Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Heble 240 wentyl i UT-problem.

Featured Replies

Napisano

Sprawa wygląda tak: został zeswapowany zestaw hebli w seju. Przód to 240mm na zaciskach z palio a tył to komplet z UT. Po montażu i odpowietrzeniu pedał za pierwszym razem wpada w podłogę. Za drugim już nawet nieźle łapie a za trzecim jest brzytwa.

Układ odpowietrzany kilkukrotnie różnymi metodami-podciśnieniowo, ciśnieniowo, klasycznie pompuj-trzymaj. Pompa pozostała seryjna z seja. Regulatory siły hamowania przy pompie.

Czy to pompa nie wyrabia czy ki czort??? Układ sprawdzony pod kątem wycieków i jest sucho. Zresztą gdyby była to kwestia nieszczelności to zachowywało by się to trochę inaczej. Opcja cofania tłoków w zaciskach przebadana-efekt nie występuje.

Czy oby to pompa nie robiła roboty???

Dawać mnie tutaj swoje opcje i przemyślenia bo włosów na głowie do rwania coraz mniej zlosnik.gif

Napisano

Ja bym obstawiał pompe, w końcu pewnie trochę ma zlosnik.gif

Sprawdź sobie temat folgiego, była tam mała dyskusja o hamulcach właśnie wink.gif Chyba Shoupasowi nie wyrabiała, a Lesiu nie miał problemów ok.gif

edyta: ten temat wink.gif

Napisano

> Sprawa wygląda tak: został zeswapowany zestaw hebli w seju. Przód to 240mm na zaciskach z palio a

> tył to komplet z UT. Po montażu i odpowietrzeniu pedał za pierwszym razem wpada w podłogę. Za

> drugim już nawet nieźle łapie a za trzecim jest brzytwa.

> Układ odpowietrzany kilkukrotnie różnymi metodami-podciśnieniowo, ciśnieniowo, klasycznie

> pompuj-trzymaj. Pompa pozostała seryjna z seja. Regulatory siły hamowania przy pompie.

> Czy to pompa nie wyrabia czy ki czort??? Układ sprawdzony pod kątem wycieków i jest sucho. Zresztą

> gdyby była to kwestia nieszczelności to zachowywało by się to trochę inaczej. Opcja cofania

> tłoków w zaciskach przebadana-efekt nie występuje.

> Czy oby to pompa nie robiła roboty???

> Dawać mnie tutaj swoje opcje i przemyślenia bo włosów na głowie do rwania coraz mniej

A nie mowilem zlosnik.gif

Napisano

Sam o heblach prawie nic nie wiem, swojego swapa jeszcze nie ruszyłem, ale pamiętam jeden szczegół, który dawno temu wyczytałem na fiatforum. Tam koleżka też miał problem, że po swapie nie mógł za cholerę odpowietrzyć hebli. U niego koniec końców się okazało (tylko nie wiem jakie miał heble), że orginalnie w samochodzie dawcy zaciski były pod innym kątem zamontowane troszeczkę i przy zamontowaniu w CC robiła się kieszeń powietrzna w zacisku. Wystarczyło inaczej wypoziomować samochód przy odpowietrzaniu.

EDIT: A tak na marginesie, to skąd wy wszyscy bierzecie tył od UT, da się jeszcze coś takiego gdzieś wyrwać?

Napisano

> Sam o heblach prawie nic nie wiem, swojego swapa jeszcze nie ruszyłem, ale pamiętam jeden szczegół,

> który dawno temu wyczytałem na fiatforum. Tam koleżka też miał problem, że po swapie nie mógł

> za cholerę odpowietrzyć hebli. U niego koniec końców się okazało (tylko nie wiem jakie miał

> heble), że orginalnie w samochodzie dawcy zaciski były pod innym kątem zamontowane troszeczkę

> i przy zamontowaniu w CC robiła się kieszeń powietrzna w zacisku. Wystarczyło inaczej

> wypoziomować samochód przy odpowietrzaniu.

> EDIT: A tak na marginesie, to skąd wy wszyscy bierzecie tył od UT, da się jeszcze coś takiego

> gdzieś wyrwać?

te same zaciski sa w pgt,fiat coupe,tipo,croma,barchetta,stilotyle ze tam do tego zacisku idzie tarcza 240 niewentyl a w uno turbo 227....w alfach tez ale sa potrzebne inne flansze...

allegro : lynk

Napisano

> te same zaciski sa w pgt,fiat coupe,tipo,croma,barchetta,stilotyle ze tam do tego zacisku idzie

> tarcza 240 niewentyl a w uno turbo 227....w alfach tez ale sa potrzebne inne flansze...

> allegro : lynk

Do zacisków z 145/146 nie potrzeba innych flanszy bo są te same co w pgt itd.

Napisano

> Do zacisków z 145/146 nie potrzeba innych flanszy bo są te same co w pgt itd.

a nie jest przypadkiem mocowanie linki od recznego z drugiej strony ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A nie mowilem

Ale co mówiłeś???

Większość przypadków jakie znam to ładowana była pompa z pgt.

Napisano

> Do zacisków z 145/146 nie potrzeba innych flanszy bo są te same co w pgt itd.

A jak wygląda sprawa Lancii Delty? Bo jest taka 2.0 16v po dzwonie i mogę mieć tylne zaciski za friko - podpasuje to pod flansze od lesia, tak jak pozostałe wyżej opisane?

Napisano
  • Autor

Też tak myślałem ale po tylu technikach odpowietrzania po prostu nie ma opcji by było tam powietrze.

A tył z UT bierzemy zawsze z UT zlosnik.gif

Napisano

> Ja bym obstawiał pompe, w końcu pewnie trochę ma

> Sprawdź sobie temat folgiego, była tam mała dyskusja o hamulcach właśnie Chyba Shoupasowi nie

> wyrabiała, a Lesiu nie miał problemów

> edyta: ten temat

No niestety to właśnie o mojego parcha chodzi frown.gif

Napisano

> Też tak myślałem ale po tylu technikach odpowietrzania po prostu nie ma opcji by było tam

> powietrze.

> A tył z UT bierzemy zawsze z UT

Zalozyc pompe z pgt i po problemie, za 50zl sie kupi uzywke. Ewentualnie jak sie chce nowszy zestaw to serwo punto mk1 (we wszystkich sa takie same nawet w pgt) i do tego pompa z PII 1,2 8v najlepiej bez absu bo ma fajne korektory a jak od wersji z absem to zalozyc seryjne z sc wink.gif

Napisano

> te same zaciski sa w pgt,fiat coupe,tipo,croma,barchetta,stilotyle ze tam do tego zacisku idzie

> tarcza 240 niewentyl a w uno turbo 227....w alfach tez ale sa potrzebne inne flansze...

> allegro : lynk

Ja sobie do zacisków z UT narysowałem flansze pod 240 przednie tarcze, kiedyś dawałem fotki.

Miałem problem z odpowietrzeniem i problemem były korektory siły hamowania, dokładnie jeden. Po wymianie było ok. Trochę diagnosta narzekał że tył słabo hamuje.

Napisano

> Zalozyc pompe z pgt i po problemie, za 50zl sie kupi uzywke. Ewentualnie jak sie chce nowszy zestaw

> to serwo punto mk1 (we wszystkich sa takie same nawet w pgt) i do tego pompa z PII 1,2 8v

> najlepiej bez absu bo ma fajne korektory a jak od wersji z absem to zalozyc seryjne z sc

Pompa z PGT to koszt 94zł za nówkę, więc nie ma dramatu, serwo kupi się z jakiegokolwiek punciaka i będzie cacy.

Napisano

> Pompa z PGT to koszt 94zł za nówkę, więc nie ma dramatu, serwo kupi się z jakiegokolwiek punciaka i

> będzie cacy.

To mnie zdziwiles, nie wiedzialem ze to takie tanie rzeczy sa zlosnik.gif

Napisano

> Pompa z PGT to koszt 94zł za nówkę, więc nie ma dramatu, serwo kupi się z jakiegokolwiek punciaka i

> będzie cacy.

A jakby sobie z mojego mobilu wziął na test tą pompę z Palio ?

Wszak ona podchodzi na serwo z seja. A i ogarnięta jest, u mnie problem był przez serwo bo za duże.

Napisano

> A jakby sobie z mojego mobilu wziął na test tą pompę z Palio ?

> Wszak ona podchodzi na serwo z seja. A i ogarnięta jest, u mnie problem był przez serwo bo za duże.

Łechcesz me uczucia, pewnie dziadu, że spróbuje :D

Napisano

> a nie jest przypadkiem mocowanie linki od recznego z drugiej strony ?

Tzn jak z drugiej strony? Mają prowadzenie linki pod spodem zacisku tak jak w pgt i wyglądają identycznie jak w pgt.

Napisano

> Tzn jak z drugiej strony? Mają prowadzenie linki pod spodem zacisku tak jak w pgt i wyglądają

> identycznie jak w pgt.

a w niektorych z tych zaciskow ( nie pamietam ktory ale chyba alfa 147 ) linka idzie nad zaciskiem...

Napisano

W tylnych zaciskach od alfy 146 linki od ręcznego idą dołem jak w punto 1. Jest to lepsze bo nie ścina linki wahaczem jak to ma miejsce w sc. Może ręczny wytrzyma dłużej niż rok.

Napisano

to ja wam troche zniszcze wizje ze pompa nie wyrabia smile.gif mialem swego czasu CC i zestaw z UT przod i tyl i wszystko biegalo na seryjnej pompie z CC zlosnik.gif jedyna roznica byla taka ze twardszy pedal i mocniej trzeba bylo cisnac by hamowalo.. (wieksza sila miesnia)

i tyle wiem bo problemow nie mialem zlosnik.gif

Napisano

> a w niektorych z tych zaciskow ( nie pamietam ktory ale chyba alfa 147 ) linka idzie nad

> zaciskiem...

No ale ja pisałem o 145/146. 147/156/166 i nowsze to już inna bajka.

Napisano

> a w niektorych z tych zaciskow ( nie pamietam ktory ale chyba alfa 147 ) linka idzie nad

> zaciskiem...

I one tez normalnie pasuja? Rozstaw srob do mocowania taki sam i odsadzenie?

Napisano

> ja bede Punto HGT wkładał na tył

Tez mysl, mozna w znosnym stanie za nieduze $$$ znalesc wink.gif

Napisano

> Tez mysl, mozna w znosnym stanie za nieduze $$$ znalesc

mam w garazu komplet z klockami i flanszami kupiłem za całe 100 PLN grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.