Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak automat to jaki?

Featured Replies

Napisano

> i mułowanty, np. w Pacyfice

> HanYs

tamten to był inny silnik. GMowski 3.8 był niezwykle udana jednostka. Niestety był już antyczny (popychacze w kadlubie, zeliwny blok) i odszedł do historii. Pojawił sie w 1962 roku, wyprodukowano ponad 25 milionów sztuk + znalazł sie na liscie dziesięciu najlepszych silników 20 wieku.

Napisano

> No może wersje jakieś "europejskie". To może 4.2 a nie 5.2. Wiem że

> na pewno powyżej 4. Sprowadzane z USA, z symetrycznymi światłami.

> Pomijając pojemności, wyło i było mułowate co załatwia za jednym

> razem dwie rzeczy:

> 1. amerykańskie wielkie pojemności są od picu, auta są mułowate

> 2. CVT w tym czymś było koszmarne, komfort akustyczny we wnetrzu - żaden.

wszystko Ci się pieprzy - najwyżej 3.8 i 4AT (Hydramatic typ 4T60), a nie CVT facepalm%5B1%5D.gif i pewnie silnik wył na III, a w czasie wyprzedzania to i na II zlosnik.gif

Napisano

> Yyy...

> A podpowiedz proszę, czymże jest tak gloryfikowane diezdżi?

nie no, między skrzynią dwusprzęgłową a półautomatyczną to jednak w praktyce jest przepaść, nie sądzisz?

Napisano

Tak czytam ten wątek i mi witki opadają....

Merytorycznych postów na temat porównań konkretnych rozwiązań automatów może z 10%. Zaraz Sibui z innym forumowiczem zaczną sobie udowadniać, jakież to są różnice pomiędzy DSG a połautomatami (np fiatowski salespeed czy jakoś tak). Ludzie darujcie sobie teorię, człowiek pyta o praktykę CO się sypie a CO jest TRWAŁE z tego co oferuje rynek i tu się przyłąćzam do pytania.

Co do DSG to jest wątek na forum Octavii i są pojedyncze przypadki (nie wiem jak w innych modelach grupy VAG) o problemach z tą skrzynią. Trzeba trzymać rękę na pulsie smile.gif

Napisano

> wszystko Ci się pieprzy - najwyżej 3.8 i 4AT (Hydramatic typ 4T60), a nie CVT i pewnie silnik wył

> na III, a w czasie wyprzedzania to i na II

Napisałem, że to nieistotne co tam siedziało. Wyło i wiem że miało

4 biegi, tyle wiem na pewno smile.gifok.gif

Napisano

> A tak O/T to widziałeś to zdumiewające rozwiązanie w Ferrari FF?

Hyhy, nieeee, nie mój segment.

Wiesz, to już bardziej niszowe rozwiązanie pod konkretne warunki, więc ciężko wysnuwać tu paralele do "cywilnych" zastosowań.

Napisano

> nie no, między skrzynią dwusprzęgłową a półautomatyczną to jednak w praktyce jest przepaść, nie

> sądzisz?

Ale w czym, przepraszam?

Bo to dalej jest manualna skrzynia z elektrycznym sterowaniem zewnętrznym.

TYLEEEEEE, że od podstaw zaprojektowana pod takie właśnie sterowanie, a z nie dorzeźbionym na siłę sterownikiem.

Ale co do zasady - jest to manual.

Napisano

> Ale co do zasady - jest to manual.

A co odbywa się w tej skrzyni manualnie = _ręcznie_ ? grinser006.gif

Napisano

> Ludzie darujcie sobie teorię, człowiek pyta o praktykę

> CO się sypie a CO jest TRWAŁE z tego co oferuje rynek i tu się przyłąćzam do pytania.

Przyjacielu, ale to jest wątek o pupci marysi, bo co tu dużo dywagować?

KAŻDE z zastosowań ma swoje indywidualne cechy, każde ma swoje mankamenty.

Dyskusja o wyższości diezdżika nad selespidem to dyskusja o wyższości świąt BN nad świętami WN.

Od strony użytkownika to wybór jest BANALNIE prosty - wsiąść, przejechać się i brać to, co pasuje.

Dywagacja "bo jak zdechnie"...

Nie psują się tylko samochody na plakatach powieszonych nad łóżkiem.

Stara teza odnośnie serwisów ASB ma do dziś zastosowanie: Nie ma serwisów ASB, bo nie ma rynku. Nie ma rynku, bo nie ma serwisów ASB.

Co do kwestii trwałości "diezdżika" ciężko się wypowiadać (zauważ - słowem się nie zająknąłem!) - to względnie nowe rozwiązanie, przebiegi są względnie niewielkie, wiele aut jest na gwarancji, więc nie ma (jeszcze) szlochu.

To co mnie zniechęca, to dość droga wymiana oleju (zależnie od modelu), oraz fakt dość skomplikowanego mechanizmu sprzęgła i związanego z nim dwumasowego koła zamachowego.

Napisano

> A co odbywa się w tej skrzyni manualnie = _ręcznie_ ?

Przyjacielu.

Czy dołożenie do manuala zewnętrznego sterownika, który sam "pociąga wajchę" zmienia samą budowę SB?

ASB w rozumieniu konstrukcji skrzyni, to skrzynia z przetwornikiem hydrokinetycznym, oparta na przekładniach planetarnych.

Skrzynia ZAUTOMATYZOWANA to zupełnie inna koncepcja konstrukcji.

Oczywiście - z pktu widzenia końcowego użytkowania podstawowa cecha, czyli selektor z magicznymi literkami "PRND" jest, pedału sprzęgła (zwykle) nie ma, biegi "same" się zmieniają.

Skoro jednak chcemy się zagłębiać w technikę, to należy zważyć cechy konstrukcji, a te są - j.w.

Napisano

> Czyli

> 1. Łykasz marketing bullshit jak młody pelikan (diezdżi boskie, didiaj rulez, fteezi najlepsze - te

> klimaty).

> 2. Nie jeździłeś przyzwoitym (nie mówiąc o DOBRYM) klasycznym automatem.

> Stwierdzam, nie pytam.

ad 1

Wujek, weź Ty jakiś słownik dołączaj do swoich wypowiedzi, bo ja juz stary jestem i nie nadążam za tymi nowomowami. Trzy razy czytalem to na głos, poprosiłem koleżankę (ma dzieci w gimnazjum) i też nic...... nie kuma.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Ale w czym, przepraszam?

W PRAKTYCE, trzeba było pisać, że nie jeździłeś zlosnik.gif

podstaw sobie pod zad Smarta albo 500, a potem Fabię, i powiedz co czujesz zlosnik.gif

> Bo to dalej jest manualna skrzynia z elektrycznym sterowaniem zewnętrznym.

> TYLEEEEEE, że od podstaw zaprojektowana pod takie właśnie sterowanie, a z nie dorzeźbionym na siłę

> sterownikiem.

> Ale co do zasady - jest to manual.

tyle teorii, i to niezbyt dokładnie zlosnik.gif

Napisano

a ja się przyłącze do kogoś z początku - cvt z toyotki zdaje sie też mnie miło zaskoczyło (dość specyficzne zachowanie głośności musze powiedzieć) ale generalnie pozytywnie

Napisano

Jak chce miec komfort i miekka pracę skrzyni to tylko automat hydrokinetyczny z konwerterem hydraulicznym .Czyli tradycyjna skrzynia automatyczna .Patrz USA - tam liczą pieniądze i tylko te automaty wytrzymują wieleset tysiecy mil przebiegu . Zadne elektromechaniczne wynalazki typu DSG czy zwykłe zrobotyzowane skrzynie- one są po prostu tanie w produkcji . Używam trzy pojazdy- wszystkie z roznymi automatami , więc nie chcialbym dyskutować z teoretykami , ktorzy cos słyszeli .

A propos DFN stosowany w Lancii mimo , że to elektromechaniczna skrzynia jednosprzeglowa jest zaskakująco dobry - szczególnie w trybie E - ekonomicznym .

Napisano

> I wycie silnika na 4 biegu

U mnie przy 100 km/h obroty 2500

Napisano

> U mnie przy 100 km/h obroty 2500

ale z Twinsenem nie ma co dyskutować, raz jechał jakimś cudacznym wynalazkiem co się przyznał na HP i się zraził i od tamtej pory twierdzi, ze automat to zuo i jest be zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.