Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Optima 2.4l GDI - krótki test

Featured Replies

Napisano

2011-kia-optima-xl.jpg

Jako ze trafiła mi sie okazja pojezdzenia przez tydzień tytułowym samochodem, który o ile sie nie mylę wzbudza wielkie emocje w Polsce, to postanowiłem z niej skorzystać a moje odczucia i uczucia opisać ku uciesze (lub oburzeniu) czytających. 

Zdjec nie będzie bo tekst jest pisany z iPada, zdjęcia są na iPhone i chociaż dałoby sie je zamieścić, to trochę mi sie nie chce - zainteresowanych wyglądem samochodu zapraszam na stronę Kia. 

Ogólne wrażenie - Kia trochę mi przypomina tania prostytutkę. Dlaczego? Bo z zewnątrz jest piękna, w wewnątrz zaczyna sie zauważać pewne mankamenty a prawda ujawnia sie dopiero w czasie jazdy. I tak jak z tania prostytutką - dostajesz to za co płacisz.

Z zewnątrz - samochód jest ładny i to bardzo ładny. Przyjemna sylwetka, twarz z szeroko otwartymi "ustami", ładny lakier, rewelacyjne sprawowanie blach (drzwi, maska i bagażnik pasują dosłownie na milimetry), przyjemnie zamykajace sie drzwi (ładny dźwięk), olbrzymi bagażnik. Samochód jest naprawde ładny i sprawia wrażenie znacznie droższego - śmiem twierdzić ze szpary w drzwiach BMW są większe. 

Wnętrze mnie troszkę rozczarowało, ale przede wszystkim dlatego ze dostałem wersje "super-bieda" - fotele bez elektryki, zwykle lusterko (nie sciemniane). Ale kierownica regulowana w dwóch osiach, wbudowany Bluetooth i jakistam podstawowy komputer jest. Silnik 2.4l z bezpośrednim wtryskiem benzyny - 200 KM. Do tego bardzo przyzwoity, szesciobiegowy automat z ręczna zmiana biegów. Sporo miejsca - zarówno z przodu jak i z tylu. Ergonomia przyzwoita, choć ilośc guziczków na kierownicy trochę duża a gałki radia maleńkie i za daleko - trzeba odrywać plecy od fotela zeby ich dosięgnąć (ale radiem mozna sterować guziczkami na kierownicy). Samochód miał zwykła, jednostrefowa klimatyzację z dwoma galkami - siła dmuchania i temperatura. Tak, w Europie by to nie przeszło, ale jak na moje potrzeby to wystarczające rozwiazanie. Do tego kilka guzikow do sterowania kierunkiem nawiewu - prosto i wygodnie. Lusterka boczne podgrzewane. Jakość plastikow taka sobie - są ładne, ale twarde i łatwo sie rysują nawet paznokciem - samochód będzie wyglądał brzydko po krótkim czasie. Schowek przed pasażerem maleńki. 

Jazda - samochód jest raczej cichy, ma przyzwoity zryw (nie jest to demon prędkości, ale nie ma problemu z dynamiczną jazdą). Sama jazda jest raczej bezplciowa. Kierownica ma zdecydowanie za mocne wspomaganie co daje sie we znaki przy większych predkosciach - nawet lekkie kontry powodują ostre zmiany kierunku. Do tego zawieszenie jest miękkie, nawet jak na standardy USA - coś jak Cadillac. Więc samochód sie przechyla w zakretach i płynie po autostradzie. Ale największym problemem jest torque steer - jadąc po autostradzie z włączonym cruise control trzeba stale uważać - przyspieszajac samochód skręca delikatnie w lewo a zwalniając w prawo. Co przy górach północnej Atlanty powoduje nieustanną jazdę zygzakiem i ciagle próby zmiany pasa (zostałem raz obtrąbiony bo zajechalem w ten sposób komuś drogę). Przy ostrzejszym przyspieszeniu jest jeszcze gorzej - samochód ma swoją opinie o tym gdzie ma jechac i trzeba stale z nim walczyć. Przedni napęd + oszczędności w zawieszeniu dają właśnie taki efekt... 

Automat jest przyzwoity, ale raczej komfortowy niz sportowy - zmiany biegów są jak na gumce, w trybie manualnym dobicie do granicy obrotów powoduje zmianę na wyższy bieg, hamować silnikiem sie właściwie nie da, automat wysprzegla silnik gdzie sie tylko da. Nie, nie jest to zły automat, ale nie należy sie spodziewać jakiejkolwiek przyjemności z jazdy.

Zużycie paliwa - jak na razie to niepokojąco wysokie, ale poczekam do piątku z podaniem ostatecznego werdyktu. 

Podsumowując - samochód jest całkiem fajny, ale nie jest to pojazd który by pasował czterdzielolatkowi z kryzysem wieku średniego. Za to jako rodzinny pojazd do bezpiecznego i wygodnego poruszania sie na dłuższych trasach to zdecydowanie bym sugerował. 

Nie wiem jakie beda w Polsce wersje silnikowe, ale przypuszczam ze wersja 2.4L GDI nie będzie sie cieszyła popularnością - ani nie ma to wiele mocy, z zagazowaniem beda kłopoty (bezpośredni wtrysk) a spalanie wyglada ze jest na poziomie mocnego V8.

Napisano

> o ile sie nie

> mylę wzbudza wielkie emocje w Polsce,

IMO mylisz się, może z raz obiła mi się nazwa tego modelu o uszy a siedzę dość dużo na AK.

W PL z KIA ludzie się najwyżej śmieją, że przód nowego Ceed'a(prawie identyczny jak w opisywanym przez Ciebie modelu) jest delikatnym FL Fiata NBravo.

> największym problemem jest torque steer - jadąc po autostradzie z włączonym cruise control

> trzeba stale uważać - przyspieszajac samochód skręca delikatnie w lewo a zwalniając w prawo.

> Co przy górach północnej Atlanty powoduje nieustanną jazdę zygzakiem i ciagle próby zmiany

> pasa (zostałem raz obtrąbiony bo zajechalem w ten sposób komuś drogę). Przy ostrzejszym

> przyspieszeniu jest jeszcze gorzej - samochód ma swoją opinie o tym gdzie ma jechac i trzeba

> stale z nim walczyć. Przedni napęd + oszczędności w zawieszeniu dają właśnie taki efekt... 

IMO jest to dyskwalifikujące.

> Nie wiem jakie beda w Polsce wersje silnikowe, ale przypuszczam ze wersja 2.4L GDI nie będzie sie

> cieszyła popularnością - ani nie ma to wiele mocy, z zagazowaniem beda kłopoty (bezpośredni

> wtrysk) a spalanie wyglada ze jest na poziomie mocnego V8.

Kwestia akcyzy, która dla samochodów powyżej 2.0 jest na tyle duża, że...

Kolejny aspekt to emisja spalin, w EU jest moda na golenie frajerów za emisję spalin - im więcej jakiś tam związków tym więcej dane państwo goli kasy, którą później marnuje.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> IMO jest to dyskwalifikujące.

To nie są jakies radykalne zmiany kierunku, choć nie pamietam kiedy ostatni raz jechałem samochodem z napędem na przód który byłby aż tak czuły na zmiany momentu na kołach.

> Kwestia akcyzy, która dla samochodów powyżej 2.0 jest na tyle duża, że...

Drugi z silników dostępnych w Kia ma 2l i 270+ KM dzięki turbo. Podejrzewam ze dopiero z tym silnikiem musi być "ciekawie" na drodze.

Nie che zeby czytający źle mnie zrozumieli - to jest naprawde fajny samochód, duży, ładny, bezpieczny, relatywnie zrywny i przyzwoicie sie prowadzący. Poza tym mankamentem z torque steer to jest to naprawde miły w jeździe pojazd. A ten drobiazg ze zmianami kierunku jazdy nie pozwala na zasniecie za kierownica bo stałe trzeba korygować tryb jazdy.

Napisano

> A ten drobiazg ze zmianami kierunku jazdy nie

> pozwala na zasniecie za kierownica bo stałe trzeba korygować tryb jazdy.

Od tego tylko krok do wniosku, że tempomat to największe zło na świecie i tusk powinien tego zabronić. passed_out.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Od tego tylko krok do wniosku, że tempomat to największe zło na świecie i tusk powinien tego

> zabronić.

> Pozdrawiam BAS

To samo sie dzieje bez temptomatu. Tyle ze jadąc dosc szybko odruchowo uczysz sie ze przy dodaniu gazu skręci w lewo i kontrujesz w prawo instynktownie. A puszczajac gaz odruchowo kontrujesz w lewo. Niestety przy temptomacie nie kontrolujesz gazu i trzeba czuwać.

Napisano

> To samo sie dzieje bez temptomatu. Tyle ze jadąc dosc szybko odruchowo uczysz sie ze przy dodaniu

> gazu skręci w lewo i kontrujesz w prawo instynktownie. A puszczajac gaz odruchowo kontrujesz w

> lewo. Niestety przy temptomacie nie kontrolujesz gazu i trzeba czuwać.

Ideę rozumiem, chodziło mi o to, że tłumaczenie efektu zmiany kierunku wraz ze zmianą momentu na kołach, jako swoistego "zabezpieczenia przed zaśnięciem" brzmi jak tłumaczenie ASO Skody, które nie potrafiło sobie poradzić z tym efektem w Octavii z DSG, więc przy pomocy importera próbowali wmówić klientowi, że jest to "cecha", jakby im podsunąć argument, którego użyłeś to byliby jeszcze szczęśliwsi. passed_out.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

W sumie to wszystkie samochody przednionapedowe wykazują podobna przypadłość w mniejszym lub większym stopniu. Tyle ze w większości konstruktorzy na tyle zminimalizowali ten problem ze występuje on dopiero przy większym dodaniu gazu. W Kia niestety jest on obecny nawet przy lekkich zmianach momentu na kołach frown.gif Ale do wszystkiego daje sie przyzwyczaić...

Napisano

> To samo sie dzieje bez temptomatu. Tyle ze jadąc dosc szybko odruchowo uczysz sie ze przy dodaniu

> gazu skręci w lewo i kontrujesz w prawo instynktownie. A puszczajac gaz odruchowo kontrujesz w

A mnie się wydaje, że ten egzemplarz po prostu miał wybite sworznie

na wahaczach albo tuleje i stąd taki efekt. Takie coś nie ma prawa

wystąpić w samochodzie ze sprawnym zawieszeniem. Gdy tak zaczyna

dziać się w Fiacie, diagnoza jest prosta: wahacz do wymiany.

Napisano

> Nie wiem jakie beda w Polsce wersje silnikowe, ale przypuszczam ze wersja 2.4L GDI nie będzie sie

> cieszyła popularnością - ani nie ma to wiele mocy, z zagazowaniem beda kłopoty (bezpośredni

> wtrysk) a spalanie wyglada ze jest na poziomie mocnego V8.

w Europie będzie pewnie jedynie 1.7 CRDi i 2.0GDI zlosnik.gif

pamiętam, że europejscy dziennikarze po pierwszych jazdach w USA skarżyli się na bardzo miękkie zawieszenie i "gumowy" układ kierowniczy, także może europejskie Optimy będą jeździć trochę inaczej, choć niekoniecznie wspaniale zlosnik.gif

i40 w Europie jeździ lepiej niż poprawnie ok.gif

Napisano

To jakis dramat jest, jakiej szerosci tam sa opony? 225?

Czytalem gdzies na jakims polskim wortalu moto czy też czyjegoś bloga test tej Optimy i również zjechali ten model. Coś w tym jest , to chyba będzie niewypał. Jeszcze jak dowalą cen z kosmosu na początku to entuzjazm szybko odpadnie...

Napisano

> w Europie będzie pewnie jedynie 1.7 CRDi i 2.0GDI

> pamiętam, że europejscy dziennikarze po pierwszych jazdach w USA skarżyli się na bardzo miękkie

> zawieszenie i "gumowy" układ kierowniczy, także może europejskie Optimy będą jeździć trochę

> inaczej, choć niekoniecznie wspaniale

> i40 w Europie jeździ lepiej niż poprawnie

w Polsce 2,0 DOHC (170KM) i 1,7 CRDi VGT (136KM)

ceny od 83 - 118 kzł.

Napisano

> w Europie będzie pewnie jedynie 1.7 CRDi i 2.0GDI

> pamiętam, że europejscy dziennikarze po pierwszych jazdach w USA skarżyli się na bardzo miękkie

> zawieszenie i "gumowy" układ kierowniczy, także może europejskie Optimy będą jeździć trochę

> inaczej, choć niekoniecznie wspaniale

> i40 w Europie jeździ lepiej niż poprawnie

Zawieszenie na Europę zapewne będzie sztywniejsze.

Do tego opony o niższym profilu i możliwe, że inny układ kierowniczy.

I już będzie wersja na stary kontynent - 2 razy droższa od wersji na pozostałe rynki wink.gif

Napisano

IMO to juz jest dwusprzeglowa skrzynia.

Napisano

W Polsce nie będzie tego problemu bo mają zamiar montować małe i słabe silniczki.

sick.gif

Napisano

> W Polsce nie będzie tego problemu bo mają zamiar montować małe i słabe silniczki.

jak na europejskie warunki to nie takie słabe... 170KM benzyniak powinien dać radę, a w późniejszym czasie ma wejść do sprzedaży wzmocniony silnik 1.7 CRDi (tez ok. 170KM)

Napisano

> Ogólne wrażenie - Kia trochę mi przypomina tania prostytutkę. Dlaczego? Bo z zewnątrz jest piękna,

> w wewnątrz zaczyna sie zauważać pewne mankamenty a prawda ujawnia sie dopiero w czasie jazdy.

> I tak jak z tania prostytutką - dostajesz to za co płacisz.

No i to w sumie podsumowuje całą markę KIA. Jak chcesz coś tanio to dostajesz cos taniego, mimo że w ładnym opakowaniu.

Napisano

> No i to w sumie podsumowuje całą markę KIA. Jak chcesz coś tanio to dostajesz cos taniego, mimo

> że w ładnym opakowaniu.

I dobrze, że w ładnym opakowaniu.

Bo do tej pory tanie marki wyglądały kiepsko także z zewnątrz no.gif

Napisano

> jak na europejskie warunki to nie takie słabe... 170KM benzyniak powinien dać radę,

170KM przy 6600rpm i 198Nm przy 4600rpm. Żeby to jechało trzeba będzie wysoko kręcić.

> a w późniejszym

> czasie ma wejść do sprzedaży wzmocniony silnik 1.7 CRDi (tez ok. 170KM)

Na razie ma 136KM i 320Nm ale przy 2000-2500rpm. sick.gif

A 170KM w aucie ważącym 1,5 tony też szału nie zrobi.

Napisano

> Drugi z silników dostępnych w Kia ma 2l i 270+ KM dzięki turbo.

jesteś sure?

Napisano

> 170KM przy 6600rpm i 198Nm przy 4600rpm. Żeby to jechało trzeba będzie wysoko kręcić.

> Na razie ma 136KM i 320Nm ale przy 2000-2500rpm.

> A 170KM w aucie ważącym 1,5 tony też szału nie zrobi.

diesel ma duzy moment, wiekszosc paskow f tdiku ma 140KM raptem 4 KM roznicy. Z czasem wprowadza mocniejszego diesela 2.0 i 1.6T PB 180KM malo?

Napisano

> 170KM przy 6600rpm i 198Nm przy 4600rpm. Żeby to jechało trzeba będzie wysoko kręcić.

Taki urok benzyny.

IMO w niczym to nie przeszkadza.

> Na razie ma 136KM i 320Nm ale przy 2000-2500rpm.

> A 170KM w aucie ważącym 1,5 tony też szału nie zrobi.

170KM to już nie jest źle jak na 1,5t, IMO smile.gif

Napisano

> diesel ma duzy moment, wiekszosc paskow f tdiku ma 140KM raptem 4 KM roznicy.

Pasek w tdiku ma te 320Nm przy 1750rpm, nie przy 2000. A to jednak różnica.

Podejrzewam że Kia może mieć dużego laga.

> Z czasem wprowadza

> mocniejszego diesela 2.0 i 1.6T PB 180KM malo?

No to pogadamy jak wprowadzą. Na razie chcą 100K za średnio wyposażoną wersję z dieslem 136KM. To ile sobie zaśpiewają za takie silniki?

icon_eek.gif

Napisano

> Taki urok benzyny.

> IMO w niczym to nie przeszkadza.

Porównywalne Renault Latitude ma dwulitrową benzynę o mocy 140KM przy 6000rpm i moment 195Nm przy 3750rpm.

IMO lepsze wrażenia z jazdy będą w Renault.

> 170KM to już nie jest źle jak na 1,5t, IMO

Oczywiście że źle nie jest, ale tej klasie aut to już zbyt wielu konkurentom nie odjedziesz.

Napisano
  • Autor

> IMO to juz jest dwusprzeglowa skrzynia.

Nie, to klasyczny automat.

Napisano
  • Autor

> jesteś sure?

Quote:

Engine: 2.0L I4 DOHC, 16-Valve

Horsepower: 274 hp @ 6,000 rpm

Torque: 2691 lb.-ft. @ 1,750-4,500 rpm

Displacement: 1,998 cc

Compression: 9.5:1

Fuel System: Gasoline Direct Injection (GDI)

Napisano
  • Autor

Mam na razie mieszane uczucia do tego silnika. Jest cichy, ma trochę mocy (jak na 2.4l to sporo - wiecej niz Toyota czy Honda), ale jak na razie pali mi wiecej benzyny niz wynajęty ostatnim razem Lincoln MKZ który miał 3.7l V6 i ważył o pól tony wiecej.

Napisano

> Pasek w tdiku ma te 320Nm przy 1750rpm, nie przy 2000. A to jednak różnica.

> Podejrzewam że Kia może mieć dużego laga.

> No to pogadamy jak wprowadzą. Na razie chcą 100K za średnio wyposażoną wersję z dieslem 136KM. To

> ile sobie zaśpiewają za takie silniki?

Kia z lepszym wyposazeniem od passata jest tansza o 20k. IMO sporo. Dla mnie za drogo ale znajda sie tacy co kupia. Jak srednio wyposazona? Jak podstawa ma wszystko co trzeba a wersja srodkowa na warunki PL to juz kosmos. Akurat ten silnik diesela jest o niebo lepszy od vw grinser006.gif Benzyna nie powala, choc 170KM daje rade, jezdzilem tylko z automatem. Nie wiem jak manual.

Napisano

> Nowy samochód, na liczniku 1000 mil przejechane.

Ale nowy samochód może być niesprawny. Skoro wypuszczają

uszkodzone Fiaty, Hondy, to czemu nie Kia...

Napisano

> Nie, to klasyczny automat.

Oj nie bylbym taki pewien. Poprzednie modele mialy 4 stopniowy klasyczny automat. Te 6 stopniowe to dual clutch. jakiś tekst

Napisano

> Ale nowy samochód może być niesprawny. Skoro wypuszczają

> uszkodzone Fiaty, Hondy, to czemu nie Kia...

Tez bym sie tego trzymal.

Napisano
  • Autor

> Oj nie bylbym taki pewien. Poprzednie modele mialy 4 stopniowy klasyczny automat. Te 6 stopniowe to

> dual clutch. jakiś tekst

Quote:

Transmission: 6-Speed Electronically Controlled Sportmatic, Overdrive

Napisano
  • Autor

> Ale nowy samochód może być niesprawny. Skoro wypuszczają

> uszkodzone Fiaty, Hondy, to czemu nie Kia...

W wypożyczalni nie dali by ci uszkodzonego samochodu. Nie, nie - samochód jest nowy, ładnie zamontowany i po prostu ten typ tak ma.

Napisano

> srodkowa na warunki PL to juz kosmos ...

Dobre wyposazenie ok.gif

Jedynym minusem jest brak mozliwosci dolozenia xenonow.

Napisano

> Ogólne wrażenie - Kia trochę mi przypomina tania prostytutkę. Dlaczego? Bo z zewnątrz jest piękna,

> w wewnątrz zaczyna sie zauważać pewne mankamenty a prawda ujawnia sie dopiero w czasie jazdy.

> I tak jak z tania prostytutką - dostajesz to za co płacisz.

To jest po prostu genialne podsumowanie. Nie tylko tego auta ale generalnie aut z Korei i ich ostatniej ofensywy. Jeszcze nie teraz, mimo ze ich dzialy marketingowe bardzo by chcialy i oplacani przez nich redaktorzy rowniez...moze za 2 generacje beda to auta naprawde porownywalne z zakorzeniona konkurencja.

Napisano

> Kia z lepszym wyposazeniem od passata jest tansza o 20k. IMO sporo. Dla mnie za drogo ale znajda

> sie tacy co kupia.

I z tym nie polemizuję - chodziło mi tylko o to, że silniki nie bardzo.

Zresztą ja bym jej z Passatem nie porównywał tylko ze Skodą, Chevroletem i Renault. A w porównaniu z tym ostatnim to już nie jest tak różowo.

> Jak srednio wyposazona? Jak podstawa ma wszystko co trzeba a wersja

> srodkowa na warunki PL to juz kosmos.

Średnio w sensie że to środkowy poziom. Ale nie zgodzę się, że podstawa jest taka super. Nie ma czujnika deszczu i zmierzchu, fotochromatycznego lusterka, świateł dziennych, czujników parkowania a nawet podgrzewanych zewnętrznych lusterek!

> Akurat ten silnik diesela jest o niebo lepszy od vw

Możliwe. Mi się TDI nie podobają. Ale niżej położony moment jest faktem i sądzę że w Kii lag może być wkurzający. Trzeba się jednak przejechać żeby rozstrzygnąć więc nie będę się upierał.

> Benzyna nie powala, choc 170KM daje rade, jezdzilem tylko z automatem. Nie wiem jak manual.

Myślę że automat może tu odbierać sporo dynamiki. Jak nie ma dużego zapasu mocy to nie ma czym automatu nakarmić.

Napisano
  • Autor

Kia Optima w USA jest konkurencja Toyoty Camry, Hondy Accord (USA) i Nissana Altima i VW Passata (USA). Ponieważ Passata USA jest większy od Passata EU, to mozna powiedzieć ze Kia Optima jest samochodem o pól klasy wyżej rozmiarowo niz VW Passat EU. Więc rzeczywiście porównywanie jej do Passata nie ma sensu. Jeżeli już to do Opla Insignia, Chevroleta Malibu i tym podobnych.

Napisano

> Kia Optima w USA jest konkurencja Toyoty Camry, Hondy Accord (USA) i Nissana Altima i VW Passata

> (USA).

U nas konkurencją będzie to Chevrolet Malibu, Skoda Superb i Renault Latitude.

> Ponieważ Passata USA jest większy od Passata EU, to mozna powiedzieć ze Kia Optima jest

> samochodem o pól klasy wyżej rozmiarowo niz VW Passat EU.

Bo jest. ok.gif

> Więc rzeczywiście porównywanie jej

> do Passata nie ma sensu. Jeżeli już to do Opla Insignia, Chevroleta Malibu i tym podobnych.

Chevrolet - tak. Insignia nie, bo jest wielkości Passata. A wewnątrz to już w ogóle, bo niektóre kompakty mają więcej miejsca.

sick.gif

Napisano

> U nas konkurencją będzie to Chevrolet Malibu, Skoda Superb i Renault Latitude.

> Bo jest.

> Chevrolet - tak. Insignia nie, bo jest wielkości Passata. A wewnątrz to już w ogóle, bo niektóre

> kompakty mają więcej miejsca.

IMO bardziej wlasnie z Mondeo, Insignia czy Superb. Ludzie kupia wieksze za mniejsza kase.

Napisano
  • Autor

> IMO bardziej wlasnie z Mondeo, Insignia czy Superb. Ludzie kupia wieksze za mniejsza kase.

Bo to w koncu jest strategia Hyundaia i Kia - dostajesz wiecej za mniej pieniedzy. Dzieki temu w USA Genesis sie dobrze sprzedaje - za $40K masz samochod klasy i z wyposazeniem BMW 5 ktore kosztuje 2x wiecej. Do tego Hyundai ma coraz lepsze silniki (5L V8 z ponad 400 KM) i skrzynie biegow (osmiobiegowy automat).

Napisano

> Taki urok benzyny.

> IMO w niczym to nie przeszkadza.

> 170KM to już nie jest źle jak na 1,5t, IMO

cudów pewnie też nie będzie - pewnie realnie lekko poniżej 10s do 100 zlosnik.gif

Napisano

> cudów pewnie też nie będzie - pewnie realnie lekko poniżej 10s do 100

Wiecej nei trzeba... u nas jak jest 12s to jestes najszybszy ze swiatel. zlosnik.gif

Napisano

> Wiecej nei trzeba... u nas jak jest 12s to jestes najszybszy ze swiatel.

aż spojrzałem gdzie mieszkasz...

mam poniżej 9s do setki i czasami jest ciężko w tym mieście. palacz.gif

Napisano

> aż spojrzałem gdzie mieszkasz...

> mam poniżej 9s do setki i czasami jest ciężko w tym mieście.

Widzisz ja mam 11,5 i nie mam problemu zlosnik.gif wiekszosc to jakies dychawe 1.4/1.6 w octavi, zajezdzone paski f tdiku lub inne male auta B. Pytanie tylko po co? Czasem przyspiesze szybciej zeby zmienic pas. Wyroslem ze scigania. Wiec 170KM w KIA da sie jezdzic szybko choc trzeba bedzie krecic.

Napisano

środek z i40 jest fajniejszy i chyba bardziej dopracowany

Napisano

> Widzisz ja mam 11,5 i nie mam problemu wiekszosc to jakies dychawe 1.4/1.6 w octavi, zajezdzone

> paski f tdiku lub inne male auta B. Pytanie tylko po co? Czasem przyspiesze szybciej zeby

> zmienic pas. Wyroslem ze scigania. Wiec 170KM w KIA da sie jezdzic szybko choc trzeba bedzie

> krecic.

Mam w moim dychawym Lacetti poniżej 11s i jakoś nie do końca jestem zadowolony z przyspieszenia od zera zlosnik.gif

O klekocie żony nie wspomnę, bo to ma zdaje się ponad 13 s.

Napisano
  • Autor

> Mam w moim dychawym Lacetti poniżej 11s i jakoś nie do końca jestem zadowolony z przyspieszenia od

> zera

Wiesz, ja mam troszke ponad 4 sekundy w IS-F'ie i tez nie jestem zadowolony - jakby tak jeszcze z sekundke bylo mniej, to by bylo zdecydowanie fajniej smile.gif

A tak powaznie to 6-7 sekund do setki to ideal moim zdaniem - na tyle szybko ze nie ma problemu z wjezdzaniem na autostrade a na tyle oszczednie ze nie trzeba wydawac majatku.

Napisano
  • Autor

> środek z i40 jest fajniejszy i chyba bardziej dopracowany

Mi sie bardzo podoba wnetrze tej Kia - wydaje sie dosc dobrze przemyslane + ladne a jednoczesnie nie jakies strasznie industrialne (patrz BMW/Audi) albo kobiece (patrz Lexus).

Napisano

> Wiesz, ja mam troszke ponad 4 sekundy w IS-F'ie i tez nie jestem zadowolony - jakby tak jeszcze z

> sekundke bylo mniej, to by bylo zdecydowanie fajniej

> A tak powaznie to 6-7 sekund do setki to ideal moim zdaniem - na tyle szybko ze nie ma problemu z

> wjezdzaniem na autostrade a na tyle oszczednie ze nie trzeba wydawac majatku.

Mnie styknęłoby poniżej 10.

Moim benzyniakiem muszę często kręcić do odcięcia, by jako tako się odpychał przy manewrach.

Klekocika żony nie da się tak, by zbyt mocno warczy no.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.