Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Może głupie pytanie ale zapytam.... Przyczepka....

Featured Replies

Napisano

Witam, posiadam vectre C, samochód posiada hak holowniczy a ja mam tylko PJ kat B, i tu moje pytanie, czy mogę coś ciągnąć za samochodem na kat b? z tego co pamiętam z wykładów to mogę chyba ciągnąć przyczepkę jedno osiową niewiem.gif

Napisano

> Witam, posiadam vectre C, samochód posiada hak holowniczy a ja mam tylko PJ kat B, i tu moje

> pytanie, czy mogę coś ciągnąć za samochodem na kat b? z tego co pamiętam z wykładów to mogę

> chyba ciągnąć przyczepkę jedno osiową

W auto w zestawie z przyczepką do 3,5t.

Napisano

> Witam, posiadam vectre C, samochód posiada hak holowniczy a ja mam tylko PJ kat B, i tu moje

> pytanie, czy mogę coś ciągnąć za samochodem na kat b? z tego co pamiętam z wykładów to mogę

> chyba ciągnąć przyczepkę jedno osiową

w FAQ masz fajna tabelkę co można na B ok.gif

Napisano

> W auto w zestawie z przyczepką do 3,5t.

Sorry ale bzdura.

Co prawda w przypadku Vectry bedzie sie zgadzac ( lub nowu nie ) ale to inna bajka.

Generalnie liczba osi nie ma z tym nic wspolnego, liczy sie wpis w dokumantach - pustego auta w stosunku do CDM przyczepy . Auto musi yc conajmniej rowne masie CDM przyczepy lub byc ciezsze.

w przypadku przyczepy do 750 kg calkowita masa pojazdow to 4250 kg

wink.gif

Napisano

> Sorry ale bzdura.

> Co prawda w przypadku Vectry bedzie sie zgadzac ( lub nowu nie ) ale to inna bajka.

> Generalnie liczba osi nie ma z tym nic wspolnego, liczy sie wpis w dokumantach - pustego auta w

> stosunku do CDM przyczepy . Auto musi yc conajmniej rowne masie CDM przyczepy lub byc ciezsze.

> w przypadku przyczepy do 750 kg calkowita masa pojazdow to 4250 kg

Jak się kompletnie nie znasz to po jakiego piszesz te bzdety?

Do autora tematu:

Możesz ciągnąć przyczepę lekką o parametrach opisanych w DR auta. Najczęściej jest tak, że możesz ciągnąć przyczepę o DMC 750kg jeśli nie ma ona hamulca lub 1000kg jeśli posiada hamulec.

Napisano

> Jak się kompletnie nie znasz to po jakiego piszesz te bzdety?

> Do autora tematu:

> Możesz ciągnąć przyczepę lekką o parametrach opisanych w DR auta. Najczęściej jest tak, że możesz

> ciągnąć przyczepę o DMC 750kg jeśli nie ma ona hamulca lub 1000kg jeśli posiada hamulec.

Przeproś! Godnie!

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=276606846&page=0&vc=1

Napisano

> Do autora tematu:

> Możesz ciągnąć przyczepę lekką o parametrach opisanych w DR auta. Najczęściej jest tak, że możesz

> ciągnąć przyczepę o DMC 750kg jeśli nie ma ona hamulca lub 1000kg jeśli posiada hamulec.

toś też wymyślił hehe.gif

IMO najbliżej był kolega który napisał o 3.5T, bo dla vectry DMC zestawu będzie kluczowa

tak w temacie przyczepy z hamulcem, to ja mogę ciągnąć c-maxem 1200kg, a vitarą 1100kg ... nie wiem skąd wziąłeś to 1000kg

a np astra z profilu miała 450kg/800kg niewiem.gifspineyes.gif

a autorowi wątku, zresztą nie tylko jemu radzę zajrzeć do FAQ na motokąciku ok.gif

Napisano

> Do autora tematu:

nie tylko...

uprawniania,do,3500kg.jpg

Napisano

> toś też wymyślił

> IMO najbliżej był kolega który napisał o 3.5T, bo dla vectry DMC zestawu będzie kluczowa

> tak w temacie przyczepy z hamulcem, to ja mogę ciągnąć c-maxem 1200kg, a vitarą 1100kg ... nie wiem

> skąd wziąłeś to 1000kg

> a np astra z profilu miała 450kg/800kg

Jeszcze ważne są parametry haka - to co ma napisane na tabliczce znamionowej.

Napisano

> Jeszcze ważne są parametry haka - to co ma napisane na tabliczce znamionowej.

raczej nie ma możliwości żeby hak zaniżył icon_rolleyes.gif

hak robiony jest pod konkretny model i przeważnie jest zapas ... u mnie np 1500kg a w DR mam 1200kg

1500kg ma najmocniejsza wersja silnikowa hmm.gif

zresztą na tabliczce chyba nie ma DMC, jest nacisk na kulę ?

w/w dane są w homologacji ok.gif

Napisano

> toś też wymyślił

Kudre... Napisałem wcześniej, że jest to zaznaczone w dowodzie i NAJCZĘŚCIEJ występuje taka konfiguracja tzn 800/1000 icon_rolleyes.gif

Napisano

> Kudre... Napisałem wcześniej, że jest to zaznaczone w dowodzie i NAJCZĘŚCIEJ występuje taka

> konfiguracja tzn 800/1000

ale właśnie o to chodzi że nie występuje ... większość współczesnych kompaktów ma powyżej 1000kg hmm.gif

co do 750kg bez hamulca to w sumie się zgadza, większość faktycznie ma te 750kg ok.gif

Napisano

> Do autora tematu:

No to pojechales rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Zapamietajcie sobie ze o ciagnieciu przyczepy decyduja dwa aspekty - przepisy ruchu drogowego oraz wymgi techniczne pojazdu.

Z PoRD wynika, ze na kat.B mozna ciagnac dowolna przyczepe, ktorej DMC jest nie wieksze niz MW pojazdu, a calkowita masa zestwu nie przekracza 3,5. Przypadkiem szczegolnym jest sytuacja, gdy DMC pojazdu jest bliskei 3,5t, wtedy moze on ciagnac przyczepe lekka do 750kg i wtedy calkowita masa zestawu bedzie 4250kg.

To raz.

Dwa to wymogi techniczne pojazdu, czyli MMC (nie DMC!!!) przyczepy jaka moze pociagnac dany egzemplarz. Zapisane jest to w rubrycie O1 i O2.

Przyczepe jaka mona pociagnac to ostrzejszy z tych dwoch warunkow. I nie ma tu co kombinowac z iloscia osi ani czy przyczepa jest lekka czy nie, jesli nie rozmawiamy o samochodzie, ktorego DMC jest bliska 3,5t.

Napisano

> Jak się kompletnie nie znasz to po jakiego piszesz te bzdety ?

Przypal, po raz kolejny dales przypal ! biglaugh.gif

> Do autora tematu:

Teraz wyjasnisz jeszcze skad Ci sie te 1000 kg ( jezeli ma hamulec ) wzielo i moze za trzy dni bedziemy w domu biglaugh.gif

Tak jak poprzednicy podali, liczy sie to co dozwolil producent, sa auta do kto´rych nawet 500 kg ni ewolno podczepic - ale to juz zupelnie inna bajka.

> NAJCZĘŚCIEJ występuje taka

> konfiguracja tzn 800/1000

Sprécyzuj jeszcze co rozumiesz poprzez najczesciej ? o co jest w Twoim DR ? Corocznie katalogowanych nest ca. 2000 aut kat. B, jak myslisz ile bedzie tych 800/1000 - cokolwiek przez to rozumiesz biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Dwa to wymogi techniczne pojazdu, czyli MMC (nie DMC!!!)

Moze glupie pytanie ale czym sie rozni MMC od DMC?

Czy MMC to maksymalna masa calkowita?

Co to niby okresla?

Napisano

> Moze glupie pytanie ale czym sie rozni MMC od DMC?

> Czy MMC to maksymalna masa calkowita?

> Co to niby okresla?

No wlsnie maksymalna mase jaka moze pocignac dany samochod. DMC to masa wlasna plus ladownosc, czyli taki sztuczny twor, bo jesli na przyczepce masz zaladowane polowe towaru, ktory moze ta przyczepka przewiezc, to nie jest to ani MW, ani DMC a RMC. I dopoki RMC<MMC to taka przyczpe mozesz ciagnac mimo, ze jej DMC moze byc wieksze od MMC.

Napisano

> No wlsnie maksymalna mase jaka moze pocignac dany samochod. DMC to masa wlasna plus ladownosc,

> czyli taki sztuczny twor, bo jesli na przyczepce masz zaladowane polowe towaru, ktory moze ta

> przyczepka przewiezc, to nie jest to ani MW, ani DMC a RMC. I dopoki RMC

strasznie się uczepiłeś tego DMC i nie potrzebnie ludziom mieszasz w głowach IMO grinser006.gif

czym się różni dopuszczalny od maksymalnego ?

a załadowanie przyczepki nie ma żadnego znaczenia, liczy się DMC/MMC przyczepki z DR, bo nikt nie waży ci budy na drodze

Quote:

F.3 dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów (w kg),

G masa własna pojazdu; w przypadku pojazdu ciągnącego

O.1 maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem (w kg),

O.2 maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca (w kg),

Napisano

> strasznie się uczepiłeś tego DMC i nie potrzebnie ludziom mieszasz w głowach IMO

> czym się różni dopuszczalny od maksymalnego ?

> a załadowanie przyczepki nie ma żadnego znaczenia, liczy się DMC/MMC przyczepki z DR, bo nikt nie

> waży ci budy na drodze

> Quote:

> F.3 dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów (w kg),

> G masa własna pojazdu; w przypadku pojazdu ciągnącego

> O.1 maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem (w kg),

> O.2 maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca (w kg),

Stary - przeciez sam przytoczyles wytyczne z DR, a one zwiazane sa z wymogami technicznymi pojazdow, a nie PoRD, dlatego w DR masz MMC, a nie DMC. Sam to powyzej napisales. I jest to dokladnie tyle, ile wedlug producenta moze maksymalnie pociagnac dany egzemplarz samochodu (roznice moga byc pomiedzy tym samym modelem z rozymi silnikami).

Masz 3 dane - DMC, MW i MMC i one obowiazuja. W O1 i O2 jest MMC, a nie DMC i jest to zuplenie inna wartosc.

Napisano

> Stary - przeciez sam przytoczyles wytyczne z DR, a one zwiazane sa z wymogami technicznymi

> pojazdow, a nie PoRD, dlatego w DR masz MMC, a nie DMC. Sam to powyzej napisales. I jest to

> dokladnie tyle, ile wedlug producenta moze maksymalnie pociagnac dany egzemplarz samochodu

> (roznice moga byc pomiedzy tym samym modelem z rozymi silnikami).

> Masz 3 dane - DMC, MW i MMC i one obowiazuja. W O1 i O2 jest MMC, a nie DMC i jest to zuplenie inna

> wartosc.

zgadza się, ale w DR przyczepki masz już DMC, a w DR auta MMC spineyes.gif

dodatkowo masz jeszcze DMC zespołu

ogólnie robi się niezłe zamieszanie dla kogoś kto nie siedzie w temacie

a tak naprawdę te skróty nie mają wielkiego znaczenia, bo w praktyce znaczą to samo hmm.gif

masz przyczepę 1200 DMC, więc MMC auta z O2 musi być równe bądź większe

Napisano

> czym się różni dopuszczalny od maksymalnego ?

Zasadniczo: Bo w dowodzie masz podane ile może wynosić maksymalna masa całkowita przyczepy którą ciągniesz.

Czyli masa przyczepy + ładunek.

Nie jest natomiast podane jakie ma być DMC przyczepy którą możesz ciągnąć.

Czyli masa + hipotetyczny ładunek.

> a załadowanie przyczepki nie ma żadnego znaczenia, liczy się DMC/MMC przyczepki z DR, bo nikt nie

> waży ci budy na drodze

Od tego są wagi i jeżeli jakiś policial.gif ma wątpliwości to niech skorzysta.

Każdy samochód ciężarowy może zostać zważony to czemu nie przyczepka?

> Quote:

> F.3 dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów (w kg),

> G masa własna pojazdu; w przypadku pojazdu ciągnącego

> O.1 maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem (w kg),

> O.2 maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca (w kg),

Napisano

> zgadza się, ale w DR przyczepki masz już DMC, a w DR auta MMC

> dodatkowo masz jeszcze DMC zespołu

Zgadza sie. Zgodnie z przepisami ii wymogami technicznymi pojazdow.

> ogólnie robi się niezłe zamieszanie dla kogoś kto nie siedzie w temacie

> a tak naprawdę te skróty nie mają wielkiego znaczenia, bo w praktyce znaczą to samo

> masz przyczepę 1200 DMC, więc MMC auta z O2 musi być równe bądź większe

No co ty za brednei piszesz, prosze cie. W DR jesli masz MMC 1200kg na przyklad, to mozesz pociagnac przyczepe o DMC wiekszym niz 1200. Ba -- mozesz pociagnac przyczepe o masie wlasnej 1200kg jesli tylko bedzie pusta. Albo przyczepe o masie 1000kg i 200kg towaru na niej. Albo przyczepe o masie wlasnej 500kg i 700kg towaru, jesli taka przyczepa istnieje. Lapiesz o co chodzi? Dlatego DMC jest tworem sztucznym funkcjonujacycm w PoRD jako masy zestawu do kat.B, bo inaczej nie da sie okreslic paraetrow grnicznych przy roznych MW pojazdow, oraz MMC przyczep jakie moga ciagnac, bo te roznia sie nawet miedzy wypsoazeniami tych samych modeli samochodow.

EDIT:

Wracalem ze Slowacji z laweta na ktorej wiazlem owiniete flia nadwozie swojego bisa (wracalem od blacharza). DMC przyczepy w jej DR bylo 1200kg przy MW pojazdu 1150. W Radomiu zatrzymala mnie policja i chciala dac mandat za przekroczenie DMC przyczepy MWp pojazdu. Wytlumaczylem grzecznei panowm, ze w O1 (lub O2 - nie pamietam, ktory jest z hamulcem) znaduje sie wartosc MMC, ktore jest wystarczajace do pociagniecia przyczepy o masie wlasnej z jej DR plus masa nadowzia malucha. Panowie sie uparli, ze nei mam racji, wiec odmowilem przyjecia mandatu ze wskazaniem opisu poszczegolnych rubryk w DR i ich oznaczneiach (chodzilo o MMC wlasnie a nie DMC w O1 i O2). Po 20 minutach analizy przez radio policjanci przyznali mi racje i puscili dalej, ale tylko dlatego ze ie byli w staie wykazac, ze przyczepa z ladunkeim jest lzejsza niz MW pojazdu i MMC z DR. A ja wiedzialem ile wazy przyczepa (DR) i ile wazy puste nadwozie malucha (wazylem je).

Napisano

> No co ty za brednei piszesz, prosze cie. W DR jesli masz MMC 1200kg na przyklad, to mozesz

> pociagnac przyczepe o DMC wiekszym niz 1200.

jakim cudem ?

zatrzymuje cię polcja do kontroli, biorą DR auta tam masz MMC 1200kg

biorą DR przyczepy, tam stoi DMC 1400kg i jest OK ? (założmy że przyczepa ma RMC 1000kg)

hmm.gif

Ba -- mozesz pociagnac przyczepe o masie wlasnej

> 1200kg jesli tylko bedzie pusta. Albo przyczepe o masie 1000kg i 200kg towaru na niej. Albo

> przyczepe o masie wlasnej 500kg i 700kg towaru, jesli taka przyczepa istnieje. Lapiesz o co

> chodzi? Dlatego DMC jest tworem sztucznym funkcjonujacycm w PoRD jako masy zestawu do kat.B,

> bo inaczej nie da sie okreslic paraetrow grnicznych przy roznych MW pojazdow, oraz MMC

> przyczep jakie moga ciagnac, bo te roznia sie nawet miedzy wypsoazeniami tych samych modeli

> samochodow.

IMO nie masz racji, bo jak pisałem nikt nie waży i DMC przyczepy musi być mniejsze lub równe MMC jaką może ciągnąć auto hmm.gif

RMC na drodze nie ma znaczenia, oczywiście o ile nie przekracza DMC

Napisano

> Zasadniczo: Bo w dowodzie masz podane ile może wynosić maksymalna masa całkowita przyczepy którą

> ciągniesz.

> Czyli masa przyczepy + ładunek.

> Nie jest natomiast podane jakie ma być DMC przyczepy którą możesz ciągnąć.

> Czyli masa + hipotetyczny ładunek.

> Od tego są wagi i jeżeli jakiś ma wątpliwości to niech skorzysta.

> Każdy samochód ciężarowy może zostać zważony to czemu nie przyczepka?

> > O.2 maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca (w kg),

ciekawe hmm.gif

czyli pustą ciężarówką która ma MW = 3000kg mogę jechać na B ?

Napisano

> ciekawe

> czyli pustą ciężarówką która ma MW = 3000kg mogę jechać na B ?

Nie, bo o tym czym mozesz poruszac sie po drogach z dana kategoria prawa jazdy mowia PoRD, a te jednoznacznei mowia o DMC pojazdu.

Napisano

> Nie, bo o tym czym mozesz poruszac sie po drogach z dana kategoria prawa jazdy mowia PoRD, a te

> jednoznacznei mowia o DMC pojazdu.

a przyczep to nie dotyczy ?

czyli np mogę ciągnąć pustą lawete (MW=RMC=np 400kg) która ma DMC 2000kg autem które w DR ma MMC 1200kg ?

Napisano

Podepnę się pod wątek z konkretnym przykładem:

Ford Galaxy + laweta z hamulcem najazdowym + na lawecie astra II cabrio bertone

kierujący PJ kat. B

- mogę powozić czy nie? wink.gif

Dane z DR Forda Galaxy:

F.1 maksymalna masa całkowita pojazdu 2420kg

F.2 dopuszczalna masa całkowita pojazdu 2420kg

G masa własna pojazdu 1575kg

O.1 maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem 1300kg

O.2 maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca 700kg

Napisano

> Podepnę się pod wątek z konkretnym przykładem:

> Ford Galaxy + laweta z hamulcem najazdowym + na lawecie astra II cabrio bertone

> kierujący PJ kat. B

> - mogę powozić czy nie?

> Dane z DR Forda Galaxy:

> F.1 maksymalna masa całkowita pojazdu 2420kg

> F.2 dopuszczalna masa całkowita pojazdu 2420kg

> G masa własna pojazdu 1575kg

> O.1 maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem 1300kg

> O.2 maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca 700kg

podaj dane przyczepki

IMO nie możesz, astra waży pewnie z 1200kg ? plus laweta z 300kg ? i już jest 1500kg a MMC masz 1300kg

więc nawet mając B+E nie pojedziesz hmm.gif

DMC zespołu też przekroczy 3.5T, DMC auta masz 2420kg, odejmując to od 3500kg zostaje tylko 1080kg

czyli na B legalnie pojedziesz przyczepką która ma DMC mniejsze od 1080kg hmm.gif

w DR auta, pozycja F3 co masz ?

edit: mało masz w O1 ... diesle mają koło 2T ok.gif

Napisano

> zatrzymuje cię polcja do kontroli, biorą DR auta tam masz MMC 1200kg

> biorą DR przyczepy, tam stoi DMC 1400kg i jest OK ?

Jezeli masz kat BE to jest OK biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Jezeli masz kat BE to jest OK

ale temat chyba dotyczył B ?

Napisano

> Podepnę się pod wątek z konkretnym przykładem:

> Ford Galaxy + laweta z hamulcem najazdowym + na lawecie astra II cabrio bertone

> kierujący PJ kat. B

> - mogę powozić czy nie?

> Dane z DR Forda Galaxy:

Jakk ciezka przyczepe z hamulcem najazdowym moze ciagnac Galaxy ? - Dana producenta.

CMD Lawety ?

wink.gif

Napisano

> podaj dane przyczepki

> IMO nie możesz, astra waży pewnie z 1200kg ? plus laweta z 300kg ? i już jest 1500kg a MMC masz

> 1300kg

> więc nawet mając B+E nie pojedziesz

> DMC zespołu też przekroczy 3.5T, DMC auta masz 2420kg, odejmując to od 3500kg zostaje tylko 1080kg

> czyli na B legalnie pojedziesz przyczepką która ma DMC mniejsze od 1080kg

Tak sądziłem, że przeholowałem zlosnik.gif Miałem kiedyś konieczność takiego wyjazdu i podejrzewałem, że nie mam uprawnień i sprzętu. Na szczęście dojechaliśmy zlosnik.gif

> w DR auta, pozycja F3 co masz ?

Nic nie mam...a właściwie to tyle "---" niewiem.gif

> edit: mało masz w O1 ... diesle mają koło 2T

Też dziwne - auto było sprowadzone, miało za granicą montowany hak westfalia - albo taki hak, albo gdzieś nastąpiły przekłamania w dokumentacji. Nie ważne - z laweta miałem konieczność jednego wyjazdu - więcej raczej nie przewiduję. A jeżeli zapinam przyczepę - to tylko lekką towarową (do 750kg)

Napisano

> Jakk ciezka przyczepe z hamulcem najazdowym moze ciagnac Galaxy ? - Dana producenta.

> CMD Lawety ?

nie mam parametrów przyczepy w tej chwili

Napisano

> Też dziwne - auto było sprowadzone, miało za granicą montowany hak westfalia - albo taki hak, albo

> gdzieś nastąpiły przekłamania w dokumentacji.

nie wiem czy przekłamana, ale jakoś mało IMO

mój max ma 1200kg, a ten z silnikiem 2.0 ma 1400kg, trojaczki "w tedeiku" wink.gif koło 2000kg

więc różnica spora icon_rolleyes.gif

trojaczki są ciężkie, DMC na poziomie 2400kg daje bardzo mały zapas do 3500kg

większość znajomych robiła przez to B+E wink.gif

Napisano

> a przyczep to nie dotyczy ?

> czyli np mogę ciągnąć pustą lawete (MW=RMC=np 400kg) która ma DMC 2000kg autem które w DR ma MMC

> 1200kg ?

Jesli tylko istnieje taka przyczepa to tak. Pusta mozesz. Pisze jesli istnieje, bo zaciekawily mnie liczby - MW 400kg i ladownosc 4 razy wieksza od MW hmm.gif

Napisano

> Jesli tylko istnieje taka przyczepa to tak. Pusta mozesz. Pisze jesli istnieje, bo zaciekawily mnie

> liczby - MW 400kg i ladownosc 4 razy wieksza od MW

liczby wyssane z palca, może być 700kg MW i 2000kg DMC

możesz to podeprzeć konkretnym przepisem ?

bo tabelka z faq czy wrzucona wcześniej raczej temu przeczy hmm.gif

bo już w PoRd masz

"pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t, "

widzisz tu gdzieś pojęcie RMC ?

więc na jakiej podstawie twierdzisz że mogę ?

Napisano

> No wlsnie maksymalna mase jaka moze pocignac dany samochod. DMC to masa wlasna plus ladownosc,

> czyli taki sztuczny twor, bo jesli na przyczepce masz zaladowane polowe towaru, ktory moze ta

> przyczepka przewiezc, to nie jest to ani MW, ani DMC a RMC. I dopoki RMC

trochę OT ale:

MMC - to maksymalna masa pojazdu konstrukcyjna

DMC - - to dopuszczalna masa pojazdu administracyjna.

dopóki nie mamy na myśli ciężkich pojazdów ciężarowych to MMC = DMC

ale np dużo 3 osiowych wywrotek ma MMC na poziomie 30 - 33T ale już DMC moze być maks 26T.

pozdr

Napisano

> trochę OT ale:

> MMC - to maksymalna masa pojazdu konstrukcyjna

> DMC - - to dopuszczalna masa pojazdu administracyjna.

> dopóki nie mamy na myśli ciężkich pojazdów ciężarowych to MMC = DMC

> ale np dużo 3 osiowych wywrotek ma MMC na poziomie 30 - 33T ale już DMC moze być maks 26T.

> pozdr

ok.gif

w przypadku aut i przyczep jest podobnie, ale w ramach kategorii B można przyjąć że MMC = DMC

przykład, sharan diesel z MMC przyczepy 2000kg

samo auto waży ok 2200kg, a MW ma ok 1600kg

czyli na B DMC przyczepy będzie = MW i MMC z O1 nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia

podobnie zresztą jak RMC, bo nadal w ramach kontroli trzyma nas MW która musi być większa od DMC przyczepy

Napisano

> samo auto waży ok 2200kg, a MW ma ok 1600kg

przesadziłeś - sharan, galaxy, alhambra w żadnej wersji nie przekracza wagi 2000kg - mogę Ci jutro zeskanować instrukcję wink.gif

Napisano

> liczby wyssane z palca, może być 700kg MW i 2000kg DMC

> możesz to podeprzeć konkretnym przepisem ?

> bo tabelka z faq czy wrzucona wcześniej raczej temu przeczy

> bo już w PoRd masz

> "pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej

> nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita

> zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t, "

Zgadza sie. Pisalem juz ze PoRD mowi o DMC, wymogi techniczne o MMC.

> widzisz tu gdzieś pojęcie RMC ?

Nie. I nie uzywalem go wczesniej.

> więc na jakiej podstawie twierdzisz że mogę ?

PoRD.

Napisano

> trochę OT ale:

> MMC - to maksymalna masa pojazdu konstrukcyjna

Nie. MC to aksymalna masa calkowita jaka moze pociagnac dany egezmplarz samochodu.

> DMC - - to dopuszczalna masa pojazdu administracyjna.

Zgada sie.

> dopóki nie mamy na myśli ciężkich pojazdów ciężarowych to MMC = DMC

Nieprawda, bo na jakiej podstawie?

> ale np dużo 3 osiowych wywrotek ma MMC na poziomie 30 - 33T ale już DMC moze być maks 26T.

> pozdr

Mozliwe, nie drazylem tematu samochodow ciezarowych.

Napisano

> samo auto waży ok 2200kg, a MW ma ok 1600kg

Nie widzisz w tym zapisie sprzecznosci?

Napisano

> przesadziłeś - sharan, galaxy, alhambra w żadnej wersji nie przekracza wagi 2000kg - mogę Ci jutro

> zeskanować instrukcję

oczywiście chodziło mi o DMC ok.gif

Napisano

> Nie. I nie uzywalem go wczesniej.

pisałeś o ładunku+MW, czyli RMC ?

> PoRD.

pokażesz przepis ?

bo wyżej wrzuciłem fragment który jednoznacznie odnosi się do DMC

i zgodnie z nim nie ma ani słowa o ładunku czy RMC icon_rolleyes.gif

przykład dla c-max'a, MW 1400kg, DMC 1900kg

laweta DMC 2000kg, MW 700kg

DMC auta plus DMC lawety to 3900kg ...

MW auta = 1400kg < od DMC lawety = 2000kg

masz oba warunki nie spełnione

twierdzisz że

RMC lawety = 700kg < MW auta, a DMC zestawu to 2600kg - moge jechać

więc jeszcze raz, wskaż mi paragraf który pozwala jechać z pusta laweta której DMC przekracza MW czy MMC

teraz twój przykład

Quote:

Wracalem ze Slowacji z laweta na ktorej wiazlem owiniete flia nadwozie swojego bisa (wracalem od blacharza). DMC przyczepy w jej DR bylo 1200kg przy MW pojazdu 1150. W Radomiu zatrzymala mnie policja i chciala dac mandat za przekroczenie DMC przyczepy MWp pojazdu. Wytlumaczylem grzecznei panowm, ze w O1 (lub O2 - nie pamietam, ktory jest z hamulcem) znaduje sie wartosc MMC, ktore jest wystarczajace do pociagniecia przyczepy o masie wlasnej z jej DR plus masa nadowzia malucha. Panowie sie uparli, ze nei mam racji, wiec odmowilem przyjecia mandatu ze wskazaniem opisu poszczegolnych rubryk w DR i ich oznaczneiach (chodzilo o MMC wlasnie a nie DMC w O1 i O2). Po 20 minutach analizy przez radio policjanci przyznali mi racje i puscili dalej, ale tylko dlatego ze ie byli w staie wykazac, ze przyczepa z ladunkeim jest lzejsza niz MW pojazdu i MMC z DR. A ja wiedzialem ile wazy przyczepa (DR) i ile wazy puste nadwozie malucha (wazylem je).

czyli DMC lawety 1200kg

MW auta 1150kg

MW auta < DMC lawety ... warunek nie spełniony, nie wiem na jakiej podstawie cię puścili ? chyba że masz b+e ???

dla przypomnienia

Quote:

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

3) kategorii B:

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a),
z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego
, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

Napisano

> przykład dla c-max'a, MW 1400kg, DMC 1900kg

> laweta DMC 2000kg, MW 700kg

> DMC auta plus DMC lawety to 3900kg ...

Czyli nie mozna ciagnac na kat.B. Co konczy przyklad.

> chyba że masz b+e ???

Nie mam, ale ten zestaw mozna bylo ciagnac majac tylko kat. B, wiec to zupelnie inne przypadki, ktorych nie da sie porownac.

Napisano

> Czyli nie mozna ciagnac na kat.B. Co konczy przyklad.

ok.gif czyli jednak liczy się DMC !

> Nie mam, ale ten zestaw mozna bylo ciagnac majac tylko kat. B, wiec to zupelnie inne przypadki,

> ktorych nie da sie porownac.

a to znowu dlaczemu spineyes.gif

przykład identyczny jak wyżej, tylko skala inna, Ty miałeś przekroczone o 50kg, w moim przykładzie jest o 500kg

ale dalej masa własna auta była mniejsza od DMC przyczepy ... i nie ma znaczenia że jechał na niej malacz, czy była pusta

liczy się DMC

Napisano

> czyli jednak liczy się DMC !

Tak, do wrtosci graciznej o ktorej mowa w PoRD liczy sie DMC.

> a to znowu dlaczemu

> przykład identyczny jak wyżej, tylko skala inna, Ty miałeś przekroczone o 50kg,

DMC przyczepy przekraczalo MW pojazdu, a nie jego DMC. DMC pojazdu i DMC przyczepy bylo mniejsze niz 3,5t, dlatego moglem tym zestawem poruszac sie na kat.B. DMC przyczepy to MW + ladownosc. MW przyczepy byla 400kg, ladownosc - jesli dobrze pamietam - 800kg, co dawalo 1200kg jako DMC przyczepy przy MW pojazdu 1150kg. Stad przekroczenie 50kg. Ale na przyczepie nie bylo 800kg, a 270kg (nadwozie malucha), co razem dalo niecale 700kg przyczepy z ladunkiem. Wiedzialem o tym,a policjanci nie byli w stanie tgo na miejscu zweryfikowac. Teraz wyjasnilem?

Oczywiscie MMC przyczepy nie zostalo przekroczone, ani zaden inny parametr z wyjatkiem tego jednego opisanego powyzej.

Inaczej mowiac trudno mowic o przekrroczeniu parametrow, jesli ciagniesz przyczepe o MW np 500kg i DMC 2000kg a a niej krazek 20kg do sztangi do silowni. Przeciez widac golym okiem, ze to co ciagniesz to nie 2000kg.

Poprzednim maluchem oddawalem do wypozyczalni lawete o MW wlasnie 400kg, gdzie MMC przyczepy w maluchu to wlasnie 400kg i tez nei bylo problemu - laweta byla pusta, mimo ze jej DMC bylo okolo 1100 czy 1200kg.

Napisano

> czyli DMC lawety 1200kg

> MW auta 1150kg

> MW auta < DMC lawety ... warunek nie spełniony, nie wiem na jakiej podstawie cię puścili ? chyba że

> masz b+e ???

Konrad, na ta kombinacje BE !

> liczy się DMC

Dokladnie

wink.gif

Napisano

> maluchu to wlasnie 400kg i tez nei bylo problemu - laweta byla pusta, mimo ze jej DMC bylo

> okolo 1100 czy 1200kg.

Owszem, na logike masz racje, jednak przepisy nie maja duzo wspolnego z logika ( przynajmniej w tym wypadku. )

wink.gif

Napisano

> DMC przyczepy przekraczalo MW pojazdu,

I KONIEC !

masz wyżej wyraźnie napisane że taki przypadek uniemożliwia poruszanie na B

i zrozum że nie ma tłumaczenia że przyczepa jest w połowie załadowana, pusta czy nawet wieziesz hel i jest lżejsza niż MW grinser006.gif

liczy się DMC, koniec kropka

> a nie jego DMC. DMC pojazdu i DMC przyczepy bylo mniejsze

> niz 3,5t, dlatego moglem tym zestawem poruszac sie na kat.B. DMC przyczepy to MW + ladownosc.

> MW przyczepy byla 400kg, ladownosc - jesli dobrze pamietam - 800kg, co dawalo 1200kg jako DMC

> przyczepy przy MW pojazdu 1150kg. Stad przekroczenie 50kg. Ale na przyczepie nie bylo 800kg, a

> 270kg (nadwozie malucha), co razem dalo niecale 700kg przyczepy z ladunkiem. Wiedzialem o

> tym,a policjanci nie byli w stanie tgo na miejscu zweryfikowac. Teraz wyjasnilem?

> Oczywiscie MMC przyczepy nie zostalo przekroczone, ani zaden inny parametr z wyjatkiem tego jednego

> opisanego powyzej.

> Inaczej mowiac trudno mowic o przekrroczeniu parametrow, jesli ciagniesz przyczepe o MW np 500kg i

> DMC 2000kg a a niej krazek 20kg do sztangi do silowni. Przeciez widac golym okiem, ze to co

> ciagniesz to nie 2000kg.

> Poprzednim maluchem oddawalem do wypozyczalni lawete o MW wlasnie 400kg, gdzie MMC przyczepy w

> maluchu to wlasnie 400kg i tez nei bylo problemu - laweta byla pusta, mimo ze jej DMC bylo

> okolo 1100 czy 1200kg.

nie mam już siły Ci tłumaczyć i po raz trzeci wrzucać cytat dotyczący uprawnień na kat. B spineyes.gif

masz tam DMC, a nie RMC o której cały czas piszesz !

skąd w ogóle wziąłeś interpretacje że możesz posługiwać się RMC ?

widzisz gdzieś to w cytacie wyżej ?

taki przypadek ma mój znajomy który ciąga terenówką lawete, ma w DR auta MMC 1500kg, ale MW auta to coś koło 1200kg

i niestety musiał by mieć lawetę z DMC = MW auta, bo inaczej łamie przepisy i nie może takim zestawem jeździć na B

mimo że auto na to pozwala icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.