Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 16v - zerwany rozrząd

Featured Replies

Napisano

Hej, dzisiaj zerwało mi pasek rozrządu, w związku z czym głowica idzie do wymiany sick.gif

pasek wytrzymał ok 58 kkm (2 lata) i teraz pytanie, co ile Fiat przewiduje wymianę rozrządu w tym silniku?

jakiej firmy pasek, rolki, UPG możecie polecić?

Napisano

> Hej, dzisiaj zerwało mi pasek rozrządu, w związku z czym głowica idzie do wymiany

> pasek wytrzymał ok 58 kkm (2 lata) i teraz pytanie, co ile Fiat przewiduje wymianę rozrządu w tym

> silniku?

W książce pisze bodajże o wymianie co 80 kkm.

Napisano

> W książce pisze bodajże o wymianie co 80 kkm.

nie pisz głupot, bo książka podaje 120 tys

co 60 zalecają sprawdzenie stanu paska

Napisano

> nie pisz głupot, bo książka podaje 120 tys

> co 60 zalecają sprawdzenie stanu paska

Dokładnie, a wymiana realna powinna następować po 50-60kkm.

Wyżej opisany przypadek pokazuje, że jednak lepiej przy 50kkm niż 60kkm no.gif

Napisano

Witam polecam pasek tylko i wyłącznie contitech (a kilka razy już wymieniałem rozrząd u siebie zawsze przy ok 60-70 tyś.) a rolki i napinacz może być ruwile, ina czy skf byleby nie robione w korei czy w innych tego typu krajach. Ważne jest by co dwie wymiany paska też wymienić dolne kółko czyli napędzające na wale korbowym często przyczyną awarii jest niewymienianie tego kółka. PO wymianie zużycie paska słychać dzięki cykaniu napinacza wtedy już pozostaje wymiana bądź przy małym przebiegu rozrządu naciągnięcie. Głowica chyba taniej wyjdzie wymiana na używaną

Napisano
  • Autor

głowicę będę miał drugą, która ma przejechane ok 800 km od naprawy właśnie po zerwanym pasku, więc swojej nawet nie będę naprawiał waytogo.gif

Napisano

> głowicę będę miał drugą, która ma przejechane ok 800 km od naprawy właśnie po zerwanym pasku, więc

> swojej nawet nie będę naprawiał

Jak masz całą czapkę to faktycznie nie warto naprawiać starej, coś te silniki tak samo lipne jak 1.6 w oplach i rozrządu trzeba mocno pilnować.

Napisano

mi padł przy ok 53 tyś po wymianie rozrządu miałem wymienić przy 60 nie zdąrzyłem:D

Fiat to zło:D kup Hondę

hihihihi

Napisano
  • Autor

> mi padł przy ok 53 tyś po wymianie rozrządu miałem wymienić przy 60 nie zdąrzyłem:D

> Fiat to zło:D kup Hondę

> hihihihi

już się składa, więc nie ma tragedii wink.gif

Napisano

> Fiat to zło:D

nie fiat, tylko 16 zaworowe silniki

Napisano

> nie fiat, tylko 16 zaworowe silniki

ja np sieny z innym silnikiem niz 1,6 bym nie chcial zlosnik.gif

Napisano

ja tez, ale suma sumarum w 8V nie musisz sie az tak rozrządem przejmowac jak w 16V

Napisano

> ja np sieny z innym silnikiem niz 1,6 bym nie chcial

Spalanie podobne jak w 1,2, a moc większa ok.gif

Napisano

> ja np sieny z innym silnikiem niz 1,6 bym nie chcial

ja też nie grinser006.gifew na 1.2 bym się jakąś młodą skusił ale na 1.4 nawet nie patrzyłem 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

dziś wyjechał znów na drogi, cały koszt zamknął się w 700zł, więc nie ma tragedii yay.gif , ale jak sobie policzyłem ile normalnie bym zapłacił bez znajomości i zakupu części po okazyjnej cenie to już nie wygląda to tak różowo sick.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> nie fiat, tylko 16 zaworowe silniki

Ufff, ja na szczęście mam 20-to zaworowy hehe.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Ufff, ja na szczęście mam 20-to zaworowy

jak Ci sie zjebudu, to koszt naprawy ma o 1/4 wyzszy niz w 16stkach, a awaryjnosc taka sama jak 1.6 i 1.8 16V. no.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam Panowie,mam pytanie co do Sieny. Klient przyprowadził do warsztatu Sienę 1,6 16V z zerwanym paskiem, i chce ja usilnie uruchomić bez zdejmowania czapki, pytanie czy warto to robić? i gdzie tam są znaki na kołach rozrządu?

Napisano
  • Autor

u mnie głowica wyglądała tak

285404272-ResizeofZdj%EAcie023.jpg

na bank poleciały wszystkie zawory wydechowe, pytanie tylko ile poleciało ssących wink.gif

Napisano

> robiliśmy próbe niby trzymają

Co trzyma ? Chyba mi nie powiesz że masz kompresję na wszystkich cylindrach. Jeszcze nie widziałem głowicy z 1,6 16V po zerwaniu paska żeby głowicy nie trzeba było zrzucać . Jak zrzucisz głowicę to będziesz potrzebował blokad wałków rozrządu inaczj dobrze nie ma szans ustawić .

Napisano

szef wkręcił w miejsce świec element do mierzenia ciśnienia sprężania i podłączył sprężone powietrze, na trzecim cylindrze dało się słyszeć że zawory wydechowe nie trzymają

Napisano

> szef wkręcił w miejsce świec element do mierzenia ciśnienia sprężania i podłączył sprężone

> zawory wydechowe nie trzymają

Czyli nie trzymają .

Trzeba zrzucić głowicę i zrobić całość .Dobrze posprawdzać wszystkie zawory aby za kilkaset kilometrów nie okazało się że zaczynają puszczać przez prowadnice zawory które niby były dobre.

Napisano

wczoraj silnik został uruchomiony,chodził na półtora cylindra, będę informował jak prace się posuwają

• 2 tygodnie później...
Napisano

cztery zawory wydechowe i dwa ssące były do wymiany, samochód został oddany dziś

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.