Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Optima 2.4l GDI - krótki test

Featured Replies

Napisano

> Kierownica ma zdecydowanie za

> mocne wspomaganie co daje sie we znaki przy większych predkosciach - nawet lekkie kontry

> powodują ostre zmiany kierunku. Do tego zawieszenie jest miękkie, nawet jak na standardy USA -

> coś jak Cadillac. Więc samochód sie przechyla w zakretach i płynie po autostradzie. Ale

> największym problemem jest torque steer - jadąc po autostradzie z włączonym cruise control

> trzeba stale uważać - przyspieszajac samochód skręca delikatnie w lewo a zwalniając w prawo.

eeeeee, zdaniem niektórych kolegów z AK, taka np. Insignia przeskakuje w bok o metr trafiając na nierówność na pasie ruchu, także opisana przez Ciebie niedogodność to pikuś wink.gif

Napisano

> w Polsce 2,0 DOHC (170KM) i 1,7 CRDi VGT (136KM)

> ceny od 83 - 118 kzł.

faktycznie, zapomniałem o tym nowym Nu CVVL 170 KM; jaka idea każe tworzyć kolejny, słabszy od Nu GDI 177KM, silnik i wprowadzać go tylko do Optimy w EU? niewiem.gif

LPG? zlosnik.gif

Napisano

[...] Jest cichy, ma trochę mocy (jak na 2.4l to sporo -

> wiecej niz Toyota czy Honda),

takie samo mialem spostrzezeniehmm.gif

ale jak na razie pali mi wiecej benzyny niz wynajęty ostatnim

> razem Lincoln MKZ który miał 3.7l V6 i ważył o pól tony wiecej.

[b\Generalnie nie wielka jest roznica i dlatego w twoimch czy moich warunkach nie widze sensu zeby sie tak zeszmacic i 4 jeszcze jezdziclizak.gif

Napisano
  • Autor

> eeeeee, zdaniem niektórych kolegów z AK, taka np. Insignia przeskakuje w bok o metr trafiając na

> nierówność na pasie ruchu, także opisana przez Ciebie niedogodność to pikuś

Musiałaby miec napęd na tył i sztywny most jak np. Mustang - okielznanie tego na wybojach to niezła zabawa.

Napisano

> eeeeee, zdaniem niektórych kolegów z AK, taka np. Insignia przeskakuje w bok o metr trafiając na

> nierówność na pasie ruchu, także opisana przez Ciebie niedogodność to pikuś

Podobno wszystko to wynika z asymetri osi napędowych - jedan jest długa ( prawa ) a lewa krótka i to sie przekłada na zjawisko sktęcania podczas przyspieszania... im skrzynia bardziej po lewej stronie i co za tym idzie mechanizm różnicowy bliżej lewego koła tym efekt większy sick.gif

Napisano

> Podobno wszystko to wynika z asymetri osi napędowych - jedan jest długa ( prawa ) a lewa krótka i

> to sie przekłada na zjawisko sktęcania podczas przyspieszania... im skrzynia bardziej po lewej

> stronie i co za tym idzie mechanizm różnicowy bliżej lewego koła tym efekt większy

Ale to wszystkie auta FWD musiałyby mieć taki efekt a jeszcze się

nie spotkałem... Wszystkie bowiem mają niecentralną skrzynię

i dwie półosie napędowe niejednakowej długości, w tym jedna z większym

oporem poprzez łożysko podpory półosi. Natomiast idealnie pasuje

do opisu Marka problem z wahaczami. Skoro auto jedzie prosto,

to znaczy że sworznie są OK, natomiast kontry przy ruszaniu i hamowaniu,

to wybite tuleje na 99% lub zbyt miękkie gumy w tych tulejach.

Napisano

To pokazuje sens porównywania aut ze specyfikacją na USA z autami na Europe.

NA Europę plastiki są miękkie z ładnym obszyciem skórą, a zawieszenie twarde, za twarde.

Standard to dwustrefowa klima.

Napisano

> cudów pewnie też nie będzie - pewnie realnie lekko poniżej 10s do 100

1.7 136km ma 10,3 o setki więc bardzo przyzwoicie, ale tak naprawdę w dieslu liczy się elastyczność.

Napisano

> GDI 177KM, silnik i wprowadzać go tylko do Optimy w EU?

> LPG?

ekologia?

Napisano

> 1.7 136km ma 10,3 o setki więc bardzo przyzwoicie, ale tak naprawdę w dieslu liczy się

> elastyczność.

Błagam... elastyczność w wyżyłowanym 1.7?

To jest dokładnie przeciwieństwo tego słowa...

Napisano
  • Autor

Takie na gorąco po tygodniu jeżdżenia.

Rozstalem się z tym samochodem bez żalu - może i był ładny, ale zachowanie na autostradzie było niedopuszczalne. Dziś jadąc na lotnisko mogłem znowu sobie przypomnieć o tym dlaczego przedni naped to zuo. Szczegolnie jak konstruktorzy się nie przyłożą i poza strasznym torque steer dołoża nieprzewidywalne wspomaganie.

Zużycie paliwa tez nie zachwycało - ponieważ mam dość ustalony tryb pobytu w Atlancie, to wyniki są porównywalne. Zazwyczaj duże sedany z V6 pała mia takich warunkach 23-24 MPG (dużo po autostradach), duże SUV mieszczą się w 20-21 MPG a mniejsze czterocylindrowce dają 26-28 MPG. Kia dała 21 MPG. Pomimo tylko 4 cylindrow i bezpośredniego wtrysku! Wnioski są dwa:

- 200 KM nie bierze się z niczego i nieważne ile samochód ma cylindrow

- różnice spalania miedzy duzymi sedanami zależą bardziej od masy niż od pojemności silnika, ilości cylindrow i mocy.

Ostatnie dwa narzekania to:

- zwykły kluczyk (a nie guzik do zapalenia)

- Bluetooth który był strasznie cichy i trudno było zrozumieć druga stronę.

Napisano

Przygladalem sie dzis tej nowej Optimie - bardzo zgrabne auto, przyciaga wzrok ok.gif Na żywo tył bardzo mocno przypomina Audi wymieszane z Mondeo, ale to nic, czerpie z ladnych samochodow wink.gif Nie mialem czasu aby zagoscic we wnetrzu, ale ze zdjec w necie wyglada calkiem niezle. No i ceny nie zabijaja ... mysle ze Opel i Skoda beda mialy groznego konkurenta.

Napisano
  • Autor

A mi dziś w ręce wpadł najnowszy egzemplarz Car & Driver - jeden z artykulow poswiecony jest Hyundaiowi i Kia i autor napisał coś bardzo podobnego - ze o ile te samochody są ładne i nie drogie, o tyle to co wyprawiaja na jezdni jest dalekie od doskonałości. Trochę się tym ucieszyłem, bo myślałem ze tylko ja jestem taki wybredny wink.gif

Napisano

> A mi dziś w ręce wpadł najnowszy egzemplarz Car & Driver - jeden z artykulow poswiecony jest

> Hyundaiowi i Kia i autor napisał coś bardzo podobnego - ze o ile te samochody są ładne i nie

> drogie, o tyle to co wyprawiaja na jezdni jest dalekie od doskonałości.

Co do Hyundai'a to to sie tyczy nowego I40 hmm.gif?

Napisano
  • Autor

> Co do Hyundai'a to to sie tyczy nowego I40 ?

Nie wiem, musiałbym się tym przejechać. Na co się nie zanosi, bo u nas chyba nie ma takiego modelu.

Napisano

> Ale to wszystkie auta FWD musiałyby mieć taki efekt a jeszcze się

> nie spotkałem...

Bardzo mocno występuje ten efekt w Skodzie Octavi - tylko nie pamięntam z jaka skrzynią biegów... to dotyczyło 2.0 TDI z 140 KM confused.gif

Napisano

> To samo sie dzieje bez temptomatu. Tyle ze jadąc dosc szybko odruchowo uczysz sie ze przy dodaniu

> gazu skręci w lewo i kontrujesz w prawo instynktownie. A puszczajac gaz odruchowo kontrujesz w

> lewo. Niestety przy temptomacie nie kontrolujesz gazu i trzeba czuwać.

Mnie to wygląda na uszkodzony wahacz prawy przedni - luz na tulei /tulejach mocujących dolny ( nie wiem ile ich jest? )wahacz, równoległych do osi auta.

Napisano

> No i to w sumie podsumowuje całą markę KIA. Jak chcesz coś tanio to dostajesz cos taniego, mimo

> że w ładnym opakowaniu.

Bzdury kolego piszesz! Kia to przykład marki, która w ciągu 10 lat poszła ekspesowo do przodu. Robi auta ładne, dobrze działające, za relatywnie dobre pieniądze.

Napisano

> Pasek w tdiku ma te 320Nm przy 1750rpm, nie przy 2000. A to jednak różnica.

> Podejrzewam że Kia może mieć dużego laga.

> No to pogadamy jak wprowadzą. Na razie chcą 100K za średnio wyposażoną wersję z dieslem 136KM. To

> ile sobie zaśpiewają za takie silniki?

I potem właściciele paska wymieniają dwumasę na jednomasę, jednocześnie klnąc strasznie na ceny! Wiesz kolego - nie jest sztuką dowalić momentu nisko w dieslu CR - większym problemem jest utrzymanie tego momentu w wyższej partii obrotów, liderem jest tu BMW - VW jest dokładnie na drugim końcu stawki biglaugh.gif.

Napisano

> Tez bym sie tego trzymal.

Wystarczy, że poddostawca użył innych elementów gumowych w wahaczach prawych i lewych i właśnie taki efekt otrzymamy.

Napisano

> Co do Hyundai'a to to sie tyczy nowego I40 ?

Nie, i40 jest EU modelem, my I US ma i45 aka Sonata, ktory jest wymiarowo i silnikowo wiekszy. U mnie pojawil sie i40 w wersji kombi, ale ... Cenowo jest drozszy niz jego wiekszy brat. Dwa Hyundai miesza w zawieszeniu na rozne rynki I np Hyundai ktorym jezdzilem w EU ma sie nijak do tego sprzedawanego u mnie. US snow ma jeszcze inna charakterystyke...

Napisano

> Bzdury kolego piszesz! Kia to przykład marki, która w ciągu 10 lat poszła ekspesowo do przodu. Robi

> auta ładne, dobrze działające, za relatywnie dobre pieniądze.

Oczywiście piszesz to z doświadczenia jazdy przynajmniej paru tys. km autami tej marki, potem jazdy paru tys. km autami konkurencji w celach porównawczych, a nie oglądania obrazków na internecie i czytania postów?

Ja im dłużej jeździłem Kijanką tym bardziej jej miałem dość.

Napisano
  • Autor

Dostałem dziś Lexusa ES 350 na czas wymiany modelu i postanowiłem sprawdzić jak on się zachowuje przy przyspieszaniu i zwalnianiu. No i jedzie prosto pomimo przedniego napędu i przeraźliwie mocnego wspomagania. Czyli to nie wszystkie przednionapędowce, ale Kia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.