Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic II 1.6 - dach szklany i inne

Featured Replies

Napisano

Czołem Koledzy!

Rozważam zakup ww. Scenika. Rok 2004. Auto wydaje mi się w porządku (miałem do czynienia z Meganką II z tym silnikiem), jednak mam jeszcze kilka pytań, jak to zwykle bywa.

Auto ma podwójny szklany i odsuwany dach. Jak to się sprawuje? nie przecieka, wymaga jakiejś specjalnej konserwacji/obsługi?

W czasie jazdy słychać jakieś ciche świerszcze w obydwu przednich drzwiach, jakby jakis wiaterek tam wpadal i dzyndolił drucikiem grinser006.gif jakieś pomysły?

Na coś jeszcze zwrócić uwagę?

Cewki - wiem

łożyska kolumn przód - wiem

sprzęgło - chyba jest OK

Z góry dzienx 20.GIF

Napisano

> Czołem Koledzy!

> Auto ma podwójny szklany i odsuwany dach. Jak to się sprawuje? nie przecieka, wymaga jakiejś

> specjalnej konserwacji/obsługi?

mnie nie przecieka wink.gif ale mam go zaledwie pół roku - ale parę deszcze przeżył.

Czytałem że w zimie może trochę trzeszczeć.

> W czasie jazdy słychać jakieś ciche świerszcze w obydwu przednich drzwiach, jakby jakis wiaterek

u mnie jest to samo - widać taki urok wink.gif

> Na coś jeszcze zwrócić uwagę?

Jeżeli to diesel - to poproś sprzedawcę żeby Ci wymienił świece żarowe. Cholernie się zapiekają. Aktualnie mam z tym problem i "polewam" je różnymi żeby je jakoś wykręcić. W przeciwnym wypadku - zdejmowanie głowicy lub wycieczka do zakładu gdzie wykręcają świeczki (urwane/zapieczone).

Generalnie sprawdź wszystkie przyciski czy działają.

Generalnie autko bardzo przyjemne w użytkowaniu.

Napisano

> Czołem Koledzy!

> Rozważam zakup ww. Scenika. Rok 2004. Auto wydaje mi się w porządku (miałem do czynienia z Meganką

> II z tym silnikiem), jednak mam jeszcze kilka pytań, jak to zwykle bywa.

> Auto ma podwójny szklany i odsuwany dach. Jak to się sprawuje? nie przecieka, wymaga jakiejś

> specjalnej konserwacji/obsługi?

mam taki dach i uważam że jest bardzo fajny smile.gif scenica mam od sierpnia na razie nie zauważyłem żadnych minusów z nim związanych

> W czasie jazdy słychać jakieś ciche świerszcze w obydwu przednich drzwiach, jakby jakis wiaterek

> tam wpadal i dzyndolił drucikiem jakieś pomysły?

> Na coś jeszcze zwrócić uwagę?

> Cewki - wiem

> łożyska kolumn przód - wiem

> sprzęgło - chyba jest OK

> Z góry dzienx

ogólnie tak jak kolega już napisał, sprawdź czy wszystko działa smile.gif ja na razie jestem zadowolony z zakupu cool.gif

Napisano

ja nie mam, ale na innym forum scenikowym właściciele opisują gwizdy i trudności w uruchamianiu dachu. być może spowodowane to jest wiekiem.

ogólnie do smarowania tych elementów nadaje się niestety oryginalny smar.

w/w bolączki pewnie nie dotyczą wszystkich, ale niektórzy o tym piszą.

Napisano

Świerszcze w dzrwiach to luźne zaślepki pod klamkami zewnętrznymi. Ja je umocowałem owijając taśmą izolacyjną i teraz ciasno wchodzą. Ok. 3min. roboty.

Silnik 1.6, szczególnie z 5-cio biegową skrzynią nie nadaje się do tego auta. W mieście jeszcze jakoś, ale na trasie.... nie jest za specjalnie.

Oprócz cewek jest jeszcze słynne KZFR.

Napisano
  • Autor

Co to jest KZFR?

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi. 20.GIF

Dach się oczywiście otwiera i zamyka bez problemu. Wszelkie inne funkcje w samochodzie działają, więc jest OK.

Napisano

> Dzięki wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi.

> Dach się oczywiście otwiera i zamyka bez problemu. Wszelkie inne funkcje w samochodzie działają,

> więc jest OK.

W takim razie miłego użytkowania smile.gifzlosnik.gif

Napisano

> Co to jest KZFR?

koło zmiennych faz rozrządu

Napisano
  • Autor

> W takim razie miłego użytkowania

Właśnie ważą się losy i decyzje grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> koło zmiennych faz rozrządu

A o tym zapomniałem... Jakieś objawy? Na co zwrócić uwagę? Jakie ew. koszty? Bo to chyba w razie czego wymiana ratuje?

Napisano

> A o tym zapomniałem... Jakieś objawy? Na co zwrócić uwagę? Jakie ew. koszty? Bo to chyba w razie

> czego wymiana ratuje?

Diesel taki typowy TDI VW (dźwięk) na wolnych obrotach. Tak było w Espace. Kosztuje plus 500-600 PLN przy robocie rozrządu.

Napisano
  • Autor

> Diesel taki typowy TDI VW (dźwięk) na wolnych obrotach. Tak było w Espace. Kosztuje plus 500-600

> PLN przy robocie rozrządu.

A to na szczęście tego nie było, pracował cicho. ok.gif

Napisano

Od półtora roku żona takim jeździ.

Dach bez problemu ale po jakimś czasie należy przesmarować (w serwisie wołają 400zł) można znaleźć taniej.

za ten czas padła cewka i linki od okien (3 a czwartą wymieniliśmy przy okazji)

lewe dwie padły niemal razem różnica 2 dni, w czasie oczekiwania do warsztatu padła 3 czyli po tygodniu

Napisano
  • Autor

Z tego co się orientowałem, to na te szyby chyba była akcja naprawcza swego czasu.

Napisano

> Bo to chyba w razie

> czego wymiana ratuje?

Na to nie ma mocnych. Niektórym niecałe 10 kkm po wymianie KZFR potrafi paść z powrotem. Ja jeżdżę z takim hałasującym przy rozruchu i nic więcej się nie dzieje. Czekam z naprawą tego do wymiany rozrządu. Całe objawy, to hałasowanie przy rozruchu i zgaśnięcie. Ale przy drugim odpalaniu już jest ok.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Świerszcze w dzrwiach to luźne zaślepki pod klamkami zewnętrznymi. Ja je umocowałem owijając taśmą

> izolacyjną i teraz ciasno wchodzą. Ok. 3min. roboty.

>

A napisz jeszcze proszę jak najlepiej wyjąć te zaślepki (rozumiem, że to te od "hands free")? Podważyc śrubokrętem? Nie chcę ich pokancerować, ani porysować lakieru...

Napisano

Trzeba delikatnie podważyć, żeby nie zadrapać lakieru. Nie siedzą zbyt mocno.

Napisano
  • Autor

Dzienx 20.GIF

Napisano

Mam taki dach w Modusie. Tak jak koledzy piszą w czasie jazdy lekko trzeszczy jak wjedzie się na dziurę... Fajny bajer na lato smile.gif Tylko ma jeden minus... nie ma awaryjnego zamykania... w instrukcji obsługi pisze żeby udać się do ASO.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.