Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimowe specyfiki do silników diesla?

Featured Replies

Napisano

To bedzie moja pierwsza zima ze starym, prawie pełnoletnim 2,8 TD , ktory chodzi jak traktor zlosnik.gif Dotychczas moje kontakty z dieslem ograniczaly sie do w miare nowych autek sluzbowych, w ktorych lalem paliwko i odpalalem bez problemow.

A co ze starymi dieslami? Jak bylo cieplo to od dotkniecia palil a teraz temperatury spadly i jak postoi 2-3 dni to czuc, ze nie odpala juz tak latwo. Musi kilka razy zakrecic po czym bucha dymem z rury i odpala zlosnik.gif

Jak zima postepowac z takimi starymi silnikami? Lac jakies specyfiki do baku? Jezeli tak to co? Slyszalem tez, zeby na pelny bak wlac ze 2-3l benzyny. Benzynka pomaga czy to urban legends?

hmm.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano

sprawdź świece żarowe, ewentualnie wymień.

Napisano

> Można jeszcze nimi grzać 2 razy.

jak padają to padają. Po co kombinować i ewentualnie środkiem zimy nie odpalić smile.gif

Napisano

> jak padają to padają. Po co kombinować i ewentualnie środkiem zimy nie odpalić

Wiesz, jak są spalone to i 5x nic nie pomoże, ale jeśli świece są ok a silnik ma już słabszą kompresję, wtryski gorzej rozpylają itp, to wydłużenie czasu podgrzewania najczęściej pomaga przy rozruchu.

Napisano

> jak padają to padają. Po co kombinować i ewentualnie środkiem zimy nie odpalić

Po pierwsze świece sprawna mają być. Aku też.

A w starym dieslu nie zaszkodzi podgrzac ponownie przed załączeniem rozrusznika.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze świece sprawna mają być. Aku też.

> A w starym dieslu nie zaszkodzi podgrzac ponownie przed załączeniem rozrusznika.

Dzieki All.

W aku "oczko" na zielono świeci. Świece sprawdzę.

A wracając do pierwszego posta to rozumiem, ze zimą wystarczy lać ON i to wsjo? Nic profilaktycznie nie dolewać?

Napisano

> Dzieki All.

> W aku "oczko" na zielono świeci. Świece sprawdzę.

> A wracając do pierwszego posta to rozumiem, ze zimą wystarczy lać ON i to wsjo? Nic profilaktycznie

> nie dolewać?

ja dolewam jakiś "depresol" czy jak to się tam nazywa , ale w zimie śmigam 2*18 km tygodniowo to profilaktycznie zalewam takie coś

Napisano

filtr paliwa wymienić, i kilka litrów BP na zbiornik

Napisano

>

> Jak zima postepowac z takimi starymi silnikami? Lac jakies specyfiki do baku? Jezeli tak to co?

Teoretycznie paliwo na stacji zawiera wystarczającą ilość dodatków, praktycznie różnie z tym może być. Przy obecnych temperaturach nie ma senu wlewać antydepresatorów, ale jak będą zapowiadać -20 to IMO nie zaszkodzi.

> Slyszalem tez, zeby na pelny bak wlac ze 2-3l benzyny. Benzynka pomaga czy to urban legends?

Pomaga, w instrukcjach do starych Mercedesów były nawet proporcje w zależności od temperatury.

Generalnie zalecam :

-sprawdzić wszystke świece

-wymienić filtr paliwa (jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany)

-sprawdzić akumulator

EDIT: przydałoby się również skontrolować ustawienie kąta wtrysku, jeśli jest w tolerancji ale opóźnione warto nieco wyprzedzić

Napisano

Do każdego baku pół buteleczki stp do diesla parkuje nad rzeką pob blokiem.

Kupiłem wczoraj 6 butelek stp do diesla po 12.99 w tesco na promocji

Napisano

Jeśli auto nie pokonuje dużych dystansów to przed zimą podłączyłbym go do prostownika z "automatem" niech się akku zregeneruje, i oczywiście wszystko co koledzy wyżej pisali (filtr, świece...).

Napisano

> Do każdego baku pół buteleczki stp do diesla parkuje nad rzeką pob blokiem.

> Kupiłem wczoraj 6 butelek stp do diesla po 12.99 w tesco na promocji

Ja polecam Comma Petrol i Diesel Magic - w cytrynie efekty przeszły moje oczekiwania, bardzo żwawo zaczął reagować na pedał gazu ok.gif

W foce ocenie jak auto do kupy zbiorę frown.gif

Napisano

> W pracy kierowcy ,,transport produktów,, polecali DIESEL SKYDD Wczoraj kupiłem dzis juz w domu

> .

miałem w zeszłym roku

lałem 0,5 na 70 litrów i działało jak burza , nawet przy mocnym depnięciu nie puszczał "bąków" i mniej palił

w tym roku nie będzie bo darmowe źródełko wyschło buu.gif

Napisano

> miałem w zeszłym roku

> lałem 0,5 na 70 litrów i działało jak burza , nawet przy mocnym depnięciu nie puszczał "bąków" i

> mniej palił

> w tym roku nie będzie bo darmowe źródełko wyschło

0,5 l ? nie za duzo? 0,5l to na pare bakow nie powinno starczyc?

Napisano

> 0,5 l ? nie za duzo? 0,5l to na pare bakow nie powinno starczyc?

za dużo , ale za darmola to nie żal było , teraz myślę sobie, że tym co miałem to bym ze trzy zimy obskoczył ,ale przynajmniej się wtryski przeczyściły

na tą zimę sam muszę kupować i literek mam zamiar zalewać na 10 baków a70l

Napisano

> za dużo , ale za darmola to nie żal było , teraz myślę sobie, że tym co miałem to bym ze trzy zimy

> obskoczył ,ale przynajmniej się wtryski przeczyściły

> na tą zimę sam muszę kupować i literek mam zamiar zalewać na 10 baków a70l

bardziej mi chodzilo o uszkodzenie ukladu paliwowego niz straty pieniedzy.

Napisano

> bardziej mi chodziło o uszkodzenie układu paliwowego niż straty pieniędzy.

nic nie rozleciało się , więc chyba bezpieczne to dla samochodu , zresztą nic nie było napisane o przedawkowaniu biglaugh.gif

Napisano

> Teoretycznie paliwo na stacji zawiera wystarczającą ilość dodatków, praktycznie różnie z tym może

> być.

Rok temu sie o tym przekonałem. Zatankowałem niby na firmowej stacji, dolałem profilaktycznie jakis depresant z marketu i jak przyszły mrozy to mi samochód odmówił posłuszeństwa. frown.gif Okazało się że filtr paliwa jest zapchany parafiną a przy okazji, ze jest on podgrzewany, ale był urwany przewód zasilający. Czyli potrójny pech yikes.gif Zapłaciłem parę stów za naprawę i potem nie było juz żadnych problemów. Ale na wszelki wypadek bede teraz dolewał którys z dodatków polecanych przez Was smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.