Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak automat to jaki?

Featured Replies

Napisano

> Pod ta definicję łapie się też zautomatyzowana skrzynia w Smarcie, nazywanie tej konstrukcji ASB

> jest nadużyciem, nie wiem czy nie jest nadużyciem nazywanie tego tworu skrzynią biegów, to coś

> to jest zwykłe nieporozumienie.

Ale to jest automatyczna skrzynia biegów. Podobnie jak jednosprzeglowe automaty w Ferrari.

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> czytamy ze zrozumieniem POLO odpada

I jeszcze napisz, że było to wiadomo jak ja pisałem posta spineyes.gifscrewy.gif

> bo małe auta są niewygodne, albo np kaprys, albo setki innych powodów

Też widzę się nie zrozumieliśmy.

Pozostaje życzyć powodzenia w poszukiwaniach ok.gif

Napisano

> Ale to jest automatyczna skrzynia biegów.

Przejedź się tym(zwłaszcza jako pasażer), jak skończysz wymiotować to pogadamy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> z silnikami działającymi w cyklu Atkinsa.

Atkinsona, Atkins wymyślił dietę, silnik pracujący w cyklu Atkinsona wymyślił Atkinson. wink.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

Opel ma bardzo dobre 6-biegowe automaty made in japan.Moj ma 160 kkm przebiegu i żadnych kłopotów.

Napisano

> Opel ma bardzo dobre 6-biegowe automaty made in japan.Moj ma 160 kkm przebiegu i żadnych kłopotów.

Masz na myśli skrzynię AISIN AF40-6, która jeździ też w Fiacie Croma, Saab 9-3, jakiś Lexus.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Czyli

> 1. Łykasz marketing bullshit jak młody pelikan (diezdżi boskie, didiaj rulez, fteezi najlepsze - te

> klimaty).

> 2. Nie jeździłeś przyzwoitym (nie mówiąc o DOBRYM) klasycznym automatem.

> Stwierdzam, nie pytam.

Sibuj, Ty się lecz... może jest jakiś ośrodek, może są jeszcze szanse.

Stwierdzam, nie pytam.

Napisano

> Sibuj, Ty się lecz... może jest jakiś ośrodek, może są jeszcze szanse.

> Stwierdzam, nie pytam.

Sibui zawsze wie wszystko najlepiej, a jak ktos uwaza inaczej to zrobi wszystko by go z tego bledu wyprowadzic. Oczywiscie nie da sie z nim dyskutowac, bo nie potrafi.

Napisano

> Przejedź się tym(zwłaszcza jako pasażer), jak skończysz wymiotować to pogadamy.

> Pozdrawiam BAS

Ale to nie chodzi jak źle coś działa tylko czy samo zmienia biegi.

P.S. Miałem kiedyś wątpliwą przyjemność powożenia wielką ciężarówką z dieslem i czterobiegowym automatem. To co tamta skrzynia wyrabiala to temat na książkę. Ale to nadal był automat smile.gif

Napisano

hyhy przekażę mamie temat, niech sobie czyta, ja wymiękam grinser006.gif

Napisano

> Masz na myśli skrzynię AISIN AF40-6, która jeździ też w Fiacie Croma, Saab 9-3, jakiś Lexus.

> Pozdrawiam BAS

Miałem ta skrzynię w Saabie 9-3 i był to jedyny niezawodny i dobrze działający element w tym samochodzie, choć była ona raczej komfortowa niz sportowa.

Napisano

> Sibuj, Ty się lecz... może jest jakiś ośrodek, może są jeszcze szanse.

> Stwierdzam, nie pytam.

Też Cię kofam.

Napisano

> Ale to nie chodzi jak źle coś działa tylko czy samo zmienia biegi.

> P.S. Miałem kiedyś wątpliwą przyjemność powożenia wielką ciężarówką z dieslem i czterobiegowym

> automatem. To co tamta skrzynia wyrabiala to temat na książkę. Ale to nadal był automat

Gdyby nie AK(MK), gdzie wytłumaczono mi, że ta skrzynia tak ma, to twierdziłbym, że ta skrzynia jest uszkodzona, sorry.

Jak ktoś kto nigdy nie jeździł autkiem z ASB przejedzie się Smartem z tym nieporozumieniem to później będzie łaził i opowiadał, że ASB jest be.

W życiu jeździłem wieloma autkami z ASB(Neon, Mercury Cougar, Chevrolet Celebrity, R18, R25, i parom innymi) i uważam, że do jazdy niesportowej jest to najlepsze rozwiązanie, ale nikt mnie nie przekona, że zautomatyzowany manual jest dobrym rozwiązaniem a po przejażdżce Smartem jestem utwierdzony w tym przekonaniu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> nikt mnie

> nie przekona, że zautomatyzowany manual jest dobrym rozwiązaniem a po przejażdżce Smartem

> jestem utwierdzony w tym przekonaniu.

Smart bardzo odpada grinser006.gif

Napisano

> właśnie moja mama na jakieś 156cm wzrostu Coś wyższego byłoby w sumie fajne więcej widać i żeby

> miała wygodnie z wsiadaniem wysiadaniem czy jakimiś zakupami.

suzuki swift ok.gif

Napisano

> nikt mnie

> nie przekona, że zautomatyzowany manual jest dobrym rozwiązaniem a po przejażdżce Smartem

> jestem utwierdzony w tym przekonaniu.

Słuchaj, wszystko zależy od tego, DO JAKICH CELÓW ma toto być wykorzystywane.

Jeżeli dla kogoś byłoby priorytetem "ma samo zmieniać i turlać się miastem", to...

Wiesz - nie każdy jako priorytet widzi "rura-rura-rura"...

Napisano

> Smart bardzo odpada

Nie miałbym sumienia polecać tego komukolwiek.

Jeździ tym mulher.gif mojego przyjaciela, do pracy ma 1km a w jej pracy istotne jest jak się podjeżdża, więc w jej przypadku odpada np. Panda, którą mu mocno polecałem, efektem było lekkie zdziwko jak zobaczył ile kosztuje komplet zimówek do tego wynalazku(dość niepopularny rozmiar).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Miałem ta skrzynię w Saabie 9-3 i był to jedyny niezawodny i dobrze działający element w tym

> samochodzie, choć była ona raczej komfortowa niz sportowa.

ALEEEEEEE...

Jeżeli jest "sportowo" eksploatowana, to od 150k w górę zmierza w kierunku przepaści niestety...

Napisano

> Słuchaj, wszystko zależy od tego, DO JAKICH CELÓW ma toto być wykorzystywane.

> Jeżeli dla kogoś byłoby priorytetem "ma samo zmieniać i turlać się miastem", to...

> Wiesz - nie każdy jako priorytet widzi "rura-rura-rura"...

Wcześniej miałem różne kryteria wyboru samochodu, od czasu jak przejechałem się wspomnianym Smartem, dodałem kolejne kryterium: ma nie wywoływać wymiotów u pasażerów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wcześniej miałem różne kryteria wyboru samochodu, od czasu jak przejechałem się wspomnianym

> Smartem, dodałem kolejne kryterium: mam nie wywoływać wymiotów u pasażerów.

> Pozdrawiam BAS

Powstaje jeszcze jedno pytanie - TTTM, czy też jest to cecha indywidualnego egzemplarza (czyt - usterka).

Napisano

> Powstaje jeszcze jedno pytanie - TTTM, czy też jest to cecha indywidualnego egzemplarza (czyt -

> usterka).

Z tego co chłopaki pisali w wątku, który linkowałem, wynika, że TTTM.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Sibui zawsze wie wszystko najlepiej, a jak ktos uwaza inaczej to zrobi wszystko by go z tego bledu

> wyprowadzic. Oczywiscie nie da sie z nim dyskutowac, bo nie potrafi.

a ja myslalem ze to ja tylko tak uwazam a to 3/4 forum tez:))))

Napisano

> Wcześniej miałem różne kryteria wyboru samochodu, od czasu jak przejechałem się wspomnianym

> Smartem, dodałem kolejne kryterium: ma nie wywoływać wymiotów u pasażerów.

skrzynia w Smarcie to typowy przykład skrzyni pół-automatycznej, mimo że potrafi też zmieniać biegi sama w trybie AUTO

Napisano

> na III jak już, na III

Jeździłem kiedyś czymś takim. Nie dość że miało to 5,2 L , to mocy

miało w stosunku do tej masy tyle, że było koszmarnie mułowate,

zaś wycie silnika było zawsze, a podróż do Warszawy tym czymś

powodowała, że jak wychodziłem na postojach, moje uszy doświadczały

niesamowitej ulgi wink.gif

285640576-pontiac.jpg

post-5574-14352515115196_thumb.jpg

Napisano

> ALEEEEEEE...

> Jeżeli jest "sportowo" eksploatowana, to od 150k w górę zmierza w kierunku przepaści niestety...

Każde urządzenie ktore jest użytkowane ostrzej niz to konstruktor zaplanował zużywa sie szybciej.

A poza tym największym zabójca skrzyn automatycznych jest nie wymieniane płynu na czas - w przypadku "sportowego" użytkowania oznacza to znacznie częstsze wymiany niz przewiduje producent.

Napisano

> Smartem, dodałem kolejne kryterium: ma nie wywoływać wymiotów u pasażerów.

> Pozdrawiam BAS

To kwestia względna - moja zona ma problemy po każdym wsiasciu do IS-F'a - twierdzi ze bulgot silnika powoduje u niej nudnosci.

Napisano

> Jeździłem kiedyś czymś takim. Nie dość że miało to 5,2 L

Nie pasowało mi coś, więc sprawdziłem w wiki: benzynowe 2.3 (4-cyl.) 3.1, 3.4, 3.8 (6-cyl.) smile.gif

A w temacie ogólnej dyskusji: każdy automat jest najlepszy bo sam zmienia biegi. Każdy manual to dno, bo trzeba machać ręką i nogą jak w początkach motoryzacji 100 lat temu.

Reszta dyskusji manual<-->automat to poboczne szczegóły.

Napisano

> A poza tym największym zabójca skrzyn automatycznych jest nie wymieniane płynu na czas - w

> przypadku "sportowego" użytkowania oznacza to znacznie częstsze wymiany niz przewiduje

> producent.

Producent skrzyni, czy producent samochodu hmm.gif - bo tu są czasem duże rozbieżności zlosnik.gif W wielu autach oficjalnie nie przewiduje się takiej czynności eksploatacyjnej jak wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów (w ogóle nie ma takiej czynności na liście w harmonogramie przeglądów, serwis autoryzowany zlecenie czegoś takiego w najlepszym razie traktuje jak nieszkodliwe dziwactwo, choć zdarza się i odmowa wykonania takiej usługi). Nierzadko zdarza się też zastosowanie niewłaściwego oleju (i tu - z dwojga złego - odmowa chyba lepsza biglaugh.gif ).

Napisano

> Bo GP ma tragiczne plastiki, w NB jest o niebo lepiej,

Ty patrz a ja wsiadłem do NB i znalazłem masę plastików z GP właśnie zlosnik.gif choćby przełączniki do szyb i lusterek na pierwszy przykład.

Napisano

A propos wymiany płynu w skrzyni biegów to np. GM w nowym Malibu nie przewiduje takiej czynności. Co nie zmienia faktu ze planuje zmianę przy 80 tysiącach mil.

Napisano

> Ty patrz a ja wsiadłem do NB i znalazłem masę plastików z GP właśnie choćby przełączniki do szyb

> i lusterek na pierwszy przykład.

Wsiadłem kilka lat temu w salonie do NB a następnie do GP i przepaść była ogromna.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A propos wymiany płynu w skrzyni biegów to np. GM w nowym Malibu nie przewiduje takiej czynności.

> Co nie zmienia faktu ze planuje zmianę przy 80 tysiącach mil.

Teraz producenci w ogóle rezygnują z wymiany oleju w skrzyni (przynajmniej manualnej). Ani Skoda (w ogóle cały VAG), ani Mitsubishi nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni.

Napisano

podepnę się

co to za dziwadło miałem okazję oglądać i się przejechać?

chodzi o fiata punto z 2008 r. mały silnik to to miało, ale skrzynia automat z możliwością jazdy jak manual czyli +/-, ale najdziwniejsze było to, że on nie miał pełzacza tzn jak stałem z wbitym D to stał tak jakby na luzie i jechało dopiero jak wcisnąłem gaz. Jak się stało na nachyleniu to po puszczeniu hamulca się staczało. W normalnym automacie to auto ciągnie, więc stojąc pod górkę po puszczeniu hamula jechało samo do przodu.

Co to za wersja tego lipnego automatu w fiacie? Chciałbym tego uniknąć w przyszłości zlosnik.gif

Napisano

> podepnę się

> co to za dziwadło miałem okazję oglądać i się przejechać?

> chodzi o fiata punto z 2008 r. mały silnik to to miało, ale skrzynia automat z możliwością jazdy

> jak manual czyli +/-, ale najdziwniejsze było to, że on nie miał pełzacza tzn jak stałem z

> wbitym D to stał tak jakby na luzie i jechało dopiero jak wcisnąłem gaz. Jak się stało na

> nachyleniu to po puszczeniu hamulca się staczało. W normalnym automacie to auto ciągnie, więc

> stojąc pod górkę po puszczeniu hamula jechało samo do przodu.

> Co to za wersja tego lipnego automatu w fiacie? Chciałbym tego uniknąć w przyszłości

zautomatyzowany manual - jedna z najgorszych (jak nie najgorsza) typow skrzyn automatycznych

Napisano

> najdziwniejsze było to, że on nie miał pełzacza

To nie był automat wg mojej definicji(wg Marka był), to był jakiś wynalazek pt. zautomatyzowana skrzynia manualna. W Smarcie, o którym pisałem było identycznie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> zautomatyzowany manual - jedna z najgorszych (jak nie najgorsza) typow skrzyn automatycznych

Niektóre firmy dorabiają do niej ideologię - o ile pamietam Ferrari tłumaczyło ze zautomatyzowany manual jest lepszy od dwusprzęgłowca bo jest lżejszy i mniejszy.

Napisano

> Nie pasowało mi coś, więc sprawdziłem w wiki: benzynowe 2.3 (4-cyl.) 3.1, 3.4, 3.8 (6-cyl.)

> A w temacie ogólnej dyskusji: każdy automat jest najlepszy bo sam zmienia biegi. Każdy manual to

> dno, bo trzeba machać ręką i nogą jak w początkach motoryzacji 100 lat temu.

> Reszta dyskusji manualautomat to poboczne szczegóły.

No może wersje jakieś "europejskie". To może 4.2 a nie 5.2. Wiem że

na pewno powyżej 4. Sprowadzane z USA, z symetrycznymi światłami.

Pomijając pojemności, wyło i było mułowate co załatwia za jednym

razem dwie rzeczy:

1. amerykańskie wielkie pojemności są od picu, auta są mułowate

2. CVT w tym czymś było koszmarne, komfort akustyczny we wnetrzu - żaden.

Napisano

Nie było wersji 4.2. Poza tym GM w tamtych czasach (zreszta obecnie tez nie) nie miał nic z 6 cylindrami powyżej 4l. Największy silnik jaki w tym pojeździe montowali to 3.8L V6 - miałem ten silnik (z superchargerem) w Pontiacu Grand Prix i był to bardzo fajny silnik, choć raczej antyczny technologicznie.

Napisano

> Nie było wersji 4.2. Poza tym GM w tamtych czasach (zreszta obecnie tez nie) nie miał nic z 6

> cylindrami powyżej 4l. Największy silnik jaki w tym pojeździe montowali to 3.8L V6 - miałem

> ten silnik (z superchargerem) w Pontiacu Grand Prix i był to bardzo fajny silnik, choć raczej

> antyczny technologicznie.

No to może o ten mi chodziło? Przy dodawaniu gazu dźwięk był

taki gulgoczący, strasznie mi się to nie podobało. Więc może V6.

Napisano

> No to może o ten mi chodziło? Przy dodawaniu gazu dźwięk był

> taki gulgoczący, strasznie mi się to nie podobało. Więc może V6.

3.8L V6 - to był bardzo bulgoczacy silnik.

Napisano

> Teraz producenci w ogóle rezygnują z wymiany oleju w skrzyni (przynajmniej manualnej). Ani Skoda (w

> ogóle cały VAG), ani Mitsubishi nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni.

Zważmy jednak, że w manualu są zupełnie inne obciążenia, jak i same funkcje oleju.

Napisano

> zautomatyzowany manual - jedna z najgorszych (jak nie najgorsza) typow skrzyn automatycznych

Yyy...

A podpowiedz proszę, czymże jest tak gloryfikowane diezdżi?

Napisano

> Niektóre firmy dorabiają do niej ideologię - o ile pamietam Ferrari tłumaczyło ze zautomatyzowany

> manual jest lepszy od dwusprzęgłowca bo jest lżejszy i mniejszy.

No bo jest.

Piętą achillesową rozwiązań "dorabianych" jest właśnie zewn mechanizm zmiany biegów/wysprzęglania.

Jeżeli jest to dorabiany patent (a zwykle jest), to i działa nie zawsze tak, jak możnaby sobie tego życzyć.

Napisano

> Yyy...

> A podpowiedz proszę, czymże jest tak gloryfikowane diezdżi?

Zglaszam wniosek o czerwona.gifold.gifadmin.gif za brak konstruktywnej wypowiedzi. Ten pan sie juz wypalil na tym forum.

Napisano

> Zglaszam wniosek o za brak konstruktywnej wypowiedzi. Ten pan sie juz wypalil na tym forum.

Znaczyt rękę podniesioną na przełomową technologię należy odrąbać? ;-)

Napisano

> Zważmy jednak, że w manualu są zupełnie inne obciążenia, jak i same funkcje oleju.

Owszem, dlatego zaznaczyłem, że w manualu.

Napisano

> Owszem, dlatego zaznaczyłem, że w manualu.

Spoko.

Napisano

> No bo jest.

> Piętą achillesową rozwiązań "dorabianych" jest właśnie zewn mechanizm zmiany biegów/wysprzęglania.

> Jeżeli jest to dorabiany patent (a zwykle jest), to i działa nie zawsze tak, jak możnaby sobie tego

> życzyć.

A tak O/T to widziałeś to zdumiewające rozwiązanie w Ferrari FF? Dwie niezależne skrzynie biegów - jedna dwusprzęgłowa z siedmioma biegami przekazująca napęd na tylne koła i jedna dwubiegowa, jednosprzęgłowa plus dwa sprzęgła typu haldex przekazująca moc na przednie koła. Przy sportowej jeździe całe to ustrojstwo z przodu jest całkowicie wyłączone. Przy jeździe w trybie komfortowym lub śniegowym przedna przekładnia przekazuje do 20% mocy na przednie koła za pomocą pierwszego biegu dla biegów 1 i 2 tylnej oraz drugiego dla biegów 3 i 4 tylnej. Powyżej 4 biegu przód się odłącza.

Z jednej strony wydaje się to olbrzymią komplikacją, z drugiej podobno cały ten system waży mniej niż tradycyjny napęd na 4 koła + pozwala na lepsze właściwości trakcyjne w przypadku jazdy na torze.

Napisano

> Jeździłem kiedyś czymś takim. Nie dość że miało to 5,2 L , to mocy

to ciekawe ,bo źródła podają ,że największy montowny przez fabryke był 3.8 l hmm.gif

HanYs

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.