś.

OT - a co z Twoim capri? Założyłeś kiedyś tutaj wątek o restauracji tego caprika, dodałem do ulubionych i ... nie doczekałem się aktualizacji niewiem.gif

Napisano

> najlepiej zrobisz jak zadzwonisz do Wydziału komunikacji i zapytasz

> a nie kieruj się 'wiedzą' użytkowników..... Bo u nas w kraju , rejestracja samochodów z zagranicy w

> każdym wydziale jest inna..... nie rozumieć dlaczego ;p

Święta prawda..

Napisano

> a jeśli będzie to myślę też o takim czymś:

> http://otomoto.pl/mercedes-benz-280-se-w108-108-nowy-lakier-C19983585.html

jak tylko zobaczyłem zdjęcia i lotusa w tle to bez przewijania w dół wiedziałem że Białystok :D

widziałem tego merca w niedzielę

imho na żywo lakier tak się nie błyszczy

Napisano
  • Autor

> jak tylko zobaczyłem zdjęcia i lotusa w tle to bez przewijania w dół wiedziałem że Białystok :D

> widziałem tego merca w niedzielę

> imho na żywo lakier tak się nie błyszczy

możesz coś przybliżyć jego stan??? hmm.gif

jesteś pewny że to ten? spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.