Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wkładanie żarówek o wiekszej mocy - uwaga

Featured Replies

Napisano

link

W skrócie - koledzy z Rosji eksperymentowali z mocniejszymi żarówkami w fabrycznych halogenach przeciwmgłowych do Kia Rio. Oryginalnie te lampki przeznaczone są do żarówek PGJ13 27W. Te wynalazki (podobno rodem z USA) montuje się teraz nie tylko w Kia, ale i innych samochodach. No i facet wsadził H1 55W a rezultat widac. Jednak w tym samym wątku ktos pisze, że zakładał PHJ13 37W i nic się nie stało.

W każdym razie te żarówki 27W to jakiś idiotyzm - czyżby wymyslony na życzenie księgowych?

285505970-Uszkodzonyhalogen.jpg

post-147237-14352514661357_thumb.jpg

Napisano

Ale juz jakis czas temu byl watek o wkladaniu do reflektorow zarowek o mocy 100W. Bylo tam o podobnych przypadkach, matowieniu reflektorow i zanikaniu warstwy odblysnikowej.

Napisano

> W każdym razie te żarówki 27W to jakiś idiotyzm - czyżby wymyslony na życzenie księgowych?

Z tego co kojarzę, to same żarówki 27W w Stanach istniały "od zawsze" jako funkcjonalny odpowiednik europejskich 21W - do kierunkowskazów i STOPów.

Wiele lat temu widziałem w Niemczech w sprzedaży przyciemniane światła tylne do VW, które były homologowane w Europie właśnie na żarówki 27 W, nie wolno w nich było stosować 21W. W ten sposób mimo przyciemnienia szkła dawały właściwy strumień światła.

Napisano
  • Autor

> Ale juz jakis czas temu byl watek o wkladaniu do reflektorow zarowek o mocy 100W. Bylo tam o

> podobnych przypadkach, matowieniu reflektorow i zanikaniu warstwy odblysnikowej.

Takie wątki pojawiają się regularnie. Ale tam chodziło, że ludzie chcą "ulepszyć" to co jest standardem, czyli 55W dla żarówek reflektorowych i wkładają 100W, co jest nielegalne.

Natomiast tu jest o poprawianiu głupot, bo przecież halogeny w Europie zawsze miały legalnie 55W, tylko teraz pojawia się jakaś dziwna moda. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

ale stop czy kierunki to sygnalizacja, natomiast halogeny mają oświetlać drogę

Napisano

To ja mam inny przykład, ze skutkami którego obecnie walczę - o wkładaniu przewidzianej do tego żarówki H4 55W do reflektora w motocyklu.

wink.gif

2011-11-14%25252020.45.06.jpg

Napisano

> To ja mam inny przykład, ze skutkami którego obecnie walczę - o wkładaniu przewidzianej do tego

> żarówki H4 55W do reflektora w motocyklu.

Ta lampa to oryginał, czy zamiennik? hmm.gif

Napisano

> ale stop czy kierunki to sygnalizacja, natomiast halogeny mają oświetlać drogę

Jesteś pewny że to mają być lampy przeciwmgłowe, a nie lampy do jazdy dziennej?

Napisano

> Natomiast tu jest o poprawianiu głupot, bo przecież halogeny w Europie zawsze miały legalnie 55W,

> tylko teraz pojawia się jakaś dziwna moda.

Moc żarówki to nie wszystko. Strumień świata wcale nie musi być gorszy niż u konkurencji z 55W.

Dodatkowo to światła przeciwmgielne więc a nie dalekosiężne.

Napisano

> Takie wątki pojawiają się regularnie. Ale tam chodziło, że ludzie chcą "ulepszyć" to co jest

> standardem, czyli 55W dla żarówek reflektorowych i wkładają 100W, co jest nielegalne.

> Natomiast tu jest o poprawianiu głupot, bo przecież halogeny w Europie zawsze miały legalnie 55W,

> tylko teraz pojawia się jakaś dziwna moda.

Tu nie chodzi o to co jest legalne w Europie. Producent przystosował reflektor do współpracy z żarówką o danej mocy i danej emisji ciepła i wkładane czegoś innego ma się tak jak 100W zamiast 55W.

Jeśli kupisz urządzenie przystosowane do zasilania na 110V to nie oznacza że w Europie będzie pracowało na 230V

Napisano

> link

> W skrócie - koledzy z Rosji eksperymentowali z mocniejszymi żarówkami w fabrycznych halogenach

> przeciwmgłowych do Kia Rio. Oryginalnie te lampki przeznaczone są do żarówek PGJ13 27W. Te

> wynalazki (podobno rodem z USA) montuje się teraz nie tylko w Kia, ale i innych samochodach.

> No i facet wsadził H1 55W a rezultat widac. Jednak w tym samym wątku ktos pisze, że zakładał

> PHJ13 37W i nic się nie stało.

> W każdym razie te żarówki 27W to jakiś idiotyzm - czyżby wymyslony na życzenie księgowych?

Tak sie zastanawiam, po co komu mocniejsze zarowki w reflektorach przeciwmglowych hmm.gif. U siebie nawet nie wiem jakie mam zarowki, bo uzylem je moze ... 2 razy w ciagu 4 lat. Tym bardziej, ze w mgle ilosc swiatla nie jest najwazniejsza.

Napisano

> Ta lampa to oryginał, czy zamiennik?

Hmm, ta lampa to prawdopodobnie oryginał, ale akcesoryjny crazy.gif

Honda - jak podejrzewam - nie ma z nią nic wspólnego, natomiast lampa ta jest produkowana przez firmę - najprawdopodobniej z Włoch - która to firma produkuje zestawy owiewek (i do nich robi m. in. stelaż + lampę).

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewny że to mają być lampy przeciwmgłowe, a nie lampy do jazdy dziennej?

tak, zresztą tytuł tamtego wątku to "fog"

Napisano
  • Autor

> Moc żarówki to nie wszystko. Strumień świata wcale nie musi być gorszy niż u konkurencji z 55W.

> Dodatkowo to światła przeciwmgielne więc a nie dalekosiężne.

mam wrażenie że te pasy światła u mnie są jakieś wąskie (mam jeszcze żarówki 27W zlosnik.gif)

Pewnie dali 2 razy większą moc i 2 razy mniejszą powierzchnię oświetlaną, więc nateżenie oswietlenia sie nie zmieniło, a z punktu widzenia księgowych tylko cyferki się liczą facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Problem jest w odprowadzeniu takiej ilości ciepła.... jak wiemy ponad 90% energii jest zamieniane w ciepło a tylko kilka % w "światło" widzialne.. Dlatego jak sie kupuje żarówki +90% powinny miec nadal 55 Wat mocy elektrycznej

Napisano

> Takie wątki pojawiają się regularnie. Ale tam chodziło, że ludzie chcą "ulepszyć" to co jest

> standardem, czyli 55W dla żarówek reflektorowych i wkładają 100W, co jest nielegalne.

jest to tak samo nielegalne i, jak widać, podobnie szkodliwe dla reflektorów...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.