Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skład mieszanki wskaźnik

Featured Replies

Napisano

witajcie

jako, że chciałbym na bieżąco widzieć co się dzieje ze składem mieszanki postanowiłem założyć coś takiego

Czy to się sprawdzi? Rozumiem, że wystarczy podpiąć pod istniejącą sondę i nie muszę montować osobnej tylko do tego celu? Chciałem sobie zrobić taki układ oparty na diodach samodzielnie ale nigdzie nie znalazłem schematu który kiedyś wpadł mi w łapki.

Napisano

> Rozumiem, że wystarczy podpiąć pod istniejącą sondę i nie muszę montować

> osobnej tylko do tego celu?

Zalezy jaka jest ta sonda. W wiekszosci aut seryjnie jest tylko waskopasmowa a wowczas niestety nijak nie wystarczy.

Napisano

> witajcie

> jako, że chciałbym na bieżąco widzieć co się dzieje ze składem mieszanki postanowiłem założyć coś

> takiego

> Czy to się sprawdzi? Rozumiem, że wystarczy podpiąć pod istniejącą sondę i nie muszę montować

> osobnej tylko do tego celu? Chciałem sobie zrobić taki układ oparty na diodach samodzielnie

> ale nigdzie nie znalazłem schematu który kiedyś wpadł mi w łapki.

1. Oto tester którego zapewne szukałeś: LM3914

2. Teoretycznie powinno to działać na 1 sondzie razem z komputerem, ale trzeba to sprawdzić. Zależy od impedancji wejściowej analizatora, komputera i sondy. Jeżeli są dopasowane - ok, będzie działać. Jeżeli nie - sygnał z sondy za bardzo przysiądzie i nie będzie działać. Proste zlosnik.gif

3. Nie wiem czy widziałeś działania takiego wskaźnika, ale IMHO okrutny z tego stroboskop coby wstawiać to w kabinie na widoku.

Napisano
  • Autor

> Zalezy jaka jest ta sonda. W wiekszosci aut seryjnie jest tylko waskopasmowa a wowczas niestety

> nijak nie wystarczy.

tego właśnie nie wiem, samochód to frontera a z silnikiem 2.0 8v C20NE

Napisano
  • Autor

> 1. Oto tester którego zapewne szukałeś: LM3914

dzięki bardzo smile.gif

> 3. Nie wiem czy widziałeś działania takiego wskaźnika, ale IMHO okrutny z tego stroboskop coby

> wstawiać to w kabinie na widoku.

miałem takie coś w poldolocie kiedyś ale przyciemnione szarą folią bo po gałach dawało okrutnie. Z czasem ojciec przerobił całość tak aby piszczało tylko przy skrajnie ubogiej dłuższej niż zadany okres czasu.

Napisano

> tego właśnie nie wiem, samochód to frontera a z silnikiem 2.0 8v C20NE

Sondy szerokopasmowe - głównie nowe auta (poza Mitsu z GDI) pracujące na ubogich mieszankach

Z tym że i na normalnej sondzie wskaźnik powinien pójść. Przy tej cenie LMa i odrobinie wolnego czasu oraz zdolności manualnych - zmontuj, sprawdź i powiedz jak wyszło.

IMHO ludzie stosowali te wskaźniki w sondach normalnych - charakterystyka na to pozwala, z tym że widzisz to w postaci generalnie bogato/generalnie ubogo

EDYTA - poprawiłem, poprawiłem, przepraszam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Przy tej cenie LMa i odrobinie wolnego

> czasu oraz zdolności manualnych - zmontuj, sprawdź i powiedz jak wyszło.

w wolnej chwili muszę pogrzebać w gratach pewnie znajdę taki układ oraz resztę złożę i zobaczę jak działa.

Napisano

Mam taki wskaźnik już w drugim aucie. Jeden chodził w starym Swifcie z 92r, drugi w Marei z 97r. Wskazuje bardzo dobrze, cały czas oscyluje, przy depnięciu idzie na bogato, przy cut off, na ubogo. Pokazuje też uśredniony skład jedną diodą. Jest regulacja jasności, więc nic nie oślepia.

Napisano

Ten wskaźnik odpuść. Miałem to w swoich dwóch autach. Przy fabrycznych sondach to niewiele pokazywało. Szkoda tych nawet 60zł. Jak chcesz to ci mogę go sprezentowac bo leży i zbiera kurz. A może coś sobie z tego zknujesz.

Napisano

To nie będzie trollowanie, tylko normalna ciekawość - a po grzyb taki wskaźnik kierowcy?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> To nie będzie trollowanie, tylko normalna ciekawość - a po grzyb taki wskaźnik kierowcy?

> Pozdrawiam

> Bartek

Przy gazie może się przydać waytogo.gif

Napisano

> To nie będzie trollowanie, tylko normalna ciekawość - a po grzyb taki wskaźnik kierowcy?

> Pozdrawiam

> Bartek

Jak masz lpg i jedziesz autostradą szybciej niż ustawa przewiduje, to dobrze wiedzieć, że głowica nie płynie.

Napisano

> witajcie

> jako, że chciałbym

zapytaj kolego gondoljerzy - robił kiedyś takie fajne

Napisano

> zapytaj kolego gondoljerzy - robił kiedyś takie fajne

Właśnie od tego usera kupiłem obie sztuki.

Napisano

ja miałem na jednej diodzie chyba od Kolegi Wszim hmm.gif

IMO przy gazie fajna sprawa, zwłaszcza w starszych generacjach instalacji

70zł to bym nie dał, ja jeden robiłem sam, wyszło z 15zł na ELMie

drugi kupiłem jak pisałem, też jakieś grosze to kosztowało ok.gif

poszukaj schematu na elektrodzie, powinien być u nas na kąciku gazowym hmm.gif

podłączasz oczywiście pod istniejącą sondę

Napisano

Wskaźnik pokazany przez kolegę Kaczorek79 to moje rękodzieło, ale już od kilku lat tego nie robię i na razie nie zamierzam do tego wracać. Działalność gospodarcza zawieszona i jeszcze się ciągam z US.

Napisano
  • Autor

żeby wiedzieć czy skład mieszanki na lpg jest w przybliżeniu prawidłowy, nie mam jeszcze analizatora spalin i chciałem coś takiego sobie zrobić.

Napisano

> Wskaźnik pokazany przez kolegę Kaczorek79 to moje rękodzieło, ale już od kilku lat tego nie robię i

> na razie nie zamierzam do tego wracać. Działalność gospodarcza zawieszona i jeszcze się ciągam

> z US.

bardzo miło wspominam Twój wskaźniczek waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.