Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpaleniem zimnego silnika diesla 1.9 150 KM

Featured Replies

Napisano

Witam

Sprawa wygląda następująco auto po dłuższym postoju (noc lub 8 godzin pod pracą) temp. na zewnątrz poniżej +10 st C ma problem z odpaleniem tzn. trzeba dłużej kręcić rozrusznikiem auto odpala ale strasznie nim szarpie. Po uruchomieniu gdy zgaszę silnik i ponownie go odpalam nie ma problemu pali normalnie. Jak stoi godzinne dwie też normalnie odpala. Czy ktoś wie co może być przyczyną utrudnionego rozruchu? Nadmienię że żadna kontrolka po uruchomieniu silnika się nie świeci wszystko jest w porządku. Po przekręceniu kluczyka zapala się na parę sekund podgrzanie świec i normalnie gaśnie. Świece sprawdzone metodą na kabelek do plusa akumulatora i każda iskrzy, napięcie na "fajce 11,2 V.

Jeszcze jeden problem to jak odpali to przez kilka skund falują mu obroty ale nie zawsze.

Jak ściągłem "fajkę" z świecy jednej odrazu komuter pokazał błąd mrugała kontrolka od grzania świec i komunikat na wyświetlaczu po założeniu fajki wszstko jest z kontrolkami OK.

Zauważyłem jeszcze dwa razy stojąc na światłach że delikatnie szarpało autem (na zimnym silniku tyle co ruszyłem z parkingu) i lekko obroty falowały.

Auto z polskiego salonu jeździła nim kobieta na krótkich dystansach jak go kupiłem w lipcu miał 62 tyś (przebieg udokumentowany w serwisie fiata) teraz ma 74 i do tej pory wszystko było ok.

Jedyne co mnie dziwiło od samego początku jak go kupiłem to to że po zgaszeniu silnika słychać lekki szum i po upływie jakiś 8- 10 sekund jest wyraźnie słyszalny dźwięk takie "pump"; jakby się coś wyłączało ale to jest od początku jak go kupiłem.

Jakieś sugestie pomysły? Pomocy?

Napisano

Witam

Z tego co opisujesz to wszystko wskazuje na problem z układem paliwowym. Osobiście stawiam na wtryskiwacz - a dokładnie na uszkodzone uszczelnienie... Należy przeprowadzić "test na przelew" ( poszukaj a znajdziesz jak to zrobic samemu ). Może byc również problem z filtrem paliwowym lub nieszczelnością - zapowietrzaniem się układu. Można zakupić sobie kabelek na Allegro i ściągnąć oprogramowanie nawet w wersji demo FiatEcuScaner i samemu zdiagnozować silnik, wtryskiwacze, układ paliwowy...

Moja rada jesli się na tym nie znasz to znajdź dobry serwis BOSCHA - który naprawia układy CR.... Tylko z tym do ASO nie jedź hehe.gif bo szkoda twoich nerwów i $$$$$$$

A i jeszcze...

Sprawdź jakiego koloru masz wtyczki na wtryskiwaczach ( to nie świece zlosnik.gif stare są z elementami zatrzasku w kolorze żółtym ) Szczególnie na 3 wtryskiwaczu wypalały się styki lub i często zdarza się że w Aso wymieniają je niefachowo na Niebieskie ( nowe )

W MJTD silnik zapala bez świec żarowych nawet w temperaturze 0 C o ile wszystko z układem paliwowym jest OK...

Napisano

Sprawa wcale nie jest prosta. Sam mam 150 km i dwie poprzednie zimy to był dramat z rozruchen. A jak się poczyta forym Vectry to jest nas wielu. Sprawdzałem kompresje silnika, cisnienie w układzie paliwowym, grzanie świec żarowych. To podstawowe elementy wpływające na rozruch. I wszystko było ok ale rozruch do d... Ale tej zimy nie dam się i rozszyfruje gada...

Napisano

>. I wszystko było ok ale rozruch do d... Ale tej zimy nie dam się i rozszyfruje gada...

a przygladales sie rozrusznikowi? bo z tego co wiem makarony motaly kilka typow rozrusznikow do 150tki, podobnie jak do 120tki mj.. z wlasnych doswiadczen moge powiedziec ze u siebie przy okazji wyciagania rozruchu (poszla szczotka) zmienilem go na nowy z tym ze mocniejszy, w tej chwili mam rozrusznik z systemu start&stop, ma wiekszego kopa i auto odpala lepiej niz na rozruszniku 0 001 108 234

przykladowo 0 001 108 234 zamieniono na 0 001 108 239 1,4kW, nastepnie mozna znalesc nastepna zamiane na 0 986 017 790 ktory ma 2kW mocy rozruchowej

epek ma dzyliony rozruchow przeznaczonych na cieple, zimne rynki itp itp

a wiadomo dobry kop pradowy + solidne obrocenie rozrucha to jest to co diesle lubia najbardziej hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> rozruszniku 0 001 108 234

> przykladowo 0 001 108 234 zamieniono na 0 001 108 239 1,4kW, nastepnie mozna znalesc nastepna

> zamiane na 0 986 017 790 ktory ma 2kW mocy rozruchowej

A ile ma ten ......234 kW?

Napisano

> wszystko było ok ale rozruch do d... Ale tej zimy nie dam się i rozszyfruje gada...

No to sie dowiemy food.gif

Faktycznie w kliekocie JTD lepiej zapalał... niewiem.gif

Napisano

> Sprawa wcale nie jest prosta.

Aaaa i jeszcze jedno.

W silnikach Volvo jest tak, że jeśli temperatura spada to dawka paliwa jest podawana dopiero po 2 lub nawet 4 obrotach wału aby silnik sie podgrzał samoczynnie... może i u Fiata jest coś takiego.... confused.gif

Napisano

> Aaaa i jeszcze jedno.

> W silnikach Volvo jest tak, że jeśli temperatura spada to dawka paliwa jest podawana dopiero po 2

> lub nawet 4 obrotach wału aby silnik sie podgrzał samoczynnie... może i u Fiata jest coś

> takiego....

Wszystko mozliwe....zauwazylem wlasnie cos takiego i u siebie patrzac na odpalanie Szmelcwagenow np. passatow. Tam to wystarczy dotknac kluczyka i silnik chodzi, a u mnie to fiacik musi praktycznie zawsze te na ucho 3 obroty zrobic. Ale co ciekawe....przy temp tak jak dzisiaj ~5.5stopnia - odpalanie jest szybsze (i to tez nie zawsze). Ale tak jak pisalem...jakas roznica w odpalaniu jest na pewno.

Napisano

Na zimno i mój musi pokręcić 3-4 obroty, potem zaraz zaskok.

Na ciepło odpala "na dotyk" smile.gif

Napisano

3-4 obroty to nie dramat. Gorzej jak odpala po kręceniu 5-6 sekund,.. za 3-cim kręceniem

Napisano

I ja się dopisze do listy. U mnie problem z odpaleniem pojawia się co hmm może dwadzieścia odpaleń. Wyraźniej dłużej trzeba pohełtać, ale prawie po każdym zimnym uruchomieniu trzęsie silnikiem. Im zimniej tym mocniej. Dodatkowo pojawia się sporo szaro-niebieskiego dymu (oleju nie bierze).

Świece są nowe, ostatnio wymieniłem filtr paliwa - nic się nie zmieniło. W najbliższym czasie mam zamiar wymienić kostki wtrysków - złącza już czekają, co prawda żółte, ale co nowe to nowe. I mam ostry plan żeby logować poranne zimne odpalania, na początku korekcje, a później się zobaczy.

Napisano

U mnie jak odpalal na niebiesko to byl to koniec egr-a wink.gif

Napisano

> U mnie jak odpalal na niebiesko to byl to koniec egr-a

Tylko ze ja mam zaślepiony blaszką z dziurkami i dzisiaj sprawdzałem fesem to niby chodzi. Z chęcią bym go wy but.gif.

Napisano

Ogolnie jak woz odpala na niebiesko (a nie puszcza olejem - zreszta to inaczej wyglada) to jest problem z dawka paliwa . Zle wzbogacenie , lejace wtryski itd ... Wzbogacenie to moze byc tez dziura w dolocie , maf itd

Napisano

U mnie też nie ma bledów swieczki nowe a jak temp. spadnie to jest problem z odpaleniem. Teraz nie jest jeszcze az tak zimno ale jak bedzie -15 to obawiam sie ze w ogole nie odpali. Zrobilem tez maly eksperyment rano przekrecam kluczyk gasna kontrolki od swiec czekam ok 10 do 15 sek i dopiero wtedy odpalam. Samochod zupelnie inaczej startuje(tz lepiej).Nie wiem jak to bedzie przy niższych temp. mam nadzieje ze to zadziala tylko teraz nie rozumie co to moze być.Swiece sie mocniej rozgrzewaja czy moze cos zupelnie innego.

Napisano

>kluczyk gasna kontrolki od swiec czekam ok 10 do 15 sek i

> dopiero wtedy odpalam. Samochod zupelnie inaczej startuje(tz lepiej).Nie wiem jak to bedzie

> przy niższych temp. mam nadzieje ze to zadziala tylko teraz nie rozumie co to moze być.Swiece

> sie mocniej rozgrzewaja czy moze cos zupelnie innego.

Świece grzeją się max 20-25 sekund... już po 4 sekundach robią się czerwono białe i takie pozostają do końca... ale pośrednio nagrzewają blok silnika .... W tym czasie również pracuje pompa paliwa w baku - byc może w niektórych przypadkach jest to problem z zapowietrzaniem się systemu paliwowego. W pompie CR- wysokiego ciśnienia pzy silniku jest zaworek zwrotny ale z tego co pamiętam ma otworek więc w 100% nigdy nie jest szczelny... może należy dołożyć zaworek zwrotny / w Stilo taki dołożyłem na przewodzie przed pompą ....

Napisano

> Ogolnie jak woz odpala na niebiesko (a nie puszcza olejem - zreszta to inaczej wyglada) to jest

> problem z dawka paliwa . Zle wzbogacenie , lejace wtryski itd ... Wzbogacenie to moze byc tez

> dziura w dolocie , maf itd

Przy samym rozruchu odpalamy i tak na ciśnieniu atmosferycznym więc ewentualna dziura w dolocie nie ma tu większego znaczenia. MAF wystarczy sprawdzić jakimkolwiek testerm diagnostycznym. Jeśli pokazuje wartość zbliżoną do aktualnego ciśnienia atm. to też nie będzie to miało wpływu na rozruch.

A co do niebieskawo-siwego dymka. Ja swojego obecnego stilona kupiłem z przebiegiem 30kkm. i nie sądze, zeby wtryski były już padnięte. Zresztą teraz mam 130kkm i wtryski nadal są dobre ( sprawdzane ). A takiego dymka i 3 sekundy kulawej pracy było już od "nowości" przy porannym rozruchu. Oczywiście świece ok. To jakaś cecha tych silników ( 150 km ) bo na forach Opla uzytkownicy Vectr piszą o podobnych objawach.

Napisano

Jak sprawdzales wtryski?W fes`ie pokazuje jakis parametr który wskazywałby na to ze jednak cos nie tak z wtryskami?

Napisano

> Jak sprawdzales wtryski?W fes`ie pokazuje jakis parametr który wskazywałby na to ze jednak cos nie

> tak z wtryskami?

Wszelkimi testerami możemy sprawdzić tzw. korekcje. Ale tu na wyniki wpływ mają nie tylko wtryskiwacze ale też stan silnika. Najlepszym sposobem sprawdzenia wtrysków jest ich wymontowanie i testy na stole probierczym. A że takowy posiadam to sobie je sprawdziłem

Napisano

A co sadzisz o położeniu koła pompy CR.... czy ona może mieć wpływ... wiem, ze nie ma znaków do ustawienia rozrządu i można ja ustawić dowolnie... tylko może właśnie nie powinna być ustawiana dowolnie niewiem.gif i to kiedy i który tłoczek w niej wtłacza paliwo do szyny CR ma znaczenie podczas niskich obrotów w czasie odpalania niewiem.gif

Napisano

> A co sadzisz o położeniu koła pompy CR.... czy ona może mieć wpływ... wiem, ze nie ma znaków do

> ustawienia rozrządu i można ja ustawić dowolnie... tylko może właśnie nie powinna być

> ustawiana dowolnie i to kiedy i który tłoczek w niej wtłacza paliwo do szyny CR ma znaczenie

> podczas niskich obrotów w czasie odpalania

przecie w 150mj masz znak na pasku i kole pompy, musza sie pokrywac, np 140mj nie ma znaku to fakt

Napisano

Nie zauważylem a temat dotyczy 150KM a moj ma 115 ale probelm podobny tyle ze jak czytam wasze posty to u was nie ma problemu z odpaleniem tylo z "ilościa obrotów" natomiast u mnie ewidentnie im zimniej tym auto gorzej odpala, kreci jakby wolniej cos tam czasem popiskuje az wreszcie z trudem łapie. Dzwiek silnika przez pare sek. jest "cięzki i twardy" ale za chwile jest juz normalnie.Aku prawie nowy jakby komus przyszlo do glowy. Egr czyscilem jakies 7k temu, swieczki wymieniłem nic wiecej nie przychodzi mi do glowy. Dawno nie wymieniałem filtra paliwa ale jakos nie widze związku z niską temp.

Napisano

> przecie w 150mj masz znak na pasku i kole pompy, musza sie pokrywac, np 140mj nie ma znaku to fakt

w 150 jest znak hmm.gif

Napisano

> w 150 jest znak

Nawet jest klin na ośce pompy. Ale u mnie klina już nie ma,. wypadł kiedyś przy demontażu i się nie odnalazł smile.gif Tak więc mam pompe ustawioną w pozycji dowolnej, Nie wiem czemu ma w praktyce służyć ten znak. Dla takiej pompy nabicie ciśnienia 300 bar ( dla rozruchu ) przy sprawnej pompie, rozruszniku i alternatorze to pikuś. Z pewnością nie będzie to miało wpływu na rozruch. W.g. mnie nie ma wogóle wpływu na nic,.. jednak konstruktorzy po coś ten znak zrobili. Pewnie to coś bardzo ważnego w teorii, a nic nie znaczącego w praktyce smile.gif

Napisano

Panowie odpala wam przy obecnych temp.? Ja zaczynam mieć poważne problemy po nocnym postoju. Rozrusznik kreci ale silnik nie chce zalapać. Jak już załapie to pierwsze jego dzwieki brzmią jakby był to "stary ropniak" cięzki bulgot za pare sek jest juz normalnie. Wymieniłem filtr paliwa, aku prawie nowy swiece tez są nowe. Centralke swiec żarowych testowalem przez FESa chodzi z reszta slychac to charakterystyczne "pyk". Aha EGR czyszczony ale nie zaslepiony. Zaczyna brakować mi pomysłów pomoże ktos coś w tym temacie? Na koniec dodam ze samochod ma przejechana 102k i głównie w miescie.

Napisano

> Panowie odpala wam przy obecnych temp.? Ja zaczynam mieć poważne problemy po nocnym postoju.

> Rozrusznik kreci ale silnik nie chce zalapać. Jak już załapie to pierwsze jego dzwieki brzmią

> jakby był to "stary ropniak" cięzki bulgot za pare sek jest juz normalnie. Wymieniłem filtr

> paliwa, aku prawie nowy swiece tez są nowe. Centralke swiec żarowych testowalem przez FESa

> chodzi z reszta slychac to charakterystyczne "pyk". Aha EGR czyszczony ale nie zaslepiony.

> Zaczyna brakować mi pomysłów pomoże ktos coś w tym temacie? Na koniec dodam ze samochod ma

> przejechana 102k i głównie w miescie.

mój odpala normalnie a stoi czasami i tydzień - przebieg 222 tys. - podobne do Twoich objawy miałem jak mi wtryskiwacz lał na zimnym silniku

Napisano

> jak mi wtryskiwacz lał na zimnym silniku

Lał zamiast rozpylać do cylindra czy lał ( przelewał ) na przelewie. To bardzo duża różnica, a mało kto wyraża się precyzyjnie smile.gif

Napisano

> Lał zamiast rozpylać do cylindra czy lał ( przelewał ) na przelewie. To bardzo duża różnica, a mało

> kto wyraża się precyzyjnie

Mi lał na przelewie i ciężko zapalał.

Napisano

> Mi lał na przelewie i ciężko zapalał.

Taka usterka powoduje problemy z rozruchem niezaleznie od tego czy jest -5 czy +20. Brak ciśnienia paliwa i mamy kłopot.

Napisano

> Lał zamiast rozpylać do cylindra czy lał ( przelewał ) na przelewie. To bardzo duża różnica, a mało

> kto wyraża się precyzyjnie

przelewał na przelewie

Napisano

> Dawno nie wymieniałem filtra

> paliwa ale jakos nie widze związku z niską temp.

i tu błąd, parafinka w paliwie może przytykać dość skutecznie filtr, sam pamiętam objaw który doprowadzał mnie do furii, co prawda nie w Stilo a w Mercedesie u kuzyna, ale silnki był na ON.

motorek pracował super w trakcie jazdy po płaskim i z górki, wystarczył delikatnt podjazd, góreczka, i silnik zdychał, spadał do wolnych obrotów i nie wchodził powyżej wolnych za żadne skarby, wystarczyło dokulać się do zjazdu ze wzniesienia i było o.k. motorek wracał do normy, szedł normalnie, poszukiwania były długie i mało skuteczne, nie potrafiono odkryć co sie dzieje, diagnozy były kosztowne, aż do czasu gdy o objawach dowiedział sie "prosty rolnik, chłop ze wsi, kazał wykręcić filtr paliwa i mu pokazać, to co wytrzepał ze środka postawiło włosy dęba mi i wszystkim w okolicy, dodam że nie miałem pod ręką rzeczonego filtra i zamontowano ten sam po gruntownym przepłukaniu i wsztstkie objawy ustąpiły, auto śmigało jak nowo narodzone. zakupiono nowy filtr i wymieniono.

Napisano

Czyli pozostaje jechać na sprawdzenie wtryskiwaczy?Ile taka przyjemność kosztuje?Cene wtrysków już znam sciana.gif

Napisano

> Czyli pozostaje jechać na sprawdzenie wtryskiwaczy?Ile taka przyjemność kosztuje?Cene wtrysków już

> znam

Jeśli chodzi o sprawdzenie wtrytsków na przelewy pod kątem rozruchu to wystarczy na poczatek podłaczyć kompa i odczytać ciśnienie paliwa przy rozruchu. Jeśli natychmiast osiągą ok. 300 bar to nie ma co walczyć z wtryskami. jeśli natomiast rośnie powoli i nie osiąga 300 bar to trzeba wtryski sprawdzić na przelewy.

Napisano

> Jeśli chodzi o sprawdzenie wtrytsków na przelewy pod kątem rozruchu to wystarczy na poczatek

> podłaczyć kompa i odczytać ciśnienie paliwa przy rozruchu. Jeśli natychmiast osiągą ok. 300

> bar to nie ma co walczyć z wtryskami. jeśli natomiast rośnie powoli i nie osiąga 300 bar to

> trzeba wtryski sprawdzić na przelewy.

Podłaczenie wężykami 4 butelek po piwie i odłączenie wtrysków - wtyczek jest o tyle dobre ( nie lepsze ) , ze nie trzeba do tego PC-ta, oprogramowania i kabelka.... wink.gif

Napisano

Zaraz po starcie sprawdziłem parametry w FESie. Załączam zrzuty. Mi rzuciła sie w oczy temp. silnika o dość sporej wartosci i w dodatku na minusie. Nie wiem o które cisnienie chodzi dokładnie może ktoś zerknie i sie wypowie

post-69214-14352514585623_thumb.jpg

Napisano

> Zaraz po starcie sprawdziłem parametry w FESie. Załączam zrzuty. Mi rzuciła sie w oczy temp.

> silnika o dość sporej wartosci i w dodatku na minusie. Nie wiem o które cisnienie chodzi

> dokładnie może ktoś zerknie i sie wypowie

te parametry są jakieś dziwne - napięcie akumulatora?? temperatura paliwa ??

Napisano

> I jeszcze jedno zdjecie

Jesteś pewien, że wybrałeś dobry model auta i silnika w FES? Sporo parametrów ma bardzo dziwne wartości!

Napisano

No chyba tak w ogole mysle ze jakbym chcial sie podłączyć do innego modelu to FES mnie wywali, mam jedynie watpliwości co do silnika ba sa tam dwa 1,9 do wyboru. Zaraz sprawdze moze na innej wersji FESa.

Napisano

Faktycznie podlaczylem sie pod zly sterownik. W zalaczniku zrzuty tym razem wydaje mi sie ze ma to rece i nogi ale no wlasnie co jest nie tak. Jest tam cos takiego jako Glow heater modules -jest nieaktywny to nie chodzi czasem o podgrzewacz swiec?

post-69214-14352514586788_thumb.jpg

Napisano

Widze ze nikt nic nie wie.

Panowie takie pytanko kiedys wywaliło mi błąd swiec i zamiast podłączyć auto pod kompa zmieniłem swiece. Okazało się ze błąd nadal jest. Odkreciłem centralke nawet jej nie odlanczalem poruszalem jedynie stykami wink.gif i znów przykreciłęm po odpaleniu blad sie juz nie pojawil. W FESie potem widziałem ze był to błąd centralki. Tak sobie mysle ze te moje objawy to mogłoby być TO ale z drugiej strony nie wywala błędów! a poza tym jak robie test centralki slysze charakterystyczne "pyk" Nic mi juz do głowy nie przychodzi!A wam?

Napisano

> Widze ze nikt nic nie wie.

Ale co mamy wiedzieć... kolega pisał abyś zrobił test bez odpalania - przy odłączonych wtryskach a ty zrobiłeś na odpalonym... na odpalonym pompa może nawet 1300 bar pompować ....

Zrób test na przelew....

Napisano

"Jeśli chodzi o sprawdzenie wtrytsków na przelewy pod kątem rozruchu to wystarczy na poczatek podłaczyć kompa i odczytać ciśnienie paliwa przy rozruchu. Jeśli natychmiast osiągą ok. 300 bar to nie ma co walczyć z wtryskami. jeśli natomiast rośnie powoli i nie osiąga 300 bar to trzeba wtryski sprawdzić na przelewy"

Ktos to wczesniej napisał! U mnie zaraz po rozruchu osiąga ponad 300bar wiec jak kolega wczesniej napisal test na przelew jest nie potrzebny. Wiec teraz juz nie rozumie

Napisano

> nastepny zrzut

Na tym zrzucie widać, że "Glow plug heater module" jest nieaktywny!? Nie wiem, czy tak ma być?

Napisano

> Ktos to wczesniej napisał! U mnie zaraz po rozruchu osiąga ponad 300bar wiec jak kolega wczesniej

> napisal test na przelew jest nie potrzebny. Wiec teraz juz nie rozumie

Ważne jest jak szybko ciśnienie narasta do momentu odpalenia. Ciśnienie po odpaleniu nic nam w tej kwestii nie wyjaśni. Tak więc ważna jest obserwacja narastania ciśnienie DO momentu uruchomienia silnika

Napisano

Jako, że bede robił to pierwszy raz wole wczesniej zapytac. Chce zmierzyć w/w cisnienie przy starcie ale nie juestem pewien czy dobrze zrozumialem to co wczesniej napisaliscie. Ja to rozumie tak ze mam pościągać wtyczki z wtrysków(NIE wężyki przelewowe) krecic motorem (oczywiscie wtedy nie odpali ) i sprawdzac przez FESa cisnienie paliwa?

post-69214-14352514594863_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.