Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzyżowanie dla znawców przepisów ...

Featured Replies

Napisano

sytuacja dość nietypowa przedstawiona na obrazku, który na szybko zrobiłem w paincie smile.gif mianowicie, typowe skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną zatrzymują się 2 auta i chcą jechać w tą samą strone ale po drugiej stronie drogi ulica jest już wąska i mieści się tylko jedno - które ma pierwszeństwo ?

na tej ulicy gdzie obecnie stoją autka nie ma znaków poziomych i linii rozdzielających jezdnie - po prostu na tyle szeroko, że spokojnie się 2 auta mieszczą ...

285423441-skrzyzowanie_nierownorzedne.jpg

post-21003-14352514397863_thumb.jpg

Napisano

Teoretycznie takich sytuacji nie ma prawa byc old.gif

Napisano

niebieski ma pierwszeństwo

Napisano

Tak jak kolega wyżej już napisał - liczba pasów za skrzyżowaniem nie może być mniejsza niż przed skrzyżowaniem.

A na tym wlocie są namalowane dwa pasy ?? Czy tylko ulica jest na tyle szeroka że ustawiają się dwa koło siebie ??

Napisano
  • Autor

> Tak jak kolega wyżej już napisał - liczba pasów za skrzyżowaniem nie może być mniejsza niż przed

> skrzyżowaniem.

ale tak jest od dawna, skrzyżowanie koło domu - pokazałbym na google maps ale mają stare mapy a ulica niedawno remontowana

> A na tym wlocie są namalowane dwa pasy ?? Czy tylko ulica jest na tyle szeroka że ustawiają się dwa

> koło siebie ??

nie ma pasów, ustawiają się koło siebie

Napisano

> A na tym wlocie są namalowane dwa pasy ?? Czy tylko ulica jest na tyle szeroka że ustawiają się dwa

> koło siebie ??

przeczytales posta, na ktorego odpowiadasz?

IMHO w takiej sytuacji ten z prawej strony ma pierwszenstwo.

Napisano
  • Autor

> niebieski ma pierwszeństwo

dlaczego ?

Napisano

> dlaczego ?

czerwony żeby wjechać musisz zasygnalizować to włączeniem kierunku

Napisano

> ale tak jest od dawna, skrzyżowanie koło domu - pokazałbym na google maps ale mają stare mapy a

> ulica niedawno remontowana

I po remoncie została taka organizacja ?? Powinni zwęzić ten wjazd aby uniemożliwić takie sytuacje.

Napisano
  • Autor

> czerwony żeby wjechać musisz zasygnalizować to włączeniem kierunku

ja uważam, że nie bo z racji braku oznaczenia poziomego po stronie gdzie stoją auta to niebieski niejako wyprzedza czerwonego a czerwony właśnie stoi przy krawędzi jezdni i po prostu przejeźdza przez skrzyżowanie ...

Napisano

> sytuacja dość nietypowa przedstawiona na obrazku, który na szybko zrobiłem w paincie mianowicie,

> typowe skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną zatrzymują się 2 auta i chcą jechać w tą samą

> strone ale po drugiej stronie drogi ulica jest już wąska i mieści się tylko jedno - które ma

> pierwszeństwo ?

Czerwony - jest z prawej strony...

Napisano
  • Autor

> I po remoncie została taka organizacja ?? Powinni zwęzić ten wjazd aby uniemożliwić takie sytuacje.

znalazłem zdjęcie/wizualizacje skrzyżowania

http://www.wi.wroc.pl/html/inwestycje/pliki/02300/081121_fot-02-grabiszynska-ramka_big.jpg

autka na moim rysunku znajdowały by się po prawej stronie tej fotki

Napisano
  • Autor

> Czerwony - jest z prawej strony...

też tak uważam - co dzień mam trudną sytuację tam ...

Napisano

> ja uważam, że nie bo z racji braku oznaczenia poziomego po stronie gdzie stoją auta to niebieski

> niejako wyprzedza czerwonego a czerwony właśnie stoi przy krawędzi jezdni i po prostu

> przejeźdza przez skrzyżowanie ...

ale krawędź wyznaczają też pasy rozdzielające kierunek jazdy

Napisano

> Tak jak kolega wyżej już napisał - liczba pasów za skrzyżowaniem nie może być mniejsza niż przed

> skrzyżowaniem.

A gdzie tak jest napisane?

Zapraszam na Al. Wilanowską w Warszawie na skrzyżowanie z Al. Lotników lub Modzelewskiego. To samo jest na Idzikowskiego/Witosa, Nałęczowska/Sobieskiego, mam wymieniać dalej?

Napisano

> też tak uważam - co dzień mam trudną sytuację tam ...

Stawaj na środku...

Napisano

> A gdzie tak jest napisane?

Wytyczne projektowania dróg .........

Napisano

> Wytyczne projektowania dróg .........

Możesz przytoczyć?

Napisano

> sytuacja nietypowa...

które ma pierwszeństwo ?

pierwszeństwo ma ten z prawej. w polsce obowiązuje ruch prawostronny. oznacza to,że powinniśmy jeździć jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. jeżeli na skrzyżowaniu nie ma wyznaczonych pasów ruchu ( a tu nie ma) to jadąc prosto i w prawo ustawiamy się przy prawej krawędzi , skręcając w lewo przy osi jezdni. innymi słowy - pojazd stojący po lewej chcąc jechać na wprost ,stoi nieprawidłowo. w tym przypadku decyduje reguła prawej ręki - jeżeli na pas ruchu chcą wjechać jednocześnie 2 pojazdy to pierwszeństwo ma ten z prawej. konkretnych przepisów z kodeksu nie chce mi się szukać.

Napisano

> Możesz przytoczyć?

Quote:

Dziennik Ustaw nr 43 z 2 marca 1999r w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie;

Napisano

Na przykład w Warszawie skrzyżowanie Żeromskiego z Perzyńskiego/Podczaszyńskiego. Za skrzyżowaniem - w stronę centrum - pierwszeństwo ma ten z prawej strony, czyli czerwony.

285423643-zerperz.jpg

Jeżdżę tamtędy codziennie od kilkunastu (kilkudziesięciu?) lat i zawsze ten czerwony jest strąbiony potężnie i spychany na krawężnik screwy.gif.

Strach. Strach jeździć po polskich drogach ...

post-1668-14352514398561_thumb.jpg

Napisano

> Quote:

> Dziennik Ustaw nr 43 z 2 marca 1999r w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać

> drogi publiczne i ich usytuowanie;

ok.gif

Quote:

§ 2. Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu, wykonywaniu dróg publicznych i związanych z nimi urządzeń budowlanych, a także ich odbudowie, rozbudowie, przebudowie oraz przy remontach objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę.

Co wyraźnie wskazuje na to, że owe przepisy dotyczą projektowania nowych dróg lub ich przebudowy...

Quote:

§ 61. Liczba pasów ruchu na wprost na odpowiadającym sobie wlocie i wylocie skrzyżowania powinna być taka sama, jak na odcinku drogi przed skrzyżowaniem.

Powinna nie oznacza, że musi...

Napisano

Takie rysunki mi przypominaja rozwiazania z zielonej wyspy...

Tutaj przyklad...

Zjazd z ronda (2 pasy - biale audi jedzie lewym) ktore na odcinku 50 metrow zmieniaja sie w jeden. A to kto ma pierwszenstwo to jest jedna wielka zagadka.

Streetview

Napisano

> Quote:

> § 2. Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu, wykonywaniu dróg publicznych i

> związanych z nimi urządzeń budowlanych, a także ich odbudowie, rozbudowie, przebudowie oraz

> przy remontach objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę.

> Co wyraźnie wskazuje na to, że owe przepisy dotyczą projektowania nowych dróg lub ich przebudowy...

> Quote:

> § 61. Liczba pasów ruchu na wprost na odpowiadającym sobie wlocie i wylocie skrzyżowania powinna

> być taka sama, jak na odcinku drogi przed skrzyżowaniem.

> Powinna nie oznacza, że musi...

Znam taki przepis, gdzie "powinna" wlasnie znaczy "musi"

Napisano

> Co wyraźnie wskazuje na to, że owe przepisy dotyczą projektowania nowych dróg lub ich przebudowy...

Ale kolega napisał że ulica niedawno przebudowywana. Dlatego moje zdziwienie.

> Powinna nie oznacza, że musi...

Ale 'sztuka' to nakazuje. Są jeszcze wytyczne projektowania dróg, wytyczne projektowania skrzyżowań, itd......które mówią o takich rozwiązaniach tylko w wyjątkowych sytuacjach. Jestem inżynierem budownictwa drogowego, studia kończyłem już kilka lat temu, choć niestety nigdy nie pracowałem w zawodzie. Ale pamiętam że na to kładziono nacisk przy projektowaniu.

Napisano

> które ma pierwszeństwo ?

> pierwszeństwo ma ten z prawej. w polsce obowiązuje ruch prawostronny. oznacza to,że powinniśmy

> jeździć jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. jeżeli na skrzyżowaniu nie ma wyznaczonych pasów

> ruchu ( a tu nie ma) to jadąc prosto i w prawo ustawiamy się przy prawej krawędzi , skręcając

> w lewo przy osi jezdni. innymi słowy - pojazd stojący po lewej chcąc jechać na wprost ,stoi

> nieprawidłowo. w tym przypadku decyduje reguła prawej ręki - jeżeli na pas ruchu chcą wjechać

> jednocześnie 2 pojazdy to pierwszeństwo ma ten z prawej. konkretnych przepisów z kodeksu nie

> chce mi się szukać.

no to poszukaj, bo nie do końca masz rację

Napisano

Wg mnie niebieski ma pierwszeństwo ponieważ czerwonemu kończy się droga i to czerwony musi zjechać ze swojego toru jazdy aby przejechać na wprost. Niebieski po prostu jedzie prosto nie zmieniając pasa ruchu ani toru jazdy.

Napisano

> Wg mnie niebieski ma pierwszeństwo ponieważ czerwonemu kończy się droga i to czerwony musi zjechać

> ze swojego toru jazdy aby przejechać na wprost. Niebieski po prostu jedzie prosto nie

> zmieniając pasa ruchu ani toru jazdy.

Słowo klucz - pas ruchu. Widzisz tam gdzieś dwa pasy ruchu w jedną stronę?

Napisano

> Słowo klucz - pas ruchu. Widzisz tam gdzieś dwa pasy ruchu w jedną stronę?

Widzę jeden na którym stoi niebieski dlatego ma pierwszeństwo, a czerwony musi zjechać na pas niebieskiego bo jemu się pas kończy.

Napisano

> Wg mnie niebieski ma pierwszeństwo ponieważ czerwonemu kończy się droga i to czerwony musi zjechać

> ze swojego toru jazdy aby przejechać na wprost. Niebieski po prostu jedzie prosto nie

> zmieniając pasa ruchu ani toru jazdy.

oczywiscie, ze czerwony ma pierwszenstwo. O ile jeszcze dobrze pamietam to w polsce mamy ruch prawostronny i trzymamy sie prawej krawedzi jezdni. Przy lewej ustawiamy sie do skretu w lewo. Pozatym czerwony jest z prawej strony

Napisano

Zgodnie z PoRD pojazd zmieniający pas ruchu ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu się na tym pasie.

Z twojego rysunku wynika, że pas wewnętrzny przechodzi przez skrzyżowanie na wprost, a pas prawy się kończy na skrzyżowaniu. Idący tym tropem pojazd jadący po "lewym" jedzie prosto, a pojazd jadący prawym musi zmienić pas, inaczej pojedzie w trawnik. Zmieniając pas ma ustąpić pojazdom znajdującym się na pasie, na który chce wjechać.

Tyle teorii. W rzeczywistości skrzyżowania nie są tak jednoznaczne jak na rysunku i nie wiadomo który pas się kończy. W głowach kierowców jedyna zasada jaka pozostała po kursie i egzaminie to reguła prawej ręki, czyli wszystko co z prawej ma mieć pierwszeństwo. Nie istotne jest tu ukształtowanie drogi, a czasem nawet oznaczenia. W efekcie wspomniane już obtrąbianie.

Wpomniany przez jednego z kolegów przepis o wjeżdżaniu na pas i pierwszeństwie pojazdu wjeżdżającego z prawej dotyczy sytuacji kiedy na drodze trzypasmowej dwa pojazdy chcą wjechać na środkowy pas, co tu nie ma zastosowania. Tutaj jest zwyczajnie jedna z tych sytuacji, w której drogowcy odwalili fuszerę i w przypadku kolizji to oni powinni wypłacać odszkodowanie, a nie jeden z kierujących. Zwykle w sądzie za winnego uznany zostaje ten z lewej.

Napisano

> Słowo klucz - pas ruchu. Widzisz tam gdzieś dwa pasy ruchu w jedną stronę?

pas ruchu to część jezdni, na której może poruszać się rząd pojazdów, oznakowany lub nie

Napisano

> oczywiscie, ze czerwony ma pierwszenstwo. O ile jeszcze dobrze pamietam to w polsce mamy ruch

> prawostronny i trzymamy sie prawej krawedzi jezdni. Przy lewej ustawiamy sie do skretu w lewo.

> Pozatym czerwony jest z prawej strony

Ale to czerwony zmienia tor jazdy. Jeśli jedziesz dwu pasową jezdnią i ktoś z prawej chce wjechać na Twój pas to musisz mu ustąpić? Nie, ustępuje się jeśli obaj chcecie wjechać na ten sam pas. Niebieskiemu droga się nie kończy, a czerwonemu tak.

Napisano

> oczywiscie, ze czerwony ma pierwszenstwo. O ile jeszcze dobrze pamietam to w polsce mamy ruch

> prawostronny i trzymamy sie prawej krawedzi jezdni.

Jeśli jedziemy jednośladem, na drogach z kilkoma pasami ruchu w jednym kierunku jeśli pas prawy jest zajęty pojazdem samochodowym możemy jechać następnym wolnym.

Ruch prawostronny oznacza, że na drodze dwukierunkowej zajmujemy pas drogi po prawej stronie.

> Przy lewej ustawiamy sie do skretu w lewo.

W niektórych przypadkach możemy skręcać też z prawego pasa, a z lewego jechać na wprost

> Pozatym czerwony jest z prawej strony

właśnie o takich kierowcach pisałem pare postów wyżej

Napisano

> A gdzie tak jest napisane?

> Zapraszam na Al. Wilanowską w Warszawie na skrzyżowanie z Al. Lotników lub Modzelewskiego. To samo

> jest na Idzikowskiego/Witosa, Nałęczowska/Sobieskiego, mam wymieniać dalej?

właśnie miałem przytoczyć przykład al.wilanowskiej

tam w 99% pierwszeństwo ma ten w szybszym aucie grinser006.gif

Napisano

> pas ruchu to część jezdni, na której może poruszać się rząd pojazdów, oznakowany lub nie

Ooookayyy.

Nie oznaczony czyli równie dobrze za skrzyżowaniem może się konczyć pas lewy.

Nawet jeżeli te pasy były by tam namalowane, a za skrzyżowaniem jest oznaczony (lub nie) tylko jeden pas ruchu to auto będące z prawej strony ma pierwszeństwo.

Napisano

> Zgodnie z PoRD pojazd zmieniający pas ruchu ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi

> znajdującemu się na tym pasie.

> Z twojego rysunku wynika, że pas wewnętrzny przechodzi przez skrzyżowanie na wprost, a pas prawy

> się kończy na skrzyżowaniu. Idący tym tropem pojazd jadący po "lewym" jedzie prosto, a pojazd

> jadący prawym musi zmienić pas, inaczej pojedzie w trawnik. Zmieniając pas ma ustąpić pojazdom

> znajdującym się na pasie, na który chce wjechać.

pasy sobie nie przechodza przez skrzyzowania zlosnik.gif

Twoje wytlumaczenie mialoby sens jesli byloby oznakowanie poziome. Wystarczy droge po 2 stronie skrzyzowania przesunac troche w lewo albo w prawo i juz ta teoria bierze w leb. A co ze skrzyzowaniami pod skosem? Albo niech skrzyzowanie bedzie w łuku. Masz z miarka biegac i wyliczac odchylenie jednego pasa od osi drugiego?

Jesli przez skrzyzowanie biegna linie prowadzace - ktore Cie kieruja na odpowiednie pasy po 2 stronie to oczywiscie ten ktory zostanie wprowadzony na pas konczacy sie musi ustapic drugiemu.

Problem w tym rysunku jest taki, ze ta wirtualna linie mozna tez namalowac tak, ze to jednak lewy sie skonczy. I co wtedy?

Napisano

> Ooookayyy.

> Nie oznaczony czyli równie dobrze za skrzyżowaniem może się konczyć pas lewy.

> Nawet jeżeli te pasy były by tam namalowane, a za skrzyżowaniem jest oznaczony (lub nie) tylko

> jeden pas ruchu to auto będące z prawej strony ma pierwszeństwo.

No i tu właśnie nie ma jasności i sprawy rozstrzyga sąd. Zwykle jest tak jak mówisz, ale winny jest wykonawca drogi bo wprowadził niejasność. Tak bardzo przyzwyczailiśmy się do fuszerek, że uznajemy jest za normalność.

Przypomnij sobie wątek Marka F o rondzie, gdzie po odwołaniu sąd uniewinnił "sprawce" kolizji a odszkodowanie wypłacił zarządca drogi.

U nas by się takie coś przydało.

Napisano

> Ooookayyy.

> Nie oznaczony czyli równie dobrze za skrzyżowaniem może się konczyć pas lewy.

> Nawet jeżeli te pasy były by tam namalowane, a za skrzyżowaniem jest oznaczony (lub nie) tylko

> jeden pas ruchu to auto będące z prawej strony ma pierwszeństwo.

Czemu Ty tam widzisz takie skrzyżowanie:

285423441skrzyzowanieni.jpg

Zamiast takiego:

285423441skrzyzowanieni.jpg

Tak sobie trzeba coś wyobrazić gdy nie ma linii to się bierze najprostsze rozwiązanie. Jak ja byś sobie tam rondo wymyślił to byś w koło jeździł i byłoby ok? zlosnik.gif

Napisano

> pasy sobie nie przechodza przez skrzyzowania

> Twoje wytlumaczenie mialoby sens jesli byloby oznakowanie poziome. Wystarczy droge po 2 stronie

> skrzyzowania przesunac troche w lewo albo w prawo i juz ta teoria bierze w leb. A co ze

> skrzyzowaniami pod skosem? Albo niech skrzyzowanie bedzie w łuku. Masz z miarka biegac i

> wyliczac odchylenie jednego pasa od osi drugiego?

> Jesli przez skrzyzowanie biegna linie prowadzace - ktore Cie kieruja na odpowiednie pasy po 2

> stronie to oczywiscie ten ktory zostanie wprowadzony na pas konczacy sie musi ustapic

> drugiemu.

> Problem w tym rysunku jest taki, ze ta wirtualna linie mozna tez namalowac tak, ze to jednak lewy

> sie skonczy. I co wtedy?

dokładnie to napisałem w tej części postu, której nie zacytowałeś zlosnik.gif

Napisano

> Czemu Ty tam widzisz takie skrzyżowanie:

> Zamiast takiego:

> Tak sobie trzeba coś wyobrazić gdy nie ma linii to się bierze najprostsze rozwiązanie. Jak ja byś

> sobie tam rondo wymyślił to byś w koło jeździł i byłoby ok?

No dokładnie.

Pierwszy rysunek daje przypuszczenie, że drogowcy zaraz domalują lewoskręt, a na drugim prawoskręt na prawym pasie zlosnik.gif

Napisano

> No i tu właśnie nie ma jasności i sprawy rozstrzyga sąd. Zwykle jest tak jak mówisz, ale winny jest

> wykonawca drogi bo wprowadził niejasność. Tak bardzo przyzwyczailiśmy się do fuszerek, że

> uznajemy jest za normalność.

> Przypomnij sobie wątek Marka F o rondzie, gdzie po odwołaniu sąd uniewinnił "sprawce" kolizji a

> odszkodowanie wypłacił zarządca drogi.

> U nas by się takie coś przydało.

Fuszerka fuszerką, a w PORD wyraźnie jest napisane, że:

a) w przypadku braku oznaczeń pierwszeństwo ma ZAWSZE kierowca znajdujący się po prawej stronie

b) zawsze i wszędzie należy zachować szczególną ostrożność...

Napisano

> dokładnie to napisałem w tej części postu, której nie zacytowałeś

dlatego uwazam jak napisalem wczesniej. Ten z prawej ma pierwszenstwo. Jest to regula uniwersalna niezalezna od wynikow dzialan geometrycznych. A poniewaz sytuacja jest niejednoznaczna (jak widac) to nalezy miec oczy dookola glowy.

Napisano

> No dokładnie.

> Pierwszy rysunek daje przypuszczenie, że drogowcy zaraz domalują lewoskręt, a na drugim prawoskręt

> na prawym pasie

Ja zawsze uważałem i będę uważać, że jeśli jadę pasem i nagle wyrasta mi chodnik lub co innego na drodze co muszę ominąć przez ruch kierownicą to puszczam wszystkich którzy mają wolną drogę. Inaczej to czołgiem chyba...

Napisano

Bo tak nakazuje PORD... 893goodvibes.gif

Napisano

> dlatego uwazam jak napisalem wczesniej. Ten z prawej ma pierwszenstwo. Jest to regula uniwersalna

> niezalezna od wynikow dzialan geometrycznych. A poniewaz sytuacja jest niejednoznaczna (jak

> widac) to nalezy miec oczy dookola glowy.

" i gdy Cię czas pogania, przodem puszczaj drania. Ciebie na wiele jeszcze stać"

To zawsze jest najkorzystniejsze zlosnik.gif

Napisano

> Zamiast takiego:

> Tak sobie trzeba coś wyobrazić gdy nie ma linii to się bierze najprostsze rozwiązanie. Jak ja byś

> sobie tam rondo wymyślił to byś w koło jeździł i byłoby ok?

a wez sobie namaluj ta linie trafiajac idealnie w srodek drogi po 2 stronie skrzyzowania zlosnik.gif

zmieszcza sie wtedy tylko 2 skutery obok siebie. Miejsca braknie na 2 auta osobowe. Ktory powinien pojechac pierwszy jak tam sie jednak znajda 2 osobowki? Albo co gorsze 2 tiry? grinser006.gif ten szybszy? Ten z glosniejszym klaksonem? zlosnik.gif

Napisano

> Fuszerka fuszerką, a w PORD wyraźnie jest napisane, że:

> a) w przypadku braku oznaczeń pierwszeństwo ma ZAWSZE kierowca znajdujący się po prawej stronie

> b) zawsze i wszędzie należy zachować szczególną ostrożność...

zgadzam się z b)

Napisano

> Ja zawsze uważałem i będę uważać, że jeśli jadę pasem i nagle wyrasta mi chodnik lub co innego na

> drodze co muszę ominąć przez ruch kierownicą to puszczam wszystkich którzy mają wolną drogę.

> Inaczej to czołgiem chyba...

Masz całkowitą rację. Temu niebieskiemu nagle wyrasta przed maską maska innego auta i musi zrobic ruch kierownicą. Inaczej zmusi czerwonego do nagłej zmiany prędkości jazdy co jest jasno określane w PORD jako wymuszenie pierwszeństwa...

Napisano

> a wez sobie namaluj ta linie trafiajac idealnie w srodek drogi po 2 stronie skrzyzowania

> zmieszcza sie wtedy tylko 2 skutery obok siebie. Miejsca braknie na 2 auta osobowe. Ktory powinien

> pojechac pierwszy jak tam sie jednak znajda 2 osobowki? Albo co gorsze 2 tiry? ten szybszy?

> Ten z glosniejszym klaksonem?

zawsze ten szybszy zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.