Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu testy zderzeniowe - czyli zabezpieczajmy ładunek

Featured Replies

Napisano

Najpierw zderzenie ze źle zabezpieczonym ładunkiem:

A tutaj z prawidłowo zabezpieczonym:

No proszę - wystarczy zwykła siatka rozwijana z rolety, a już zatrzyma to lecące walizki z bagażnika... icon_eek.gif

Napisano

Dlatego przed wyjazdem na tegoroczne wakacje (w sumie 2 tys km po polskich drogach krajowych z pedałem w podłodze) założyłem do swojego kombi kratkę od wersji ciężarowej. A właściwie nie kratkę, tylko solidną metalową kratę oddzielającą całkowicie bagażnik od części pasażerskiej. W przypadku stłuczki bagaże z tyłu nie zrobiłyby (mam nadzieję...) masakry z przodu...

Napisano
  • Autor

> Co to za "zwykła" siatka i jak to mocować do O2?

dostałeś taką siatkę jak kupowales auto. w niektorych autach jest osobno i montujesz zamiast rolety, a w niektorych masz to wbudowane w rolecie - ot rozwijasz.

Napisano
  • Autor

> Dlatego przed wyjazdem na tegoroczne wakacje (w sumie 2 tys km po polskich drogach krajowych z

> pedałem w podłodze) założyłem do swojego kombi kratkę od wersji ciężarowej. A właściwie nie

> kratkę, tylko solidną metalową kratę oddzielającą całkowicie bagażnik od części pasażerskiej.

> W przypadku stłuczki bagaże z tyłu nie zrobiłyby (mam nadzieję...) masakry z przodu...

z tego co piszą standardowa siatka wystarcza hmm.gif

Napisano

> Najpierw zderzenie ze źle zabezpieczonym ładunkiem:

> A tutaj z prawidłowo zabezpieczonym:

> No proszę - wystarczy zwykła siatka rozwijana z rolety, a już zatrzyma to lecące walizki z

> bagażnika...

I warto zauważyć, że to było "tylko" 48 km/h.

Napisano

> No proszę - wystarczy zwykła siatka rozwijana z rolety, a już zatrzyma to lecące walizki z

> bagażnika...

Nie mam głośników, podajaj aka była waga bagażu?

Napisano
  • Autor

> Nie mam głośników, podajaj aka była waga bagażu?

nie wiem zlosnik.gif jak nie pisze, to tam nic nie mówią.

Napisano

> bagażnika...

ciekawe jak sie zachowuja bagaze jak jest zaslonieta roleta (bagaze zmiescily sie pod), ale siatka nie jest rozwinieta hmm.gif

ja ostatnio podnioslem siatke i jakos nie chce mi sie jej zwijac niech tak jest zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> dostałeś taką siatkę jak kupowales auto. w niektorych autach jest osobno i montujesz zamiast

> rolety, a w niektorych masz to wbudowane w rolecie - ot rozwijasz.

A gdzie to jest w O2FL bo nic takiego nie dostalem...

Napisano
  • Autor

> A gdzie to jest w O2FL bo nic takiego nie dostalem...

nie wiem, nie bawiłem się O2FL kombi. W Passacie np. jest to w tym samym elemencie z którego rozwija się roleta. tylko rolete rozwijasz poziomo żeby przykryć bagać, a siatkę pionowo.

Napisano

...wczoraj jeździłem i testowałem O2 kombi odebrana 2 dni temu z salonu i roleta owszem jest - ale siatki żadnej nie byłem w stanie znaleść niewiem.gif

Napisano

> bagażnika...

Z przodu jest sztywna kratka, a siatka z tyłu.

Napisano

> ...ups...u mnie sama skrzynia wazy 17kg nie chciałbym dostać nią w głowę...

spoko ja mam skrzynke 100kg zlosnik.gif

Napisano

> ciekawe jak sie zachowuja bagaze jak jest zaslonieta roleta (bagaze zmiescily sie pod), ale siatka

> nie jest rozwinieta

> ja ostatnio podnioslem siatke i jakos nie chce mi sie jej zwijac niech tak jest

Mysle ,ze pozioma roleta w jakiś szczególny sposób nie zabezpiecza bagażu. Poprzeczna belka jest raczej delikatnej konstrukcji a i same zaczepy lichota -przynajmniej u mnie. Czasem na nierówności sama się potrafi zwinąc.

Napisano

> ja ostatnio podnioslem siatke i jakos nie chce mi sie jej zwijac niech tak jest

OT: A wiesz już gdzie zamontować roletę gdybyś chciał położyć tylne siedzenia i przewozić coś dużego? grinser006.gif

Napisano

> OT: A wiesz już gdzie zamontować roletę gdybyś chciał położyć tylne siedzenia i przewozić coś

> dużego?

hmm, jak jechalem z Polanicy z 5 kolami na pokladzie to lezala sobie cala belka gdzies w poprzek hmm.gif

jest jakis patent? biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

> Mysle ,ze pozioma roleta w jakiś szczególny sposób nie zabezpiecza bagażu. Poprzeczna belka jest

> raczej delikatnej konstrukcji a i same zaczepy lichota -przynajmniej u mnie. Czasem na

> nierówności sama się potrafi zwinąc.

bo nie musi

jak masz zapakowany do rolety to siedzenie pelni role grodzi

przy zderzeniu bagaze nie leca do gory tylko glownie do przodu

znaczna wiekszosc kombi w std siatki nie ma frown.gif

Napisano

> nie wiem, nie bawiłem się O2FL kombi. W Passacie np. jest to w tym samym elemencie z którego

> rozwija się roleta. tylko rolete rozwijasz poziomo żeby przykryć bagać, a siatkę pionowo.

takie siatki to niestety nie jest standard

w niektorych autach nawet za doplata nie ma

jedynie co pozostaje to jakies aftermarketowe rozwiazania

Napisano

jak muszę przewieźć większą liczbę bagaży to zaraz za tylnymi siedzeniami pionowo stoją 3 plecaki które granicą sięgają tak jak wyciągnięte zagłówki i liczę, że do przodu się nie przemieszczą i zatrzymają to co jest ewentualnie luźniejszego pomiędzy nimi a klapą bagażnika, ale jak patrzę to jednak za każdym razem trzeba raczej wyciągać box i tam łądować ile wlezie a resztę pod sztywną tylną półkę

Napisano

A widzisz, nawet do taniego koreańca - Lacetti Kombi - dawali w standardzie coś takiego grinser006.gif:

klik

Napisano

> hmm, jak jechalem z Polanicy z 5 kolami na pokladzie to lezala sobie cala belka gdzies w poprzek

285454150-roleta.jpg

> jest jakis patent?

No przecież nie będę taki złośliwy i nie napiszę, żębyś przeczytał wreszcie instrukcję grinser006.gif

post-47603-14352514493817_thumb.jpg

Napisano

> dostałeś taką siatkę jak kupowales auto. w niektorych autach jest osobno i montujesz zamiast

> rolety, a w niektorych masz to wbudowane w rolecie - ot rozwijasz.

Nic takiego niestety nie dostałem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.