Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpaleniem zimnego silnika diesla 1.9 150 KM

Featured Replies

Napisano

Jeśli sprawdzasz ciśnienie FESem czy innym testerem nic nie ściągaj. Przekręć kluczyk w stacyjce, połącz się z autem, wybierz sobie do odczytu tylko ciśnienie paliwa na szynie CR i kręć. Jeśli auto nie będzie chciało zapalić to będziesz mógł podejrzeć ciśnienie paliwa przy rozruchu. Jeśli auto natomiast zapali bez problemu to czasu na podejrzenie tego ciśnienia nie będziesz miał zbyt wiele. Ale jeśli by zapalił bez problemu to i ciśnienie musi być ok.

Napisano

Zauważyłem ze jak postoi bez odpalania tak powyżej 24 godzin i jest ujemna temp na zewn. to jest problem z odpaleniem ale tak po 8 odpala bez problemu. Z tym sprawdzeniem nie wiem jak to wyjdzie bo przy probie odpalenia rozlancza mi fesa wiec troche schodzi zanim go znow podlacze i wybiore parametr. Mysle nad czyms co sprawiloby ze rozrusznik bedzie krecil a samochod nie bedzie odpalal bo boje sie ze sienie wyrobie a chce to sprawdzic zanim temp. spadnie dosc mocno poniżej 0

Napisano

> Zauważyłem ze jak postoi bez odpalania tak powyżej 24 godzin i jest ujemna temp na zewn. to jest

> problem z odpaleniem ale tak po 8 odpala bez problemu.

Może mój post będzie ni do doopy ni do głowy ale w Bravie (a benzynie) miałem identycznie.

Prawdopodobnie przyczyną było zbyt niskie ciśnienie paliwa.

Robiłem rano tak, że włączałem stacyjkę, pompa paliwa sobie chwilę popracowała, wyłączałem stacyjkę i włączałem ponownie (pompa znów dopompowała paliwa). Po trzecim takim zabiegu auto odpalało i nie gasło.

Napisano

> Jako, że bede robił to pierwszy raz wole wczesniej zapytac. Chce zmierzyć w/w cisnienie przy

> starcie ale nie juestem pewien czy dobrze zrozumialem to co wczesniej napisaliscie. Ja to

> rozumie tak ze mam pościągać wtyczki z wtrysków(NIE wężyki przelewowe) krecic motorem

> (oczywiscie wtedy nie odpali ) i sprawdzac przez FESa cisnienie paliwa?

Tak najlepiej... bo jak zapali to nic nie będziesz wiedział...

Zobaczysz ile max pompa jest w stanie napompować na rozruszniku i po jakim czasie ..... old.gif a tak naprawdę to ciebie interesuje a nie to jak już pracuje na biegu jałowym

Napisano

osobiście nie jestem zwolennikiem zdejmowania wtyczek przy jakichkolwiek testach cisnienia paliwa. Teoretycznie zyskujemy czas na podgląd ciśnienia ale wyniki mogą być znacznie zafałszowane. Bo cisnienie powinnismy sprawdzać z uwzględnieniem wydajności wtryskiwaczy, które paliwo pobierają. Jak ściągniesz wtyczki ( zamkniesz wtryski ) to ciśnienie może nabić znacznie większe niż przy wtryskach podłączonych. Nie mniej firma DELPHI wyposażyła mnie w zestaw pomiarowy do sprawdzania ciśnienia paliwa pompy CR przy odłączonych wtryskach. Do tego są specjalne zaślepki do różnego rodzaju pomp, które wkręca się zamiast regulatora ciśnienia i które to imitują regulator w pozycji maks. otwarcia. Podaje się, że sprawna pompa powinna napompować na rozruszniku 1050 bar. Jeśli jest mniej to pompa padnięta.

Napisano

Zrobiłem logowanie zimnego silnika. Niby ciśnienie na szynie rośnie powoli, jednak moim zdaniem za mało danych jest żeby to określić. Da się jakoś zwiększyć ilość próbek na sekundę? Inny fejs/oprogramowanie?

wykreszaponzimny.jpg

Napisano

> Robiłem rano tak, że włączałem stacyjkę, pompa paliwa sobie chwilę popracowała, wyłączałem stacyjkę

> i włączałem ponownie (pompa znów dopompowała paliwa). Po trzecim takim zabiegu auto odpalało

Też tak robie i musze przyznac ze to działa, dodaje nawet lekko "gazu" i silnik odpala bez problemu!

Dalej natomiast nie mam pomysłu jak sprawdzic cisnienie przez FESa tak zebym zdążył zanim silnik odpali. Myslalem zeby wyciagnac baterie z kluczyka i krecic go bez uzbrojonego imo.

stefffk jak robiles logowanie bo widze ze masz zrobione od zera?

Napisano

Za imo odpowiada tylko "pastylka". Wyciagniecie baterii zneutralizuje tylko otwieranie z pilota.

Napisano

> osobiście nie jestem zwolennikiem zdejmowania wtyczek przy jakichkolwiek testach cisnienia paliwa.

> Teoretycznie zyskujemy czas na podgląd ciśnienia ale wyniki mogą być znacznie zafałszowane.

To prawda wink.gif ale nawet na tym wykresie widać, ze zapalił po 2 sekundach

Ty masz cały stół probierczy a tacy amatorzy jak my to se mogą hehe.gif

Napisano

> Dalej natomiast nie mam pomysłu jak sprawdzic cisnienie przez FESa tak zebym zdążył zanim silnik

> odpali.

Skoro masz problem z odpalaniem zimnego silnika to chyba zajmuje ci to conajmniej kilka sekund , a to już bez problemu można zlogować nawet przy rozdzielczości j/w 1 s.

Przekręcasz kluczyk , łączysz się FES-em , wybierasz oba ciśnienia na CR , ew. dodatkowo obroty , startujesz logowanie i ... dopiero zaczynasz kręcić rozrusznikiem waytogo.gif

Napisano

> Skoro masz problem z odpalaniem zimnego silnika to chyba zajmuje ci to kilka sekund , a to już bez

> problemu można zlogować nawet przy rozdzielczości j/w 1 s.

> Przekręcasz kluczyk , łączysz się FES-em , wybierasz oba ciśnienia na CR , ew. dodatkowo obroty ,

> startujesz logowanie i ... dopiero zaczynasz kręcić rozrusznikiem

Dokładnie tak zrobiłem ok.gif

Jeszcze raz zapytam: Z czego wynika tak niska ilość danych na sekundę? Da się coś z tym zrobić?

Napisano

> Jeszcze raz zapytam: Z czego wynika tak niska ilość danych na sekundę? Da się coś z tym zrobić?

Jedyny sposób jaki znam to zmniejszenie liczby logowanych parametrów .

Przy dwóch próbkowanie jest 2 razy/s .

Przykład z zeszłego roku z MJTD 140

284459656-Stilo_0oC_CR_pressure_-5oC.gif

Ciśnienie pompa nabiła do wymaganego w identycznym czasie jak u ciebie, czyli 2s przy temp. silnika - 5 oC .

Napisano

> Ty masz cały stół probierczy a tacy amatorzy jak my to se mogą

To prawda. Tu się myśli innymi kategoriami. I nie ze względu na róznice w rozumieniu ale na różnice w możliwościach.

A co do wykresów. nabicie ciśnienia przez 2 sekundy to jeszcze nie problem. Pompa CR w stanie spoczynku spuszcza ciśnienie w zasadzie do zera więc potem musi rozrusznik zrobić 2, 3 obroty żeby ciśnienie nabić. Umówmy się, że problem z rozruchem występuje wtedy kiedy trzeba kręcić 4 sekundy lub więcej

Napisano

> A co do wykresów. nabicie ciśnienia przez 2 sekundy to jeszcze nie problem. Pompa CR w stanie

> spoczynku spuszcza ciśnienie w zasadzie do zera więc potem musi rozrusznik zrobić 2, 3 obroty

> żeby ciśnienie nabić. Umówmy się, że problem z rozruchem występuje wtedy kiedy trzeba kręcić 4

> sekundy lub więcej

Tak jak piszesz wink.gif

Górny zaworek na wejściu paliwa do pompy jest z otworkiem tak jak w starszych pompach z 115 KM JTD? Może się zaciąć lub podejść jakimś syfem?

Napisano

> Przekręcasz kluczyk , łączysz się FES-em , wybierasz oba ciśnienia na CR , ew. dodatkowo obroty ,

> startujesz logowanie i ... dopiero zaczynasz kręcić rozrusznikiem

A wtedy rozłacza mnie z FESem ponownie musze wcisnąć połącz wybrać pametry itpa wtedy to auto juz pali. was nie rozłącza?

Napisano

> A wtedy rozłacza mnie z FESem

hmm.gif Najwyraźniej masz wtedy zbyt duży przysiad napięcia z aku i zrywa transmisję .

Spróbuj może odczekać kilka sekund po zgaśnięciu kontrolki od świec i dopiero odpalać .

A najlepiej byłoby przeprowadzić takie próby na sprawnym i w pełni naładowanym aku , bo możliwe że twój już dawno takim przestał być smirk.gif

Napisano

> A najlepiej byłoby przeprowadzić takie próby na sprawnym i w pełni naładowanym aku , bo możliwe że

> twój już dawno takim przestał być

Nie no aku jest nowy

Napisano

> Nie no aku jest nowy

Ja robie tak:

1. Odpalam kompa, FES'a i podłączam VAG.

2. Przekręcam stacyjkę.

3. Łączę FESa z kompem i odpalam logowanie.

4. Kręcę rozrusznikiem.

Nic się nie rozłącza, wykres jak wyżej.

Napisano

Ja mam ELM bo vag mi cos nie chodzi przy silniku ale to chyba nie ma znaczenia

Napisano

> Ja mam ELM bo vag mi cos nie chodzi przy silniku ale to chyba nie ma znaczenia

To sprawdź go na innym lapku albo po podłączeniu do innego ECU , bo obydwa powinny bezproblemowo komunikować się ze sterownikiem silnika .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.