Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gangsterskie coupe MB W126 sec

Featured Replies

Napisano

> Albo M3/C-AMG/RS4 ponizej 1.5t

To dopiero jak carbon fiber stanie się popularny (tani).

Napisano

> Generalnie gdybym miał wybierać miedzy idealna buda i mechanika w stanie złomu a sytuacja odwrotna

> to wole naprawiać mechanikę. Przeważnie jest dużo taniej i dużo szybciej.

Też tak uważam. Dodałbym jeszcze, że jeszcze trudniej od blachy odtworzyć oryginalne wnętrze.

Napisano

> W moim wypadku latwiej mi naprawiac i dorabiac elementy blacharskie niz mechaniczne. Auto bedzie

> jako drugie do jazdy pozna wiosna, latem i wczesna jesienia.Na razie tylko analizuje koszty

> utrzymania takiego auta.

Coz, ty wiesz sam z czym sobie poradzisz sam. W kazdym razie oba auta ktore podlinkowales bym skresil. jedno to jakis ulep zlozony z niewadomo ilu aut (nieorginalny silnik, nieroginalny pakiet, brakujace elementy, cala buda byla juz malowana i to kiepsko skoro trzeba to robic znowu). Drugie jest orginalne ale i tak do malowania itd.

Napisano

> Też tak uważam. Dodałbym jeszcze, że jeszcze trudniej od blachy odtworzyć oryginalne wnętrze.

Ostatnio spalil mi sie fotel i wykladzina na podlodze. Bol potworny bo znalezienie tych elementow w bdb stanie to jak szukanie dziewicy w burdelu - da sie, ale cena jest chora frown.gif

Napisano

> Tyle że to wraca dzięki zastosowaniu aluminium - np. nowy Jaguar XJ waży podobnie a nawet w

> najprostszej i najtańszej wersji ma 385 KM = zbiera się bardzo ładnie.

Innymi slowy dzieki rozwojowi ma stosunek masy do mocy na poziomie swoich poprzedniekow?

Napisano

> Innymi slowy dzieki rozwojowi ma stosunek masy do mocy na poziomie swoich poprzedniekow?

No nie do końca. Poprzednicy mieli podobną masę, ale moc poniżej 200 KM.

Napisano

> Powoli bo powoli ale wraca. Jednak nie liczylbym na powrot hothatchow wazacych najwyzej 1100kg

I slusznie, ze nie liczysz. Klienci oczekuja czegos inengo wiec efekty sa jakie sa.

> Albo M3/C-AMG/RS4 ponizej 1.5t

Zmienil sie charakter tych aut. Nowe M3 aspiruje do klasy GT, Mercedes tez. Audi? Audi ze swoim RS4 zawsze troche nie moglo sie zdecydowac co to ma byc - usportowiona limuzyna czy rasowy wyscigowiec.

Napisano

> No nie do końca. Poprzednicy mieli podobną masę, ale moc poniżej 200 KM.

Innymi słowy nie walczy się z masa a po prostu dokłada koników. A to nie do końca tedy droga prowadzi...

Napisano

> Innymi słowy nie walczy się z masa a po prostu dokłada koników. A to nie do końca tedy droga

> prowadzi...

Zależy co chcesz osiągnąć - jeżeli tylko lepsze osiągi to tak, ale do tego służą trochę inne modele. Przykładem jest Lexus LF-A - tylko 1400 kg.

Samochód w danym segmencie musi ważyć mniej-więcej tyle ile inne pojazdy w tym samym segmencie ze względu bezpieczeństwa. Ludzie kupują Mercedesa S także dlatego że jest ciężki i w razie czego mają przewagę w zderzeniu czołowym z czymś mniejszym/lżejszym.

Napisano

> Zależy co chcesz osiągnąć - jeżeli tylko lepsze osiągi to tak, ale do tego służą trochę inne

> modele. Przykładem jest Lexus LF-A - tylko 1400 kg.

> Samochód w danym segmencie musi ważyć mniej-więcej tyle ile inne pojazdy w tym samym segmencie ze

> względu bezpieczeństwa. Ludzie kupują Mercedesa S także dlatego że jest ciężki i w razie czego

> mają przewagę w zderzeniu czołowym z czymś mniejszym/lżejszym.

Jasne. jestem pewien, ze 95% wlascicieli aut tej klasy wie ile wazy ich auto i o ile S jest ciezszy od E

Napisano

> Jasne. jestem pewien, ze 95% wlascicieli aut tej klasy wie ile wazy ich auto i o ile S jest ciezszy

> od E

Nie jest ważne "o ile" - ważne jest że jest większe/cięższe/bezpieczniejsze. I o to kupującym chodzi.

Napisano

> Innymi słowy nie walczy się z masa a po prostu dokłada koników. A to nie do końca tedy droga

> prowadzi...

eeee. nowa MX-5 ma byc lzejsza po ponad 200 kg od obecnej smile.gif walczy sie walczy.

Napisano

> No to masz świetne warunki. Ja mecze się w "pożyczonym" warsztacie, na ulicy przed garażem lub w

> garażu wielkości celi. Do tego cierpię na braki warsztatowe. Wiedze warsztatowa zdobywam na

> bieżąco często boleśnie ucząc się na własnych błędach. Ale lubię to. To hobby, które pozwala

> oderwać się od codziennego kieratu i "uspokoić"

wiesz. ja mam komfort psychiczny jak cos duzego trzeba zrobic - to jest opcja. ale ja teraz stacjonuje w wawie, a warsztat jest w Gda smile.gif czyli tez mnie czeka lezenie pod samochodem, ale ja to lubie.

> Zle podejście. Na rynku da się znaleźć niemal dowolne auto w stanie idealnym - kwestia ceny i

> cierpliwości przy szukaniu - ale głownie ceny. Nie idź na kompromisy odnośnie stanu auta.

no wlasnie podejscie mam takie, ze przeplace za model, ale ma byc miód malina. i to nie kwestia czy mnie stac, tylko czy będzie co kupic. bo wiem ze na to czego szukam (e30 2.5 cabrio albo baur) to kasy wystarczy. ale patrząc na wieśtuning uskuteczniany na tych autach:

1. boje sie ze nie znajde dobrego egzemplarza

2. rozwazam inne modele - przewaznie amerykany smile.gif (wlasnie tez od ok. godziny natachniony niniejszą dyskusją przegladam w124ki - zaczynaja mi sie podobac:)

> Nakręcić to się można. Ale warto obejrzeć na żywo i zweryfikować czy obiekt westchnienia na pewno

> jest tym czego szukamy. No chyba, ze kupujesz jako inwestycje i nie dążysz auta jakimś

> strasznym sentymentem (wymarzone auto z dzieciństwa czy coś takiego). Ja np poluje na

> Integrale z końcowych lat produkcji. Jestem nakręcony, napalony i auto wywołuje u mnie

> kompletne zidiocenie. Mimo to z zakupem zwlekam bo bez zaplecza nic z tego nie będzie. Bez

> dużej kasy na zakup tez nie. Odbudowa takiego youngtimera na tip-top to koszta idące nieraz w

> kilkanaście tysięcy.

zgadza sie. i zdaje sobie sprawe ze czasem trzeba bedzie ot wyłożyć 2k PLN bo sie cos wysypie smile.gif

> Np ostatnio oglądałem Martini 6 ze śladowym przebiegiem w stanie kolekcjonerskim. Cena to 49500. I

> gdyby nie fakt, ze biedny jestem to bym wyłożył to na stół bez wahania. Wbrew pozorom nie

> byłoby by o wiele drożej niż odbudowa od zera na oryginalnych częściach.

> Ciekawostka: kiedy moja kobieta zobaczyła 11 Integrale w jednym miejscu to odebrało jej mowę. Kiedy

> stanęła przed Martini 6 to zdołała jedynie wyjąkać "piękna...". A nie jest fanka starych aut.

> w przypadku odbudowy grzechem jest jedynie upiększanie na sile. Sa firmy przechowujące próbki

> lakieru sprzed kilkudziesięciu lat tylko po to żeby można było dobrać odcień dokładnie taki

> jak samochód miał gdy zjeżdżał wtedy z taśmy

Napisano

> eeee. nowa MX-5 ma byc lzejsza po ponad 200 kg od obecnej walczy sie walczy.

Ma byc a czy bedzie to sie okaze. Bo 200kg w acuie wielksoci MX-5 to sporo.

Napisano

> no wlasnie podejscie mam takie, ze przeplace za model, ale ma byc miód malina. i to nie kwestia czy

> mnie stac, tylko czy będzie co kupic. bo wiem ze na to czego szukam (e30 2.5 cabrio albo baur)

> to kasy wystarczy. ale patrząc na wieśtuning uskuteczniany na tych autach:

> 1. boje sie ze nie znajde dobrego egzemplarza

Szukales za Odra? Ceny wyzsze, ale latwiej trafic na egzemplarz nadajacy sie na okaz kolekcjonerski.

Napisano

> ostatnio jeździłem kombi W124 3.2 24V i byłem mocno zaskoczony jak to auto się ładnie odpycha jak

> na taka krowe

A jak to skręca. Pytam, w sedan z takim lub równie dużym motorem jakoś mnie rozczarował. Dodam, że automat i egzemplarz zadbany.

Napisano

> A jak to skręca. Pytam, w sedan z takim lub równie dużym motorem jakoś mnie rozczarował. Dodam, że

> automat i egzemplarz zadbany.

Tak samo jak wszystkie ówczesne auta tej klasy. Pamiętaj, ze to nie jest auto stricte sportowe, tylko dość duże coupe służące do szybkiego i wygodnego przemieszczania się miedzy punktem A i B - przy czym najlepiej żeby te punkty leżały blisko autostrady wink.gif

Napisano

> Tak samo jak wszystkie ówczesne auta tej klasy. Pamiętaj, ze to nie jest auto stricte sportowe,

> tylko dość duże coupe służące do szybkiego i wygodnego przemieszczania się miedzy punktem A i

> B - przy czym najlepiej żeby te punkty leżały blisko autostrady

Wiem o tym, ale podobne wiekowo volvo 940 kombi mimo kanapowatości sprawia wrażenie pewniejszego w zakrętach. Aha, manerw w stylu półtestu łosia z V ok 70kmph.

Napisano

> Wiem o tym, ale podobne wiekowo volvo 940 kombi mimo kanapowatości sprawia wrażenie pewniejszego w

> zakrętach. Aha, manerw w stylu półtestu łosia z V ok 70kmph.

Volvo, szczególnie te starsze wbrew pozorom prowadza się bardzo poprawnie. Czy Mercedes prowadzi się lepiej? Moim zdaniem tak, tyle ze całościowo charakter Mercedesa jakoś nie zachęca do tego typu testów.

Napisano

> Volvo, szczególnie te starsze wbrew pozorom prowadza się bardzo poprawnie. Czy Mercedes prowadzi

> się lepiej? Moim zdaniem tak, tyle ze całościowo charakter Mercedesa jakoś nie zachęca do tego

> typu testów.

no ale BMW jednak lepiej sie prowadzi, choć baaardzo kosztem komfortu zlosnik.gif

Napisano

> no ale BMW jednak lepiej sie prowadzi, choć baaardzo kosztem komfortu

O tym własnie mowie. BMW ma jakoś więcej sportowego zacięcia i bardziej zachęca kierowce do korzystania z osiągów samochodu.

Napisano

> Szukales za Odra? Ceny wyzsze, ale latwiej trafic na egzemplarz nadajacy sie na okaz

> kolekcjonerski.

nie szukalem. narazie wogole nie szukam. robie cyklicznie przegląd ogłoszen w naszych portalach. za odre pojade tylko w ostatecznosci (nie chce mi sie poprostu). jak bedize problem w polsce, to rozważę wyjazd.

na szybko kiedys przejrzalem ogloszenia, to ceny za "kolekcjonerskie" są duzo wyzsze, wręcz absurdalne, tym bardziej nie interesuje mnie narazie to smile.gif ale jak pisalem - obejrze kilka/naście sztuk na wlasne oczy, to byc moze zweryfikuje ten pogląd smile.gif

Napisano

> A jak to skręca.

Na parkingu rewelacyjne hehe.gif

Na torze nie testowałem, ale generalnie 124 prowadzi się poprawnie i da się tym w miarę szybko i pewnie jeździć.

Napisano

> A jak to skręca. Pytam, w sedan z takim lub równie dużym motorem jakoś mnie rozczarował. Dodam, że

> automat i egzemplarz zadbany.

ja jeździłem wersją z seryjnym "bardziej sportowym", obniżonym zawiasem i powiem Ci że nieźle zlosnik.gif

Napisano

> ja jeździłem wersją z seryjnym "bardziej sportowym", obniżonym zawiasem i powiem Ci że nieźle

Wspomniane przeze mnie egzemplarz ma chyba seryjnie wysoki zawias

Napisano

> Volvo, szczególnie te starsze wbrew pozorom prowadza się bardzo poprawnie. Czy Mercedes prowadzi

> się lepiej? Moim zdaniem tak, tyle ze całościowo charakter Mercedesa jakoś nie zachęca do tego

> typu testów.

Poprawnie i IMHO pewnie nie tracąc na komforcie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.