Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy te 2,5 TDI V6 faktycznie ........

Featured Replies

Napisano

.............. są takie awaryjne i niewarte uwagi czy to tylko stereotyp ?

ewentualnie które wersje są bardziej godne polecenia 150 vs 180 KM ?

Pytam bo rozglądam się za A4-A6 z napędem quattro najlepiej w dieslu

Napisano

> .............. są takie awaryjne i niewarte uwagi czy to tylko stereotyp ?

> ewentualnie które wersje są bardziej godne polecenia 150 vs 180 KM ?

> Pytam bo rozglądam się za A4-A6 z napędem quattro najlepiej w dieslu

padaja wałki rozrzadu smile.gif Duuuuzo ich sprzedalem ok.gif

Napisano

Pewnie 180KM powinny byc lepsze bo juz poprawione. Ale i tak rozowo nie jest.

Napisano

mam a4 avant 2,5tdi BDG z 2005, auto ma 240000km oprócz spraw ekspoatacyjnych nic się nie dzieje, leje rope i jeżdżę, w trasie 4 osoby i pełny bagażnik jadąc 100-130 spalanie wyszło 6,2/100. Robiłem miesiąc temu osobiście rozrząd i nawet wycieków nie ma smile.gif. Auto jest rewelacyjne, momentu obortowego na dole ma tyle że można drzewa z korzeniami wyrywac zlosnik.gif

Napisano

padaja walki, hydroregulatory, etc ja bym sobie odpuscil. lepiej rzedowke...

Napisano

> mam a4 avant 2,5tdi BDG z 2005, auto ma 240000km oprócz spraw ekspoatacyjnych nic się nie dzieje,

> leje rope i jeżdżę, w trasie 4 osoby i pełny bagażnik jadąc 100-130 spalanie wyszło 6,2/100.

> Robiłem miesiąc temu osobiście rozrząd i nawet wycieków nie ma . Auto jest rewelacyjne,

> momentu obortowego na dole ma tyle że można drzewa z korzeniami wyrywac

Wszystko się zgadza - w silnikach o kodach BXX nie ma większych problemów, problematyczne były te wcześniejsze z kodami AXX.

Napisano

Te poprawione możesz spokojnie kupować. Lepsze to niż 3,0tdi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Te poprawione możesz spokojnie kupować. Lepsze to niż 3,0tdi

czyli 180tki są ok ?

a te tiptroniki i napędy quattro są też w miare bezawaryjne

Napisano

> czyli 180tki są ok ?

> a te tiptroniki i napędy quattro są też w miare bezawaryjne

quattro są bezawaryjne, a tipy w miarę ok.gif

Napisano

> czyli 180tki są ok ?

Nie, mało awaryjne są silniki po drugiej połowie 2003 roku z kodem BXX, wcześniej też były 180'tki

Napisano
  • Autor

> Nie, mało awaryjne są silniki po drugiej połowie 2003 roku z kodem BXX, wcześniej też były 180'tki

myślałem tak o roczniku 2000-2001

Napisano

> myślałem tak o roczniku 2000-2001

To moze jakies 1.9tdi w quattro, ciezko znalezc ale probowac zawsze mozna.

Napisano
  • Autor

> To moze jakies 1.9tdi w quattro, ciezko znalezc ale probowac zawsze mozna.

tak też myśle bo 1,9 to mam sprawdzone

problem w tym że chciałem coś mocniejszego już w serii.

Napisano

> tak też myśle bo 1,9 to mam sprawdzone

> problem w tym że chciałem coś mocniejszego już w serii.

Twoja kasa, wiec kto bogatemu zabroni zlosnik.gif Bierz zadbane 2.5tdi. W sumie to tylko auto.

Ale osobiscie wolalbym 1.9tdi z napedem na obie osie i pomodzic to niz rzezbic w gownie przy 2.5tdi.

Chyba ze bmw 330xd jezeli budzet pozwoli albo cos benzynowego mocniejszego.

Napisano

1,9 tdi z quattro ja bym brał-można modzić i będzie zap..ał a 2,5 tdi to mało kto poleca

Napisano

Wszystko zależy od tego jak auto było serwisowane.

Ja mam w tej chwili 220 tys. km przebiegu i wałki są nadal oryginalne.

Ogólne opinie są takie, że jak kupować to już taki, w którym kod silnika zaczyna się od B.

To co jest znane jako problem, to niby te wycierające się wałki, przy okazji trzeba by wymieniać całą hydraulikę, no i do tego jeszcze ew. problemy z pompą wtryskową.

Jeśli nie "boisz się", że będziesz w warsztacie zostawiał kwoty powyżej 5 tys. to nie ma problemu.

Ja jestem zadowolony z mojego silnika, aczkolwiek gdybym teraz miał kupować auto to brałbym raczej benzynkę 2,7l Bturbo zlosnik.gif

Napisano

> Ja jestem zadowolony z mojego silnika, aczkolwiek gdybym teraz miał kupować auto to brałbym raczej

> benzynkę 2,7l Bturbo

Mi podoba sie wolnyssak 4.2 v8 zlosnik.gif

Napisano

> tak też myśle bo 1,9 to mam sprawdzone

> problem w tym że chciałem coś mocniejszego już w serii.

Nie pchał bym sie w stare 2.5 TDI. Kupic 1.9 TDI 130 osiągi prawie identyczne a spalanie sporo niższe.

Napisano

> Mi podoba sie wolnyssak 4.2 v8

340KM w s-line biglaugh.gif mmmm koelga ma takiego w garazu. Dzwiek piekny az cale auto drzy smile.gif Do tego skrzynia automat z Ski 4 biegowy mmmm

Napisano

> 340KM w s-line mmmm koelga ma takiego w garazu. Dzwiek piekny az cale auto drzy Do tego skrzynia

> automat z Ski 4 biegowy mmmm

serduszka.gif niewazne ze maja problemy z trzymaniem seryjnych parametrow ale 320KM ten dzwiek i Q robi wrazenie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie pchał bym sie w stare 2.5 TDI. Kupic 1.9 TDI 130 osiągi prawie identyczne a spalanie sporo

> niższe.

w tych budach w których szykam były tylko 90-110-115 KM

Napisano

> w tych budach w których szykam były tylko 90-110-115 KM

Twoja kasa, Twoj wybor. Ja wolalbym jednam slabsze a mniej problemowe auto.

Napisano
  • Autor

> Twoja kasa, Twoj wybor. Ja wolalbym jednam slabsze a mniej problemowe auto.

110AFN mam sprawdzoną u siebie i wiem z czym to się je

90KM będzie za słabe

Napisano

> 110AFN mam sprawdzoną u siebie i wiem z czym to się je

> 90KM będzie za słabe

No to bierz 2.5tdi martwic bedziesz sie potem. moze akurat bedziesz mial szczescie i nic sie nie zesra w czasie twojego uzytkowania.

Napisano

> No to bierz 2.5tdi martwic bedziesz sie potem. moze akurat bedziesz mial szczescie i nic sie nie

> zesra w czasie twojego uzytkowania.

To tak jak by wjechac na skrzyżowanie na czerwonym. Albo sie uda albo nie. 50 na 50 hehe.gif

Napisano

> No to bierz 2.5tdi martwic bedziesz sie potem. moze akurat bedziesz mial szczescie i nic sie nie

> zesra w czasie twojego uzytkowania.

No no. Mieliśmy takiego ostatnio. Rok czasu auto stało bo nie było kasy na silnik za 1500zł. A wcześniej 500zł na wymianę rozrządu z pompą wody co to bardzo szybko się zemściło.

Napisano

> To tak jak by wjechac na skrzyżowanie na czerwonym. Albo sie uda albo nie. 50 na 50

No ale co poradzic, kolega na sile chce zmienic auto. Z tego co pisze widac, ze decyzja prawie juz zapadla.

Ponoc 80% zmian jest na lepsze ta niekoniecznie musi zawierać się w tych 80% wink.gif

Napisano

> No no. Mieliśmy takiego ostatnio. Rok czasu auto stało bo nie było kasy na silnik za 1500zł. A

> wcześniej 500zł na wymianę rozrządu z pompą wody co to bardzo szybko się zemściło.

Tu akurat jesli chodzi o koszty to wcale nie duże-tylko chyba dałeś przykład jak to jest kiedy się Ktoś porywa z motyką na słońce-stać go na sc w gazie a kupuje audika w tedeiku leciwego

Napisano
  • Autor

> No ale co poradzic, kolega na sile chce zmienic auto.

poprostu nie wyobrażam sobie ładowania dziecka w fotelik i wózka do bagażnika Ibizy 3d

Napisano

> poprostu nie wyobrażam sobie ładowania dziecka w fotelik i wózka do bagażnika Ibizy 3d

No to pozostaje Ci A6 lub A4 z AFN-em jezeli takie masz fundusze. Zmiana silnikowa moze na gorsze bo wieksza masa zmniejszy dynamike. Ale przynajmniej zywotny silnik.

Lub poczekac i zmienic na PD-ka 130KM ceny juz coraz nizsze

Napisano

> poprostu nie wyobrażam sobie ładowania dziecka w fotelik i wózka do bagażnika Ibizy 3d

4,2 i do gazu.

Napisano

> 4,2 i do gazu.

niestety nie przy tych funduszach.

Napisano

ja co prawda w 5D Lanosie zapakować z wózkiem (gondola) i fotelikiem się dało, ale wygodniej mimo wszystko jest w avancie wink.gif)

ja skupiłem się na 1.9 z końca produkcji (wiem wiem młodsze roczniki i inny budżet) ale jedyne co zrobiłem to rozrząd wymieniłem płyny i jeżdżę i nie myślę o wałkach i innych wycierających się pipsztokach smile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> mam a4 avant 2,5tdi BDG z 2005, auto ma 240000km oprócz spraw ekspoatacyjnych nic się nie dzieje,

> leje rope i jeżdżę, w trasie 4 osoby i pełny bagażnik jadąc 100-130 spalanie wyszło 6,2/100.

> Robiłem miesiąc temu osobiście rozrząd i nawet wycieków nie ma . Auto jest rewelacyjne,

> momentu obortowego na dole ma tyle że można drzewa z korzeniami wyrywac

W 100% potwierdzam. U mnie w A4 jest BDG 163KM z 2003 roku. Przebieg 265tys - nie bierze grama oleju, pali nieziemsko jak na wagę auta i 6 cylindrów - przedwczoraj trasa Wrocław - Wawa spalanie... 5.3 yikes.gif . Fakt, że jechałem do 120-130 jak to na tej trasie.

Polecam wersję z manualną skrzynią biegów i ośką - do Chorwacji corocznie jadąc szybko i ocierając o drogę z przeładowania :D mam spalanie 6.1-6.4.

W silniku tym BARDZO DUŻO zmieniono w stosunku do awaryjnych wersji 150 i 155KM.

Napisano

co do wózka racja, ale już sadzanie dziecka w 3d ibizie poprostu bajka, 3 razy lepiej jak do A4, kładziesz fotel i wchodzisz sobie z dzieckiem do środka, w Audi tego nie zrobisz zlosnik.gif

Napisano

> co do wózka racja, ale już sadzanie dziecka w 3d ibizie poprostu bajka, 3 razy lepiej jak do A4,

> kładziesz fotel i wchodzisz sobie z dzieckiem do środka, w Audi tego nie zrobisz

Potwierdzam, najlepsze/najwygodniejsze auto do usadawiania dziecka w foteliku to 3D. No chyba, że ma się fotelik obracany bebeconfort z seri axiss zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.