Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nieprawidlowo wypisany mamdat

Featured Replies

Napisano

brat mial przygode:

otrzymal mandat (przyjety podpisany) za pzrekroczenie predkosci ktory jest nieprawidlowo wypisany

nagranie video (czarna vectra na obwodnicy Wroclawia) jest na 139km/h

a na mandacie wypisane jest 129/70km/h 10pkt

dopiero w domu zorjetowal sie ze jest nieprawidlowo wypisany

czy mozna sie odwolac (i z jakim skutkiem) ???

teroretycznie dowod w sparwie rózni się od dokumentu wystawionego przez policje

Napisano

> brat mial przygode:

> otrzymal mandat (przyjety podpisany) za pzrekroczenie predkosci ktory jest nieprawidlowo wypisany

> nagranie video (czarna vectra na obwodnicy Wroclawia) jest na 139km/h

> a na mandacie wypisane jest 129/70km/h 10pkt

> dopiero w domu zorjetowal sie ze jest nieprawidlowo wypisany

> czy mozna sie odwolac (i z jakim skutkiem) ???

> teroretycznie dowod w sparwie rózni się od dokumentu wystawionego przez policje

ZTCP od przyjetego mandatu nie mozna sie juz odwolac.

Napisano

> ZTCP od przyjetego mandatu nie mozna sie juz odwolac.

Można.

Napisano

> Można.

Ale jak czynu się nie popełniło. A tu chyba jechał 129 km/h .

Co innego jak nie zapłaci mandatu to wtedy odwołanie jest niejako automatyczne i sprawa ląduje w sądzie hmm.gif dawno nie dostałem, na odwrocie jest cos napisane.

Napisano

> Można.

Niestety.

Można tylko złożyć wniosek o jego uchylenie i to bardzo wyjątkowo:

Art. 101. § 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.

Napisano

Nawet jeśli byłoby to możliwe, to co by to dało? Sąd przyznałby mu rację, że mandat jest źle wypisany, ale to niczego by nie zmieniło chyba. Przekroczył prędkość o 69km/h a na mandacie jest 59km/h, co niczego nie zmienia, bo za to jest i tak 10 pkt. karnych i 400-500 złotych mandatu.

Można byłoby się zastanawiać czy można coś zrobić, jakby była jakaś pomyłka i dostałby np. za przekroczenie prędkości o 45km/h niesłusznie 10 pkt. Czyli byłby zapis 115/70km/h.

Napisano

> Można.

Masz nizej, ze niekoniecznie. Mozesz wnioskowac o uchylenie i to mniej wiecej tyle. Przerabialem temat.

Napisano

> Masz nizej, ze niekoniecznie. Mozesz wnioskowac o uchylenie i to mniej wiecej tyle. Przerabialem

> temat.

No właśnie. Widziałem z bliska kilka takich akcji zakończonych sukcesem.

EDIT: Ale w opisywanym przypadku chyba nie ma szans. Najwyżej sprostują pomyłkę i tyle.

Napisano

> No właśnie. Widziałem z bliska kilka takich akcji zakończonych sukcesem.

Heh, to widocznie ja nie mialem szczescia.

Napisano

> brat mial przygode:

> teroretycznie dowod w sparwie rózni się od dokumentu wystawionego przez policje

Brat niech zacznie jezdzic zgodnie z przepisami i (przede wszystkim!!) z glowa (130 w miescie???) i nie kombinuje. Gdybym byl sedzia rozpatrujacym taka sprawe, to bym mu PJ odebral... niech sie cieszy, ze nie jestem zlosnik.gif

Napisano

> Heh, to widocznie ja nie mialem szczescia.

Nie martw się. We wszystkich znanych mi przypadkach sprawy były prowadzone przez prawników.

Napisano

> Nie martw się. We wszystkich znanych mi przypadkach sprawy były prowadzone przez prawników.

Pewnie ten prawnik to by mnie sporo wiecej kosztowal niz uchylenie mandatu grinser006.gif Chociaz akurat w tym przypadku chodzilo o zasade, nie kwote.

Napisano

> Pewnie ten prawnik to by mnie sporo wiecej kosztowal niz uchylenie mandatu Chociaz akurat w tym

> przypadku chodzilo o zasade, nie kwote.

Nie wiem. Jeden z tych przypadków był we własnej takiego prawnika sprawie ( hehe.gif), a pozostałe to przysługi wykonane gratis.

Napisano

> brat mial przygode:

> otrzymal mandat (przyjety podpisany) za pzrekroczenie predkosci ktory jest nieprawidlowo wypisany

Przekroczenie było? Było. Nie napisałeś, o ile, czyli, czy łapie się na 10pkt., ani też, czy ta 2 to nie jest kulfoniasta 3 . Tak ogólnie... Cieńki ten Twój brat, złapany za rękę twierdzi, że to nie jego ręka...

Napisano

> Tak ogólnie... Cieńki ten Twój brat, złapany za rękę twierdzi, że

> to nie jego ręka...

Moze politykiem jest? smile.gif A nawet jak ni jest, to polityka, to jedyne zajecie do ktorego sie nadaje, widac po zachowaniu crazy.gif

Napisano

> Moze politykiem jest? A nawet jak ni jest, to polityka, to jedyne zajecie do ktorego sie nadaje,

> widac po zachowaniu

No tak, wszak to AK, bez moralizatorow sie obyc nie moglo no.gif

Napisano

Czekaj bo nie rozumiem.

Masz wypisane na mandacie 10km/h mniej niż było?

... i chcecie się od tego odwoływać? hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> brat mial przygode:

jak ci to robi różnice to mogę ci to poprawić długopisem facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> ... i chcecie się od tego odwoływać?

Nie, to temat "czy pomyłka podczas wypisywania mandatu jest podstawą do jego uniewaznienia"

Napisano

> Czekaj bo nie rozumiem.

> Masz wypisane na mandacie 10km/h mniej niż było?

> ... i chcecie się od tego odwoływać?

i tak i tak przekroczenie jest powyżej 50 km/h więc żadna różnica czy ma tam 129 czy 139

Napisano

> Nie, to temat "czy pomyłka podczas wypisywania mandatu jest podstawą do jego uniewaznienia"

IMO nie jest. Bo to tylko pomyłka przy wypisywaniu. Może zostać sprostowana i tyle. Na zaistnienie wykroczenia nie miała wpływu.

Napisano

> No tak, wszak to AK, bez moralizatorow sie obyc nie moglo

Ja nie moralizuje. Ja chce czuc sie bezpiecznie na drodze i w jej okolicach. A przez takich debili jak brat ppmariana (i z 90% AK) sie nie czuje. Stad pisze.

Napisano

> No tak, wszak to AK, bez moralizatorow sie obyc nie moglo

lepsze moralizatorstwo niż kombinowanie "a może się odwołać", "a może się uda"... Polska właśnie.

Napisano

> lepsze moralizatorstwo niż kombinowanie "a może się odwołać", "a może się uda"... Polska właśnie.

Mnóstwo prawników na całym świecie wykorzystuje błędy formalne. Ja wiem czy Polska w tym przoduje ? IMHO nie.

Napisano

> Czytałem już wcześniejsze wypowiedzi

No to ok. ok.gif20.GIF

Napisano

OT - w którym miejscu i na której obwodnicy jest ograniczenie do 70km/h?

Napisano

> Mnóstwo prawników na całym świecie wykorzystuje błędy formalne. Ja wiem czy Polska w tym przoduje ?

> IMHO nie.

ale tutaj próba wykorzystania tego błędu jest swego rodzaju cwaniactwem - jechałem, dostałem mandat, płacę i następnym razem uważam, a nie próbuje się wymigać od płacenia ("Panie, to nie moja ręka")

Napisano

> Nie martw się. We wszystkich znanych mi przypadkach sprawy były prowadzone przez prawników.

To też niewiele zmienia. Uchylenie mandatu jest wyjątkową rzadkością.

Znany mi osobiście jest przypadek gdy za wykroczenie została ukarana osoba, co do której niemożliwa była strona podmiotowa tego wykroczenia - członek rodziny właściciela domu, w tym domu niezameldowany, przebywający gościnnie - starsza pani mieszkała jakiś czas u córki w zimie (nie wiem, czy dlatego że się gorzej czuła, czy dlatego że była zima i jej łatwiej było mieszkać u córki niż u siebie) i została przez Straż Miejską ukarana mandatem za nieodśnieżenie chodnika - bo akurat była w domu.

Jak to starsza pani - jak przyszła władza i dała mandat, to ona przyjęła, bo władzy słucha.

Sąd mandatu nie uchylił, argumentując, że przecież nieodśnieżenie chodnika wykroczeniem jest, a to że to nie jej obowiązek, a właściciela nieruchomości, to go już nie obchodzi.

Czyli trochę tak jakby mandat za prędkość dostał pasażer, bo przecież on w samochodzie był, samochód jechał za szybko, więc w czym problem.

Napisano

> To też niewiele zmienia. Uchylenie mandatu jest wyjątkową rzadkością.

> (...)

Moja żona doprowadziła do uchylenia bodaj kilku mandatów za prowadzenie psa bez smyczy.

hehe.gif

A znajomy adwokat uczestniczył w kolizji drogowej po której przyjął mandat. Potem doszedł jednak do wniosku, że niesłusznie i doprowadził do jego uchylenia.

Napisano

> Cóż, może inna praktyka tut. sądu.

Sam wiesz jak jest z sądami. Dwie identyczne sprawy w tym samym sądzie mogą się skończyć różnym werdyktem.

hehe.gifwink.gif

Napisano

> ale tutaj próba wykorzystania tego błędu jest swego rodzaju cwaniactwem

Może i jest. Niemniej jednak dobrze znać prawo i umieć je wykorzystywać.

Napisano

> i tak i tak przekroczenie jest powyżej 50 km/h więc żadna różnica czy ma tam 129 czy 139

Ja to wiem ale nie rozumiem jednej rzeczy. Albo dwóch.

Pierwsza: pomyłka nie ma żadnego znaczenia dla ukaranego bo to i tak max wymiar kary,

Druga: koleś został złapany za rękę w czasie popełnienia wykroczenia a chce się odwoływać... rotfl.gif

Generalnie mi by było głupio prosić o radę przy rozwiązaniu "takiego" problemu na AK bądź w jakimkolwiek innym miejscu.

Napisano

a nie praktykuje się u nas błędu pomiarowego 5 albo 10 %

W DE na pewno to jest ,a u nas jak jest ?

pozdr

Napisano

> a nie praktykuje się u nas błędu pomiarowego 5 albo 10 %

> W DE na pewno to jest ,a u nas jak jest ?

> pozdr

Może ta różnica to właśnie błąd pomiarowy?

Napisano
  • Autor

> Brat niech zacznie jezdzic zgodnie z przepisami i (przede wszystkim!!) z glowa (130 w miescie???) i

> nie kombinuje. Gdybym byl sedzia rozpatrujacym taka sprawe, to bym mu PJ odebral... niech sie

> cieszy, ze nie jestem

obwodnica autostradowa tez jest w miescie i mozna tam legalnie jechac 110km/h

obwodnica miejska o ktorej mowa ma dwa pasy w kazda strone rozdzielone pasem zieleni wiec 70km/h jest tam delikatnym przegieciem ale to nie temat na ten watek

Napisano
  • Autor

> Nie, to temat "czy pomyłka podczas wypisywania mandatu jest podstawą do jego uniewaznienia"

chyba jestes jedyna osoba ktora zrozumiala pytanie z pierwszego watku ok.gif

Napisano
  • Autor

> lepsze moralizatorstwo niż kombinowanie "a może się odwołać", "a może się uda"... Polska właśnie.

tak tak

ty ZAWSZE jezdzisz zgodnie z przepisami sick.gifno.gif

Napisano

> obwodnica autostradowa tez jest w miescie i mozna tam legalnie jechac 110km/h

> obwodnica miejska o ktorej mowa ma dwa pasy w kazda strone rozdzielone pasem zieleni wiec 70km/h

> jest tam delikatnym przegieciem ale to nie temat na ten watek

Coz - w NL na takich drogach jest.... 50 km/h - jeszcze sie nie spotkalem, zeby ludzie narzekali, ze to przegiecie. Ale wiadomo, Polacy sa najlepszymi kierowcami i maja samochody w najlepszym stanie smirk.gif

Napisano

> Co innego jak nie zapłaci mandatu to wtedy odwołanie jest niejako automatyczne i sprawa ląduje w

> sądzie

tak, oczywiście, a świstak siedzi i zawija sreberka... hehe.gif

US sobie ściągnie nie pytając cię o zdanie biglaugh.gif nie ma żadnego sądu 30.GIF

Napisano

> Coz - w NL na takich drogach jest.... 50 km/h - jeszcze sie nie spotkalem, zeby ludzie narzekali,

> ze to przegiecie. Ale wiadomo, Polacy sa najlepszymi kierowcami i maja samochody w najlepszym

> stanie

A jak w mieście jest droga expresowa i możesz legalnie jechać 120 to też jedziesz 50? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale stwarzasz większe zagrożenie niż ten co jechał 130.

Napisano

> Brat niech zacznie jezdzic zgodnie z przepisami i (przede wszystkim!!) z glowa (130 w miescie???) i

W mieście?

Quote:

na obwodnicy Wroclawia

Napisano

> tak tak

> ty ZAWSZE jezdzisz zgodnie z przepisami

Jak się ma jaja do łamania przepisów to trzeba mieć jaja do płacenia mandatów.

Napisano

> nie kombinuje. Gdybym byl sedzia rozpatrujacym taka sprawe, to bym mu PJ odebral... niech sie

> cieszy, ze nie jestem

Zanim zaczniesz wypisywać pierdoły, może najpierw byś sprawdził na jaki temat się wypowiadasz.

Autostradowa Obwodnica Wrocławia wygląda tak:

aow2.jpg

Kolega dostał mandat najprwadopodbniej na tzw Łączniku Pawłowickim (faktycznie jest tam 70 przed światłami).

Droga o standardzie drogi ekspresowej, przebiegająca w szczerym polu (do najbliższych zabudowań jest jakieś 1000 m)

Wygląda tak:

aow09resize.jpg

Napisano

> OT - w którym miejscu i na której obwodnicy jest ograniczenie do 70km/h?

Przed obydwu skrzyżowaniami na Łączniku Pwałowickim są ustawione 70.

Napisano
  • Autor

> Przed obydwu skrzyżowaniami na Łączniku Pwałowickim są ustawione 70.

dokladnie tam ok.gif

Napisano

> tak, oczywiście, a świstak siedzi i zawija sreberka...

> US sobie ściągnie nie pytając cię o zdanie nie ma żadnego sądu

ok.gif

zostało tu wyjaśnione, że po przyjęciu mandatu jest fly.gif

Napisano

> Zanim zaczniesz wypisywać pierdoły, może najpierw byś sprawdził na jaki temat się wypowiadasz.

> Autostradowa Obwodnica Wrocławia wygląda tak:

Mam wstawiac fotki holenderskich obwodnic, gdzie WSZĘDZIE jest 80 km/h?? cfaniaczek.gif

Jest ograniczenie, to trzeba sie stosowac i tyle. A noz ono tam nie jest bez powodu? smirk.gif

Napisano

> Jest ograniczenie, to trzeba sie stosowac i tyle.

Raczej tak

> A noz ono tam nie jest bez powodu?

Istnieje taka szansa że ograniczenie stawiane jest z sensem... Choć jak znam Polske to IMO mała...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.