Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różnica miedzy 1.2 16v 80 a 86 km ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak w tytule? jakie są różnice.

Mam do kupienia silnik 80km i sie wacham,,, wole 86 z punto, czym wie różnią te 2 silniki ?? smile.gif

Napisano

> Witam

> Jak w tytule? jakie są różnice.

> Mam do kupienia silnik 80km i sie wacham,,, wole 86 z punto, czym wie różnią te 2 silniki ??

z tego co ja się oriętuje to górą i potem komputerem

Napisano

> z tego co ja się oriętuje to górą i potem komputerem

6km różnicy tongue.gif

w punto 1 było 86km a w pozostałych 80Km. Mam ten sam dylemat. Zależy też do czego to chcesz używać.

Napisano

W palio 1 było 80 KM i osprzęt, tzn. wtryski, szyna wtryskowa, kolektor ssący, przepustnica i komp były z Bosha, a w punto 1 było 86 KM, osprzęt z Magneti Marelli. Tak słyszałem, ale ręki sobie nie dam uciąć

Napisano

> W palio 1 było 80 KM i osprzęt, tzn. wtryski, szyna wtryskowa, kolektor ssący, przepustnica i komp

> były z Bosha, a w punto 1 było 86 KM, osprzęt z Magneti Marelli. Tak słyszałem, ale ręki sobie

> nie dam uciąć

w P2 mam 80KM na osprzęcie Boscha ok.gif

Napisano

> W palio 1 było 80 KM i osprzęt, tzn. wtryski, szyna wtryskowa, kolektor ssący, przepustnica i komp

> były z Bosha, a w punto 1 było 86 KM, osprzęt z Magneti Marelli. Tak słyszałem, ale ręki sobie

> nie dam uciąć

przeciez w palio 1 nie bylo 16v. Byly 1.2 8v 75KM, slawne 1.4 12v(?) i 1.6 16v. 1.2 16V byly w Palio II

Napisano

> przeciez w palio 1 nie bylo 16v. Byly 1.2 8v 75KM, slawne 1.4 12v(?)

nee.. w paliówkach 1.4 to chyba ośmiozaworówki raczej były. 12v to chyba tylko w Bravo/a były

Napisano

machnąłem się w wypowiedzi, nie chodziło o palio tylko o bravo ok.gif

Napisano

> nee.. w paliówkach 1.4 to chyba ośmiozaworówki raczej były. 12v to chyba tylko w Bravo/a były

co do tych 1.4 to nie bylem pewien, wiem ze to te co sie krzywki scieraly biglaugh.gif

Napisano

> co do tych 1.4 to nie bylem pewien, wiem ze to te co sie krzywki scieraly

krzywki to wychodza w kazdym fiacie

Napisano
  • Autor

Z tego co rozumie to Głowica w oby dwóch jest taka sama?

Bo ja generalnie chce załozyć 4p,, auto do rajdów,, osprzet bedzie inny.

Napisano

> Z tego co rozumie to Głowica w oby dwóch jest taka sama?

> Bo ja generalnie chce załozyć 4p,, auto do rajdów,, osprzet bedzie inny.

Mam silnik z brawo ten 80 km i wiem ze napewno sprezynki na zaworach ma pojedyncze a punto ma podwojne. A co do walkow niejestem pewien niech sie lesiu_z wypowie on zna ten silnik na wylot

grinser006.gif

Napisano

tak jak Lysyrally napisał była to różnica w osprzęcie z MM na Boscha

z tego co pamiętam tylko Punto I i Lancia Y byłu na MM czyli maiły 86KM

Napisano
  • Autor

Przy okazji zapytam.

Czy głowica 16v podejdzie mi pod silnik 1.2 8v i jak z instalacją elektryczną ??

Napisano

> Przy okazji zapytam.

> Czy głowica 16v podejdzie mi pod silnik 1.2 8v i jak z instalacją elektryczną ??

musisz zmienic tloki, bo w 16v maja naciecia pod zawory. w instalacji to tylko 1 przewod wiecej pod wtryski

Napisano
  • Autor

To mnie załamałeś z tymi tłokami. Duzo roboty slinka.gif

Napisano

> To mnie załamałeś z tymi tłokami. Duzo roboty

Lepiej caly dol kupic z 16v, bo korby sa inne, wszystkie 16v maja natrysk na denka a 8v nie wszystkie wink.gif

Napisano

> Witam

> Jak w tytule? jakie są różnice.

> Mam do kupienia silnik 80km i sie wacham,,, wole 86 z punto, czym wie różnią te 2 silniki ??

najwiekszą róznicą sa wałki rozrządu ok.gif

Napisano

> Z tego co rozumie to Głowica w oby dwóch jest taka sama?

> Bo ja generalnie chce załozyć 4p,, auto do rajdów,, osprzet bedzie inny.

W takim razie się nie przejmuj.

Różnice w kolektorach i wałkach będą bez znaczenia.

Napisano

> najwiekszą róznicą sa wałki rozrządu

a coś zauważalnego dałoby włożenie tych z 86 do 80? hmm.gif

czy sztuka dla sztuki w zasadzie? zlosnik.gif

Napisano

> a coś zauważalnego dałoby włożenie tych z 86 do 80?

> czy sztuka dla sztuki w zasadzie?

sztuka dla sztuki. Z tym że jak wcześniej było pisane w 80KM masz pojedyncze sprężyny a w P1 86KM podwójne. To spora różnica jeśli chodzi o upalanie tym w rajdach. Silnik z P1 jest po prostu bardziej wytrzymały.

Napisano

> sztuka dla sztuki. Z tym że jak wcześniej było pisane w 80KM masz pojedyncze sprężyny a w P1 86KM

> podwójne. To spora różnica jeśli chodzi o upalanie tym w rajdach. Silnik z P1 jest po prostu

> bardziej wytrzymały.

ja akurat w rajdach nie śmigam zlosnik.gif

jeśli już coś knułbym to tylko żeby poruszać się troszkę sprawniej po mieście smile.gif

chociaż myślenie o nich mi zostało w momencie kiedy nie mam funduszy na mody hehe.gif

Napisano

> ja akurat w rajdach nie śmigam

> jeśli już coś knułbym to tylko żeby poruszać się troszkę sprawniej po mieście

> chociaż myślenie o nich mi zostało w momencie kiedy nie mam funduszy na mody

to 1.2 16V 80KM najlepiej kub z Fiata Albea. To są auta nie katowane a wyrwać taki silnik można juz od 500zł

Napisano

> to 1.2 16V 80KM najlepiej kub z Fiata Albea. To są auta nie katowane a wyrwać taki silnik można juz

> od 500zł

ale ja już mam taki motór zlosnik.gif seryjnie przez fiata wsadzony do kropy mk2 biglaugh.gif

tylko sobie tak głośno bardzo myślę czasem nad czymś co poprawi nieco jego zwinność biglaugh.gif bo w porównaniu do mojego ex seicento to zdeczka zamula wink.gif

Napisano

> ale ja już mam taki motór seryjnie przez fiata wsadzony do kropy mk2

> tylko sobie tak głośno bardzo myślę czasem nad czymś co poprawi nieco jego zwinność bo w

> porównaniu do mojego ex seicento to zdeczka zamula

ja też mam takiego w palio dobrze znosi gaz od 260tkm, ale muł straszny jak coś wydumasz to daj znać chętnie też coś z tym zrobię

Napisano

> ja też mam takiego w palio dobrze znosi gaz od 260tkm, ale muł straszny jak coś wydumasz to daj

> znać chętnie też coś z tym zrobię

na chwilę obecną to najefektywniejsze mi się wydaje wrzucenie skrzyni sportingowej, a sam silnik zastąpić jednostką 1.4 zlosnik.gif nie wiem tylko jak z elektroniką 270751858-jezyk.gif

tylko u mnie to wszystko akademickie dyskusje, bo na tę chwilę auto jeździ, a ja mam na co wydawać pieniądze 270751858-jezyk.gif

Napisano

> na chwilę obecną to najefektywniejsze mi się wydaje wrzucenie skrzyni sportingowej, a sam silnik

> zastąpić jednostką 1.4 nie wiem tylko jak z elektroniką

> tylko u mnie to wszystko akademickie dyskusje, bo na tę chwilę auto jeździ, a ja mam na co wydawać

> pieniądze

DARO MOTORSPORT i wydłubie Ci program taki, że silnik przeżyje drugą młodość. smile.gif

Napisano

> sztuka dla sztuki. Z tym że jak wcześniej było pisane w 80KM masz pojedyncze sprężyny a w P1 86KM

jak dla Ciebie 0,8 mm na krzywce wałka w n/a to sztuka dla sztuki to moje gratulacje zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.