Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kanały ssące - powiększanie

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Sprawa dotyczy powiększenia kanałów ssących. Otóż przykładając uszczelkę do głowicy jak i do kolektora widać, że ma ona większe otwory na kanały ssące. Pytanie:

Czy można powiększyć kanały w głowicy do wielkości uszczelki??? Czy aby ścianki są wystarczająco grube i nie ma tam kanałów wodnych?? Sprawa również dotyczy kolektora i jego ścianek. Silnik 1.2 16v

Napisano

> Witajcie.

> Sprawa dotyczy powiększenia kanałów ssących. Otóż przykładając uszczelkę do głowicy jak i do

> kolektora widać, że ma ona większe otwory na kanały ssące. Pytanie:

> Czy można powiększyć kanały w głowicy do wielkości uszczelki??? Czy aby ścianki są wystarczająco

> grube i nie ma tam kanałów wodnych?? Sprawa również dotyczy kolektora i jego ścianek. Silnik

> 1.2 16v

piłuj spokojnie jest co poprawiać

56cbc8cf691c942agen.jpg

Napisano

> A głowica??

> U mnie podobnie to wygląda

też miesa jest w cholere.

Napisano

pomiędzy kolektorem a głowicą wypadało by zostawić z 1 mm różnicy aby zasysane powietrze miało jeszcze większe zawirowania dzięki czemu mieszanka będzie bardziej wymieszana

Napisano

> pomiędzy kolektorem a głowicą wypadało by zostawić z 1 mm różnicy aby zasysane powietrze miało

> jeszcze większe zawirowania dzięki czemu mieszanka będzie bardziej wymieszana

Ty tak na poważnie?

Napisano

> pomiędzy kolektorem a głowicą wypadało by zostawić z 1 mm różnicy aby zasysane powietrze miało

> jeszcze większe zawirowania dzięki czemu mieszanka będzie bardziej wymieszana

zawirowania o których mowisz tworzą się podczas przepływu wokół zaworów....

Napisano

> zawirowania o których mowisz tworzą się podczas przepływu wokół zaworów....

im lepiej wymieszana mieszanka tym lepsza jej efektywność itp nie są to moje wymysły ale słowo pisane w książce i konsultacjach z samym autorem ksiązki mojego znajomego

Napisano

> im lepiej wymieszana mieszanka tym lepsza jej efektywność itp nie są to moje wymysły ale słowo

> pisane w książce i konsultacjach z samym autorem ksiązki mojego znajomego

A ci co wymyslili magnetyzery sa innego zdania i ich wydumka ma uporzadkować ładunki w paliwie czy powietrzu wink.gif I badź tu kurde mądry zlosnik.gif

Napisano

> im lepiej wymieszana mieszanka tym lepsza jej efektywność itp nie są to moje wymysły ale słowo

> pisane w książce i konsultacjach z samym autorem ksiązki mojego znajomego

no popatrz a mi w 1.1spi sama obróbka kanalow z takich wlasnie progow dala 6KM hmm.gif

cfaniaczek.gif

Napisano

> no popatrz a mi w 1.1spi sama obróbka kanalow z takich wlasnie progow dala 6KM

no mi też sie wydawało że zawsze dązy sie do osiągnięcia przepływu laminarnego ....

Napisano

> no mi też sie wydawało że zawsze dązy sie do osiągnięcia przepływu laminarnego ....

przepływ ma byc laminarny i na ten temat nie ma co dyskutowac

natomiast samo powiekszanie kanałów specjalnego sensu nie ma

Napisano

> przepływ ma byc laminarny i na ten temat nie ma co dyskutowac

> natomiast samo powiekszanie kanałów specjalnego sensu nie ma

No też nie do końca. Czasem sensu nie ma, czasem jest sens samej zmiany kształtu, ale nie poprzez powiększenie, a napawanie i późniejszą obróbkę. Mam plan od jakiegoś czasu zrobić własnego flow-bencha, konstrukcja banalnie prosta, ale muszę mieć chwilę czasu na to. W wawie np. Krasnobrodzka świadczy usługi pomiarów przepływów, choć żeby to dobrze zrobić, należy jedną głowę pociąć na plasterki, a kilka tez zepsuć dodatkowo smile.gif

Napisano

> No też nie do końca. Czasem sensu nie ma, czasem jest sens samej zmiany kształtu, ale nie poprzez

> powiększenie, a napawanie i późniejszą obróbkę. Mam plan od jakiegoś czasu zrobić własnego

> flow-bencha, konstrukcja banalnie prosta, ale muszę mieć chwilę czasu na to. W wawie np.

> Krasnobrodzka świadczy usługi pomiarów przepływów, choć żeby to dobrze zrobić, należy jedną

> głowę pociąć na plasterki, a kilka tez zepsuć dodatkowo

o to mi chodziło ze samo powiększanie przekroju g da jak i tak na koncu mamy przekrój limitowany gnizedem zaworywym i otwarciem

natomiast zmiana kształtu to jak najbardziej ale to juz wysza szkoł jazdy

Napisano

chcesz testowac glowice z 1.2 8v 75 tki ? fajnie byloby znac max flow dla seri i np takiej z wiekszymi zaworkami grinser006.gif

Napisano

wiele kanałów jest nawet pomniejszanych i jak napisałeś o innym kształcie co w efekcie daje naprawdę spory przyrost mocy jak na taką modyfikację

Napisano

> o to mi chodziło ze samo powiększanie przekroju g da jak i tak na koncu mamy przekrój limitowany

> gnizedem zaworywym i otwarciem

skoro powiadasz ze g to da to spoko moge sie z tobą zgodzic, ALE! wytłumaczyc mi prosze sprawe głowic 1.0/1.1/1.2 gdzie gniazda zaworowe są takie same a jednak kanały, wielkosc przepustnicy i moc sie znacznie róznią

a jeszcze z tego co kojaze to praktycznie kazda wieksza zachodnia firma robiąca silniki wyczynowe głównie dążą do tego by maxymalnie powiększyc, wyrównać i wygładzic kanały by jak najbardziej zminimalizować jakie kolwiek zawirowania a nie na odwrót

Napisano

> silniki wyczynowe-słowo klucz

moze i slowo klucz ja tam nie wiem zlosnik.gif

ale wiem natomiast ze wiekszosc garazowych dłubaków zazwyczaj robili lekki porting kanałów ssacych (kolektor+głowica ) a nawet wiekszosc nie robiła tego do połowy kanalu bo nie miala czym siegnąć hehe.gifzlosnik.gif + dopasowali kolektor do glowicy by jak najbardziej mniejszyc jakie kolwiek zawirowania,

strone wydechową całą polerowali a różnica była odczowalna jak tylko na taki nakład wykonanych prac

ja tam nie badalem zadnych przepływów ani tez nie jestem zadnym naukowcem w tych sprawach zlosnik.gif ale wydaje mi sie ze w tą strone trzeba dążyć

Napisano

Jak dla mnie kazdy ma troche racji.

Pewnie istnieje granica jak ktora przekroczymy w powiekszeniu kanalow to juz nie uzyskamy efektu bo "waskim" gardlem pozostanie nie zmienione gniazdo zaworu.

Seryjne gniazdo napewno ma jakis zapas przeplywu gdy zwiekszymy P, polepszymy przeplyw w kolektorze i glowicy ale do pewnego momentu.

zlosnik.gif

Napisano

> Jak dla mnie kazdy ma troche racji.

> Pewnie istnieje granica jak ktora przekroczymy w powiekszeniu kanalow to juz nie uzyskamy efektu bo

> "waskim" gardlem pozostanie nie zmienione gniazdo zaworu.

> Seryjne gniazdo napewno ma jakis zapas przeplywu gdy zwiekszymy P, polepszymy przeplyw w kolektorze

> i glowicy ale do pewnego momentu.

zawsze tak bedzie ale najlepiej zeby ostatecznie wąskim gardłem był sam przepływ wokół zaworu w fazie napełniania/wydechu.....

Napisano

> skoro powiadasz ze g to da to spoko moge sie z tobą zgodzic, ALE! wytłumaczyc mi prosze sprawe

> głowic 1.0/1.1/1.2 gdzie gniazda zaworowe są takie same a jednak kanały, wielkosc przepustnicy

> i moc sie znacznie róznią

> a jeszcze z tego co kojaze to praktycznie kazda wieksza zachodnia firma robiąca silniki wyczynowe

> głównie dążą do tego by maxymalnie powiększyc, wyrównać i wygładzic kanały by jak najbardziej

> zminimalizować jakie kolwiek zawirowania a nie na odwrót

wieksza srednica kanalow, bo wieksze zapotrzebowanie na powietrze przy wiekszej pojemnosci...mowisz, ze takie same gniazda zaworowe...ok, ale wtedy ostrzejsze walki, wiec zawory glebiej sie otwieraja

Napisano

> moze i slowo klucz ja tam nie wiem

> ale wiem natomiast ze wiekszosc garazowych dłubaków zazwyczaj robili lekki porting kanałów ssacych

> (kolektor+głowica ) a nawet wiekszosc nie robiła tego do połowy kanalu bo nie miala czym

> siegnąć + dopasowali kolektor do glowicy by jak najbardziej mniejszyc jakie kolwiek

> zawirowania,

> strone wydechową całą polerowali a różnica była odczowalna jak tylko na taki nakład wykonanych prac

> ja tam nie badalem zadnych przepływów ani tez nie jestem zadnym naukowcem w tych sprawach ale

> wydaje mi sie ze w tą strone trzeba dążyć

sam sobie odpowiedziałeś zlosnik.gif

bo własnie ta opcja jest najsensowniejsza to jest własnie własciwa opcja

Napisano

> sam sobie odpowiedziałeś

> bo własnie ta opcja jest najsensowniejsza to jest własnie własciwa opcja

ehh ja o tym wiem bo nie od dzis robie głowice 270751858-jezyk.gif

tylko ktoś tam wyzej pisał ze powiekszanie kanałów "g" da wiec chcialem sie dowiedziec czemu tak myślałes, ale skoro teraz piszesz co innego widac nie dogadaliśmy sie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.