Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po sąsiedzku - problem z 1.1 w Pandzie

Featured Replies

Napisano

Hej,

Może tutaj ktoś mi doradzi co jeszcze mogę we własnym zakresie sprawdzić/zrobić.

Pacjent: Fiat Panda 2005, silnik 1.1

Problem:

Podczas uruchamiania gaśnie. Najczęściej przy zimnym/chłodnym silniku ale nie tylko:|

Jeśli przycisnę trochę gaz przy odpalaniu auta, jestem w stanie normalnie uruchomić silnik. Po lekkim przegazowaniu i puszczeniu pedału silnik wchodzi normalnie na 1200 obrotów (po nagrzaniu spada do 800).

Jeszcze jedna obserwacja. Czasem przy uruchamianiu wszystkie wskaźniki "walą" w dół. Słychać wyraźne "stuknięcie". Zdarza się (nie zawsze), że po uruchomieniu auta miga przebieg całkowity.

Sprawdzone:

Wyczyściłem przepustnicę i kanał ssania. Sprawdziłem (wizualnie) pracę krokowca. Wydaje mi się, że pozycjonuje się poprawnie (przy włączeniu i wyłączeniu zapłonu). Wyczyściłem świece i wymieniłem kable (świece NGK mają 1,5 roku. Kable NGK z wczoraj.)

Akumulator ma rok (BOSCH Silver), rozrusznik wymieniłem kilka miesięcy temu na prawie nówkę sztukę Fiata. Kręci aż miło.

Pandziocha ma przelatane jakieś 80 000 z groszami.

Znacie te silniki jak własną kieszeń smile.gif Może coś doradzicie??

Aaaa - może to będzie miało jakieś znaczenie - głównie pokonuję tym autem baaardzo krótkie dystanse (silnik ledwie się rozgrzewa). Czasem - raz w tygodniu - więcej (około 50 km).

Za wszelkie rady i sugestie z góry dzięki 20.GIF

ps. Może warto podpiąć dziada pod FES'a? Dysponuje ktoś w okolicy Katowic taki wynalazkiem?? Nie wiem ile w ASO zaśpiewają :|

Napisano

a sproboj kolego na dzien dobry odpiąć komputer na noc , moze to jakies małe błedy, reset nic nie kosztuje a czasem pomaga

Napisano

> Jeszcze jedna obserwacja. Czasem przy uruchamianiu wszystkie wskaźniki "walą" w dół. Słychać

> wyraźne "stuknięcie". Zdarza się (nie zawsze), że po uruchomieniu auta miga przebieg

> całkowity.

Masz w obwodzie jakieś "obce" urządzenia?

Bo ewidentnie wygląda na problem elektryczny.

Napisano
  • Autor

> Masz w obwodzie jakieś "obce" urządzenia?

> Bo ewidentnie wygląda na problem elektryczny.

Mam - do tej pory nie stwarzały problemów.

Centralny, el. szyby, el. klamka bagażnika i wygaszanie oświetlenia.

Napisano

> Masz w obwodzie jakieś "obce" urządzenia?

> Bo ewidentnie wygląda na problem elektryczny.

Na 99% zbyt mała pojemność akumulatora (kolegia miał identyczny przypadek). Jak masz kable to wspomóż rozruch drugim akumulatorem albo przynajmniej zmierz napięcie na akumulatorze podczas rozruchu. Napięcie na akumulatorze podczas rozruchu spada dość znacznie przez co komputer nie "wstaje" a efektem tego jest brak zapłonu

Napisano
  • Autor

> Na 99% zbyt mała pojemność akumulatora (kolegia miał identyczny przypadek). Jak masz kable to

> wspomóż rozruch drugim akumulatorem albo przynajmniej zmierz napięcie na akumulatorze podczas

> rozruchu. Napięcie na akumulatorze podczas rozruchu spada dość znacznie przez co komputer nie

> "wstaje" a efektem tego jest brak zapłonu

Kurka - aku minimalnie większe od fabrycznego. Ładowanie poprawne (14,2V), napięcie "w spoczynku" na poziomie 12,15V.

Ten aku mam od roku, a problemy zaczęły się kilka tygodni temu :|

Napisano

Sprawdź klemy,może słabo stykają,sprawdź czopy akumulatora czy są czyste.To,że masz nominalne napięcie "na luzie",to nie znaczy że prąd jaki możesz z niego pociągnąć podczas rozruchu jest wystarczający.

Równie dobrze (czego ci nie życzę) mogło się zrobić zwarcie na jednej celi i napięcie dalej będzie 12V.

A na dzień dobry naładuj akumulator,ewentualnie weź go na noc do ciepłego pomieszczenia i sprawdź rano jak będzie się zachowywał.

Napisano

Sprawdź,podmień czujnik położenia wału-w mojej od tego gasł.

EPS~koło 100zł.

Ori magnetti lubi się rozmagnesowywać-błędu Ci nie pokaże dopóki check się nie zapali.

Czapkę masz pod euro 3 jeszcze nie-min.(nie masz wkęcanego korka oleju.?), to zmień sobie jeszcze te NGK na nowe i ustaw przerwę 1mm.

Napisano

> Sprawdź,podmień czujnik położenia wału-w mojej od tego gasł.

> EPS~koło 100zł.

> Ori magnetti lubi się rozmagnesowywać-błędu Ci nie pokaże dopóki check się nie zapali.

potwierdzam..obstawiam czujnik

a kable NGK to zło zlosnik.gif

Napisano

> Mam - do tej pory nie stwarzały problemów.

> Centralny, el. szyby, el. klamka bagażnika i wygaszanie oświetlenia.

To popatrz czy gdzieś ie upływa na nich prąd. Czy nie generują zbyt dużego poboru.

Napisano

> Kurka - aku minimalnie większe od fabrycznego. Ładowanie poprawne (14,2V), napięcie "w spoczynku"

> na poziomie 12,15V.

> Ten aku mam od roku, a problemy zaczęły się kilka tygodni temu :|

kilka tygodni temu też sie zimno zrobiło a aku pewnie masz od wiosny jak już było ciepło. Chciałeś pomocy więc pomagam ( z jakim skutkiem to sie okaże). To już twoja sprawa czy z niej skorzystasz czy nie. A to że aku jest nowy i ma 12.15V (Ciut za mało jak na nowy aku) nie znaczy że jest sprawny

Napisano

12.15v to rozładowany old.gif w 3 d...

Nie doczytałem, wrzuć go na prostownik na 24h.

Napisano
  • Autor

> kilka tygodni temu też sie zimno zrobiło a aku pewnie masz od wiosny jak już było ciepło. Chciałeś

> pomocy więc pomagam ( z jakim skutkiem to sie okaże). To już twoja sprawa czy z niej

> skorzystasz czy nie. A to że aku jest nowy i ma 12.15V (Ciut za mało jak na nowy aku) nie

> znaczy że jest sprawny

Spokojnie smile.gif Każdej rady wysłucham uważnie i spróbuję.

Inaczej nie zawracał bym Wam pupy. ok.gif

Napisano

> Jeszcze jedna obserwacja. Czasem przy uruchamianiu wszystkie wskaźniki "walą" w dół. Słychać

> wyraźne "stuknięcie". Zdarza się (nie zawsze), że po uruchomieniu auta miga przebieg

> całkowity.

Stukanie wskazówek w dół i miganie przebiegu całkowitego to na 100% wina aku jest nie doładowany albo jest problem z któraś klemą/masą na silniku jak ktoś pisał wcześniej, ogólnie pisałeś że w stanie spoczynku aku ma 12,15 V i co z tego ?? ważne jest jak bardzo spada napięcie podczas kręcenia rozrusznikiem..... A zapewne leci na łeb na szyje, sprawdź jak to wygląda bo ja bym obstawiał problemy z aku, ostatnio do jednego samochodu u mnie byl kupiony nowy bosch silver po pół roku miał problemy z utrzymaniem napięcia przez 12 h ogólnie porażka była sick.gif

Napisano
  • Autor

> Stukanie wskazówek w dół i miganie przebiegu całkowitego to na 100% wina aku jest nie doładowany

> albo jest problem z któraś klemą/masą na silniku jak ktoś pisał wcześniej, ogólnie pisałeś że

> w stanie spoczynku aku ma 12,15 V i co z tego ?? ważne jest jak bardzo spada napięcie podczas

> kręcenia rozrusznikiem..... A zapewne leci na łeb na szyje, sprawdź jak to wygląda bo ja bym

> obstawiał problemy z aku, ostatnio do jednego samochodu u mnie byl kupiony nowy bosch silver

> po pół roku miał problemy z utrzymaniem napięcia przez 12 h ogólnie porażka była

dziś/jutro sprawdzę ok.gif

Napisano
  • Autor

Zerknąłem na napięcie przy rozruchu. Wczoraj auto zrobiła trochę km i dziś brak problemów z odpalaniem:

To "piiiiii" na początku to wina Pb95 po 5,37 ! 270751858-jezyk.gif

Aku właśnie się doładowuje.

Zmierzyłem pobór prądu w stanie spoczynku. Coś konkretnie ciągnie prąd. Teraz kwestia znalezienia co frown.gif

Napisano

> Zerknąłem na napięcie przy rozruchu. Wczoraj auto zrobiła trochę km i dziś brak problemów z

> odpalaniem:

> To "piiiiii" na początku to wina Pb95 po 5,37 !

> Aku właśnie się doładowuje.

> Zmierzyłem pobór prądu w stanie spoczynku. Coś konkretnie ciągnie prąd. Teraz kwestia znalezienia

> co

Wyciągaj po jednym bezpieczniku, przynajmniej będziesz wiedział w jakim obwodzie szukać poboru

Radia ostatnio nie podłączałeś ?

Napisano
  • Autor

> Wyciągaj po jednym bezpieczniku, przynajmniej będziesz wiedział w jakim obwodzie szukać poboru

Taki mam plan smile.gif Tylko czy nie lepiej mierzyć pobór właśnie na bezpieczniku? Wyciągam i zamiast niego miernik?

> Radia ostatnio nie podłączałeś ?

Nie. Ostatnie co przydarzyło się w tematach elektrycznych to padł wygaszacz oświetlenia. Wyciąłem dziada i tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.