Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewożenie paliwa

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu tankuję tak że auto do pełna i dodatkowo beczka 60l w bagażniku, żeby zatankować drugie auto w domu (tak mnie dużo taniej wychodzi i mi się to opłaca) Jadę z tą beczką jakieś 30km. Jest to ON, ale pewnie podczas wypadku zrobiła by się z tego niezła bomba, dlatego interesuje mnie czy takie wożenie paliwa jest legalne?

Napisano

Diesel się nie pali, ale wybucha jednak pod bardzo wysokim ciśnieniem więc jest "nieszkodliwy". Kolega powyżej napisał troszkę inaczej...

Napisano

> ON prócz tego, że niemiłosiernie śmierdzi to nie wybucha.

Mylisz się smile.gif Mąka potrafi wybuchnąć, a co dopiero ON. Zresztą ON stosuje się w bombach termobarycznych:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bomba_paliwowo-powietrzna

W przypadku większego wjechania w bagażnik może nastąpić rozpylenie ON w powietrzu i eksplozja.

Napisano

Wg mnie największe zagrożenie jest takie, że taka beczka pęknie i zrobi potop w samochodzie. Połowa tapicerki pewnie do wymiany.

Napisano

> W przypadku większego wjechania w bagażnik może nastąpić rozpylenie ON w powietrzu i eksplozja.

To kto przetestuje jak bardzo trzeba wjechać ?? grinser006.gif

Napisano

> Diesel się nie pali, ale wybucha jednak pod bardzo wysokim ciśnieniem więc jest "nieszkodliwy".

> Kolega powyżej napisał troszkę inaczej...

waytogo.gif Sprawdzam czujność grinser006.gif

Napisano

> To kto przetestuje jak bardzo trzeba wjechać ??

Marek, Marek, Marek !!!

Tylko oni tam nie mają aut na ropę smile.gif

Napisano

> Kolega powyżej napisał troszkę inaczej...

Jak już skupiamy się na szczegółach, to autor posta mógłby poprawić orta w temacie skromny.gif

Napisano

> Marek, Marek, Marek !!!

> Tylko oni tam nie mają aut na ropę

Mylisz się smile.gif

04wheels480.jpg

Napisano

> Mylisz się

A to nie jest na reaktor atomowy?

Napisano

> Od jakiegoś czasu tankuję tak że auto do pełna i dodatkowo beczka 60l w bagażniku, żeby zatankować

> drugie auto w domu (tak mnie dużo taniej wychodzi i mi się to opłaca) Jadę z tą beczką jakieś

> 30km. Jest to ON, ale pewnie podczas wypadku zrobiła by się z tego niezła bomba, dlatego

> interesuje mnie czy takie wożenie paliwa jest legalne?

weźże popraw tego orta ... bo przez chwilę się zastanawiałem o jakie PRZETWORZENIE paliwa Ci chodzi... blush.gifblush.gifblush.gif

ps. jedyna bomba jaka się z tego może zrobić to bomba ekologiczna ... ale taka mini blush.gif

Napisano
  • Autor

> weźże popraw tego orta ... bo przez chwilę się zastanawiałem o jakie PRZETWORZENIE paliwa Ci

> chodzi...

> ps. jedyna bomba jaka się z tego może zrobić to bomba ekologiczna ... ale taka mini

Poprawiłem, przepraszam. Dodam tylko, że wy też mieliście możliwość zmienienia tematu przy każdej odpowiedzi i nikt tego nie zrobił:)

Wracając do tematu nie dotyczył on tego czy zrobi się z tego bomba i jak mogą wykorzystać to terroryści robiąc samochód pułapkę. Nie martwię się też, że beczka pęknie podczas normalnej jazdy, bo to metalowa beczka na olej więc nic się nie powinno stać. Chodzi mi o to czy według prawa mogę przewozić "materiały niebezpieczne" w takich ilościach bez specjalnego zabezpieczenia?

Napisano

> Poprawiłem, przepraszam. Dodam tylko, że wy też mieliście możliwość zmienienia tematu przy każdej

> odpowiedzi i nikt tego nie zrobił:)

> Wracając do tematu nie dotyczył on tego czy zrobi się z tego bomba i jak mogą wykorzystać to

> terroryści robiąc samochód pułapkę. Nie martwię się też, że beczka pęknie podczas normalnej

> jazdy, bo to metalowa beczka na olej więc nic się nie powinno stać. Chodzi mi o to czy według

> prawa mogę przewozić "materiały niebezpieczne" w takich ilościach bez specjalnego

> zabezpieczenia?

nic konkretnego siętam nie doczytasz ... ale

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1671.htm

taką ilością i to w dodatku ON bym się nie przejmował ...

ciekaw jestem tylko jakiego rzędu są to oszczędności że warto się smrodzić ....

blush.gif

Napisano

> ciekaw jestem tylko jakiego rzędu są to oszczędności że warto się smrodzić ....

zapewne chodzi o oszczędności od kierowców autobusów lub tirów, czasami na prawdę za dobrą kaskę się da zakupić, oczywiście, ja tak nie robię nawet specjalnie zrezygnowałem z diesla żeby mnie nie kusiło grinser006.gif

Napisano

> zapewne chodzi o oszczędności od kierowców autobusów lub tirów, czasami na prawdę za dobrą kaskę

> się da zakupić, oczywiście, ja tak nie robię nawet specjalnie zrezygnowałem z diesla żeby mnie

> nie kusiło

powiem Ci że ... taka postać złodziejstwa najbardziej mnie wkurza angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> nic konkretnego siętam nie doczytasz ... ale

> http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1671.htm

> taką ilością i to w dodatku ON bym się nie przejmował ...

> ciekaw jestem tylko jakiego rzędu są to oszczędności że warto się smrodzić ....

Powiem szczerze że w samochodzie kompletnie nie czuć ropy, beczka jest szczelna. Jeśli nic się nie wyleje to nie będzie czuć.

Tankuję w makro gdzie paliwo jest tańsze o ok. 30gr niż w mojej okolicy (może było, bo teraz ceny są podobne). Robię to przy okazji większych zakupów, bo też w makro jest taniej. Oszczędność jest taka że mam dojazd do makro i powrót gratis i jeszcze na piwo zostanie.

Napisano

> Od jakiegoś czasu tankuję tak że auto do pełna i dodatkowo beczka 60l w bagażniku, żeby zatankować

> drugie auto w domu (tak mnie dużo taniej wychodzi i mi się to opłaca) Jadę z tą beczką jakieś

> 30km. Jest to ON, ale pewnie podczas wypadku zrobiła by się z tego niezła bomba, dlatego

> interesuje mnie czy takie wożenie paliwa jest legalne?

ADR poczytaj, tam masz wszystko w tym temacie

Napisano

> To kto przetestuje jak bardzo trzeba wjechać ??

Pogromcy Mitów na Dyskawery zlosnik.gif

Napisano

>Jest to ON, ale pewnie podczas wypadku zrobiła by się z tego niezła bomba,

Tak jak pisali poprzednicy, możliwości wybuchu są raczej znikome. Bardziej przejmował bym się energią kinetyczną tej beczki w razie jakiejś stłuczki. Jak sobie przypominam to iloczyn masy i prędkości do kwadratu podzielone przez dwa, może dać całkiem sporą wartość. Chyba, że przewidujesz system mocowania tej beczki podobny jak w przypadku butli z gazem.

Pozdr.

Napisano

> ADR poczytaj, tam masz wszystko w tym temacie

no dobra...czyli wchodzi w rachubę oznakowanie pojazdu pomarańczową tablicą, plus skrzynka adr'owska,??

Napisano

> no dobra...czyli wchodzi w rachubę oznakowanie pojazdu pomarańczową tablicą, plus skrzynka

> adr'owska,??

Tablica i odpowiednie oznakowanie to wielkie uproszczenie bo przewóz ADR to dużo więcej obostrzeń ale przyjmijmy, że tylko o to chodzi zlosnik.gif A wracając do pytania- powyżej pewnej ilości tak. Niektóre produkty w zależności od ilości, stopnia zagrożenia i rodzaju pakowania są dopuszczone do przewozu poza tymi przepisami. Ale trzeba o tym poczytać bo nie sposób to pamiętać. Tak więc ADR do przestudiowania i wszystko stanie się jasne.

Napisano

Czy aby nie przesadzasz z tym ADR yikes.gif, przecież w wątku nie chodzi o zarobkowy przewóz paliwa.

Napisano

juz mam, nie dotyczy sie to przypadku z adr.

nie jest to transport drogowy w rozumieniu ustawy.

a nawet jeśli by tak było musi to przekroczyć wagę 333kg- do tej wagi jedzie to na wyłączeniu ilościowym, wagowym, etc.

Napisano

> Czy aby nie przesadzasz z tym ADR , przecież w wątku nie chodzi o zarobkowy przewóz paliwa.

Nie ma znaczenia czy jest to zarobkowo czy nie. ADR mówi o bezpiecznym transporcie materiałów niebezpiecznych w ruchu drogowym. Według Twojego myślenia mogę sobie posiadać cysternę chloru na użytek własny i parkować ją pod blokiem?

Napisano

> Nie ma znaczenia czy jest to zarobkowo czy nie. ADR mówi o bezpiecznym transporcie materiałów

> niebezpiecznych w ruchu drogowym. Według Twojego myślenia mogę sobie posiadać cysternę chloru

> na użytek własny i parkować ją pod blokiem?

Głupoty gadasz....

1.1.3.1 Wyłączenia wynikające z charakteru operacji transportowych

Przepisy zawarte w ADR nie mają zastosowania do:

(a) przewozu towarów niebezpiecznych przez osoby fizyczne, jeżeli towary te znajdują się w opakowaniach stosowanych w sprzedaży detalicznej i służą tym osobom do osobistego użytku, użytku w gospodarstwie domowym lub w związku z ich aktywnością sportowo-rekreacyjną, pod warunkiem, że zastosowano środki zapobiegające uwolnieniu się zawartości w normalnych warunkach przewozu. Jeżeli towarami tymi są materiały ciekłe zapalne przewożone w naczyniach wielokrotnego użytku, napełnianych do użytku prywatnego, to zawartość w pojedynczym zbiorniku nie powinna przekraczać 60 litrów i 240litrów na jednostkę transportową. Towarów niebezpiecznych znajdujących się w DPPL, dużych opakowaniach lub w cysternach nie uważa się za przeznaczone do sprzedaży detalicznej;

Więc jak by nie było możesz zabrać cztery takie karnistry na pokład swojego auta.

Napisano

> Głupoty gadasz....

> 1.1.3.1 Wyłączenia wynikające z charakteru operacji transportowych

> Przepisy zawarte w ADR nie mają zastosowania do:

> (a) przewozu towarów niebezpiecznych przez osoby fizyczne, jeżeli towary te znajdują się w

> opakowaniach stosowanych w sprzedaży detalicznej i służą tym osobom do osobistego użytku,

> użytku w gospodarstwie domowym lub w związku z ich aktywnością sportowo-rekreacyjną, pod

> warunkiem, że zastosowano środki zapobiegające uwolnieniu się zawartości w normalnych

> warunkach przewozu. Jeżeli towarami tymi są materiały ciekłe zapalne przewożone w naczyniach

> wielokrotnego użytku, napełnianych do użytku prywatnego, to zawartość w pojedynczym zbiorniku

> nie powinna przekraczać 60 litrów i 240litrów na jednostkę transportową. Towarów

> niebezpiecznych znajdujących się w DPPL, dużych opakowaniach lub w cysternach nie uważa się za

> przeznaczone do sprzedaży detalicznej;

> Więc jak by nie było możesz zabrać cztery takie karnistry na pokład swojego auta.

Może i głupoty ale ja nie twierdzę, że to podlega pod ADR tylko jest to przewóz dość dużej ilości paliwa i warto sprawdzić gdzie jest granica.

A przepis, który podałeś odnosi się głównie do wszelkiego rodzaju chemii domowej, gazu w zapalniczkach itp wink.gif

Napisano

> drugie auto w domu (tak mnie dużo taniej wychodzi i mi się to opłaca)

Oszczędności kupię...

Napisano

jeśli jedzie to na ADR to można skorzystać z wyłączenia 1.1.3.6. czyli UN 1202,III-wyłączenie ilościowe do 333kg więc 60l oleju napędowego nie przekroczy tej wagi więc wg mnie spokojnie może wieść. jeszcze jeśli by to transportować w karnistrach 20l, czyli dodatkowe wyłączenie LQ....

nie ma strachu...spokojnie możesz wieźć

Napisano

> Oszczędności kupię...

myslisz że kupując kradzione czyli zajmując się paserką lub wręcz uczesnicząc w procesie złodziejstwa pytał by o to jakie przepisy dotyczą przewożenia paliwa ? biglaugh.gif dobre to by było ... oj dobre hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.