Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co pod kółka

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko.

Orientuje sie ktos jakie wrzucic dystanse pod felge INTRA RIAL??

Napisano

podaj ET i szerokosc bedzie latwiej

Napisano

> Mam pytanko.

> Orientuje sie ktos jakie wrzucic dystanse pod felge INTRA RIAL??

13/7? jak tak to przód deczko wiecej niż 5mm (ja jezdze na 5mm ale z alym tuningiem) no a z tyłu też 5 musowo ale radze dac 10mm

Napisano
  • Autor

> 13/7? jak tak to przód deczko wiecej niż 5mm (ja jezdze na 5mm ale z alym tuningiem) no a z tyłu

> też 5 musowo ale radze dac 10mm

ET nie pamietam. szerokosc 7 cali. Ale takie moje pytanko czy przy 10mm nie beda wystawac? A na przodzie napewno wystarczy 5mm?

Napisano

> ET nie pamietam. szerokosc 7 cali. Ale takie moje pytanko czy przy 10mm nie beda wystawac? A na

> przodzie napewno wystarczy 5mm?

nikt Ci nie pomoze dobrac dystansów jeśli nie bedzie wiadomo jakie jest ET zlosnik.gif to podstawa, żeby to policzyć ok.gif

Napisano
  • Autor

> nikt Ci nie pomoze dobrac dystansów jeśli nie bedzie wiadomo jakie jest ET to podstawa, żeby to

> policzyć

Dane z felgi

13cali wielkosc, 7 cali szeroka 4x100 rozstaw srub ET23

Sorki za moja leniwosc, ale zimno jest:(

Napisano

> Dane z felgi

> 13cali wielkosc, 7 cali szeroka 4x100 rozstaw srub ET23

> Sorki za moja leniwosc, ale zimno jest:(

Przód może wejść na 10 mm dystansie (ja tak mam), chociaż wiem, że niektórym tarło o końcówkę drążka i musieli zakładać 13mm-15mm dystans ok.gif Tył 5 mm dystansu lub tjun wahacza plus ewentualne zagięcie rantów bo pewnie będzie przycierać waytogo.gif Najlepiej jeżeli masz możliwość pożyczyć dystanse to zrobić przymiarkę wink.gif

Napisano
  • Autor

> Przód może wejść na 10 mm dystansie (ja tak mam), chociaż wiem, że niektórym tarło o końcówkę

> drążka i musieli zakładać 13mm-15mm dystans Tył 5 mm dystansu lub tjun wahacza plus

> ewentualne zagięcie rantów bo pewnie będzie przycierać Najlepiej jeżeli masz możliwość

> pożyczyć dystanse to zrobić przymiarkę

no wlasnie nie mam mozliwosci pozyczenia. A czy przy takich dystansach panowie misiowie nie beda sie czepiac, ze kolka wystaja poza ovrys samochodu? Czy moga byc ewentualnie jazdy na przegladzie?

Napisano

> no wlasnie nie mam mozliwosci pozyczenia. A czy przy takich dystansach panowie misiowie nie beda

> sie czepiac, ze kolka wystaja poza ovrys samochodu? Czy moga byc ewentualnie jazdy na

> przegladzie?

Przy wystającym kole policial.gif będzie się czepiać ale wszystko zależy od funkcjonariusza ok.gif Przy dystansie 10 mm koła już wystają poza obrys budy także bez wyciągnięcia przednich błotników tego nie ominiesz niezależnie od dystansu na jakim podejdą koła...bo szlifowanie końcówki drążka nie jest najlepszym pomysłem facepalm%5B1%5D.gif Tył nie powinien chyba wystawać przy krążku 5 mm ale inni niech się wypowiedzą jeszcze wink.gif Ja mam ztjunowany wahacz i delikatnie wyciągniętą budę także miejsca jest że ho ho 270751858-jezyk.gif Dlatego za rok wpadnie 10 mm dystansu na stronę zlosnik.gif

A co do przeglądu to ja zawsze na zimówkach jeżdżę także problemu nie mam smile.gif

Napisano

Podepne sie.

Z jakiego materialu zamowic dystanse? Alu czy stal?

Napisano

Do intra z tego co pamietam na przod trzeba 13mm waytogo.gif

Napisano

chodzi o takie felgi:

jakiś tekst

Jesli tak to dokładnie na takich jeżdze w cc juz 4 sezon chyba no i z przodu mam 5mm dystansu ale jesttak na styk z drązkiem m kierowniczym (ja mam jakis mniejszy nie oryginalny, bo te oryginalne są gróbsze i raczej z nimi nie wejdzie). Z tyłu radze dać 10mm bo troche "chudo" wyglada. Jeśli chodzi o obrys to delikatnie wystają (widać to na glebiew szczególnośći) ale ja przezyłem juz pare kontroli i zawsze Panowie mówili że te felgi to tak na pograniczu przepisów sa ale nigdy jeszcze wiekszych problemów nie było ( i oby tak pozostało). ps Na przeglądy jezdze na zimówkach bo na letnim setupie bym sie zawiesił na rolkach:D

Napisano

> chodzi o takie felgi:

> jakiś tekst

> Jesli tak to dokładnie na takich jeżdze w cc juz 4 sezon chyba no i z przodu mam 5mm dystansu ale

> jesttak na styk z drązkiem m kierowniczym (ja mam jakis mniejszy nie oryginalny, bo te

> oryginalne są gróbsze i raczej z nimi nie wejdzie). Z tyłu radze dać 10mm bo troche "chudo"

> wyglada. Jeśli chodzi o obrys to delikatnie wystają (widać to na glebiew szczególnośći) ale ja

> przezyłem juz pare kontroli i zawsze Panowie mówili że te felgi to tak na pograniczu przepisów

> sa ale nigdy jeszcze wiekszych problemów nie było ( i oby tak pozostało). ps Na przeglądy

> jezdze na zimówkach bo na letnim setupie bym sie zawiesił na rolkach:D

Jeśli chodzi o te felgi - w przypadku seja - z przodu mam 15mm dystans, mniejszego nie sprawdzałem. Z tyłu 5mm + tjun wahacza + zaklepanie rantu przy nadkolu wink.gif Co prawda jeździłem na nich pierwszy sezon ale miałem ze 2-3 kontrole przy żadnej nikt nie zwrócił uwagi na koła grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Podepne sie.

> Z jakiego materialu zamowic dystanse? Alu czy stal?

Osobiscie myslalem o aluminium, ze wzgledu na wage i material felgi. Moze sie nie pogryza. Znalazlem na allegro 10mm za 27pln za sztuke. No i oczywiscie plywaki trza zapodac.

Napisano

> Osobiscie myslalem o aluminium, ze wzgledu na wage i material felgi. Moze sie nie pogryza.

> Znalazlem na allegro 10mm za 27pln za sztuke. No i oczywiscie plywaki trza zapodac.

Pamietaj zeby kupic 10mm z centrowaniem. Ja kupilem bez i teraz chce sie tego pozbyc bo chce kupic z centrowaniem sick.gif

Napisano

> Podepne sie.

> Z jakiego materialu zamowic dystanse? Alu czy stal?

Lepiej aluminiowe ze względu na wagę ok.gif

Napisano

> Osobiscie myslalem o aluminium, ze wzgledu na wage i material felgi. Moze sie nie pogryza.

> Znalazlem na allegro 10mm za 27pln za sztuke. No i oczywiscie plywaki trza zapodac.

Te dystanse, które znalazłeś pewnie nie mają kołnierza centrującego no.gif I szczerze powiedziawszy jeszcze nigdy nie widziałem dystansu aluminiowego 10 mm z centrowaniem...zaczynają się od 15 mm ok.gif Jedyne rozwiązanie to stoczyć np. 15 mm dystans z centrowaniem na 10 mm wink.gif Ja osobiście mam stalowe dystanse z centrowaniem i żadnych problemów z nimi nie mam, a do tego sobie je ocynkowałem więc ruda ich nie chwyta wink.gif Jedyna różnica to waga i tylko i wyłącznie z tego względu mogę bardziej polecić alu waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Te dystanse, które znalazłeś pewnie nie mają kołnierza centrującego I szczerze powiedziawszy

> jeszcze nigdy nie widziałem dystansu aluminiowego 10 mm z centrowaniem...zaczynają się od 15

> mm Jedyne rozwiązanie to stoczyć np. 15 mm dystans z centrowaniem na ww10 mm Ja osobiście

> mam stalowe dystanse z centrowaniem i żadnych problemów z nimi nie mam, a do tego sobie je

> ocynkowałem więc ruda ich nie chwyta Jedyna różnica to waga i tylko i wyłącznie z tego

> względu mogę bardziej polecić alu

Reasumujac. Mam szukac dystansow z centrowaniem?

A co sie stanie jezeli ich nie bedzie?

Przeciez na plywakach mozna ustawic kolko. A sruby powinny ustawic kolo. Powinny tez ustawic felge do przykrecenia (wiekszy rozstaw srub).

Gwint chyba opiera sie na sciankach otworu przeznaczonego na srube.

Napisano

> Reasumujac. Mam szukac dystansow z centrowaniem?

Tak.

> A co sie stanie jezeli ich nie bedzie?

Kolo bedzie nie wycentrowane na piescie przez co bedzie trzepalo Ci kierownica od 100km/h. Wplywa to tez negatywnie na lozyska.

Napisano

> Przeciez na plywakach mozna ustawic kolko. A sruby powinny ustawic kolo. Powinny tez ustawic felge

> do przykrecenia (wiekszy rozstaw srub).

> Gwint chyba opiera sie na sciankach otworu przeznaczonego na srube.

Wiesz... centrowanie dystansu tez trzeba wymierzyć jakie musi być, żeby weszło w felgę, żeby nie biło tj. nie było za małe... źle wymierzysz średnice to i tak będzie bilo i będziesz musiał dodatkowo kupić jeszcze plastikowe pierścienie centrujące w to czy cuś... znam taki przypadek. spy.gif

Niewygodnie się prowadzi auto bez centrowania powyżej 100kmph....

Napisano

> Przeciez na plywakach mozna ustawic kolko. A sruby powinny ustawic kolo. Powinny tez ustawic felge

> do przykrecenia (wiekszy rozstaw srub).

> Gwint chyba opiera sie na sciankach otworu przeznaczonego na srube.

Próbowałem założyć kiedyś BROCKi na dystansach 10mm gdzie nie było centrowania. Przez ponad godzinę starałem się wycentrować jako tako (sam przód) na pływakach, a i tak jeszcze delikatnie biło. Opcja praktycznie niewykonalna. Kupiłem dystanse 15mm z centrowaniem i po problemie.

Napisano
  • Autor

> Tak.

> Kolo bedzie nie wycentrowane na piescie przez co bedzie trzepalo Ci kierownica od 100km/h.

A jezdzi ktos bez centrowania??

Zastanawiam sie czy zalozyc bez centry. CCSem jezdze tylko do obozu pracy i nie bujam sie wiecej niz 80 (korki)

Napisano

> A jezdzi ktos bez centrowania??

> Zastanawiam sie czy zalozyc bez centry. CCSem jezdze tylko do obozu pracy i nie bujam sie wiecej

> niz 80 (korki)

każdy Ci napisał co wie na ten temat, a co Ty zrobisz to i tak Twoja sprawa. niewiem.gif Spróbuj bez, jeśli się okaże kicha, to sobie kupisz coś.

Napisano

nie osadzisz koła równo, będzie bić przy każdej prędkości, jeśli nie będzie wystarczająco mocno przykręcone koło pościna śruby.

Napisano

> Zastanawiam sie czy zalozyc bez centry. CCSem jezdze tylko do obozu pracy i nie bujam sie wiecej

> niz 80 (korki)

No ja jeździłem jakiś czas. Bicie najbardziej denerwujące przy powolnej jeździe. Czasami auto dosłownie bujało mi się na boki :D.

A co za tym idzie - tak jak ktoś już napisał, łożyska dostają po dupsku.

Napisano

> niz 80 (korki)

Przejezdzilem kilka tys na dystansach bez centrowania. Jezeli chcesz sie wkurzac ze wywaliles kase w bloto to kupuj ok.gif Jak chcesz to Ci moge moje odsprzedac zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Również podbijam - centrowanie musi być.

Z tyłu miałem w komplecie dystanse 5mm zdaje sie od dużego fiata??? W każdym razie zakładanie bez centrowania mega sajgon ale jakby co dla potomnych - zaadoptowałem w tym celu bęben od kserokopiarki:D który idealnie wpasował się w felge i osadził ją na piaście:)

Napisano
  • Autor

> Również podbijam - centrowanie musi być.

> Z tyłu miałem w komplecie dystanse 5mm zdaje sie od dużego fiata??? W każdym razie zakładanie bez

> centrowania mega sajgon ale jakby co dla potomnych - zaadoptowałem w tym celu bęben od

> kserokopiarki:D który idealnie wpasował się w felge i osadził ją na piaście:)

A orientuje sie ktos jaki jest koszt dotoczenia?

Ewentualny namiar na kogos kto to dotoczy mile widziany?

Najchetniej z okolic Warszawy.

Napisano

kiedy w koncu ludzie zaczna zagladac do FAQ i skoncza sie pytania o dystanse ?? sick.gif

Napisano

>Jedyne rozwiązanie to stoczyć np. 15 mm dystans z centrowaniem na 10 mm

Tak się nie da smile.gif

Jak stoczysz płaską stronę to wgłębienie na centrowanie piasty będzie za płytkie.

Jak je pogłębisz to zetniesz centrowanie na dystansie hehe.gif

Dlatego centrowanie jest dopiero od 15, można zrobić 13mm ale to już jest ryzykowne bo za mało "mięsa" trzyma pierścień.

Ja osobiście mam wytoczone ze stali 15mm z centrowaniem, pomalowałem je cynkiem w sprayu i jest ok poza tym że jeden waży chyba ponad kilogram hehe.gif

Napisano

> Dane z felgi

> 13cali wielkosc, 7 cali szeroka 4x100 rozstaw srub ET23

> Sorki za moja leniwosc, ale zimno jest:(

mam takie intry 15mm na każdym kole ,u mnie akurat nie wystaje nic ,dystanse mam aluminiowe z tłoczonym pierscieniem centrującym

pozdrawiam

Napisano

mam 7 cali et 23 pasował dystans 15mm i 13mm nic nie tarło oby dwa z kołnierzem, węższych dystansów nie sprawdzałem

Napisano

> Tak się nie da

> Jak stoczysz płaską stronę to wgłębienie na centrowanie piasty będzie za płytkie.

> Jak je pogłębisz to zetniesz centrowanie na dystansie

> Dlatego centrowanie jest dopiero od 15, można zrobić 13mm ale to już jest ryzykowne bo za mało

> "mięsa" trzyma pierścień.

> Ja osobiście mam wytoczone ze stali 15mm z centrowaniem, pomalowałem je cynkiem w sprayu i jest ok

> poza tym że jeden waży chyba ponad kilogram

Da się skromny.gif Ba, nawet wiem kto ma tak stoczone alu dystanse wink.gif Ja np. jak pisałem wcześniej mam dystanse stalowe 10 mm z centrowaniem i wsio jest ok ok.gif

Napisano

> Da się Ba, nawet wiem kto ma tak stoczone alu dystanse Ja np. jak pisałem wcześniej mam

> dystanse stalowe 10 mm z centrowaniem i wsio jest ok

a gdzie zamawiałeś? bo tez by mi się takie przydały.... hmm.gif

Napisano

Przy dystansie 10 mm pierścień centrujący trzyma się na głębokości około 2 mm bo seryjny pierścień centrujący z piasty ma około 8 mm. Jest to zdecydowanie zamało... Wiem bo miałem też takie dystanse 10 mm z centrowaniem i obydwa się poprostu ułamały także nie polecam no.gif

Napisano

> Przy dystansie 10 mm pierścień centrujący trzyma się na głębokości około 2 mm bo seryjny pierścień

> centrujący z piasty ma około 8 mm. Jest to zdecydowanie zamało... Wiem bo miałem też takie

> dystanse 10 mm z centrowaniem i obydwa się poprostu ułamały także nie polecam

trzeba wziąść pod uwage jeszcze że te felgi maja większy otwór centrujący niż wielkość pierścienia na piascie co wzmacnia konstrukcje. Ja mam dorobione same pierścienie (tokaz z jakiejś rury dotoczył) i zakładam je na piaste a do piero na to zakładam dystanse bez pierścienia centrującego (5mm z dużego fiata)

Napisano

Chyba że tak, ale jeśli chodzi o centrowanie tej samej średnicy (58mm) przy dystansie 10 mm to tak jak pisałem niebardzo oslabiony.gif

Napisano

> Chyba że tak, ale jeśli chodzi o centrowanie tej samej średnicy (58mm) przy dystansie 10 mm to tak

> jak pisałem niebardzo

No to se dam siana waytogo.gif i tak nie rozwijam predkosci tym autem powyżej 110kmph (bo więcej się boje, ze sypnie) panic.gif

Napisano

> a gdzie zamawiałeś? bo tez by mi się takie przydały....

To już parę lat temu zamawiałem u jednego ze sprzedających na alledrogo ok.gif

Napisano

> Przy dystansie 10 mm pierścień centrujący trzyma się na głębokości około 2 mm bo seryjny pierścień

> centrujący z piasty ma około 8 mm. Jest to zdecydowanie zamało... Wiem bo miałem też takie

> dystanse 10 mm z centrowaniem i obydwa się poprostu ułamały także nie polecam

Szczerze to nie wymiarowałem nigdy dystansu ale przybliżone przez Ciebie wartości będą mniej więcej się zgadzały ok.gif Zgadza się, powiedzmy te 2 mm to faktycznie nie jest wiele ale przy dystansie stalowym materiał jest twardszy niż alu wink.gif Tak jak mówiłem ja jeżdżę na tych dystansach już chyba 4ty sezon i jest ok wink.gif Co do dłuższego użytkowania stoczonych alu dystansów na 10 mm się nie wypowiem bo takich nie mam ale wiem, że stoczyć się da waytogo.gif A moim zdaniem to i tak lepsze niż założenie dystansu bez centrowania smile.gif

Napisano

Ja właśnie miałem dystanse stalowe, nie alu i się ułamały pierścienie centrujące. Ale to zależy też w dużej mierze od mocy silnika i momentu na kołach, szerokości opony, stylu jazdy, siły hamowania itd. bo to wszystko wpływa na naprężenia na ten pierścień. U mnie lekko nie miały cool.gif Ale niestety nie wytrzymały...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.