Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ledowe światła mijania???

Featured Replies

Napisano

Dziś jadąc po zmroku mijałem auto które nie miało włączonych tradycyjnych reflektorów a taką jak by falę jak niektóre modele Audi świateł dziennych, jako iż jechałem dość wolno podobnie zresztą jak tamto auto zauważyłem wyraźnie oświetloną drogę z wyraźną granicą cienia jak to ma miejsce przy soczewce. Droga była oświetlona totalnie na biało lepiej chyba jak xenon jak minąłem ten pojazd w lusterku widziałem włączone tylne lampy więc na 100% nie były to dzienne ledy. Czy już są w sprzedaży samochody ze światłami mijania opartymi na technologii led? W sumie jestem prawie na 100% pewien że nie było tam soczewki z xenonem ani włączonej tradycyjnej lampy tylko ta ledowa fala.

Napisano

> tak od paru lat. co najmniej 2 lat wstecz.

A od bodajże 2007 roku Lexus LS 600hL.

Chyba pierwsze seryjnie produkowane auto na świecie, które z przodu nie miało już świateł ksenonowych a w pełni oparte na LEDach.

Napisano

widziałem modele Audi, Meś S i chyba Lexusa. Z tego co zauważyłem to dioda jest tylko źródłem światła i jest umieszczona za soczewką. Ogromna zaleta LED nax Xenonem jest taka, że diody potrzebują mniej energii na zasilanie i start i co chyba najważniejsze są niewrazliwe na wstrząsy itd gdzie przy Xenonie jest to problem

Napisano

a ja zauważyłem, że LEDy w rocznym mesiu i audi gorzej świecą niż w nowych. Nie mają już tej jasności jaką miały pierwotnie. To samo się dzieje w DLR od philipsa, z czasem coraz słabszą moc światła dają.

Także nie wiem czy to w ogóle opłacalne jest, bo pewnie wymiana na nowe to spory majątek

Napisano

> a ja zauważyłem, że LEDy w rocznym mesiu i audi gorzej świecą niż w nowych. Nie mają już tej

> jasności jaką miały pierwotnie. To samo się dzieje w DLR od philipsa, z czasem coraz słabszą

> moc światła dają.

> Także nie wiem czy to w ogóle opłacalne jest, bo pewnie wymiana na nowe to spory majątek

Poczekaj chwile będą zamienniki na allegro hehe.gif

Napisano

> Poczekaj chwile będą zamienniki na allegro

baaaa, będą nawet do Golfa 2 zamienniki oryginały z chin zlosnik.gif

Napisano

> a ja zauważyłem, że LEDy w rocznym mesiu i audi gorzej świecą niż w nowych. Nie mają już tej

> jasności jaką miały pierwotnie. To samo się dzieje w DLR od philipsa, z czasem coraz słabszą

> moc światła dają.

> Także nie wiem czy to w ogóle opłacalne jest, bo pewnie wymiana na nowe to spory majątek

ja sie obawialem tego co bylo w pierwszych swiatlach LED z tylu - pozycje/kierunki np w VW passat, ze podczas mgly wodnej lub znacznej mgly swiatla byly niewidoczne. pozniej na szczescie to poprawiono.

odnosnie LED (ja mam HELLA dzienne) to zauwazylem odwrotnosc tzn na poczatku swiecily slabiej niz po jakims czasie. strasznie wazna jest przetwornica i odprowadzenie ciepla z diody.

ale czy ja wiem czy to jest tansze od technologii HID? na dzisiaj raczej nie bo to musi byc bateria diod przy swiatlach mijania. fakt ze sa jeszcze lepsze od HID, jeszcze lepiej sie ustawia wiazke swiatla itp. ale ... .

i jak takie swiatla ustawi diagnosta na SKP biglaugh.gif

Napisano

Takie reflektory produkuje dla OEM Valeo, Hella, Automotive Lighting, praktycznie wszyscy TIER 1.

Od kilku lat...

VALEO

Napisano

> Takie reflektory produkuje dla OEM Valeo, Hella, Automotive Lighting, praktycznie wszyscy TIER 1.

> Od kilku lat...

> VALEO

jest nawet filmik rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.