Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Może głupie pytanie ale zapytam.... Przyczepka....

Featured Replies

Napisano

> Konrad, na ta kombinacje BE !

niestety, wielu ludzi się na tym łapie

tak jak pisałem, znajomy ma 1500 w DR auta, więc brał lawetę z DMC = 1500kg i jeździ

ale w razie kontroli może być problem, bo MW auta jest mniejsza

dzisiaj trzeba na to uważać, bo odkąd viatoll łapie zestawy powyżej 3.5T, to baczniej przyglądają się autkom z przyczepą frown.gif

i owszem, z logiką nie ma to wiele wspólnego

choć z drugiej strony, ciężko wyobrazić sobie że będą ważyć każdy zestaw i sprawdzać jaka jest RMC niewiem.gif

Napisano

Straszne zamieszanie jest w tym wątku i nie potrafię wyciągnąć jednoznacznych wniosków.

To co mówi tabela wrzucona w FAQ to prawda i wynika to z PoRD, to chyba jest jasne. Pozostają jeszcze kwestie techniczne samochodu i przyczepki.

Dam swój przykład:

Golf, który w dowodzie rejestracyjnym w rubrykach O1 i O2 ma wartości odpowiednio 500kg i 1000kg czyli maksymalna masa ciągniętej przyczepki bez hamulca i z hamulcem.

Do tego doczepiam przyczepę lekką o dopuszczalnej masie całkowitej 600 kg bez hamulca (z czego sama przyczepka waży 180 kg).

Załóżmy, że jadę z pustą przyczepą. Mogę???

IMHO nie, bo policaj porówna wpisy w dowodach przyczepy i auta.

Jeżeli dobrze zrozumiałem wpisy Zurawia to mogę przyjąć próbę obrony, że DMC to nie to samo co MMC, a że nie jest to nigdzie doprecyzowane ..... Z jednej strony jest to nawet logiczne, bo praktycznie co za problem ciągnąć jakimkolwiek samochodem przyczepkę o masie własnej 180 kg. Z drugiej jednak strony po to chyba są wpisy w dowodach rejestracyjnych, żeby policjant nie musiał na drodze oceniać, czy ten ładunek który wieziemy waży dopuszczalne w tym przypadku 320 kg czy już 325.

Pomijam kwestie przeładowania przyczepki bo bierzemy pod uwagę zespół pojazdów.

BTW mało która przyczepka na rynku ma teraz DMC <= 500 kg.

Skoro Golf ma tylko 500 kg "uciagu" to ile mają np. Maluchy (póki co można je jeszcze spotkać również ciągnące przyczepki).

Napisano

> BTW mało która przyczepka na rynku ma teraz DMC

nową zamawiasz jaka Ci pasuje wink.gif

w astrze też miałem coś koło tego, 500/800kg czy jakoś tak

a czy możesz, tu na 100% nie wiem, ale IMO DMC przyczepy nie może być większe od pozycji w DR auta

Napisano

> z drugiej strony, ciężko wyobrazić sobie że będą ważyć każdy zestaw i sprawdzać jaka jest RMC

Pic w tym aby nie wazyc a modz sprawdzic bez wagi.

wink.gif

Napisano

> Nie. MC to aksymalna masa calkowita jaka moze pociagnac dany egezmplarz samochodu.

Co dokładnie rozumiesz przez to określenie ?

MMC to rubryka F1 w dowodzie rej , a DMC to F2.

Zobacz sobie co tam jest napisane - w przypadku wszystkich aut osobowych F1=F2...

> Nieprawda, bo na jakiej podstawie?

MMC określa producent pojazdu, wynika ona z konstrukcji pojazd i przepisy jej nie regulują

DMC to ograniczenie administracyjne wynikające z rozporządzenia o warunkach technicznych pojazdu.

Gdy MMC jest mniejsza lub równa od DMC to w dowodzie w rubrykach F1 i F2 masz te same wartości.

pozdr

Napisano

> Co dokładnie rozumiesz przez to określenie ?

> MMC to rubryka F1 w dowodzie rej , a DMC to F2.

Klawisz z literka M mi sie zacial. Chodzilo o MMC i zarowno O1 jak i O2 to wlasnie MMC przyczepy.

> Zobacz sobie co tam jest napisane - w przypadku wszystkich aut osobowych F1=F2...

Akurat nie mam przy sobie teraz DR samochodu, ktorym ciagnalem rpzyczepke, ale w moim akurat tak jest. W sumie ma to sens, bo logicznie myslac to co maksymalnie samochod moze miec na sobie to jego wartosc graniczna, czyli dopuszcozna do zaladowania, czyli MMC=DMC.

> MMC określa producent pojazdu, wynika ona z konstrukcji pojazd i przepisy jej nie regulują

> DMC to ograniczenie administracyjne wynikające z rozporządzenia o warunkach technicznych pojazdu.

Tak jest.

> Gdy MMC jest mniejsza lub równa od DMC to w dowodzie w rubrykach F1 i F2 masz te same wartości.

> pozdr

Z tym, ze MMC odnosi sie do przyczepy, a DMC do samochodu. DMC to dopuszczalna masa calkowita pojazdu, a MMC to maksymalna masa jaka moze pociagnac dany egzemplarz samochodu. Oczywiscie MMC tym wyzsza, im wyzsza DMC danego pojazdu.

Napisano

> Klawisz z literka M mi sie zacial. Chodzilo o MMC i zarowno O1 jak i O2 to wlasnie MMC przyczepy.

> Akurat nie mam przy sobie teraz DR samochodu, ktorym ciagnalem rpzyczepke, ale w moim akurat tak

> jest. W sumie ma to sens, bo logicznie myslac to co maksymalnie samochod moze miec na sobie to

> jego wartosc graniczna, czyli dopuszcozna do zaladowania, czyli MMC=DMC.

> Tak jest.

> Z tym, ze MMC odnosi sie do przyczepy, a DMC do samochodu. DMC to dopuszczalna masa calkowita

> pojazdu, a MMC to maksymalna masa jaka moze pociagnac dany egzemplarz samochodu. Oczywiscie

> MMC tym wyzsza, im wyzsza DMC danego pojazdu.

nie

pozycje F1 i F2 dotyczą masy pojazdu a nie masy przyczepy.

Napisano

> nie

> pozycje F1 i F2 dotyczą masy pojazdu a nie masy przyczepy.

Tak, masz racje, nie wiem dlaczego myslalem o O1 i O2.

Napisano
  • Autor

a jak się ma sprawa jeśli kierowca ma prawo jazdy B + E? Czy np taką vectrą mogę ciągnąć lawete i na lawecie mieć dodatkowo inny mały samochód? np fiata sc?

Napisano

> a jak się ma sprawa jeśli kierowca ma prawo jazdy B + E? Czy np taką vectrą mogę ciągnąć lawete i

> na lawecie mieć dodatkowo inny mały samochód? np fiata sc?

DMC lawety nie może być większe niż pozycja O1 w dowodzie rejestracyjnym samochodu ciągnącego

Napisano

Stwierdzam, ze PoRD jest do dupy, tragicze jest, ze przepisy sa tak niejasne.

wink.gif

Napisano

> Stwierdzam, ze PoRD jest do dupy, tragicze jest, ze przepisy sa tak niejasne.

hmm niejasne hmm.gif

masz kilka prostych warunków do spełnienia i to wszystko

problemem faktycznie jest złożenie tego wszystkiego do kupy (warunki tech plus warunki z kodeksu)

a właśnie to co robi Kolega Żuraw IMO wprowadza zamęt, bo dla kowlaskiego nie jest istotne czy ma MMC, DMC, RMC tylko cztery podstawowe pkt

dwa warunki z naszych przepisów

1) masa zestawu (auto plus przyczepka) muszą być mniejsze lub równe 3500kg

2) masa własna auta (G)musi być większa lub równa masie przyczepki z DR (F1/F2)

i dwa warunki wynikające z możliwości auta

1) pozycje z DR auta O1 i O2, muszą być mniejsze lub równe masie całkowitej przyczepki z DR (F1/F2)

2) F3 wynika w sumie z wcześniejszych pozycji, tzn masa auta plus masa przyczepki (F1/F2 auta + F1/F2 przyczepki)

przeważnie chyba F3 = (F1/F2) plus O1 ?

w/w dotyczy oczywiście kat B i przyczepy "innej niż lekka"

sprawa komplikuje się gdy DR jest nierzetelnie? wypełniony

u mnie w c-max'ie wszystko jest logiczne i dość proste tzn O1 jest mniejsze od MW

F3 jest sumą F1+O1 czy F2+O1, a F1=F2

ale w autach z importu zdarzają się cuda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.