Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzyżowanie dla znawców przepisów ...

Featured Replies

Napisano

> Jak by przepisy były jasno opisane nie było by miejsca na interpretacje, cały problem własnie w

> tym, że przepisy są maksymalnie zakręcone. W jednym miejscu pierwszeństwo z prawej zawsze i

> wszędzie, z drugiej zasady pierwszeństwa na pasach, pasy oznaczone i nie oznaczone, zakaz

> wyprzedzania na skrzyzowaniach, ale z wyłączeniem tych sterowanych, zakaz wyprzedzania na

> skrzyżowaniach, ale brak zakazu omijania ... Można tak długo

Niestety, tam gdzie w grę wchodzi ludzkie życie trzeba (zwłaszcza nam Polakom) określić nawet maksymalną szerokość srajtaśmy.

Ale czemu się dziwić skoro (jako chyba jedyni na świecie) wolnością nazywamy prawo do robienia wszystkiego, a nie prawo do świętego spokoju...

Napisano

> sytuacja dość nietypowa przedstawiona na obrazku, który na szybko zrobiłem w paincie mianowicie,

> typowe skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną zatrzymują się 2 auta i chcą jechać w tą samą

> strone ale po drugiej stronie drogi ulica jest już wąska i mieści się tylko jedno - które ma

> pierwszeństwo ?

> na tej ulicy gdzie obecnie stoją autka nie ma znaków poziomych i linii rozdzielających jezdnie - po

> prostu na tyle szeroko, że spokojnie się 2 auta mieszczą ...

Przeczytałem sobie cały wątek i widzę, że problemem jest generalnie projekcja przez kierujących pasów tam, gdzie ich nie ma.

Ponieważ na skrzyżowaniu nie ma linii prowadzących, nie można zakładać wyimaginowanego ich przebiegu przez to skrzyżowanie.

W związku z tym, na wlocie do skrzyżowania są "inne" pasy ruchu, niż wylocie z niego i wówczas zastosowanie ma artykuł mówiący o wjeżdżaniu na pas ruchu (który dotyczy obydwu kierujących). Przypominam - żaden z nich na tym pasie wylotowym się nie znajduje, bo zaczyna się on na końcu skrzyżowania.

Nie widzę potrzeby tworzenia do takiej sytuacji dodatkowych nadinterpretacji o ruchu prawostronnym, wyprzedzania i podobnych dywagacji bo jest to dyskusja akademicka, nie mająca żadnego praktycznego zastosowania wink.gif

Napisano

> Niestety, tam gdzie w grę wchodzi ludzkie życie trzeba (zwłaszcza nam Polakom) określić nawet

> maksymalną szerokość srajtaśmy.

> Ale czemu się dziwić skoro (jako chyba jedyni na świecie) wolnością nazywamy prawo do robienia

> wszystkiego, a nie prawo do świętego spokoju...

taka nasza mentalność

Napisano

> może w Mrągowie ...

> posłuchaj sobie i pooglądaj

> jedź bezpiecznie-pasy ruchu

> jedź bezpiecznie - trzy pasy ruchu

> facet przypomniał, "zabrania wyprzedzania z prawej strony przy nieoznaczonych pasach ruchu"

> jedź bezpiecznie - jazda prawym pasem

> zwróćcie uwagę w 3:35 - facet opowiada o przypadku bardzo podobnym do omawianego w tym wątku.

> wiecej nie chce mi się szukać

panie kolego, może pan kolega nie zauważył, ale w tym filmiku on mówi o dobrym zwyczaju, mowa o pierwszym filmiku, zresztą nawet jest zielona strzałka w prawo, dla tych co chcą jechać w prawo. I nie łamie on przepisów blokując pas jadąc na wprost nie puszczając tych w prawo. Widzisz różnicę? Czy dalej narysować?

Napisano

> panie kolego, może pan kolega nie zauważył, ale w tym filmiku on mówi o dobrym zwyczaju, mowa o

> pierwszym filmiku, zresztą nawet jest zielona strzałka w prawo, dla tych co chcą jechać w

> prawo. I nie łamie on przepisów blokując pas jadąc na wprost nie puszczając tych w prawo.

> Widzisz różnicę? Czy dalej narysować?

skup się na trzecim filmie od 3:35

Zgodnie z tym co piszecie ci na prawym powinni spokojnie wjeżdżać na torowisko spychając tych z lewej bo przecież jadą przy prawej krawędzi i są z prawej, więc maja przepierwszeństwo

Napisano

> skup się na trzecim filmie od 3:35

> Zgodnie z tym co piszecie ci na prawym powinni spokojnie wjeżdżać na torowisko spychając tych z

> lewej bo przecież jadą przy prawej krawędzi i są z prawej, więc maja przepierwszeństwo

ale tam są cały czas pasy ruchu facepalm%5B1%5D.gif jakbyś nie zauważył, piszemy tutaj cały czas o drodze jednopasmowej

Napisano

> ale tam są cały czas pasy ruchu jakbyś nie zauważył, piszemy tutaj cały czas o drodze

> jednopasmowej

On twierdzi, że tam są 2 pasy ruchu hehe.gif a jak zmieszczą się 3 pojazdy obok siebie to będą 3 pasy hehe.gif

Napisano

Paszczak twoja niewiedza jest porażająca - sorry :/

> Jednak oba te "pasy" kończą się na tym skrzyżowaniu!!! Za skrzyżowniem jest

> tylko jeden pas ruchu na który pierwszeństwo wjazdu ma pojazd znajdujący się z prawej strony.

Jaśniej niż kolega to wytłumaczył to już się nie da

Napisano

> On twierdzi, że tam są 2 pasy ruchu a jak zmieszczą się 3 pojazdy obok siebie to będą 3 pasy

Nic nie poradzę, że jeździwsz tylko jakiś wąskich polnych drogach.

Napisano

> Paszczak twoja niewiedza jest porażająca - sorry :/

Na szczęście są tacy mędrcy jak Ty (no i Toost), którzy wszystko wiedzą najlepiej i mogą uświadamiać takich tępaków jak ja hehe.gif

Napisano

> Nic nie poradzę, że jeździwsz tylko jakiś wąskich polnych drogach.

Taaaa... Jeżdżę tylko po podwórku... na trójkołowym rowerku hehe.gif

Napisano

> Na szczęście są tacy mędrcy jak Ty (no i Toost), którzy wszystko wiedzą najlepiej i mogą

> uświadamiać takich tępaków jak ja

poczułem się nieco dotkniety, że wziałeś mnie w nawias zlosnik.gif

Napisano

> Na szczęście są tacy mędrcy jak Ty (no i Toost), którzy wszystko wiedzą najlepiej i mogą

Bynajmniej nie uważam cię za tępaka, po prostu przeraża mnie trochę fakt że wyśmiewasz przepis który mówi (tak w skrócie) że jeśli na drodze nie ma pasów a mieszczą się na niej dwa pojazdy, to należy poruszać się po niej tak jakby linie były namalowane dla 2 pasów.

Jest to jedna z podstawowych zasad. Uważam że jest równie ważna co obowiązek trzymania się lewej strony przy skręcie w lewo. Nagminnie spotykam się z taką sytuacją (Kraków, skrzyżowanie Pomorskiej - tam gdzie jest W11 wink.gif i Królewskiej). Wyjeżdżam z jednokierunkowej podporządkowanej na główną skręcając w lewo. Jakież obserwuję rozmaite reakcje przez szybę pasażera - od zdziwienia po agresję wink.gif i pretensje. Bo ludzie nie wiedzą że przez skręcanie w lewo z prawej krawędzi tworzą się w tym miejscu korki - smutne, co nie?

Napisano

> Bynajmniej nie uważam cię za tępaka, po prostu przeraża mnie trochę fakt że wyśmiewasz przepis

> który mówi (tak w skrócie) że jeśli na drodze nie ma pasów a mieszczą się na niej dwa pojazdy,

> to należy poruszać się po niej tak jakby linie były namalowane dla 2 pasów.

> Jest to jedna z podstawowych zasad. Uważam że jest równie ważna co obowiązek trzymania się lewej

> strony przy skręcie w lewo. Nagminnie spotykam się z taką sytuacją (Kraków, skrzyżowanie

> Pomorskiej - tam gdzie jest W11 i Królewskiej). Wyjeżdżam z jednokierunkowej podporządkowanej

> na główną skręcając w lewo. Jakież obserwuję rozmaite reakcje przez szybę pasażera - od

> zdziwienia po agresję i pretensje. Bo ludzie nie wiedzą że przez skręcanie w lewo z prawej

> krawędzi tworzą się w tym miejscu korki - smutne, co nie?

tutaj przedstawiłeś inną sytuację. Na jednokierunkowej przy skręcie w lewo na jej końcu obowiązkowo trzeba dojechać do lewej krawędzi. Widać wciąż u nas jest problem z rozróżnianiem prostych pojęć tj jednokierunkowa, jednopasmowa, wielopasmowa itp itd

Jeśli na drodze dwukierunkowej jednopasmowej mamy sytuację jak na obrazku to nawet nie ma co dywagować co robi pojazd po lewej, on po prostu wyprzedza pojazd znajdujący się po prawej. Jeśli by czerwony wyprzedzał pojazd lewy to złamałby przepis bo ulica nie ma wyznaczonych co najmniej dwóch pasów w tym samym kierunku.

Z forumprawne.pl

Quote:

wyprzedzać z prawej strony można, gdy:

- w terenie zabudowanym są co najmniej 2 pasy ruchu w tym samym kierunku

- poza terenem zabudowanym są 3 pasy ruchu w tym samym kierunku.

Napisano

> Widać wciąż u nas jest problem z rozróżnianiem prostych

> pojęć tj jednokierunkowa, jednopasmowa, wielopasmowa itp itd

Dobra uwaga grinser006.gif

> Jeśli na drodze dwukierunkowej jednopasmowej mamy sytuację jak na obrazku...

Pas ruchu ma zwykle 3-3,5 m szerokości. Jak tam chcesz zmieścić ruch dwukierunkowy? confused.gif

Napisano

> sytuacja dość nietypowa przedstawiona na obrazku, który na szybko zrobiłem w paincie mianowicie,

> typowe skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną zatrzymują się 2 auta i chcą jechać w tą samą

> strone ale po drugiej stronie drogi ulica jest już wąska i mieści się tylko jedno - które ma

> pierwszeństwo ?

> na tej ulicy gdzie obecnie stoją autka nie ma znaków poziomych i linii rozdzielających jezdnie - po

> prostu na tyle szeroko, że spokojnie się 2 auta mieszczą ...

IMO czerwony nie może z tego miejsca jechać prosto. Żeby jechać prosto (lub w lewo) musi zająć miejsce przy osi jezdni.

Napisano

> ja pierd...

> Zrozum człowieku, że czerwony jedzie zgodnie z przepisami przy prawej krawędzi jezdni - zarówno

> przed jak i za skrzyżowaniem, a niebieski wpie...la się na krzywy ryj. Niebieski przed

> skrzyżowaniem zajmuje miejsce do skrętu w lewo, a jedzie prosto.

> Codziennie widzę takich cwaniaków, co jadą prosto z prawo/lewoskrętu, przejeżdżają przez obszar

> wyłączony z ruchu, a wszystko po to "żeby korki były mniejsze"

Skrzyżowanie Żelaznej z Prostą w Warszawie. Ta sama sytuacja jak na rysunku z tym, że niebieski może jechać tylko prosto bo jest zakaz skrętu w lewo. Wg Ciebie nie może pojechać prosto tylko musi skręcić w lewo na zakazie bo lewy pas jest w lewo a prawy w prawo i prosto? To po kiego wała jest ten pas? Nie wyjezdzaj ze swojego pierdzidolka bo komuś krzywdę zrobisz...

Napisano

> Nie wyjezdzaj ze swojego pierdzidolka bo komuś krzywdę zrobisz...

Tak jest proszę pana. Ja tylko do kościoła w niedzielę jeżdżę, więc bez obaw hehe.gif

Napisano

> Dobra uwaga

> Pas ruchu ma zwykle 3-3,5 m szerokości. Jak tam chcesz zmieścić ruch dwukierunkowy?

ok ok jak się czepiamy szczegółów to napiszę wielkimi literami

Dwujezdniowa o jednym pasie dla każdego z kierunków ruchu

Napisano

> ok ok jak się czepiamy szczegółów to napiszę wielkimi literami

Szanowny kolego, to nie jest czepialstwo szczegółów. Jeśli mamy rozmawiać o przepisach ruchu drogowego, to definicje powinny być jednoznaczne i nie ma tu miejsca na - co autor miał na myśli.

W przeciwnym wypadku tworzysz bełkot i szum informacyjny.

Napisano

> Szanowny kolego, to nie jest czepialstwo szczegółów. Jeśli mamy rozmawiać o przepisach ruchu

> drogowego, to definicje powinny być jednoznaczne i nie ma tu miejsca na - co autor miał na

> myśli.

> W przeciwnym wypadku tworzysz bełkot i szum informacyjny.

ale szanowny kolega raczył nie zauważyć, ze tu jest mowa o sytuacji z rysunku z pierwszej strony, a nie o jakiejś hipotetycznej sytuacji i do tego cały czas się odnosimy

Napisano

> IMO czerwony nie może z tego miejsca jechać prosto. Żeby jechać prosto (lub w lewo) musi zająć

> miejsce przy osi jezdni.

No to masz złą opinię i na pewno byś z siebie nie robił tego co zabawia króla jakbyś przeczytał cały temat albo chociaż połowę.

PS. Czytając to forum zaczynam uważać że co 5 lat powinny być obowiązkowe kursy potwierdzające znajomość przepisów.

Napisano

Aha, jeszcze wracając do tego... Żeby było jasne, gdyby na tej drodze było miejsce na 3 auta to powinieneś zająć środkowy pas.

Napisano

> Skrzyżowanie Żelaznej z Prostą w Warszawie.

Dla zobrazowania.

285428700-zel1.jpg

Przez takich co nie wiedzą, że nienamalowane pasy tez istnieją ludzie tam godzinami do domu jadą. Ktoś chce skręcić w prawo i nie może bo się jakiś ciućmok w połowie kolejki na środku ustawi. On czeka to cała reszta też musi, a co.

post-10454-14352514410383_thumb.jpg

Napisano

> Dla zobrazowania.

M.in. tu miałem dwa "zdarzenia" drogowe. Byłem tym czerwonym. Wina - niebieski.

Napisano

> M.in. tu miałem dwa "zdarzenia" drogowe. Byłem tym czerwonym. Wina - niebieski.

On na Ciebie wjechał czy ty na niego?

Napisano

> On na Ciebie wjechał czy ty na niego?

Policja nie wnikała. Wina tego z lewej.

Napisano

> Aha, jeszcze wracając do tego... Żeby było jasne, gdyby na tej drodze było miejsce na 3 auta to

> powinieneś zająć środkowy pas.

Jakaś podstawa prawna?

Napisano

> Policja nie wnikała. Wina tego z lewej.

No i prawidłowo!

Napisano

> Dla zobrazowania.

> Przez takich co nie wiedzą, że nienamalowane pasy tez istnieją ludzie tam godzinami do domu jadą.

> Ktoś chce skręcić w prawo i nie może bo się jakiś ciućmok w połowie kolejki na środku ustawi.

> On czeka to cała reszta też musi, a co.

Widzisz, według Paszczaka nie możesz jechać Prostą lewym pasem bo on jest do skrętu mimo, że skręcać nie można zlosnik.gif Co ciekawe 90% stojących na prawym pasie jedzie w prawo poza 10% słoików hehe.gif

Napisano

> Policja nie wnikała.

Też masz wymagania zlosnik.gif

> Wina tego z lewej.

Mandat i po sprawie, a tak by trzeba było papiery do sądu pisać, zeznania składać i nie wiadomo co by biegły powiedział. Jezdnia ma poszerzenia przed i za skrzyżowaniem, a nóż jakiś biegły powie co innego i sąd uwierzy. Będzie wstyd przed Ryśkiem z dzielnicowej.

Pytałem, bo czasem zdjęcie nogi z gazu i nieegzekwowanie do upadłego swoich praw jest wygodniejsze.

Napisano

> Widzisz, według Paszczaka nie możesz jechać Prostą lewym pasem bo on jest do skrętu mimo, że

> skręcać nie można Co ciekawe 90% stojących na prawym pasie jedzie w prawo poza 10% słoików

90% po prostu pomyślało, reszta miała pierwszeństwo ... żeby [motyla noga] nie wiem co

Napisano

> Też masz wymagania

> Mandat i po sprawie, a tak by trzeba było papiery do sądu pisać, zeznania składać i nie wiadomo co

> by biegły powiedział. Jezdnia ma poszerzenia przed i za skrzyżowaniem, a nóż jakiś biegły

> powie co innego i sąd uwierzy. Będzie wstyd przed Ryśkiem z dzielnicowej.

W sądzie też byłem. Biegły był, a jakże. Efekt znasz. W tamtym przypadku za takie snucie bajek jakie ma miejsce w tym wątku, niebieskiemu zostało zatrzymane prawo jazdy i został skierowany na egzamin kontrolny.

Nieznajomość prawa szkodzi, a nadinterpretacja przepisów wk...wia panów policjantów. A sąd...? Sąd może wysłać na egzamin.

> Pytałem, bo czasem zdjęcie nogi z gazu i nieegzekwowanie do upadłego swoich praw jest wygodniejsze.

Gdybym nie stosował tej metody, to co drugi dzień miałbym jakiegoś niebieskiego na boku grinser006.gif

Napisano

> A gdzie tak jest napisane?

> Zapraszam na Al. Wilanowską w Warszawie na skrzyżowanie z Al. Lotników lub Modzelewskiego. To samo

> jest na Idzikowskiego/Witosa, Nałęczowska/Sobieskiego, mam wymieniać dalej?

Pl. Konstytucji - Piękna - 2 razy samochód naprawiany na koszt jadącego lewym pasem.

Interpretacja policji za każdym razem ta sama - ruch prawostronny .

O właśnie tu - od lewej do prawej

Napisano

Podczaszyńskiego w kierunku Podleśnej samochód naprawiany na koszt jadącego lewym pasem.

Było i Tu >> - od lewej do prawej

> Interpretacja policji za każdym razem ta sama - ruch prawostronny .

j.w.

Napisano

> W sądzie też byłem. Biegły był, a jakże. Efekt znasz. W tamtym przypadku za takie snucie bajek

> jakie ma miejsce w tym wątku, niebieskiemu zostało zatrzymane prawo jazdy i został skierowany

> na egzamin kontrolny.

> Nieznajomość prawa szkodzi, a nadinterpretacja przepisów wk...wia panów policjantów. A sąd...? Sąd

> może wysłać na egzamin.

Na władze nie poradzę

> Gdybym nie stosował tej metody, to co drugi dzień miałbym jakiegoś niebieskiego na boku

ok.gif

Napisano

> Widzisz, według Paszczaka nie możesz jechać Prostą lewym pasem bo on jest do skrętu mimo, że

> skręcać nie można

A gdzie tak napisałem? icon_eek.gif Chyba trochę nadinterpretowałeś. Moje zdanie jest jasne - niech sobie mądrale wyprzedzają, ale za skrzyżowaniem to pojazd jadący przy prawej krawędzi jezdni ma pierwszeństwo. Jeśli jest inaczej - proszę podać podstawę prawną. W żadnej ustawie, ani rozporządzeniu nie ma słowa na temat "wyobrażania" sobie przez kierowców przebiegu pasa ruchu.

Napisano

> niebieskiemu zostało zatrzymane prawo jazdy i został skierowany

> na egzamin kontrolny.

I tak powinno być claps.gif W ten sposób mistrzowie kierownicy, tacy jak Toost (tym razem jesteś pierwszy biglaugh.gif) czy Ajku nabraliby trochę pokory.

Napisano

> I tak powinno być W ten sposób mistrzowie kierownicy, tacy jak Toost (tym razem jesteś pierwszy )

> czy Ajku nabraliby trochę pokory.

może niech najpierw Toost poćwiczy na tej polecanej przez niego polnej drodze, zanim kogoś znowu będzie pouczał zlosnik.gif

Napisano

> może niech najpierw Toost poćwiczy na tej polecanej przez niego polnej drodze, zanim kogoś znowu

> będzie pouczał

normalnie załatwiliście mnie

jak tylko otrę łzy dzwonię do mojego psychoterapeuty

nie wiem jak z tego dołka wyjdę

normalnie załamany jestem

Napisano

> I tak powinno być W ten sposób mistrzowie kierownicy, tacy jak Toost (tym razem jesteś pierwszy )

> czy Ajku nabraliby trochę pokory.

Taaak, masz rację. Pokory mi ostatnio brakuje. Do tej pory udawało mi się ze spokojem omijać ulicznych idiotów. Może od niedawna jeżdżą, może pierwszy raz do miasta przyjechali i zgiełk ich rozprasza ... różnie bywa, człowiek jest tylko człowiekiem. Ostatnio jednak coraz częściej mam ochotę wyjść i przyp...

Napisano

> Do tej pory udawało mi się ze spokojem omijać

> ulicznych idiotów.

Miło mi... sick.gif

Napisano

> Miło mi...

Może się na Sadybę nie zapuszczał ?

Napisano

> Miło mi...

jesteś ulicznym idiotą?

Napisano

> Może się na Sadybę nie zapuszczał ?

Mieszkam w tej okolicy od prawie 15 lat

Napisano

> KLIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIK

> Co powiecie na to skrzyżowanie ? Katowicka-misjonarzy oblatów- korfantego , Katowice.

> Dwa pasy pozwalają na jazdę na wprost, za skrzyżowaniem jeden pas.

Na przejściu za krzyżowaniem widać samochód zajmujący połowe jezdni, na drugiej połowie mieści się spokojnie drugi rząd pojazdów.

Zauważ jeszcze coś. Przed skrzyżowaniem jest prawoskręt nie oddzielony kreskami od tego do jazdy na wprost. Jak tam ludzie jeżdżą i się nie zabijają, to jest zagadka, nie?

A dalej, za skrzyżowaniem z Ordona jezdnia zwęża się i z dwóch pasów przechodzi na krótko w jeden. Ci co jadą lewym muszą tam piekielnie uważać na tych co jadą przy krawężniku i pewnie bez migacza omijają stojące samochody. Dalej już jest prościej bo na poszerzeniu pojawiaja się kreski, wtedy już jest pełna jasność ...

Napisano

> Powinna nie oznacza, że musi...

Niestety "powinno" = "musi".

Identycznie jest w prawie anglosaskim. "Should" = "Must"

Sory-batory

Napisano

> jesteś ulicznym idiotą?

Wg ciebie tak, skoro tym terminem określasz wszystkich którzy inetrpretują przepisy inaczej niz ty...

Napisano

> Wg ciebie tak, skoro tym terminem określasz wszystkich którzy inetrpretują przepisy inaczej niz

> ty...

O bardzo przepraszam, tak daleko nie poszedłem. Najwidoczniej zostałem źle zrozumiany

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.