Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzyżowanie dla znawców przepisów ...

Featured Replies

Napisano

W Polsce mamy ruch prawostronny. Błędem jest ustawianie się przy lewej krawędzi, jeśli ktoś chce tam pojechać prosto.

Czerwony jedzie pierwszy, innego rozwiązania tu nie ma.

Napisano

> a wez sobie namaluj ta linie trafiajac idealnie w srodek drogi po 2 stronie skrzyzowania

> zmieszcza sie wtedy tylko 2 skutery obok siebie. Miejsca braknie na 2 auta osobowe. Ktory powinien

> pojechac pierwszy jak tam sie jednak znajda 2 osobowki? Albo co gorsze 2 tiry? ten szybszy?

> Ten z glosniejszym klaksonem?

Pas musi mieć określoną szerokość więc taka sytuacja jest niemożliwa zlosnik.gif

Nowa sytuacja, a tak naprawdę taka sama. Firmie malującej linie skończyła się farba za skrzyżowaniem, a na prawym pasie jest dziura nieoznakowana zlosnik.gif Nadal czerwony ma pierwszeństwo?

285423441skrzyzowanieni.jpg

Napisano

> W Polsce mamy ruch prawostronny. Błędem jest ustawianie się przy lewej krawędzi, jeśli ktoś chce

> tam pojechać prosto.

> Czerwony jedzie pierwszy, innego rozwiązania tu nie ma.

Nie jest błędem w przypadku zajętego prawego pasa.

Napisano

> Pas musi mieć określoną szerokość więc taka sytuacja jest niemożliwa

> Nowa sytuacja, a tak naprawdę taka sama. Firmie malującej linie skończyła się farba za

> skrzyżowaniem, a na prawym pasie jest dziura nieoznakowana Nadal czerwony ma pierwszeństwo?

Zaskoczę Cie pewnie - tak. Czerwony nadal ma pierwszeństwo...

Napisano

Jeśli nie ma linii przerywanej, to oznacza że jest jeden pas ruchu, a jest obowiązek jazdy możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, więc prawidłowo jedzie czerwony i to on ma pierwszeństwo.

Napisano

> Zaskoczę Cie pewnie - tak. Czerwony nadal ma pierwszeństwo...

A jeśli linie za skrzyżowaniem będą namalowane?

Napisano

> Jeśli nie ma linii przerywanej, to oznacza że jest jeden pas ruchu,

nie prawda

Napisano

Ja również obstaję przy opcji, że czerwony ma pierwszeństwo bo jest z prawej. codziennie jestem na podobnym skrzyżowaniu po parę razy. zawsze ustawiam się z prawej strony, bo nigdy nie wiadomo czy ten po lewej akurat nie bedzie skrecal, a jeśli bedzie to musi przepuścic tych z naprzeciwka i mnie w ten sposób zablokuje. i nie raz było tak, że to ja obtrąbiłem tego który był z mojej lewej i pchał się do przodu. Jednym słowem takie skrzyżowania to głupota. a wystarczyłoby postawić zwykły znak pionowy z wyznaczeniem pasów "wirtualnych" do skrętu w lewo (jeden pas) i do jazdy na wprost ze skrętem w prawo (drugi pas).

Napisano

> ... po drugiej stronie drogi ulica jest już wąska i mieści się tylko jedno - które ma

> pierwszeństwo ?

W ciągu ostatnich dwóch, może trzech lat, cztery razy byłem tym czerwonym. Za każdym razem była policja i uznała winę niebieskiego.

Ze dwa lata temu, koleś (niebieski) zaczął wygadywać policjantom takie rzeczy, jak niektórzy koledzy powyżej i zostało mu zatrzymane prawo jazdy za drastyczną nieznajomość przepisów ruchu drogowego i skierowany został na ponowny egzamin kontrolny. Sprawa skończyła się w sądzie, który jednoznacznie oznajmił niebieskiemu - WINNY! grinser006.gif

Radzę poczytać książeczkę z przepisami i radzę w takich sytuacjach być tym czerwonym i przynajmniej przy policjantach nic nie gadać zlosnik.gif

Napisano

> A jeśli linie za skrzyżowaniem będą namalowane?

To zależy jak bedą namalowane...

Napisano

> Jeśli nie ma linii przerywanej, to oznacza że jest jeden pas ruchu, a jest obowiązek jazdy możliwie

> blisko prawej krawędzi jezdni, więc prawidłowo jedzie czerwony i to on ma pierwszeństwo.

Jesteś w błędzie, tak samo był w błędzie gościu który mi wjechał przed maskę na drodze gdzie był jeden szeroki pas nie podzielony na dwa. Ale 2 auta się mieściły obok siebie. Dopiero policial.gif zapytał się jegomościa: mieszczą się tutaj 2 auta obok siebie? Tak. No więc są 2 pasy ruchu 500zł zlosnik.gif

Napisano

> W ciągu ostatnich dwóch, może trzech lat, cztery razy byłem tym czerwonym. Za każdym razem była

> policja i uznała winę niebieskiego.

> Ze dwa lata temu, koleś (niebieski) zaczął wygadywać policjantom takie rzeczy, jak niektórzy

> koledzy powyżej i zostało mu zatrzymane prawo jazdy za drastyczną nieznajomość przepisów ruchu

> drogowego i skierowany został na ponowny egzamin kontrolny. Sprawa skończyła się w sądzie,

> który jednoznacznie oznajmił niebieskiemu - WINNY!

> Radzę poczytać książeczkę z przepisami i radzę w takich sytuacjach być tym czerwonym i przynajmniej

> przy policjantach nic nie gadać

i myślę, że ten przykład powinien być zakończeniem tej dyskusji smile.gif

Napisano

> Ja również obstaję przy opcji, że czerwony ma pierwszeństwo bo jest z prawej. codziennie jestem na

> podobnym skrzyżowaniu po parę razy. zawsze ustawiam się z prawej strony, bo nigdy nie wiadomo

> czy ten po lewej akurat nie bedzie skrecal, a jeśli bedzie to musi przepuścic tych z

> naprzeciwka i mnie w ten sposób zablokuje. i nie raz było tak, że to ja obtrąbiłem tego który

> był z mojej lewej i pchał się do przodu.

Następnym razem zamiast trąbić ustaw się za nim na środku. Jak będzie skręcał to objedziesz go z prawej, jak pojedzie prosto to pojedziesz za nim. Na cmentarzach i u blacharzy pełno jest tych co mieli pierwszeństwo.

Napisano

>i u blacharzy pełno jest tych

> co mieli pierwszeństwo.

To auto służbowe, a szef nie będzie mi nic mógł powiedzieć jakby co tongue.gif

ale jak wyżej przytaczacie tam gdzie mieszczą się dwa auta obok siebie to są dwa pasy ruchu. więc jak mogę stanąć za nim na środku? na dwóch pasach? za to można dostać mandat tongue.gif

Napisano

> Jesteś w błędzie, tak samo był w błędzie gościu który mi wjechał przed maskę na drodze gdzie był

> jeden szeroki pas nie podzielony na dwa. Ale 2 auta się mieściły obok siebie. Dopiero

> zapytał się jegomościa: mieszczą się tutaj 2 auta obok siebie? Tak. No więc są 2 pasy ruchu

> 500zł

I to jest tylko dowód na to, że niektórzy policjanci też nie znają kodeksu drogowego. Nie przyjąłbym takiego mandatu, sprawa do wygrania w sądzie.

Napisano

> jak mogę stanąć za nim na środku? na dwóch pasach? za to można dostać mandat

Nie przesadzaj. Stając na środku w zarodku likwidujesz konfliktową, kolizyjną sytuację. Jeśli nie ma oznakowania poziomego, to mogą cię cmoknąć w pompkę...

Napisano

> Jakaś podstawa prawna?

Był tutaj już milion razy wklejany paragraf o tym ,że nie musi być malowania jak mieszczą się dwa auta...poszukaj sobie.

Napisano

> To zależy jak bedą namalowane...

Zaczytane na innym forum:

Quote:

... omawiany w programie przykład z Generała Boruty-Spiechowicza/Biskupa Tomickiego... gdy stoją dwa pojazdy chcące jechać na wprost w Tomickiego, ale ten "z lewej" wjechałby na pas "pod prąd" , więc musi zjechać na skrzyżowaniu trochę w prawo (z kierunkowskazem) to ma pierwszeństwo przed tym z prawej ! bo na skrzyżowaniu z domyślnymi pasami ruchu nie wolno wyprzedzać z prawej strony
smile.gif

I wg mnie tu jest pies pogrzebany, gdyby czerwony miał pierwszeństwo to musiałby wyprzedać prawą stroną na skrzyżowaniu zlosnik.gif

Art.24 ust.7 Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

Napisano

generalnie powiem tak: jak zauważyłem to większość (powiedzmy 8 na 10 aut) jadących na wprost intuicyjnie ustawia się po prawej stronie. więc w sumie nie jest najgorzej. ale zawsze się zdarzy ktoś kto jednak stanie po lewej. a co do stania na środku... jeśli z przodu już są dwa auta to ja w drugim rzędzie staję już właśnie na środku. podpuszczam poprostu tych co mówią, że jak się dwa auta mieszczą to są dwa pasy:) z czym też się zgadzam smile.gif

Napisano

> Zaczytane na innym forum:

> Quote:

> ... omawiany w programie przykład z Generała Boruty-Spiechowicza/Biskupa Tomickiego... gdy stoją

> dwa pojazdy chcące jechać na wprost w Tomickiego, ale ten "z lewej" wjechałby na pas "pod

> prąd" , więc musi zjechać na skrzyżowaniu trochę w prawo (z kierunkowskazem) to ma

> pierwszeństwo przed tym z prawej ! bo na skrzyżowaniu z domyślnymi pasami ruchu nie wolno

> wyprzedzać z prawej strony

> I wg mnie tu jest pies pogrzebany, gdyby czerwony miał pierwszeństwo to musiałby wyprzedać prawą

> stroną na skrzyżowaniu

Znajdź sobie inne forum do podawania przykladów, bo:

a) na skrzyżowniu na którym ruch nie jest kierowany nie wolno wyprzedzac w ogóle.

b) w terenie zabudowanym na drodze o dwóch pasach ruchu w jedną strone można wyprzedzać z prawej, a co za tym idzie też na skrzyżowaniu na którym ruch jest kierowany...

Napisano

> ale krawędź wyznaczają też pasy rozdzielające kierunek jazdy

W Polsce obowiązuje ruch prawostronny co oznacza, że jeździ się przy prawej krawędzi pasa chyba, że się w lewo skręca. Skoro nie ma tam poziomych znaków rozdzielających to jest tylko jeden pas "w dół" i poprawnie jedzie czerwony a niebieski się zwyczajnie wepchał.

Napisano

> Czerwony - jest z prawej strony...

I w Polsce obowiazuje ruch prawostronny - mozliwiue blisko prawej krawędzi jezdni... old.gifold.gif

Napisano

> jeżeli na pas ruchu chcą wjechać

> jednocześnie 2 pojazdy to pierwszeństwo ma ten z prawej.

To działa w przypadku 3 pasów kiedy dwa równolegle jadące pojazdy z pasów zewnętrznych jednocześnie chcą wjechać na środkowy.

Napisano

> sytuacja dość nietypowa przedstawiona na obrazku, który na szybko zrobiłem w paincie mianowicie,

> typowe skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną zatrzymują się 2 auta i chcą jechać w tą samą

> strone ale po drugiej stronie drogi ulica jest już wąska i mieści się tylko jedno - które ma

> pierwszeństwo ?

> na tej ulicy gdzie obecnie stoją autka nie ma znaków poziomych i linii rozdzielających jezdnie - po

> prostu na tyle szeroko, że spokojnie się 2 auta mieszczą ...

Czy was niczego nie uczą na tych kursach w Polsce? yikes.gif

Napisano

> I to jest tylko dowód na to, że niektórzy policjanci też nie znają kodeksu drogowego. Nie

> przyjąłbym takiego mandatu, sprawa do wygrania w sądzie.

Szkoda że w Polsce za taką niewiedzę nie można na miejscu stracić prawa jazdy no.gif

Bo moim zdaniem policja powinna ci je odebrać i wysłać cię z powrotem na kurs.

I jeszcze się upierasz przy swoim jak wiele osób ci pisze, że nie masz racji facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jakaś podstawa prawna?

Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym.

Dz.U. 2011 nr 92 poz. 530 z późniejszymi zmianami

Ast. 2, ust. 7

Napisano

> I to jest tylko dowód na to, że niektórzy policjanci też nie znają kodeksu drogowego. Nie

> przyjąłbym takiego mandatu, sprawa do wygrania w sądzie.

PORD art.2 ust. 7

pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nie oznaczony znakami drogowymi

kropka

Napisano

> Czy was niczego nie uczą na tych kursach w Polsce?

na kursach uczą testów, a na drogach jeden problem opisany jest w pięciu paragrafach, często wzajemnie się wykluczających. Chyba od bardzo dawna jesteś za granicą zlosnik.gif

Napisano

> Szkoda że w Polsce za taką niewiedzę nie można na miejscu stracić prawa jazdy

> Bo moim zdaniem policja powinna ci je odebrać i wysłać cię z powrotem na kurs.

> I jeszcze się upierasz przy swoim jak wiele osób ci pisze, że nie masz racji

OK. Skoro "wiele osób pisze, że nie mam racji" to znaczy, że nie mam racji hehe.gif

Proponuję opierać się na przepisach prawa, a ono mówi wyraźnie, że podczas jazdy należy się trzymać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, w związku z tym pojazd czerwony jedzie prawidłowo, a niebieski wyprzedza go na skrzyżowaniu, co jest zabronione.

Quote:

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

[...]

4.
Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Napisano

> PORD art.2 ust. 7

> pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów

> wielośladowych, oznaczony lub nie oznaczony znakami drogowymi

> kropka

Czyli, jeśli na tym skrzyżowaniu staną obok siebie 3 samochody, to oznacza, że są 3 pasy ruchu? hehe.gif Dobre.

Napisano

> Znajdź sobie inne forum do podawania przykladów, bo:

> a) na skrzyżowniu na którym ruch nie jest kierowany nie wolno wyprzedzac w ogóle.

> b) w terenie zabudowanym na drodze o dwóch pasach ruchu w jedną strone można wyprzedzać z prawej, a

> co za tym idzie też na skrzyżowaniu na którym ruch jest kierowany...

Sam już nie wiem kto ma rację. Wiem jedno że takich sytuacji nie powinno być w cywilizowanym kraju crazy.gif

PORD jednoznacznie nie przewiduje zipowania pasów na skrzyżowaniu zlosnik.gif

Tak jak pisałem ja wolę ustąpić, a jeśli jestem na lewym pasie to staram się być pierwszy...

Napisano

> Czyli, jeśli na tym skrzyżowaniu staną obok siebie 3 samochody, to oznacza, że są 3 pasy ruchu?

> Dobre.

Jeśli żaden samochód nie będzie jechał pod prąd to tak jest na każdej drodze z nieoznaczonymi pasami.

Napisano

> niebieski wyprzedza go na skrzyżowaniu, co jest zabronione.

Też nie prawda. Na tych z ruchem kierowanym można zlosnik.gif

Napisano

> Czyli, jeśli na tym skrzyżowaniu staną obok siebie 3 samochody, to oznacza, że są 3 pasy ruchu?

> Dobre.

Jeśli szerokość jezdni to umożliwia to jak najbardziej.

Napisano

> OK. Skoro "wiele osób pisze, że nie mam racji" to znaczy, że nie mam racji

> Proponuję opierać się na przepisach prawa, a ono mówi wyraźnie, że podczas jazdy należy się trzymać

> możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, w związku z tym pojazd czerwony jedzie prawidłowo, a

> niebieski wyprzedza go na skrzyżowaniu, co jest zabronione.

> Quote:

> Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

> [...]

> 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy

> ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Weź przestań! Co Ty nam tu opisujesz i co to ma w ogóle do tematu?

Jest przecięcie się dwóch kierunków ruchu? Jest. Tylko o to tu chodzi.

Nie jest ważne, czy te kierunki przecinają się pod kątem 90*, czy 2*. Capito?

Napisano

> Też nie prawda. Na tych z ruchem kierowanym można

Fakt, na tym skrzyżowaniu jest sygnalizacja, więc można.

Ale:

Quote:

Art. 24.

[...]

2.
Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu.
W razie wyprzedzania roweru, wózka rowerowego, motoroweru, motocykla lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m.

Ja to rozumiem tak - skoro czerwony jedzie zgodnie z przepisami przy prawej krawędzi jezdni (zarówno przed jak i za skrzyżowaniem), to niebieski może go wyprzedzić, ale musi zachować ostrożność i odstęp. Czyli - jeśli dojdzie w tym przypadku do zderzenia - winny jest wyprzedzający a nie wyprzedzany.

Ale - pewnie znowu nie mam racji hehe.gif i trzeba mi z miejsca zabrać prawo jazdy hehe.gif

Napisano

> Jeśli szerokość jezdni to umożliwia to jak najbardziej.

I o to mi chodzi, że na skrzyżowaniu są jeszcze 2 nieoznaczone pasy ruchu, a za skrzyżowaniem jeden zanika. Pytanie, który zanika? Ten, który ma wolną drogę czy ten przed którym wyrasta chodnik. Wg moich rozumowań ten który ma przeszkodę się kończy bez znaczenia czy jest z prawej czy z lewej confused.gif

Napisano

To moze niech mi jeszcze powie kto ma pierwszenstwo jezeli pojazd niebieski stoi na torach tramwajowych confused.gif

Napisano

> To moze niech mi jeszcze powie kto ma pierwszenstwo jezeli pojazd niebieski stoi na torach

> tramwajowych

...a kierowca czerwonego ma grypę, a jego stara ma okres... sciana.gif

Dajmy spokój.

Napisano

> znalazłem zdjęcie/wizualizacje skrzyżowania

> http://www.wi.wroc.pl/html/inwestycje/pliki/02300/081121_fot-02-grabiszynska-ramka_big.jpg

> autka na moim rysunku znajdowały by się po prawej stronie tej fotki

nie domalowali pasa do prawoskretu imo hmm.gif

Napisano

> Fakt, na tym skrzyżowaniu jest sygnalizacja, więc można.

> Ale:

> Quote:

> Art. 24.

> [...]

> 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza

> bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania roweru,

> wózka rowerowego, motoroweru, motocykla lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy

> niż 1 m.

> Ja to rozumiem tak - skoro czerwony jedzie zgodnie z przepisami przy prawej krawędzi jezdni

> (zarówno przed jak i za skrzyżowaniem), to niebieski może go wyprzedzić, ale musi zachować

> ostrożność i odstęp. Czyli - jeśli dojdzie w tym przypadku do zderzenia - winny jest

> wyprzedzający a nie wyprzedzany.

> Ale - pewnie znowu nie mam racji i trzeba mi z miejsca zabrać prawo jazdy

Nie

Możesz mieć rację. Sytuacja jest mocno niejasna i o winie rostrzyga sąd. Co nie zmienia faktu, że gdyby droga była zrobiona jak trzeba do kolizji by nie doszło.

Napisano

> ...a kierowca czerwonego ma grypę, a jego stara ma okres...

> Dajmy spokój.

Nie pierdziel glupot bo serio pytam. Pas jest jeden ale mieszcza sie dwa samochody jezeli jeden stanie na torach. Czy przy skrecie w lewo mam stanac na torach czy nie wolno? Linia zatrzymania przed sygnalizacja nie jest namalowana na czesci torow.

Napisano

> I o to mi chodzi, że na skrzyżowaniu są jeszcze 2 nieoznaczone pasy ruchu, a za skrzyżowaniem jeden

> zanika. Pytanie, który zanika? Ten, który ma wolną drogę czy ten przed którym wyrasta chodnik.

> Wg moich rozumowań ten który ma przeszkodę się kończy bez znaczenia czy jest z prawej czy z

> lewej

wg mnie też, ale co z tego jak ktoś inny ma inne zdanie i nie ma możliwości stwierdzenia kto ma rację. Nawet w sądzie jeden sędzia powie jedno, a drugi drugie i to w identycznej sytuacji.

Napisano

> Nie pierdziel glupot bo serio pytam. Pas jest jeden ale mieszcza sie dwa samochody jezeli jeden

> stanie na torach. Czy przy skrecie w lewo mam stanac na torach czy nie wolno?

Wolno. Jeśli nie ma linii ciągłej "odcinającej" torowisko, to masz przed skrętem w lewo dojechać do osi jezdni, nawet wtedy kiedy są tam tory tramwajowe..

Napisano

nie czytałem całości więc z grubsza zacytuję przepis nie odnosząc się do konkretnego paragrafu zlosnik.gif

na jednopasmowej drodze trzeba jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni jednopasmowej bo wnoszę to z rysunku. niebieski tutaj wyprzedza czerwonego więc w razie kolizji po prostu niebieskiemu należy się mandat za spowodowanie kolizji i wyprzedzanie na skrzyżowaniu. nie ma zastosowania w tym przypadku zasady kto ma pierwszeństwo na jednopasmowej. Tak zrozumialem z pierwszych postów, że to jest po prostu szeroka jednopasmowa

Napisano

ale sobie dorysowujesz wlasne teorie do wyobraźni hehe.gif widzisz tam dwa pasy do jazdy na wprost czy jeden? bo ja jeden, a wszelkie widzimisie, ze to dwupasmowa wg własnej wyobrażni kończy się mandatem skromny.gif

Napisano

> ale sobie dorysowujesz wlasne teorie do wyobraźni widzisz tam dwa pasy do jazdy na wprost czy

> jeden? bo ja jeden, a wszelkie widzimisie, ze to dwupasmowa wg własnej wyobrażni kończy się

> mandatem

ale przyznasz, ze do takiej sytuacji nie powinno dochodzic - zarzadca drogi powinien tak oznakowac ją, żeby nie bylo watpliwosci

Napisano

przecież nie ma tam żadnej wątpliwości, czerwony jedzie poprawnie, niebieski nie i jakby doszło do stłuczki to by i tak osądzili współwinę. Niemniej czerwony ma pierwszeństwo.

Napisano

> Teoretycznie takich sytuacji nie ma prawa byc

A tam, patrz skrzyżowanie Andersa z Anielewicza w Warszawie. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.