Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja sprzęgła i koła dwumasowego

Featured Replies

Napisano

Temat na czasie bo diesli dużo. Czy ktoś z Was regenerował koło albo sprzęgło w polskich zakładach zajmujących się tego typu rzeczami. Jak to wygląda, ile kto pojeździł, gdzie najlepiej to zrobić. Znalazłem http://www.sprzeglo-service.pl/ w Poznaniu i Pana Radzikowskiego z http://www.sprzegla.com/ . Są to chyba 2 największe firmy robiące tego typu rzeczy. A może ktoś poleci coś innego? Interesuje mnie tylko opinie o regeneracji - nowe części nie wchodzą w grę.

Napisano

Regeneracja sprzęgła to pryszcz o ile docisk jest w stanie nadającym sie do przetoczenia. Dwa razy dawnymi czasy to robilem i zawsze było OK. Co do dwumasy to IMHO rzeźba w g..... Nie stać Cie na nowe to postaw samochód na kołki, dozbieraj kase i kup nowe. Chyba że jesteś na tyle zamożny że stać Cię na to by kupić ponownie dwumasę i ponownie zapłacić za robotę. To samo tłumaczyłem znajomemu który chciał zaoszczędzić i kupił dwumas do Vectry po regeneracji. Tanio było ale tylko pierwszy raz bo po roku jak sie regenerowane rozsypało to kupił nówkę i oszczędności wyszły bokiem

Sprawdź sobie czy Valeo nie robi jednomasowego zamiennika. Wolałbym to niż używkę czy regenerowane.

Napisano

> Sprawdź sobie czy Valeo nie robi jednomasowego zamiennika. Wolałbym to niż używkę czy regenerowane.

Tak mniej więcej, w ilu procentach aut z dwumasą da się tę dwumasę wywalić i jeździć spokojnie bez niej wstawiając jednomasowy zamiennik?

Czy są to tylko pojedyncze, najpopularniejsze modele, czy może w większości/ prawie wszystkich da radę przyciąć koszty?

Napisano

> Tak mniej więcej, w ilu procentach aut z dwumasą da się tę dwumasę wywalić i jeździć spokojnie bez

> niej wstawiając jednomasowy zamiennik?

Pewnie w wielu, ale miałem "przyjemność" jechać takim focusem 1.8tdci - cuuudowne rozwiązanie - trzepie całym silnikiem jak młockarnią. Na wibrator żona nie musi zbierać. Naprawdę warto sobie d* szkłem podcierać ok.gif Ciekawe za ile km trzeba będzie poduszki pod silnikiem i skrzynią zmieniać od tego szarpania...

Po coś te dwumasy powstały. Już ludzie przestańcie robić z igły widły - dwumasa pada przy normalnej jeździe po około 200kkm - wymieniasz sprzęgło i dwumasę i masz 200kkm spokoju - w ile lat zrobisz te 200kkm? Pewnie większości forumowiczów zajęłoby to 15-20 lat - jego auto się dawno obróci w pył zanim ta nowa dwumasa zdechnie...

Napisano

> Pewnie w wielu, ale miałem "przyjemność" jechać takim focusem 1.8tdci - cuuudowne rozwiązanie -

> trzepie całym silnikiem jak młockarnią. Na wibrator żona nie musi zbierać.

No to co się nagle dzieje z tym silnikiem, że tak się telepie, skoro w autach z lat 90-tych nikt jeszcze o 2masie nie słyszał a jeździło się wcale nie najgorzej?

Napisano

> No to co się nagle dzieje z tym silnikiem, że tak się telepie, skoro w autach z lat 90-tych nikt

> jeszcze o 2masie nie słyszał a jeździło się wcale nie najgorzej?

Może silniki z lat 90 nie były dostosowane do tego że mają dwumase, a silniki projektowane pod posiadanie koła dwumasowego już jego braku nie akceptują tak dobrze? wink.gif

Napisano

> No to co się nagle dzieje z tym silnikiem, że tak się telepie, skoro w autach z lat 90-tych nikt

Jak nikt nie słyszał jak nawet w benzynowych były 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Pewnie w wielu, ale miałem "przyjemność" jechać takim focusem 1.8tdci - cuuudowne rozwiązanie -

> trzepie całym silnikiem jak młockarnią. Na wibrator żona nie musi zbierać. Naprawdę warto

> sobie d* szkłem podcierać Ciekawe za ile km trzeba będzie poduszki pod silnikiem i skrzynią

> zmieniać od tego szarpania...

Nie mówię tego z doświadczenia tylko z tego co przeczytałem w różnych miejscach, podobno skoda do jakiegoś auta najpierw dawała dwumasowe sprzęgło a potem do tego samego silnika zaczęli stosować jednomasowe i z opinii użytkowników jakiejś odczuwalnej różnicy nie było niewiem.gif

Napisano

pytanie przy jakich obrotach pojawia się 80% momentu, bo jak w okolicach 2000 obrotów to możesz próbować zamienić, jak bardziej w okolicy 1200 to faktycznie będzie rzeźba w g...

Spada komfort jazdy, oraz po d..e dostaje skrzynia mocowanie jej i silnika do budy, przeguby, tyle przekazał mi mechanik od vw TDI

Napisano

Dwa razy robiłem regenerację dwumasy. Więcej nie testuję. Albo nowy dwumas albo przejście na jednomas.

Co do przechodzenia na jednomas to juz dość sporo tego zakładałem. Z wieloma ludźmi mam kontakt stały i nikt nie mówi nic o zwiększonych drganiach czy o chodzeniu jak młockarnia. Sam w jednym swoim aucie zmieniałem dwumas na jednomas (1,8 20vt). Auto jeździ nadal i z tego co mi wiadomo nic złego się nie dzieje (zrobiło juz spokojnie 20kkm).

W obecnym aucie odzywa się już dwumas i mnie mocno wnerwia. Tak więc go wywalę na koszt jednomasy.

Tak w ogóle to dwumasy są dwie w silniku. Mówimy oczywiście o tej na kole zamachowym.

I tak dla przykładu, pierwsze 1,9 tdi AGR nie miały dwumasy. Jeżdżą te auta i nic złego się nie dzieje. Później wsadzili dwumasę. Jak się wyjsra to się zakłada jednomas i jest lalunia.

Jak już koniecznie ma ten dwumas zostać to tylko nowy. I nie Valeo waytogo.gif

Napisano

> jednym swoim aucie zmieniałem dwumas na jednomas (1,8 20vt). Auto jeździ nadal i z tego co mi

>

A czy ma znaczenie że robiłeś to w benzynie??

Właśnie w/w focusie 1.8 tdci zaczyna odzywać mi się dwu masa i w pierwszej kolejności zastanawiam się na regeneracją może jeszcze jednomas?

Przebieg 170kkm 2007 r. to nie za wcześnie tak w ogóle na dwumas??

Pzd

Napisano

> Jak nikt nie słyszał jak nawet w benzynowych były

u mnie jest be benzynie, auto z 95r. Co ciekawe w moim silniku (bez żadnych zmian) są wersje z dwumasą i "zwykłym" i to w tych samych rocznikach. spineyes.gif

Jak się wyjsra to wrzucę jednomas i będę upalał dalej.

Napisano

> A czy ma znaczenie że robiłeś to w benzynie??

> Właśnie w/w focusie 1.8 tdci zaczyna odzywać mi się dwu masa i w pierwszej kolejności zastanawiam

> się na regeneracją może jeszcze jednomas?

> Przebieg 170kkm 2007 r. to nie za wcześnie tak w ogóle na dwumas??

> Pzd

Zużycie dwumasy jest bardzo zależne od stylu jazdy - jednemu padnie po 150kkm, drugiemu po 250kkm, a kto inny zajedzie auto a dwumas nie ruszony.

Gratuluje, żeby w nowoczesnym aucie jak focus mkII mysleć o jednomasie.

Jest taka ogromna róznica kosztów miedzy jednomasą/dwumasą regenerowaną, a normalną dwumasą zamiennikiem? Bo koszt robocizny ten sam.

Napisano

Ja mam w tdi i powiem wiecej wymienilem dwumasa na jednomas "przy okazji" a nie z musu bo dwumas jesczez dawal rade, sprzedal sie jako uzywka i gosc byl zadowolony smile.gif Roznice?

Sprzeglo chodzilo lzej niz na dwumasie, nic nie drga i nie szarpie przy dodawaniu gazu przy niskich obrotach, sprzeglo mam teraz z duzym zapasem na przyszle ewentualne mody - podobno zniesie 200/400. Jak ktos sie przejedzie to nie pozna czy jest dwumas czy jednomas. A co do fordow to nie wiem, wychodze z zalozenia ze aut na F sie nie kupuje zlosnik.gif

pozdro biglaugh.gif

Napisano

> Gratuluje, żeby w nowoczesnym aucie jak focus mkII mysleć o jednomasie.

Masz rację narazie myślę, a od myśli do czynów długa droga ok.gif

> Jest taka ogromna róznica kosztów miedzy jednomasą/dwumasą regenerowaną, a normalną dwumasą

> zamiennikiem? Bo koszt robocizny ten sam.

Szczerze mówiąc jeszcze się nie orientowałem, ale pewnie między regenerowaną a nówką sztuką będzie pewnie duża różnica.

Zresztą z tego co się zdążyłem zorientować w sklepie kupuję "nową" która w rzeczywistości jest regenerowaną częścią, a kosztuje dwa razy tyle co regeneracja we własnym zakresie.

Pzd

Napisano

> No to co się nagle dzieje z tym silnikiem, że tak się telepie, skoro w autach z lat 90-tych nikt jeszcze o 2masie nie słyszał a jeździło się wcale nie najgorzej?

a nie jest to podyktowane przypadkiem tym iż dzisiejsze diesle są mocniejsze i mają wyższy moment obrotowy?

Napisano

> Właśnie w/w focusie 1.8 tdci zaczyna odzywać mi się dwu masa i w pierwszej kolejności zastanawiam

> Pzd

A w jaki sposób ta dwumasa się odzywa? hmm.gif

Tak z ciekawości pytam bo też mam takiego Focusa, co prawda parę lat młodszego i z mniejszym przebiegiem ale dobrze wiedzieć jakie są objawy padania tego ustrojstwa...

Napisano

W moim przypadku był zrobiony dość mocny program. Auto miało od ok 2000obr/min sporo momentu i to zamordowało dwumas (byłem tego świadomy w chwili robienia programu)

> Pzd

Wczoraj wymieniałem dwumasę w 307. około 150kkm nastukane. Wiele razy wymieniałem i w autach co miały poniżej 100kkm.

Ja bym się ani chwili nie zastanawiał tym bardziej że do twojego silnika sa gotowe zestawy chyba LUKa. Valeo też robi ale nie polecam tej firmy.

Wkładaj jednomas i nie słuchaj bajek ludzi którzy coś tam słyszeli albo raz jechali autem znajomego sąsiada wink.gif

Napisano

> A w jaki sposób ta dwumasa się odzywa?

Hmmmm po stronie kierowcy z okolic błotnika przy jałowym biegu coś jakby się tłucze, po wciśnięciu sprzęgła odgłos zanika.

Nie wiem czy to jakaś autosugestia, ale przy zimnym bardziej słychać jak rozgrzanym. Byłem w jednym zakładzie ale koleś stwierdził że bardziej sprzęgło jak dwumasa się odzywa i mam mały mętlik.

Pzd

Napisano

dopowiem mam agr`a z 550 tys przebiegu -skrzynia ori,jednomas.Nic sie nie dzieje bo niby dlaczego? polecam 1 masy smile.gif

Napisano

Ale o czym Ty piszesz, że po 200kkm, przecież one padają po przebiegu średnim 100-130kkm w 10letnim passacie w TeDeI zlosnik.gif Oczywiście mówię o aucie sprowadzonym z Niemcowni zlosnik2.gif

Napisano

Zauważ, jakie osiągi (przyrost ciśnienia nad tłokiem i wynikające z tego drgania skrętne) miały tamtejsze silniki, a jakie mają obecne....

Napisano

> Ciekawe za ile km trzeba będzie poduszki pod silnikiem i skrzynią

> zmieniać od tego szarpania...

Akurat poduszki pod skrzynią mogą być najmniejszym problemem.

Wysokie drgania skrętne mogą zniszczyć lub przedwcześnie wyeksploatować skrzynię biegów, a tu koszta mogą być spore.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.