Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoc w wyborze samochodu ciężarowego.

Featured Replies

Napisano

Szukam samochodu ciężarowego do firmy NIE transportowej. Robimy niewiele kilometrów. W tej chwili używamy aut o ładowności 5T i przyczep o ładowności 5-7T ale jeżeli zdecydowalibyśmy się na pełnowymiarowy zestaw to też wykorzystamy jego ładowność, zaoszczędzi to kosztów transportu ze spedycji.

Jakie macie doświadczenia z ciężarówkami? Jak ma się ich awaryjność, spalanie, komfort użytkowania. W tej chwili mamy w firmie Iveco Eurocargo o DMC 12t i silniku 250KM. Auto jest u nas od lutego tego roku i zrobiło w tym czasie 40tyś km. Obecnie ma 200tyś. Odwiedziło też dwukrotnie serwis na holu z powodów elektrycznych, bierze olej a drążek kierowniczy wzdłużny kwalifikuje się do wymiany. Znów sporadycznie pojawiają się błędy na tablicy a auto nie odpala.

Mamy też MANa F2000, który aktualnie ma 1mln przebiegu. Przez 8 lat w naszych łapkach zrobił 350tyś i ani razu nie zawiódł...

Renault Midlum - 140 tysięcy i remont kapitalny silnika. Silnik Dxi 220.

Jakie Wy macie doświadczenia z autami jeżeli chodzi o spalanie, częstotliwość odwiedzania serwisu, tak ze względu na przeglądy jak i naprawy, ceny części?

Wachlarz samochodów, które bierzemy pod uwagę jest spory - MAN TGL, TGM, TGA Mercedes Atego, Axor, Actros, Scania R, DAF XF105, Volvo FL, FH. Praktycznie wszystko co jeździ poza Renault i Iveco bo mamy dość smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Ja bym brał MANa następnie SCANIE i na końcu VOLVO reszty nie biorę pod uwagę

Jeździłem każdym i od roku MANem i jak na razie nie chce zmieniać

Napisano
  • Autor

> Ja bym brał MANa następnie SCANIE i na końcu VOLVO reszty nie biorę pod uwagę

> Jeździłem każdym i od roku MANem i jak na razie nie chce zmieniać

Możesz z grubsza opisać w jakich warunkach użytkowałeś aut? Jak z awaryjnością i spalaniem? To ostatnie może być na prv bo spotkałem się na innym forum z opinią, że to drażliwy temat.

Napisano
  • Autor

> "Mówi się", że Scania jeździ i mało pali

> Ale ja się nie znam, więc nie koniecznie bierz moją wypowiedź pod uwagę

Wiem, bo najwięcej jeździłem Scanią właśnie i jestem wielkim fanem marki. Ale Szefowi tak nie powiem. Muszę mieć konkrety wink.gif

Napisano

Auta użytkowane po kraju

Skanią i Volvo woziłem spożywkę po marketach

Volvo FL10 320 solówka spalanie ok 25l przejechałem nim ok50tyś km brak awarii

Skania 4 400 ciągnik spalanie w granicach 27-30l przejechane ok150tyś km kilka drobnych usterek ale przebieg robił swoje 1,5mil km

Teraz Man TGL12.240 solówka z ogonem spalania nie liczę bo nikt ode mnie nie oczekuje oszczędności ma być szybko i sprawnie ale na zbiorniku 280l robię z reguły 1000 do 1200km zależy od ładunku i trasy

poza tym najfajniejsza kabina z jaką miałem do czynienia stojąc na tunelu brakuje mi ok 10cm żeby się wyprostować a mam 185cm wzrostu

dynamika jest taka że często osobówki ze świateł wymiękają 270751858-jezyk.gif

ujeżdżałem też renówki i iveca ale ich nie biorę pod uwagę

ciągłe usterki elektryki i słabe plastiki wnętrza dyskwalifikują te marki

a i mamy na firmie atego kierowca modli się już od dłuższego czasu o zmianę bo nie ma już siły do niego

Napisano

Witam !

Mieliśmy Acrosa w Mega kabinie przelataliśmy nim ponad 500 tys km i po za wymianą oleju nie dotykaliśmy sie do niczego, auto było bezawaryjne z przelotem około miliona km , kabina super komfortowa jak dla kierowcy ( można było po niej biegać ) super ergonomia , pełno schowków itp. co do jazdy hmm no cóż kto jezdzil mercedesem to wie o co chodzi, powolny muł roboczy . Mam też atego fajnie mi się nim jezdziło dopóki nie przesiadłem się do volva - teraz bym do mercedesa nie wsiadł volvem fm7 przelatalem ponad 200 tys km - auto bezawaryjne .

Mamy tez 2 many TGA z silnikiem d20 jednym zrobione podad 200 tys km bez awarii ogólnie fajnie się jezdzi ale mam je za kródko , żeby cośo nich bliżej opowiedzieć.

Spalanie

actros zestaw - ok 32 l/100

Atego 1323 - ok 19 l/100

Volvo fm7 solowka - 23l/100

Man TGA d20 - 28-30 l/100

Samochody uzytkujemy po PL.

Napisano
  • Autor

> Witam !

> Mieliśmy Acrosa w Mega kabinie przelataliśmy nim ponad 500 tys km i po za wymianą oleju nie

> dotykaliśmy sie do niczego, auto było bezawaryjne z przelotem około miliona km , kabina super

> komfortowa jak dla kierowcy ( można było po niej biegać ) super ergonomia , pełno schowków

> itp. co do jazdy hmm no cóż kto jezdzil mercedesem to wie o co chodzi, powolny muł roboczy .

> Mam też atego fajnie mi się nim jezdziło dopóki nie przesiadłem się do volva - teraz bym do

> mercedesa nie wsiadł volvem fm7 przelatalem ponad 200 tys km - auto bezawaryjne .

> Mamy tez 2 many TGA z silnikiem d20 jednym zrobione podad 200 tys km bez awarii ogólnie fajnie się

> jezdzi ale mam je za kródko , żeby cośo nich bliżej opowiedzieć.

> Spalanie

> actros zestaw - ok 32 l/100

> Atego 1323 - ok 19 l/100

> Volvo fm7 solowka - 23l/100

> Man TGA d20 - 28-30 l/100

> Samochody uzytkujemy po PL.

O świetnie, o coś takiego mi chodzi smile.gif

Mam jeszcze małą prośbę - jakbyś mógł choć orientacyjnie powiedzieć jak wygląda częstotliwość serwisowania samochodów (obowiązkowe obsługi) i jak kształtują się cenowo.

Edit:

Z jaką skrzynią był Actros? Pytam bo mam złe doświadczenia z automatem w MPII z dużym przebiegiem. Przy delikatnym ruszaniu skakał jak kangur, jak się odjeżdżało od rampy to wysoki towar wracał na halę grinser006.gif

Napisano

> O świetnie, o coś takiego mi chodzi

> Mam jeszcze małą prośbę - jakbyś mógł choć orientacyjnie powiedzieć jak wygląda częstotliwość

> serwisowania samochodów (obowiązkowe obsługi) i jak kształtują się cenowo.

Oleje filtry itp wymieniamy sami co okolo 20 tys km

> Edit:

> Z jaką skrzynią był Actros? Pytam bo mam złe doświadczenia z automatem w MPII z dużym przebiegiem.

> Przy delikatnym ruszaniu skakał jak kangur, jak się odjeżdżało od rampy to wysoki towar wracał

> na halę

Actros był z automatyczną skrzynią biegów z możliwością przejscia na zwykłą tzn można było np do cofania pod rampę wypiąć pedał sprzęgła i z "automatu" robił się "manual" . Dla mnie to było super rozwiązanie ponieważ mało nim jezdziłem , ale kierowca jak się wprawił to nigdy nie wypinał sprzęgła. ogólnie automat fajna sprawa - byłem mile zaskoczony po przejsciu z manuala.

Napisano

Renault Midlum - 140 tysięcy i remont kapitalny silnika. Silnik Dxi 220.

Musieliście mu "jakoś" pomóc.

> Wachlarz samochodów, które bierzemy pod uwagę jest spory - MAN TGL, TGM, TGA Mercedes Atego, Axor,

> Actros, Scania R, DAF XF105, Volvo FL, FH.

volvo to to samo co renówka , te same silniki, skrzynie, ramy , w FL kabiny. w renówce z renówki jest tylko osprzęt , oprogramowanie i trochę gadżetów.

Napisano
  • Autor

> Renault Midlum - 140 tysięcy i remont kapitalny silnika. Silnik Dxi 220.

> Musieliście mu "jakoś" pomóc.

> volvo to to samo co renówka , te same silniki, skrzynie, ramy , w FL kabiny. w renówce z renówki

> jest tylko osprzęt , oprogramowanie i trochę gadżetów.

Właśnie, że silnik to wiedziałem. W Premiumce tak samo wygląda rama, mocowanie klina itp więc pewne podejrzenia miałem.

Tak, pomogliśmu mu trochę. Ciągał przyczepę i widocznie sobie z nią nie radził choć przyczepa miała może z 6T DMC

Napisano

Odpowiem tylko o Mercedesie bo z nimi mam do czynienia codziennie.

Actros - przeglądy robi się wg. kompa, olej i filtry paliwa i oleju co ok 100000, jeden raz w roku przegląd okresowy. Silnik nie do zajechania, stara dobra konstrukcja pojedzie na wszystkim co mu wlejesz, wtryski i pompy nie wrażliwe na jakoś ale bez przesady. Zawieszenie raczej bardzo wytrzymałe, czasami tulejki polecą na stabilizatorze 1 osi, tulejki drążka kabiny wytrzymują ok 250000, skrzynia może być manual lub automat. Jak dla mnie automat muli go trochę i jest za wolna, ale kierowcy nie narzekają, kwestia przyzwyczajenia. Manual jest chyba lepszy. Niestety jest AdBlue, czasami lubi szwankować, 99% przypadków przez kiepski płyn. Elektryka raczej wytrzymała, piskusów nie płata.Sporo przypadków upierdliwego i delikatnego ściągania w prawo, mimo regulacji, pomiarów geometrii ciężkie do usunięcia.

Jak zakup nowego to gwarancja na wszystkie Actrosy, Atega, Axory jest 2 lata na wszystko plus 3 rok na ukł. napędowy(silnik, skrzynia, most). Wielki plusem Mercedesa jest bezproblemowość z gwarancją, robimy wszystko i więcej by klient nie płacił i nie ma z tym problemu (piszę to o serwisie w którym pracuję).

Axor - silnki, podwozie, skrzynie wytrzymałe jak w Actrosie, teraz dostępne też w automacie, kierowcy narzekają na komfort, prawda jest taka, że mu daleko do Actrosa, mało komfortowy.

Atego - silnik, podwozie, skrzynia jak wyżej. Więcej upierdliwych dupereli typu stukający mechanizm podnoszenia kabiny(nie do usunięcia), czasami wibracje przy 80/85.

O spalaniu nie piszę bo dla kierowcy to zawsze będzie za dużo i chcą by mniej palił grinser006.gif

edit. Zaraz w sprzedaży będzie nowy Actros - bardzo ładny, fajny w środku ale technicznie to będzie strzał w stopę Mercedesa - UNIKAĆ i ODRADZAĆ

Napisano

A Ty szukasz nówki, czy używki?

Napisano
mamy dwie renie (220) i jedna ma 350kkm, druga koło 200 (obydwie maja oprocz tego raz wiecej motogodzin z racji ze to cysterny które mają przystawke pompy) i w sumie jezdzą bez awarii. mamy tez TGL180, oleju nie bierze, nie ma z nim żadnych problemów i jezdzi mi sie nim osobiscie najlepiej. najwiecej miejsca, ergonomia jest super. spalanie w granicach 20l ok.gif
Napisano
  • Autor

> A Ty szukasz nówki, czy używki?

Raczej używki około dwu letniej. Ale jak się uzbroję w mocne argumenty to może uda się wziąć coś nowego.

Napisano

Ja może nie jestem bardzo doświadczonym kierowcą, ale kilkoma autami jeździłem.

Może od początku:

-6 miesięcy dostawy z pralni do hoteli (przeważnie Londyn), auta to:

-DAF LF 7,5T i 10T-bez większych problemów, poza ostrzeżeniami o nieprawidłowym działaniu systemu AdBlue i czujników ABS-bez wpływu na moc etc. tylko mrygało sobie na desce.

-iveco eurocargo w tych samych DMC i nikomu nie polecam. Niewygodny i psuły się ciągle. Głównie elektryka i nawet aso miało problemy z diagnostyką.

-stary MAN z 99r 18T-zero problemów, kierowcy pracujący tam dłużej mówili, że nigdy się nie psuł-pojechał na złom ze względu na emisje.

3 lata woziłem butle z gazem-dostawy lokalne-w promieniu 130km.

-DAF LF-tak samo jak w pralni+jedno auto miało problemy ze skrzynią biegów.

-renault midlum 12T-jeździłem rok od nowości i nie polecam. Skrzynia nieprecyzyjna, ciągłe problemy z elektryką/elektroniką, do przebiegu 70kkm wymienione zostały: głowica, pompa AdBlue, uszczelniacze mostu, sprzęgło, jakieś moduły od świateł (po przejeździe przez strumień-może 30cm-przy hamowaniu zapalały się długie), do tego fotel mi się zacinał i czasami aż mnie kręgosłup bolał...

-od 13 miesięcy pracuję przy transporcie odpadów niebezpiecznych:

-Mercedes sprinter-mamy ich ponad 20, teraz wszystkie są wymieniane na nowe, poprzednie nie sprawiały żadnych problemów, a niektóre zrobiły w 3 lata ponad 400kkm.

-DAF LF 7,5Tcoś około 15 sztuk (popularne auto w UK), usterki jak wyżej, ale żadziej.

-DAF CF 18T i ciągniki, sztuk 6-zero problemów. Raz tylko przy manewrowaniu strzelił przewód od wspomagania, poza tym bezawaryjne. najstarszy jest z 2006r, najnowszy z 2011r. Stary spala około 35l, nowy schodzi poniżej 30l z naczepą o wysokości 4,95m i wadze zestawu do 30T. Niestety CF do najwygodniejszych nie należy, jest głośno, ale jest też tanio, a auta nie jeżdżą dalej niż 200km. Skrzynie mamy tylko automatyczne i te starsze szarpią i czasami "przysypiają", nowsze są ok.

-był wynajęty MB actros-bezawaryjny, bardzo wygodny, cichy, skrzynia trochę zamulona. Teraz jest axor i jest mniej wygodny, buja nim trochę (z tyłu są tylko 2 poduszki), nowa skrzynia pracuje o wiele szybciej i lepiej dobiera biegi. Ja lubię to, ze rusza praktycznie z wolnych obrotów, bez szarpnięć.

Co ciekwawe facet z firmy, która wynajmuje nam tego MB mówił, że zmienili dostawcę z DAF na MB ze względu na awaryjność.

Jeżdżąc w agencjach miałem jeszcze kontakt z:

-MAN TGA, TGM, TGX-wygodne, ciche, duże kabiny, troszkę nie podoba mi sie praca automatów-jakoś tak szarpią lekko. W firmach, które ich używały chwalili za bezawaryjność.

-Volvo FM-miałem z nimi kontakt w firmie dostarczającej towar do McDonalds. Kierowcy je uwielbiali, nie psuły się prawie wcale, kabiny może niezbyt duże, ale ergonomiczne. Poległy tylko w jednej kwestii: firma odbiera z restauracji zużyty olej i przetwarza na biopaliwo. Jak tylko robiło się chłodno i nie jakieś mrozy, mową o temp. około 0'C, zapychały się filtry, szwankowały wtryski, nie działały ogrzewania postojowe. Był to duży problem, bo firma pracuje 24/7 i każda awaria oznacza duże opóźnienia. Obecnie używają... DAF CF.

-scanie, zarówno solówki 18T, 26T jak i ciągniki są moimi faworytami. Nie słyszałem narzekania na awarie. Bardzo wygodne, ergonomiczne. Jeden minus za brak dobrego uchwytu na kubek no.gif. Skrzynie pracują bardzo przyjemnie, bardzo wygodna pozycja za kierownicą i do tego pierdoły w stylu wygaszania deski przy jeździe do tyłu-niby nic, ale pomaga.

-renault premium-jeździłem kilkoma w Norbert Dentressangle i jeżdżą nieźle jeśli chodzi o silnik, skrzynię i zawieszenie, ale nie czułem się w nich dobrze, jakoś tak wszystkiego musiałem szukać, w uchwyt na kubek nie mieścił się normalny bubek, najwyżej taki mały z automatu, w każdym na desce po prostu choinka-masa ostrzeżeń, awarie tempomatu, świateł, AdBlue... nie polecam. Do tego jak w renault jest problem z osuszaczem, czy AdBlue to wchodzi w tryb awaryjny i są...nadgodziny zlosnik.gif

-Iveco stralis-podobnie jak premium-zawsze coś jest nie tak, do tego tragiczna jakość wykonania-niedawno jechałem w deszcz i jak wyprzedzała mnie druga ciężarówka, to po prostu mokłem, woda lała się do środka wpychana pędem powietrza,a auto raptem 1,5 roczne i bezwypadkowe. Drzwi zamykały się ciężko. Niby klasa wyższa, powinien być na poziomie choćby premium, czy TGA, ale wole już te DAF CF.

Spalania aut z tych samych roczników/norm emisji są bardzo. podobne. Jeśli miałbym kupić własny ciągnik, to byłby to mercedes acrtos, albo scania z wysoką kabiną. Najwygodniejsze, ergonomia na najwyższym poziomie, przyjemność z jazdy. Do tego duży plus dla MB za podejście serwisów, aż byłem w szoku jak mili i pomocni są w każdym przypadku-mamy jeszcze starego MB z 98r. w którym mechanika się nie psuje, ale jako, że ma już swoje lata czasami coś tam przestaje działać i 2 razy byłem z nim w aso: nie kasują za pierdoły, zawsze sprawdzają 2 razy czy wszystko jest zrobione jak należy, zawsze mili i chętnie udzielają informacji. ok.gif

Napisano

> Szukam samochodu ciężarowego do firmy NIE transportowej. Robimy niewiele kilometrów. W tej chwili

> używamy aut o ładowności 5T i przyczep o ładowności 5-7T ale jeżeli zdecydowalibyśmy się na

> pełnowymiarowy zestaw to też wykorzystamy jego ładowność, zaoszczędzi to kosztów transportu ze

> spedycji.

> Jakie macie doświadczenia z ciężarówkami? Jak ma się ich awaryjność, spalanie, komfort użytkowania.

> W tej chwili mamy w firmie Iveco Eurocargo o DMC 12t i silniku 250KM. Auto jest u nas od

> lutego tego roku i zrobiło w tym czasie 40tyś km. Obecnie ma 200tyś. Odwiedziło też dwukrotnie

> serwis na holu z powodów elektrycznych, bierze olej a drążek kierowniczy wzdłużny kwalifikuje

> się do wymiany. Znów sporadycznie pojawiają się błędy na tablicy a auto nie odpala.

> Mamy też MANa F2000, który aktualnie ma 1mln przebiegu. Przez 8 lat w naszych łapkach zrobił 350tyś

> i ani razu nie zawiódł...

> Renault Midlum - 140 tysięcy i remont kapitalny silnika. Silnik Dxi 220.

> Jakie Wy macie doświadczenia z autami jeżeli chodzi o spalanie, częstotliwość odwiedzania serwisu,

> tak ze względu na przeglądy jak i naprawy, ceny części?

> Wachlarz samochodów, które bierzemy pod uwagę jest spory - MAN TGL, TGM, TGA Mercedes Atego, Axor,

> Actros, Scania R, DAF XF105, Volvo FL, FH. Praktycznie wszystko co jeździ poza Renault i Iveco

> bo mamy dość

> Pozdrawiam

Mercedes LK. zlosnik.gif Zależy który rok Cię interesuje? Wiem, że pierwsze roczniki Atego należy omijać. wink.gif

Napisano

> Raczej używki około dwu letniej. Ale jak się uzbroję w mocne argumenty to może uda się wziąć coś

> nowego.

Firma z Poznania, czy jakaś inna okolica?

Napisano

edit. Zaraz w sprzedaży będzie nowy Actros - bardzo ładny, fajny w środku ale technicznie to będzie strzał w stopę Mercedesa - UNIKAĆ i ODRADZAĆ

Może kolega rozwinąć? Jeździłem ACTROSem jako turysta łącznie 6 tygodni. Raz nówka z salonu, drugim razem widziałem jak wskoczył milion km na Słowenii. Ogólnie skrzynia w obydwóch mułowata, ale tak nie było z żadnym problemów mechanicznych. Znawcą nie jestem przez to zaciekawiła mnie kolegi wypowiedz na temat nowych Actrosów.

Napisano

> edit. Zaraz w sprzedaży będzie nowy Actros - bardzo ładny, fajny w środku ale technicznie to będzie

> strzał w stopę Mercedesa - UNIKAĆ i ODRADZAĆ

> Może kolega rozwinąć? Jeździłem ACTROSem jako turysta łącznie 6 tygodni. Raz nówka z salonu, drugim

> razem widziałem jak wskoczył milion km na Słowenii. Ogólnie skrzynia w obydwóch mułowata, ale

> tak nie było z żadnym problemów mechanicznych. Znawcą nie jestem przez to zaciekawiła mnie

> kolegi wypowiedz na temat nowych Actrosów.

Ciekawe, że już nim jechałeś i nawet miał "bańkę" na liczniku jak mają wejść do sprzedaży dopiero grinser006.gif

Napisano

> Ciekawe, że już nim jechałeś i nawet miał "bańkę" na liczniku jak mają wejść do sprzedaży dopiero

Pisałem, że jeździłem actrosem ale nie pisałem że nowym tym co ledwo wprowadzli albo maja wprowadzić grinser006.gif

Napisano

> Z Poznania

Łeee, to Nihoff :-(

Nie masz jakiegoś oddziału z daleka od Poznania i Łodzi?

Ale jak używkę chcesz to truknij do mie via gg, podeślę Ci namiar do człowieka.

Może i EUR5 się trafi, ale obawiam się, że nie będzie to proste (względnie mały rynek i duże ssanie).

Napisano

> kolegi wypowiedz na temat nowych Actrosów.

"Stary" Actros jest produkowany o chyba 10 lat, jest to konstrukcja sprawdzona, dopracowana i naprawdę dobra. Silniki sprawdzone, żadnych udziwnień, skrzynie sprawdzone, zawieszenie wytrzymałe,ma swoje wady ale ja uważam że jest to idealny wół roboczy. Jak to mówią kierowcy za wschodniej granicy, a jeździ ich sporo w "polskich" firmach, "jama, nie jama on jedzie".

Nowy Actros, całkowicie nowa konstrukcja, jest to całkiem inne auto.

Silnik - rzędowy, EGR, CR, Ad blue, "setki" czujników, przewodów paliwowych itp. By dostać się np. do wtryskiwacza w starym Actrosie spędzałeś max. na wymianę 20min. w nowym jest schowany w podwójnej głowicy, na wymianie pewnie spędzisz ok 3-4 godzin. Silnik jest tak napakowany elektroniką, że aż przeraża. Silnik odpala jakby był zapowietrzony, trzeba kręcić ok 5-6 sek. Filtra paliwa sam nie wymienisz bo już go nie odpalisz, trzeba mieć specialną maszynkę do odpowietrzenia.

Auta są teraz testowane przez klientów, a lista usterek/niedoróbek rośnie i to szybko. Walące zawieszenie, trzeszczący ukł.kierowniczy, odpadające el. wnętrza, itp. sciana.gif.

Auta już mają akcje serwisowe na ok 40.000 zł. Wymieniamy fotele, retardery, przewody wodne, zaworu hamulcowe, normalnie kosmos jak oni te auto robili angryfire.gif.

Spora ilość klientów bierze je na testy, opinie są takie - "ładny" ale wolę starego bo sprawdzony, tańszy, pewniejszy.

Myślę, że gdyby pojechał na Białoruś/Rosję to na 90% mógłby wrócić na lawecie.

Moje zdanie jest takie, chcieli nowego to powinni zdjąć kabinę ze starego i założyć z nowego i już więcej nie kombinować.

Napisano

Czyli sprawdza się powiedzenie lepsze jest wrogiem dobrego.

Wujek na potrzeby własne ma Actrosa solówkę z 2000r ma już 1,4 miliona km na liczniku i silnik ze skrzynia są ok. Tylko zawieszenie już się domaga napraw, ale to naturalne przy takim przebiegu.

Napisano

Mała zagadka dotycząca nowego Actrosa:

ile modułów jest w nowym Actrosie?

Napisano

Ostatnio miałem przyjemność powozić Mercedesem Actrosem MP3 1844 MegaSpace Cab. Wcześniej miałem na chwile Dafa 105 z automatem. Jeśli chodzi o skrzynie to ta z mercedesa niebo lepsza. Nic nie szarpie i telepie. Jak usiadłem na Dafa to pierwszy tydzień to była nauka zachowania skrzyni. W mercedesie wolne ruszanie jest tak płynne jak w zwykłym automacie w osobówce. wink.gif

Napisano

> Mała zagadka dotycząca nowego Actrosa:

> ile modułów jest w nowym Actrosie?

Odpowiedź to: 29

Napisano

> Odpowiedź to: 29

Znając MB to jeśli będą z tym problemy, to szybko się tym uporają, a i z naprawami gwarancyjnymi nie będzie problemu.

Napisano

> A co to są "moduły"?

Pewnie chodziło o jakieś ASR'y ABS'y Hill holdery ACC asystenty pasów i inne bajery 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Pewnie chodziło o jakieś ASR'y ABS'y Hill holdery ACC asystenty pasów i inne bajery

Że sterowniki :D Albo jak mawiają starzy trakerzy "kasety" grinser006.gif

Napisano

> Że sterowniki :D Albo jak mawiają starzy trakerzy "kasety"

o to właśnie chodzi, moduł silnika, skrzyni biegów, wnętrza itd itd. Jest tego mnóstwo.

Napisano
  • Autor

A powiedzcie mi czy w "low deck'u" jakoś szybciej zużywają się te malutkie oponki? Coś więcej palą? Czy któryś jeszcze producent stosuje tak jak Mercedes zwolnice w piastach? Czy w tym przypadku miechy na przodzie to standard czy da się ustrzelić coś na parabolach?

Napisano

> A powiedzcie mi czy w "low deck'u" jakoś szybciej zużywają się te malutkie oponki? Coś więcej palą?

tak, opony zużywają się szybciej, są też ciut droższe niż " zwykłe". co do spalania to raczej róznicy nie ma.

> Czy któryś jeszcze producent stosuje tak jak Mercedes zwolnice w piastach?

w ranówce zwolnic brak. można zamówić most ze zwolnicami ale nie jestem na 100% pewien czy można w low decku.

Czy w tym przypadku

> miechy na przodzie to standard czy da się ustrzelić coś na parabolach?

w renówce przednie poduchy standard.

Napisano
  • Autor

> tak, opony zużywają się szybciej, są też ciut droższe niż " zwykłe". co do spalania to raczej

> róznicy nie ma.

> w ranówce zwolnic brak. można zamówić most ze zwolnicami ale nie jestem na 100% pewien czy można w

> low decku.

Spotkałem się z tym w mercedesie, że mosty były tylko ze zwolnicami, żeby grucha dyfra nie była za nisko i właściciel pojazdów bardzo narzekał na wycieki z piast. Podobno w MP3 już ich nie było ale nie miałem okazji tego zobaczyć na własne oczęta.

> Czy w tym przypadku

> w renówce przednie poduchy standard.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.