Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Film] FWD leje silniejsze RWD na torze

Featured Replies

Napisano

Renault czasem coś potrafi zrobić.

Przednionapędowa Megane Trophy zlała na torze tylnonapędowego Nissana 370Z

Co prawda to wersja specjalna prawie nigdzie niedostępna prócz UK i Francji,

ale i tak ma aż 60 KM mniej od Nissana- a wynik aż o 2 sekundy lepszy claps.gif

Jak ktoś jeszcze twierdzi że FWD "nie jeździ", to guzik się zna smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Jakoś trzeba sobie wytłumaczyć wtopienie kasy w badziew, no nie?

Oczywiście nią jechałeś i wiesz o czym mówisz grinser006.gif

Napisano

> Renault czasem coś potrafi zrobić.

> Przednionapędowa Megane Trophy zlała na torze tylnonapędowego Nissana 370Z

> Co prawda to wersja specjalna prawie nigdzie niedostępna prócz UK i Francji,

> ale i tak ma aż 60 KM mniej od Nissana- a wynik aż o 2 sekundy lepszy

> Jak ktoś jeszcze twierdzi że FWD "nie jeździ", to guzik się zna

nie jezdzi

dzis malo co sie nie zabilem jadac (mokry asfalt) zony toledo 1.6 100KM. ja mu w gaz na 1. na skrzyzowaniu (chialem uciec bo wymusilem) a on trrrrrrrrrrrrrrrrrrr i stoi w miejscu. pot po plecach mi splyna.

forester w tych warunkach tylko by przysiadl tylem i wyskoczyl jak z procy

opony w toledo to roczne zimowki kumho

Napisano
  • Autor

Ty oczywiście polujesz na takie filmy, po to żeby cały świat przekonać, że FWD rulez zlosnik.gif

A ten film znaczy tylko tyle, że Renault Megane w tej wersji jest bardzo szybkim i świetnie prowadzącym się hot-hatchem (francuzi to potrafią od dawna), a 370z jest bardziej efektowny, niż efektywny. To nie jest samochód na tor. Zresztą jak się wsłuchasz w komentarze na temat 370Z, to usłyszysz:

"there is no tire grip"

"understeers entering the corner, and oversteers at the exit"

Napisano

> Ty oczywiście polujesz na takie filmy, po to żeby cały świat przekonać, że FWD rulez

> A ten film znaczy tylko tyle, że Renault Megane w tej wersji jest bardzo szybkim i świetnie

> prowadzącym się hot-hatchem (francuzi to potrafią od dawna), a 370z jest bardziej efektowny,

> niż efektywny. To nie jest samochód na tor. Zresztą jak się wsłuchasz w komentarze na temat

> 370Z, to usłyszysz:

> "there is no tire grip"

> "understeers entering the corner, and oversteers at the exit"

daj spokój...

Napisano
  • Autor

> Ty oczywiście polujesz na takie filmy, po to żeby cały świat przekonać, że FWD rulez

Sam uwazam ze RWD to wiecej funu, a ten Nissan to kicz.

Filmik to fragment najnowszego 5th Gear z wczoraj.

Jednak porownanie ciekawe, bo ta Renowka jest zadziwiajaco szybka.

W stosunku do wersji Cup ma tylko ile? 15 KM wiecej?

Reszta nie ruszona - IMPONUJACE!

Napisano

Francuzi na szybkich hot-hatchach zjedli zęby i to im zawsze wychodziło. A 370Z to bulwarówka a nie auto na tor.

Napisano

> Francuzi na szybkich hot-hatchach zjedli zęby i to im zawsze wychodziło. A 370Z to bulwarówka a nie

> auto na tor.

Ale w wyścigach 370Z Nismo bije BMW M3.

Napisano

jakiegoś strasznego bicia tu nie widzę :

Napisano

> jakiegoś strasznego bicia tu nie widzę :

Nie na prostej, ale na torze.

Napisano

ciągle dramatu brak..

Napisano

jeżeli mierzyli to na srajfonie to rzeczywiście wyczyn hehe.gif

Napisano

Wspomnień czar:

Nie napęd lecz chęć szczera zrobi z ciebie awd killera....! hehe.gif

Napisano

> Wspomnień czar:

> Nie napęd lecz chęć szczera zrobi z ciebie awd killera....!

To na pewno było ustawione! hehe.gif

Napisano

> nie jezdzi

> dzis malo co sie nie zabilem jadac (mokry asfalt) zony toledo 1.6 100KM. ja mu w gaz na 1. na

> skrzyzowaniu (chialem uciec bo wymusilem) a on trrrrrrrrrrrrrrrrrrr i stoi w miejscu. pot po

> plecach mi splyna.

Zapomniało się, że się siedzi w innym aucie niż własne?

> forester w tych warunkach tylko by przysiadl tylem i wyskoczyl jak z procy

> opony w toledo to roczne zimowki kumho

Wybierz się na jazdę jakimś FWD LSD.

Napisano

> Zapomniało się, że się siedzi w innym aucie niż własne?

dokladnie

> Wybierz się na jazdę jakimś FWD LSD.

3 mps moze byc?

tak samo pali kapcia (mimo obcietego momentu) na 1/2/3 tyle ze dwa

Napisano

Albo ja jestem slepy, albo tor jest mokry. W takim wypadku, porownanie troche nie ma sensu. Nissan ma wiecej mocy, wiecej momentu i ciezej zlapac przyczepnosc. Ciekawe jak by bylo na suchym. A tak poza tym, nie wiem jak mozna porownywac 2 zupelnie rozne auta i na tej podstawie oceniac, ktory naped jest "lepszy" (czyt. z ktorym napedem auto jest szybsze, bo to nie jest zaden wyznacznik "lepszosci"). Zeby moc porownywac napedy, imo trzeba by miec 2 takie same auta, z taka sama moca, momentem, rozstawem kol i osi, srodkiem ciezkosci, rozlozeniem masy itd. itd., jedynie rozniace sie napedem. Wtedy mozna mowic o wyzszosci 1 napedu nad drugim wink.gif

Napisano

> dokladnie

> 3 mps moze byc?

A tam jest LSD?

> tak samo pali kapcia (mimo obcietego momentu) na 1/2/3 tyle ze dwa

Ale zauważyłeś, że mimo tego startuje dużo szybciej niż auto z wolnym dyfrem?

U mnie jest sporo mniej mocy niż w MPSbo raptem tylko 190/290, ale LSD robi fantastyczną robotę. Na suchym start jest błyskawiczny. Na mokrym jest gorzej, ale i tak w porównaniu do RWD nie jest źle. W porównaniu do FWD bez LSD jest bajka wink.gif

A wracając do tematu: czy tym którzy się onanizują RWD i AWD tak ciężko uwierzyć, że FWD potrafi być szybkie a etykieta RWD lub AWD nie zawsze jest gwarancją świetnych osiągów?

Napisano

> dokladnie

> 3 mps moze byc?

> tak samo pali kapcia (mimo obcietego momentu) na 1/2/3 tyle ze dwa

przesadzasz tzreba umiec ruszac mocnym fwd i wtedy daje rade;)

Napisano

> przesadzasz tzreba umiec ruszac mocnym fwd i wtedy daje rade;)

ale w sytualcja awaryjnych nie ma czasu na zabawe sprzeglem, ujecie gazu, pilonowanie obr itp

dajedz but.gif i auto ma uciec od zagrozenia

Napisano

> A wracając do tematu: czy tym którzy się onanizują RWD i AWD tak ciężko uwierzyć, że FWD potrafi

> być szybkie a etykieta RWD lub AWD nie zawsze jest gwarancją świetnych osiągów?

A czy ktoś kiedyś tu twierdził, że RWD jest gwarancją świetnych osiągów? yikes.gif

Ani maluch ani nawet poldek nie jest przykładem nawet przeciętnych osiągów, a oba są RWD.

Nawet w autach pseudosportowych (bo stricte sportowych się raczej FWD nie robi jeśli nie wymuszają tego jakieś przepisy) głupie spojlery wraz z odpowiednim układem toru mogą zapewnić zwycięstwo znacznie słabszego auta nad mocniejszym.

Zawsze da się dobrać takie warunki aby określone auto wygrało lub przegrało z innym.

Niedawno w teście w którejś gazecie ford fiesta zlał np. ariela Atoma (na mokrym, opony semi slick w Atomie).

Postaw obok siebie dwa identyczne auta, różniące się WYŁĄCZNIE napędem i dostaniesz odpowiedź jaki napęd jest lepszy.

Napisano

Chciałbym zobaczyć jak się płynnie włączasz do ruchu na mokrym z drogi bocznej pod kątem 90 stopni.

Napisano

> A tam jest LSD?

jest i to dosc mocne

dodatkowo ECU obcina Nm na pierwszy biegach

> Ale zauważyłeś, że mimo tego startuje dużo szybciej niż auto z wolnym dyfrem?

oczywiscie ze tak, ale na mokrym nawet spiety szpera przedni naped nie wyrabia

> U mnie jest sporo mniej mocy niż w MPSbo raptem tylko 190/290, ale LSD robi fantastyczną robotę. Na

> suchym start jest błyskawiczny.

na suchym i rownym asfalcie nie mam uwag do normalnej jazdy w 100% wystarcza

> Na mokrym jest gorzej, ale i tak w porównaniu do RWD nie jest

> źle.

z RWD tak ale juz RWD ze szpera jest duuuuzo lepsze

> W porównaniu do FWD bez LSD jest bajka

ok.gif

> A wracając do tematu: czy tym którzy się onanizują RWD i AWD tak ciężko uwierzyć, że FWD potrafi

> być szybkie

jak juz ruszy to tak wink.gif

> a etykieta RWD lub AWD nie zawsze jest gwarancją świetnych osiągów?

oczywiscie ze tak

jednak na warunki pogodowe i stan nawierzni w PL AWD poprostu jest bezpeiczniejsze

Napisano

> Postaw obok siebie dwa identyczne auta, różniące się WYŁĄCZNIE napędem i dostaniesz odpowiedź jaki

> napęd jest lepszy.

moze napiszesz gdzie takie znalezc?

Napisano

> na warunki pogodowe i stan nawierzni w PL AWD poprostu jest bezpeiczniejsze

ojjjj nie bylbym taki pewien, oprocz rozpedzenia auto trzeba jeszcze zahamowac o czym niektorzy za pozno sobie przypominaja zlosnik.gif

Napisano

> moze napiszesz gdzie takie znalezc?

chlopaki z forum subaru bawili sie tak starym legacy (podmieniajac centralny dyfer)

wnioski byly takie jesli chodzi o trakcje:

1. AWD

2. RWD

3. FWD

z tym zeby oddac sparwiedliwosc legacy ma fabryczne LSD w tylnym dyfrze a przeni dyfer jest otwarty

Napisano

> ale w sytualcja awaryjnych nie ma czasu na zabawe sprzeglem, ujecie gazu, pilonowanie obr itp

> dajedz i auto ma uciec od zagrozenia

i rs tak wlasnie ma dajesz ognia i jedzie nie mieli

Napisano

> ojjjj nie bylbym taki pewien, oprocz rozpedzenia auto trzeba jeszcze zahamowac o czym niektorzy za

> pozno sobie przypominaja

ale temu prawu podlega kazdy pojazd nawet z gasienicami

Napisano

> i rs tak wlasnie ma dajesz ognia i jedzie nie mieli

na mokrym?

czym w takim razie rozni sie RS od MPS

oba FWD, oba doladowe benzyny, oba ze szpera w przednim dyfrze?

Napisano

Wystarczy odłączyć napęd w jakimś AWD

Napisano

> Wystarczy odłączyć napęd w jakimś AWD

o ile wiem to przelacza sie miedzy FWD a AWD, ew. RWD a AWD.

Istnieja auta ktore mozna przelaczyc FWD <-> RWD ?

Napisano

> na mokrym?

> czym w takim razie rozni sie RS od MPS

> oba FWD, oba doladowe benzyny, oba ze szpera w przednim dyfrze?

nie jezdzilem mps to sie nie wypowiem ,ale w rs elektronika robi swoje na mokrym

btw

ja mam cup ze szprea ,kolega ma zwyklego rsa i juz nie jest tak wesolo niestety

na wiosne zobacze jak sie jezdzi rsem fwd z 340km na pokladzie:D

Napisano

aż dwie sekundy zlosnik.gif żeby uzyskać taką różnice przy jednym przejeździe bardzo wiele zależy od tak zwanej wkładki mięsnej niezależnie od mocy tych aut. Jakby zrobić sto przejazdów jednym i drugim autem i wyniki uśrednić to by wtedy to było bardziej miarodajne ok.gif

Napisano

> Wspomnień czar:

> Nie napęd lecz chęć szczera zrobi z ciebie awd killera....!

dokładnie ok.gif Jeśli jeden dobrze ogarnia to i tak objedzie drugiego nieco mocniejszego, z lepszym napędem, ale się cykającego

Napisano

911. Występuje jako RWD i AWD. Na suchym RWD leje AWD bardzo. Na mokrym AWD leje RWD ale nie niszczy tak jak RWD na suchym.

Napisano

Generalnie kazdy rodzaj napedu wymaga innego podejscia do techniki jazdy - szczegolnie jesli ma to byc jazda efektywna.

Napisano

> ale w sytualcja awaryjnych nie ma czasu na zabawe sprzeglem, ujecie gazu, pilonowanie obr itp

> dajedz i auto ma uciec od zagrozenia

Akurat 1,6 100KM to to walniecie w gaz ma niewiele wspolnego z ucieczka... wink.gif

Napisano

> A czy ktoś kiedyś tu twierdził, że RWD jest gwarancją świetnych osiągów?

W tym watku jest conajmniej jedna osoba przekonana i upierajaca sie, ze znana firma z Bawarii robiaca RWD produkuje najszybsze auta swiata - i najlepiej prowadzace sie.

> Ani maluch ani nawet poldek nie jest przykładem nawet przeciętnych osiągów, a oba są RWD.

Nie mowimy o autach psrzed 40 lat.

> Nawet w autach pseudosportowych (bo stricte sportowych się raczej FWD nie robi jeśli nie wymuszają

> tego jakieś przepisy) głupie spojlery wraz z odpowiednim układem toru mogą zapewnić

> zwycięstwo znacznie słabszego auta nad mocniejszym.

To moze porownajmy dwa sportowe auta alre rozniace sie napedem? Np Integra Type R i odpowiuadajace jej rocznikowo BMW o podobnej mocy?

> Zawsze da się dobrać takie warunki aby określone auto wygrało lub przegrało z innym.

Wiem, to koronny argumet fanatykow twierdzacych, ze kazda sytuacja gdy FWd wygrywa z RWD jest ustawiona i nagrana hehe.gif

> Postaw obok siebie dwa identyczne auta, różniące się WYŁĄCZNIE napędem i dostaniesz odpowiedź jaki

> napęd jest lepszy.

Porsche postawilo. Wynik nie byl az tak oczywisty jak sadzisz smirk.gif

Napisano

> jest i to dosc mocne

Torsen? Wiskoza? Plytka? Co tam siedzi? Bo focus St nie ma chyba nic a sadzilem, ze te dwa auta maja ten sam naped.

> dodatkowo ECU obcina Nm na pierwszy biegach

Tego u mnie nie ma. Walniecie boostu powoduje brak trakcji, ale bez tragedii bo jest przy dosc wysokich obrotach. Urok turbodziury wink.gif

> oczywiscie ze tak, ale na mokrym nawet spiety szpera przedni naped nie wyrabia

Tak samo jak i w tylnym napedzie i odpowiednio mocnym AWD. Po prostu porownujac Ile Ty masz w swoim subaru mocy na kolach i ile ja mam w Lancii to okaze sie, ze jednak na kolach masz mniej i to sporo - nawet jesli na papierze roznice sa niewielkie.

> na suchym i rownym asfalcie nie mam uwag do normalnej jazdy w 100% wystarcza

> z RWD tak ale juz RWD ze szpera jest duuuuzo lepsze

> jak juz ruszy to tak

> oczywiscie ze tak

> jednak na warunki pogodowe i stan nawierzni w PL AWD poprostu jest bezpeiczniejsze

I tak i nie - kwestia podejscia. Wedlug mnie najbezpieczniejsze jest nadsterowne RWD.

Napisano

> chlopaki z forum subaru bawili sie tak starym legacy (podmieniajac centralny dyfer)

> wnioski byly takie jesli chodzi o trakcje:

> 1. AWD

> 2. RWD

> 3. FWD

> z tym zeby oddac sparwiedliwosc legacy ma fabryczne LSD w tylnym dyfrze a przeni dyfer jest otwarty

O trakcje na starcie czy o prowadzenie? Bo akurat na suchym FWD jest w stanie zlac zarowno RWD jak i AWD -i to wcale nie musi byc jakas wydmuszka R26R.

Napisano

Jak tak nadal twierdze...moze nie, ze nie jezdzi ale, ze szalu na pewno wielkiego nie ma. Przyklad z zycia: suchy Ulez, ja w praktycznie seryjnym S2000 na troche zuzytych R888, kolega (startujacy w RPP zeby nie bylo ze nie ogarnia, bo ogarnia bardzo dobrze) w Focusie IIRS remap na 330PS na rajdowym slicku (rowniez troche zuzytym) - czasy na 3.5km petli identyczne, raz on szybszy o dziesiate sekundy, raz ja. Gdyby FWD naprawde jezdzilo to majac przewage 90PS powinien mnie zniszczyc...jednak jakims cudem tak sie nie stalo.

Zreszta mialem okazje pojechac seryjnym RS na Ulezu na seryjnej oponie i porownujac back-to-back z moim owczesnym S2000 to on nie chcial skrecac. Nie mozna tez bylo tak pozno hamowac. Na prostych oczywiscie odchodzi bezdyskusyjnie.

Napisano

ja sprawdzalem sie z nowymi betkami 3, i 5 ,co prawda tylko na prostych ale objezdzalem wszytskie wersje z wyjatkim M

330,335,545,550

mysle ze na torze tez za wiele by nie pokazaly

u mnie w tej chwili 286km i 380 n

Napisano

> Torsen? Wiskoza? Plytka? Co tam siedzi? Bo focus St nie ma chyba nic a sadzilem, ze te dwa auta

> maja ten sam naped.

ani silnik ani skrzynia nie są w tych autach takie same. Focus ma 2.5 litrowy silnik Volvo, a MPS 2.3 litrowy silnik Mazdy, skrzynia w MPS jest 6 biegowa AISIN BG6 (?) ze szperą GKN (http://www.gkndriveline.com/drivelinecms/export/sites/driveline/downloads/datasheets/Super_LSD.pdf) według znalezionych przeze mnie info to torsen typ C

> Tego u mnie nie ma. Walniecie boostu powoduje brak trakcji, ale bez tragedii bo jest przy dosc

> wysokich obrotach. Urok turbodziury

w MPSie jest stosunkowo mała turbosprężarka i fabrycznie zestrojona na walnięcie przy stosunkowo niskich obrotach co powoduje faktycznie spore problemy z trakcją w kiepskich warunkach.

To oczywiście nie zmienia faktu, że kolega ppmarian czasem w swoich wypowiedziach sprawia wrażenie jakby był pryszczatym nastolatkiem którego jedyną umiejętnością jest wbicie z rozmachem pedału gazu w podłogę i oczekiwanie że elektronika lub napęd zrobią za niego resztę. A czasem trzeba użyć własnego mózgu. I wtedy nawet MPSem daje się jeździć smirk.gif

Napisano

> ani silnik ani skrzynia nie są w tych autach takie same. Focus ma 2.5 litrowy silnik Volvo, a MPS

> 2.3 litrowy silnik Mazdy, skrzynia w MPS jest 6 biegowa AISIN BG6 (?) ze szperą GKN

> (http://www.gkndriveline.com/drivelinecms/export/sites/driveline/downloads/datasheets/Super_LSD.pdf)

> według znalezionych przeze mnie info to torsen typ C

O, czlowie uczy sie cale zycie wink.gif

> w MPSie jest stosunkowo mała turbosprężarka i fabrycznie zestrojona na walnięcie przy stosunkowo

> niskich obrotach co powoduje faktycznie spore problemy z trakcją w kiepskich warunkach.

To plus i minus rownoczesnie. U mnie jest "duze" turbo (ta wielkosc to naprawde w cydzyslowie" i dziura w obrotach jest olbrzymia. Praktycznie pol obrotomierza jest bez boostu. przez to reakcja na gaz jest jaka jest.

> To oczywiście nie zmienia faktu, że kolega ppmarian czasem w swoich wypowiedziach sprawia wrażenie

> jakby był pryszczatym nastolatkiem którego jedyną umiejętnością jest wbicie z rozmachem pedału

> gazu w podłogę i oczekiwanie że elektronika lub napęd zrobią za niego resztę. A czasem trzeba

> użyć własnego mózgu. I wtedy nawet MPSem daje się jeździć

Co udowadniaja czasy okrazen roznach FWD na roznych troach. Pewnie, ze w koncowym rozrachunku RWD ZAWSZE bedzie lepszym autem na tor, ale to wcale nie oznacza, ze FWD nie da sie jechac bardzo szybko.

Napisano

> Akurat 1,6 100KM to to walniecie w gaz ma niewiele wspolnego z ucieczka...

dla mnie sprawa jest prosta:

FWD na mokrym nie radzi sobie z marnym 1.6 100KM to nie chce myslec co sie dzieje z 200 czy 300KM

a w tych samych warunkach silnik 2.5 177KM nie ma sily na zerwanie przyczepnosci przy stalym AWD...

Napisano

> dla mnie sprawa jest prosta:

> FWD na mokrym nie radzi sobie z marnym 1.6 100KM to nie chce myslec co sie dzieje z 200 czy 300KM

I tu wlasnie jest to czego nie dostrzegasz - ten konkretny samochod sobie nie radzi. Moj Civic majacy 140KM i marne 180Nm tez sobie nie radzi. lancia majaca sporo wiecej niszczy Civica w kazdych warunkach - rowniez na mokrym.

> a w tych samych warunkach silnik 2.5 177KM nie ma sily na zerwanie przyczepnosci przy stalym AWD...

dokladnie tak jak napisales - nie ma sily.

Napisano

> To oczywiście nie zmienia faktu, że kolega ppmarian czasem w swoich wypowiedziach sprawia wrażenie

> jakby był pryszczatym nastolatkiem którego jedyną umiejętnością jest wbicie z rozmachem pedału

> gazu w podłogę i oczekiwanie że elektronika lub napęd zrobią za niego resztę.

mam jeszcze blad krecone wlosy zlosnik.gif

a automat mnie ropieszcza i znam tylko dwa polozenia pedalow 0-1

BTW

co sie robi jak jedzie "na ciebie" auto na skrzyzowaniu

w zaleznosci od sytuacji albo but.gif w hamulec albo but.gif w gaz

z taka sytuacja spotkalem sie wczoraj na moje nieszczescie w zony rakiecie 1.6 100KM , wybralem bramke nr 2 czyli but.gif w gaz i.... yikes.gifcrazy.gif dobrze ze sie udalo

siedzac w forku czy kazdym innym aucie z przyzwoitym AWD ze skrzyzowania wyjechalbym z smirk.gif na ustach

> A czasem trzeba

> użyć własnego mózgu. I wtedy nawet MPSem daje się jeździć

oczywiscie ze sie da i to bardzo bardzo szybko

...jak jest sucho i rowno wink.gif20.GIFok.gif

Napisano
  • Autor

> dla mnie sprawa jest prosta:

> FWD na mokrym nie radzi sobie z marnym 1.6 100KM to nie chce myslec co sie dzieje z 200 czy 300KM

> a w tych samych warunkach silnik 2.5 177KM nie ma sily na zerwanie przyczepnosci przy stalym AWD...

To nie stukonne FWD sobie nie radzi na mokrym,

tylko Ty sobie nie radzisz ze stukonnym FWD. Taka prawda.

Juz ci inni pisali ze gaz ma nie tylko 2 polozenia on i off.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.