Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmiar opon a zachowanie auta

Featured Replies

Napisano

Przesiadłem się z samochodu jeżdżącego na 185/65/15 na inny z oponami 205/55/16. Czy tylko wydaje mi się, czy rzeczywiście auto na takich oponach jest o wiele czulsze na koleiny i jakieś inne pochylenia drogi? Luzy wykluczone.

Napisano

Dobrze Ci się wydaje. Im szersza opona tym czulsza na wszelkiej maści koleiny.

Napisano

jest czulsze, ale tez o wiele precyzyjniej reaguje na ruchy kierownicą.

Ja teraz przerzuciłem we Fieście letnie 195/45/15 na zimowe 185/cośtam/14 - w każdym razie teraz auto w ogóle nie chce sie kierować zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim. Też tak myślałem, ale że z takim rozmiarem chyba nigdy nie jeździłem wcześniej, to trochę dziwnie z początku mi to wyglądało.

Napisano

> Dzięki wszystkim. Też tak myślałem, ale że z takim rozmiarem chyba nigdy nie jeździłem wcześniej,

> to trochę dziwnie z początku mi to wyglądało.

to i tak duży skok, ja miałem lato 205/50 zima 195/55 i tu była szalona różnica wyczuwalna, a niby tylko jeden rozmiar wink.gif

Napisano

> to i tak duży skok, ja miałem lato 205/50 zima 195/55 i tu była szalona różnica wyczuwalna, a niby

> tylko jeden rozmiar

Ja też mam zima/lato różnicę 185/60 195/55 i jest wyczuwalna spora różnica w prowadzeniu auta.

Napisano

nie dawno przelozylem rowniez na zimowki (frigo2) ale rozmiar ten sam i roznica w prowadzeniu auta jest duza - frigo ma bardzo miekka scianke opony skutkiem czego auto troche plywa po drodze zeby byla tak sztywna jak er300 musiałbym nabic chyba z 3 bary.

takze trzeba wziac pod uwage konstrukcje/mieszkanke opony nie tylko sam rozmiar.

Napisano

> Przesiadłem się z samochodu jeżdżącego na 185/65/15 na inny z oponami 205/55/16. Czy tylko wydaje

> mi się, czy rzeczywiście auto na takich oponach jest o wiele czulsze na koleiny i jakieś inne

> pochylenia drogi? Luzy wykluczone.

Jest czulsze, ale wiele zależy od konstrukcji zawieszenia samochodu. Mam tę samą szerokość opon (205) w Omedze i w Megane. Na tej samej drodze Megane jedzie prosto jak po szynach, a Omegą rzuca jak statkiem na morzu nawet już przy niewielkich koleinach. W Omedze zmieniłem już nawet wszystkie tuleje i amortyzatory z tego powodu, i co? I nic. Ponoć ten typ tak ma (ludzie wstawiają twardsze tuleje z BMW aby to w miarę jeździło). W Megane nawet jak miałem luzy na tulejach i wybite drążki to i tak jechał lepiej niż Omega ze sprawnym zawieszeniem.

Teraz pytanie, Omega ma miękkie komfortowe zawieszenie. Pytanie, z którego samochodu wysiadam mniej zmęczony po jeździe po polskich drogach? zlosnik.gif

Napisano

Duży skok to ja miałem.

W Cinquecento na lato miałem kiedyś 185/50/13, a zestaw zimowy miał 145/cośtam/13 zlosnik.gif Na pierwszym zakręcie kopałem sobie grób wink.gif

Napisano

> Czy tylko wydaje

> mi się, czy rzeczywiście auto na takich oponach jest o wiele czulsze na koleiny

W moim przypadku miałem na lato 225/45/17 a na zimę 195/65/15

Na szerokich bardzo masakrycznie wyczuwalne koleiny, na zimowych zupełnie inaczej.

Za to na płaskich zakrętach jazda na walcach przyjemniejsza, subiektywne odczucie, że auto klei się do asfaltu i jedzie pewnie, sztywno.

Napisano

> jest czulsze, ale tez o wiele precyzyjniej reaguje na ruchy kierownicą.

> Ja teraz przerzuciłem we Fieście letnie 195/45/15 na zimowe 185/cośtam/14 - w każdym razie teraz

> auto w ogóle nie chce sie kierować

To tak samo jak ja 205/45 /17 na 175/65/15 zamieniłem. Auto ciągle piszczy przy ruszaniu i nie hamuje zlosnik.gif

Napisano

> Ja też mam zima/lato różnicę 185/60 195/55 i jest wyczuwalna spora różnica w prowadzeniu auta.

Ja mam 205/55/16 lato zima i tez jest roznica wyczuwalna grinser006.gif

Zimowki zupelnie inaczej sie prowadza auto bardziej wdlg. mnie plywa i nie jest to az tak zalezne od rozmiaru

Napisano

> Ja mam 205/55/16 lato zima i tez jest roznica wyczuwalna

> Zimowki zupelnie inaczej sie prowadza auto bardziej wdlg. mnie plywa i nie jest to az tak zalezne

> od rozmiaru

Zimówki płyną, gdy temp zbyt wysoka, wystarczy +15*C i czuć, że guma robi się gumowa zlosnik.gif

Napisano

> Przesiadłem się z samochodu jeżdżącego na 185/65/15 na inny z oponami 205/55/16. Czy tylko wydaje

> mi się, czy rzeczywiście auto na takich oponach jest o wiele czulsze na koleiny i jakieś inne

> pochylenia drogi? Luzy wykluczone.

Sadze, ze nie od rozmiaru zalezy.

Mam 2 auta na tych samych oponach.

W chwili obecnej nie tylko rozmiar ale nawet producent.

Honda jest neutralna a w BMW trzeba sie nameczyc,

zeby w koleinie auto jechalo prosto zamiast odbijac mocno na bok.

Napisano

> Duży skok to ja miałem.

> W Cinquecento na lato miałem kiedyś 185/50/13, a zestaw zimowy miał 145/cośtam/13 Na pierwszym

> zakręcie kopałem sobie grób

To nie jest duża różnica grinser006.gif

W golfie zimówki miałem na 175/70/14 a lato 235/30/18.

Kilka pierwszych km dziwnie auto się prowadziło zanim człowiek się nie przyzwyczaił smile.gif

Napisano

> To nie jest duża różnica

> W golfie zimówki miałem na 175/70/14 a lato 235/30/18.

Hardcore zlosnik.gifok.gif

> Kilka pierwszych km dziwnie auto się prowadziło zanim człowiek się nie przyzwyczaił

Pamiętam, jak w Golfie II z jakiś seryjnych 155 (chyba?) przesiadłem się na 205 - dokładnie to samo uczucie hehe.gifspineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.