Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śruba zabezpieczająca koło

Featured Replies

Napisano

Czasem jest tak, że ginie nam coś sprzed oczu lub roztargnienia. I tak też dziś ja to uczyniłem. Wymieniałem koła w garażu i po założeniu nie schowałem przejściówki ze śruby zabezpieczającej, tylko zostawiłem ją w kole. Pojechałem do sklepu i po powrocie się zorientowałem co zrobiłem. Teraz mam rebus, jak zdjąć śruby bez przejściówki. Obszedłem ulice którą jechałem i nie znalazłem, może wpadła do studzienki. Śruba to ponoć standard zabezpieczenia w VAG, czyli coś jak torx. Suwmiarką mierzyłem to średnica ok. 15mm. Gdzie ja coś takiego dostanę ? Ktoś z was się z tym spotkał. Przeszukuję internet i jedyne co to chyba pozostaje mi ASO (VAG).

Napisano

> Wymieniałem koła w garażu i po założeniu nie schowałem przejściówki ze śruby zabezpieczającej,

stalowka? To odkrecisz czymkolwiek bo jest dojscie

Napisano
  • Autor

> stalowka? To odkrecisz czymkolwiek bo jest dojscie

felga alu sick.gif

Napisano

> felga alu

Przerabiałem to trzy lata temu, miałem dokładnie taka samą sytuację. Byłem w trzech firmach i żadna nie poradziła sobie z tym problemem gdyż w moich alusach śruby są głęboko utopione.

Kupiłem na złomie 4 nakrętki M20 i kawałek rurki 3/4 cala . Następnie pociąłem rurkę na 4 odcinki po 5 cm. i do każdej rurki przyspawałem nakrętkę M 20. Mając już gotowe nasadki nabiłem na każdą śrubę zabezpieczającą rurkę i elektrodą pospawałem łeb śruby do rurki. Następnie po poczekaniu chwilki jak spaw ostygnie kluczem 30 wykręciłem śrubę i tak po kolei.

Napisano

> Czasem jest tak, że ginie nam coś sprzed oczu lub roztargnienia. I tak też dziś ja to uczyniłem.

> Wymieniałem koła w garażu i po założeniu nie schowałem przejściówki ze śruby zabezpieczającej,

> tylko zostawiłem ją w kole. Pojechałem do sklepu i po powrocie się zorientowałem co zrobiłem.

> Teraz mam rebus, jak zdjąć śruby bez przejściówki. Obszedłem ulice którą jechałem i nie

> znalazłem, może wpadła do studzienki. Śruba to ponoć standard zabezpieczenia w VAG, czyli coś

> jak torx. Suwmiarką mierzyłem to średnica ok. 15mm. Gdzie ja coś takiego dostanę ? Ktoś z was

> się z tym spotkał. Przeszukuję internet i jedyne co to chyba pozostaje mi ASO (VAG).

Jedziesz do ASO i dobiora taka przejsciowke(jest okolo 20 typow)

Przerabialem kiedys ten temat

Napisano

jedź do aso - dobiorą Ci jak będą mieli na miejscu na próbę.

(tak zrobił jeden z moich klientów który też zgubił to zabezpieczenie)

pozdr

Napisano

Zacznij od podjechania do jakiegoś gumiarza (porządnego z dobrym zapleczem takich narzędzi), potem blacharze, a jeśli nikt nie będzie miał to ASO.

Napisano

> Zacznij od podjechania do jakiegoś gumiarza (porządnego z dobrym zapleczem takich narzędzi), potem

> blacharze, a jeśli nikt nie będzie miał to ASO.

Ja bym do ASO jechał od razu, jak maja końcówki to na pewno dobiorą bez cudowania tym bardziej, że inni porblem sami wyżej opisali, bo przerabiali, inni dopiero po nich jako ostateczność

Napisano

Oczywiście że najpierw spróbuj w ASO może Ci pomogą . Ja miałem zabezpieczenia firmy McGard i niestety trzech fachowców poległo przy tym.

Napisano

> Oczywiście że najpierw spróbuj w ASO może Ci pomogą . Ja miałem zabezpieczenia firmy McGard i

> niestety trzech fachowców poległo przy tym.

problem z tymi niestandardowymi jest taki, że potem cięzko mądrego zmaleźć, który temat ogarnie sick.gif

Napisano

Oryginalne zabezpieczenia VW mają około 20 rodzajów nasadek. Albo dobry serwis oponiarski, albo ASO. W ASO znajdą inną nasadkę, która przypasuje i odkręcą, z tym że nie licz na kwoty rzędu 50 zł, będzie drożej. Jak znajdą taką nasadkę gdzieś w wulkanizacji (nie musi być idealna), to nabiją po kolei i odkręcą. Zapłacisz pewnie ze 20 zł.

Kiedyś miałem przypadek w Octavii w alufeldze z takim zabezpieczeniem ori VW, gdzie ząbki były całkiem zjechane, a sama śruba zapieczona. Rozwierciłem łeb śruby wiertarką i wiertłem 13 mm. Po zdjęciu felgi, pozostałość śruby wykręciła się palcami.

Napisano
  • Autor

OK, dzięki za porady. W poniedziałek jadę do ASO, za głupotę trzeba płacić

Napisano

> OK, dzięki za porady. W poniedziałek jadę do ASO, za głupotę trzeba płacić

a ile chcesz płacić hmm.gif

Z tego co pamiętam tych końcówek jest ok 20 rodzajów w systemie bodaj karax albo kamax i abc i są one od ponad 1,5 roku w większości nieprodukowane Takie zestawy śrub ma każde ASO grupy VW Seat, Skoda, Audi i VW , więc podjedź poproś o sprawdzenie jaki typ nasadki masz ( przygotuj klucz do odkręcenia tych 4 zabezpieczeń ) i jak Ci się uda to może gdzieś na mag. znajdą za ok 50 zł 1 śrubę i owe zabezpieczenie zlosnik.gif jak nie to odkręcaj śruby i wywalaj je od razu zlosnik.gif

Napisano

> o ile pamietam caly zestaw klucz i 4 sruby kosztowaly w ASO okolo 100zl

od ok 1,5 roku jest wszędzie taki zestaw oferowany, tamte były IMHO zbyt kłopotliwe dla producenta

Napisano

> Czasem jest tak, że ginie nam coś sprzed oczu lub roztargnienia. I tak też dziś ja to uczyniłem.

> tylko zostawiłem ją w kole. Pojechałem do sklepu i po powrocie się zorientowałem co zrobiłem.

> Teraz mam rebus, jak zdjąć śruby bez przejściówki. Obszedłem ulice którą jechałem i nie

> znalazłem, może wpadła do studzienki. Śruba to ponoć standard zabezpieczenia w VAG, czyli coś

> jak torx. Suwmiarką mierzyłem to średnica ok. 15mm. Gdzie ja coś takiego dostanę ? Ktoś z was

> się z tym spotkał. Przeszukuję internet i jedyne co to chyba pozostaje mi ASO (VAG).

Zrobiłem kiedyś identyczny błąd - to na pocieszenie, że nie jesteś sam zlosnik.gif. Też miałem aluminiowe felgi i brak nasadki. Wziąłem świeczkę zlosnik.gif - taką z wosku, ale może też być plastelina wink.gif. Zrobiłem odcisk, potem z pomocą szlifierki kątowej dorobiłem nasadkę wg odcisku. Jak nie chcesz się sam w to bawić, albo nie masz warunków - podjedź do jakiegoś ślusarza i podpowiedz mu pomysł - może dorobi za niewielkie pieniądze wink.gif

Napisano

> OK, dzięki za porady. W poniedziałek jadę do ASO, za głupotę trzeba płacić

Udało się ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.