Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C - wybór silnika

Featured Replies

Napisano

Jest pomysł zakupu Vectry C. W opcję wchodza tylko silniki benzynowe dające sie przerobić na LPG.

Wybór dośc słaby 1.8, 2.2, Oraz 2.0 Turbo.

Pamiętam że z tymi 2.2 były przypadki zrywania się rorządu. 1.8 chyba najmniej awaryjny ale tez najsłabszy. A jak sie ma sprawa z tym 2.0 Turbo?

Generalnie doradźcie coś.

Napisano

> Jest pomysł zakupu Vectry C. W opcję wchodza tylko silniki benzynowe dające sie przerobić na LPG.

> Wybór dośc słaby 1.8, 2.2, Oraz 2.0 Turbo.

> Pamiętam że z tymi 2.2 były przypadki zrywania się rorządu. 1.8 chyba najmniej awaryjny ale tez

> najsłabszy. A jak sie ma sprawa z tym 2.0 Turbo?

> Generalnie doradźcie coś.

Jeśli 2.2. to Z22SE - ten do gazu jeszcze może być. Direct'a nie polecam przerabiac na gaz.

Z18XE - trochę słaby do tego nadwozia ale do gazu się nadaje i znosi też go dobrze. Do Z20NET wiem że ludzie zakładają LPG, ale zbyt dużo opinii nie ma na ten temat.

Napisano

> Jest pomysł zakupu Vectry C. W opcję wchodza tylko silniki benzynowe dające sie przerobić na LPG.

> Pamiętam że z tymi 2.2 były przypadki zrywania się rorządu. 1.8 chyba najmniej awaryjny ale tez

Jakie roczniki?

Napisano

Zapomniałeś o tych silnikach zlosnik.gif

- 1.6 16V 100-105KM

- 2.8T 24V 230-280KM

- 3.2 24V 211KM

Napisano

> Zapomniałeś o tych silnikach

> - 1.6 16V 100-105KM

Był też zdaje się 115KM?

> - 2.8T 24V 230-280KM

230-255KM i 280KM OPC

> - 3.2 24V 211KM

Fajny silnik. ok.gif

Napisano

Co do Z16XE to wiem bo miałem, a teraz jeździ nim mój szwagier. zlosnik.gif

Napisano

> Fajny silnik.

Fajny, ale czytałem, że w połączeniu z przednim napędem jedzie fajnie raczej tylko na wprost.

Ciekawe czy tak jak w Omedze są tam 4 katalizatory i 4 sondy lambda? Bo jeżeli chodzi o Omę to tego konstruktorzy nie przemyśleli...

Napisano

Kompletny rozrząd do Z22SE (koła, łańcuch napędzający wałki rozrządu, napinacz i ślizgi) kosztuje około 700 zł. w ASO. Jest jeszcze drugi łańcuch ale on raczej nie sprawia problemów. Mam astrę z tym silnikiem i na 1,8 bym się nie zamienił.

Napisano

Z tych wyżej to tylko 2.0T... Fajny jest food.gif

Napisano

Ja mam 1,8 122 KM z gazem Landi Omegaz.

Po prostu miodzio.

Pozdrawiam

Boa

Napisano
  • Autor

> Z tych wyżej to tylko 2.0T... Fajny jest

Fajny ale słabo dostępny. Przeważnie 1.8 lub 2.2.

Napisano
  • Autor

> Zapomniałeś o tych silnikach

> - 1.6 16V 100-105KM

> - 2.8T 24V 230-280KM

> - 3.2 24V 211KM

Tych nie biore pod uwagę. 1,6 to pomyłka. 2.8T dopiero od 2006 chyba szło a niemam tyle kasy. A 3.2 przewa znie w automacie i będzie jarać z 16 oink.gif

Napisano

> Tych nie biore pod uwagę. 1,6 to pomyłka.

Bzdura. Mam VC z silnikiem 1.8 Z18XE ,a kolega kupił taką samą z silnikiem Z16XE.

Smiałem sie z niego tak długo ,az sie wnerwił i mnie zmusił zebysmy sie na jeden dzien samochodami zamienili biglaugh.gif

Mozesz mi wierzyc na słowo ,ze jesli na samochodzie nie bedzie oznaczen , a w DR nie spojrzysz to nie masz szans odroznic czy jedziesz 1.6 czy 1.8.

Tez byłem zdziwiony. Sprawdziłem nawet czy roznia sie skrzynie biego.Myslałem ,ze moze w moim jest inna, ale nie, w obu jest ta sama krotka skrzynia, z tymi samymi oznaczeniami.

Zaden z tych silnikow nie nadaje sie do scigania, ale oba normalnie jezdzą i oba sa o niebo lepsze od diesla 2.0 100KM, ktorym tez miałem okazję jezdzic. To dopiero jest tragedia facepalm%5B1%5D.gif

Moj ojciec jezdzi VC z silnikiem 2.2 i tu juz czuc troche roznice w porownaniu z 1.8 ok.gif Choć tez szału nie ma biglaugh.gif

Napisano

> Ja swojego szukalem 1,5 roku... Ale warto bylo...

Ja pół roku i też polecam 2.0 Turbo wink.gif

Napisano

> Ja pół roku i też polecam 2.0 Turbo

Sam się powoli do takiej skłaniam. Tak z ciekawości, znalazłeś krajowy czy sprowadzony? Jakieś sugestie, gdzie i jak takiego modelu szukać? cool.gif

Napisano

> Sam się powoli do takiej skłaniam. Tak z ciekawości, znalazłeś krajowy czy sprowadzony? Jakieś

> sugestie, gdzie i jak takiego modelu szukać?

Szukałem w kraju i przez znajomego za granicą.

Znalazłem w kraju w warszawskiej firmie prawniczej.

Sugestie?

Nie spieszyć się, nie napalać się choćby miało to trwać kilka miesięcy.

Pytać właścicieli, prosić o VIN, lepsze fotki, sprawdzić ostatnią historie serwisowania w GM na podstawie VIN - można telefonicznie.

I mieć nadzieję, że w końcu trafi się na ten właściwy.

Napisano

nie mów, że nie odróżniasz 101KM od 122KM. Kwestia tego typu czy twój popsuty, czy jego lepiej spasowany. Na dole to może faktycznie nie czuć, ale u góry już tak. Co prawda i tak się tego auta do góry nie ciągnie, bo wyje a i tak nie jedzie, ale różnicę czuć wyraźnie.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Kompletny rozrząd do Z22SE (koła, łańcuch napędzający wałki rozrządu, napinacz i ślizgi) kosztuje

> około 700 zł. w ASO. Jest jeszcze drugi łańcuch ale on raczej nie sprawia problemów. Mam astrę

> z tym silnikiem i na 1,8 bym się nie zamienił.

Ile Ci pali ten 2.2 ?

Napisano

> Ja swojego szukalem 1,5 roku... Ale warto bylo...

Także zapytam o spalanie.

Napisano

> Ile Ci pali ten 2.2 ?

Spalanie około 11-12 litrów LPG. Benzyny palił 9,2 ( średnia z 10 tys. kilometrów ). Jeżdżę głównie w trasie.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Jest pomysł zakupu Vectry C.

ponieważ u mnie pomysł podobny to podepnę się pod temat

założenie: zakup VC lub Signum lub ostatecznie Zafiry lub Astry

rocznik powyżej 2005-2006

wyposażenie jak najwyższe

szukać klasycznie 1.9 (w sumie ich chyba najwięcej) czy też może czegoś innego

czy silnik 3.0 cdti ma jakieś typowe bolączki?

rozumiem, że różnica pomiędzy 120 a 150 KM to 8V i 16V

a pomiędzy 100 a 120 to tylko soft...

zakładam, że kupię auto z realnym przebiegiem poniżej 200kkm i pojeżdże maks 4-5 lat robiąc od 10 do 15kkm rocznie

nie boję się dużych silników benzynowych ale w sumie jak mam zmieniać auto palące 20 litrów na takie, którego nie znam, a palące zaledwie 2 litry mniej (mowa o 2.8 turbo, spalanie katalogowe dla skrzyni automatycznej) to chyba zostanę przy starym...

co byście zrobili na moim miejscu?

no i czy automat czy manual zlosnik.gif

Napisano

> czy silnik 3.0 cdti ma jakieś typowe bolączki?

Z daleka od tego silnika. Ma on wadę fabryczną polegającą na opadaniu tulei w cylidrach (problem obecny też w saabie i renault z takim silnikiem) Silnik produkcji Isuzu

> rozumiem, że różnica pomiędzy 120 a 150 KM to 8V i 16V

120KM regulacja zaworów po przez wymianę płytek, 150KM hydraulika i klapki w kolektorze

z19dth (150KM); z19dtj (120KM), głowica 16v - hydraulika

z19dt (120KM) i z19dtl (100KM), głowica 8v- płytki

> a pomiędzy 100 a 120 to tylko soft...

dokładnie

Napisano

> ponieważ u mnie pom

zlosnik.gif Zostan przy opcji z dzialu nizej i nie pchaj sie w opla zlosnik.gif

A te 2,8 - podobno nie skreca palacz.gif

Napisano

> Z daleka od tego silnika. Ma on wadę fabryczną polegającą na opadaniu tulei w cylidrach (problem

> obecny też w saabie i renault z takim silnikiem) Silnik produkcji Isuzu

rozumiem, że wada nie została usunięta przez cały okres wkładania tego silnika do VC lub Signum

> 120KM regulacja zaworów po przez wymianę płytek, 150KM hydraulika i klapki w kolektorze

> z19dth (150KM); z19dtj (120KM), głowica 16v - hydraulika

> z19dt (120KM) i z19dtl (100KM), głowica 8v- płytki

> dokładnie

czyli szukać DTH lub DTJ

tam są wynalazki typu dwumasa, DPF i inne oprócz tych klapek wirowych?

problem dwumasy raczej nie występuje przy skrzyni automatycznej, zgadza się?

Napisano

> Zostan przy opcji z dzialu nizej i nie pchaj sie w opla

> A te 2,8 - podobno nie skreca

Honda jest fajna, ale patrząc pod kątem wypasu w środku to jakbym patrzył na Logana w wersji zaślepka...

Opel ma dużo więcej jeśli chodzi o wyposażenie w środku

ja wiem, że są to bajery, ale użyteczne bajery...

Napisano

> co byście zrobili na moim miejscu?

Zastanowilbym sie nad 1.8VVT - 140KM wg katalogu, podobno zawsze wiecej. Szalu nie robi, ale IMVHO dosc zgrabnie sie odpycha. Nie jest to 1.9CDTi 150KM, ale jest duzo lepiej niz w 120KM.

Ja mam srednie spalanie z ~85kkm - 7.9l/100km. Najwieksze spalanie jakie widzialem bylo w korkach w Lodzi (byly masakryczne roboty drogowe) latem, przy wlaczonej klimie cos kolo 9.2l/100km ok.gif.

IMVHO silnik raczej bezawaryjny... w zasadzie to jedyny mocny punkt tego auta zlosnik.gif.

Napisano

> Zostan przy opcji z dzialu nizej i nie pchaj sie w opla

Ja rozumiem, ze mona byc fanatykiem auta na H, ale bez przesady grinser006.gif.

Chociaz fakt - ja co do produktow VX/Opel mam bardzo mieszane uczucia - na tyl emieszane, ze na Insignie nawet nie spojrze zlosnik.gif

> A te 2,8 - podobno nie skreca

Podobno czyni roznice. Skoro moje 1.8 jakos skreca, a to zwykly dupowoz (choc fakt nie jak focus), to tym bardziej 2.8T bedzie skrecalo icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ja rozumiem, ze mona byc fanatykiem auta na H, ale bez przesady .

> Chociaz fakt - ja co do produktow VX/Opel mam bardzo mieszane uczucia - na tyl emieszane, ze na

> Insignie nawet nie spojrze

Nie jestem fanatykiem. Po prostu dobrze radze.

> Podobno czyni roznice. Skoro moje 1.8 jakos skreca, a to zwykly dupowoz (choc fakt nie jak focus),

> to tym bardziej 2.8T bedzie skrecalo

2,8t

Pozniej byly jeszcze baczki na zakretach hehe Duuzzzo slabsze auta zmiazdzyly opla.

Napisano

> Nie jestem fanatykiem. Po prostu dobrze radze.

Dyskutowalbym - Honda nie jest lekarstwem na wszystko, i niestety awaryjnosc ma na poziomie innych aut grinser006.gif

> 2,8t

> Pozniej byly jeszcze baczki na zakretach hehe Duuzzzo slabsze auta zmiazdzyly opla.

W domu obejrze, bo mi w robocie YT zablokowali.

Aczkolwiek zwracam uwage na to, ze jesli to jazda torowa, to nie ma nic wspolnego z jazda w normalnych warunkach. Jest masa aut skrecajacych lepiej, aczkolwiek jesli nie masz zamiaru sie ganiac po torze, Vectra bedzie skrecac dobrze - cwicze codziennie na waskich i dosc kretych drozkach grinser006.gif

Napisano

> Dyskutowalbym - Honda nie jest lekarstwem na wszystko, i niestety awaryjnosc ma na poziomie innych

> aut

Ale ja mam reno. zlosnik.gif mialem tez vectre

> W domu obejr

Sam wlasciciel nie byl zachwycony.

I po 2, masz racje, na zwyklej drodze nie bedzie to mialo duzego znaczenia - jedynie w sytuacjach mocno ekstremalnych.

Napisano

> Zastanowilbym sie nad 1.8VVT - 140KM wg katalogu, podobno zawsze wiecej. Szalu nie robi, ale IMVHO

> dosc zgrabnie sie odpycha. Nie jest to 1.9CDTi 150KM, ale jest duzo lepiej niz w 120KM.

> Ja mam srednie spalanie z ~85kkm - 7.9l/100km. Najwieksze spalanie jakie widzialem bylo w korkach w

> Lodzi (byly masakryczne roboty drogowe) latem, przy wlaczonej klimie cos kolo 9.2l/100km .

> IMVHO silnik raczej bezawaryjny... w zasadzie to jedyny mocny punkt tego auta .

jeśli bym kupił słabszego diesla to pewnie i tak zaaplikowałbym mu kurację wzmacniającą

ponieważ myślę też nad automatem to raczej silnik 1.8 odpada - montowali z nim oprócz manualnej skrzyni też taką Easytronic, a tej nie wezmę na pewno

do tego wersja wyposażenia jaka mnie interesuję prędzej znajdę z silnikiem diesla

aczkolwiek wszystko zależy od tego na co trafię więc nie mówię definitywnie nie

Napisano

> Ale ja mam reno. mialem tez vectre

> Sam wlasciciel nie byl zachwycony.

> I po 2, masz racje, na zwyklej drodze nie bedzie to mialo duzego znaczenia - jedynie w sytuacjach

> mocno ekstremalnych.

dla mnie ideałem byłby jakiś prosty silnik v6, ewentualnie r6

spora pojemność bez udziwnień i do tego moc w okolicy 190-220KM

prostota rządzi biglaugh.gif

co do tego nie skręcania to w porównaniu do aktualnego auta większość będzie skręcała lepiej

obecnie mam jedynie ten plus, że mogę ściąć zakręt po polu kartofli biglaugh.gif

Napisano

> aczkolwiek wszystko zależy od tego na co trafię więc nie mówię definitywnie nie

a nie zastanawiałeś się nad TYM ??

Płyta podłogowa wspólna vectra/croma/saab

opel wkłada silniki diesla od fiata, tylko przez ten romans zostały"wzbogacone" o wynalazki z Pierburga tj np klapy wirowe passed_out.gif

Napisano

Automat AF40 nawet niezły, na początku produkcji miały wadę z chłodnicą, ale jeśli szukasz roczników młodszych to to już będzie poprawione. Dobrze spisuje się z Z19DTH. A skoro szukasz automatu to zostaje Ci wybór wśród:

- Z19DTH,

- Z30DT,

- Z28NEx

Jeśli chodzi o inne automaty to do wyboru jest AF23 i AF33.

Co do awaryjności tych skrzynek to wiem tylko o tej wadzie z chłodnicami, co jeszcze je trapi, nie mam pojęcia, natomiast wielu użytkowników VC z automatami twierdzi, że są to słabe skrzynki, ale nie jest to moja opinia.

Co do skręcania VC, czy jej nie-skręcania, to jest to dość ciężkie auto i zawieszenie ma raczej miękko zestrojone, więc ciężko tutaj wymagać od tego auta iście sportowych ambicji smile.gif nawet od OPC, co raczej na prostą się nadaje niż na zakręty.

Napisano

> a nie zastanawiałeś się nad TYM ??

> Płyta podłogowa wspólna vectra/croma/saab

> opel wkłada silniki diesla od fiata, tylko przez ten romans zostały"wzbogacone" o wynalazki z

> Pierburga tj np klapy wirowe

zastanawiałem nawet bardzo

w sumie jest to jedno z aut nad którymi się mocno zastanawiam

najlepiej w jasnej skórze, pełnym możliwym wyposażeniem i silnikiem 2.4 jtd połączonym z automatyczną skrzynię biegów

co prawda wolałbym benzynowy, ale niestety producenci jakoś nie zwracają na ludzi takich jak ja, dla których większa pojemność może być zastąpiona, jeszcze większą pojemnością biglaugh.gif

najlepiej jakieś kompaktowe proste V6 o pojemności 3-3,5 litra bez żadnych doładowań na 12 zaworowej głowicy z mocą koło 200-220 KM serduszka.gif

w którym najdelikatniejszym elementem byłby operator kierownicy ...

ps: oglądałem dziś 8 sezon TG i było tam porównanie Mazdy 6 MPS, Mondeo St220 i właśnie Vectry OPC 2.8 V6 Turbo

i rzeczywiście Vectra nie skręca sick.gif

Napisano

> i rzeczywiście Vectra nie skręca

Ile razy w zyciu bedziesz jechal tak jak jechali w TG?

IMVHO - Vectra skreca. Szalu nie ma, ale skreca np. lepiej od zonowej Meganki. Problem Vectry IMO to nie to, ze nie skreca, tylko, ze slabo to auto czuc - w porownaniu z Focusem jest gorzej. Ale jak pisalem - ja ganiam ostro po bocznych drogach i juz niejeden sie zdziwil. Na prostej kazdy dobry, ale w zakretach niektorym sie zarowki stopu pala non stop

Napisano

> Ile razy w zyciu bedziesz jechal tak jak jechali w TG?

Moze jeden raz za duzo i na zakrecie pojdzie prosto w drzewo?? zlosnik.gif

> IMVHO - Vm sie zarowki stopu pala non stop

Proponuje przejechac sie standardowym mondeo mk3/focusem 2 zlosnik.gif

20.GIF

btw tak tylko sobie gadam, bez spiny grinser006.gif

Napisano

> Moze jeden raz za duzo i na zakrecie pojdzie prosto w drzewo??

Ja Cie przepraszam, ale slaby argument - jezdzic trzeba umic grinser006.gif

> Proponuje przejechac sie standardowym mondeo mk3/focusem 2

> btw tak tylko sobie gadam, bez spiny

Ja sie nie spinal. Bylem bardzo rozczarowany tym jak sie prowadzi Vectra po Focusie; ale jezdze i daje rade i odpukac po drezwach nie jezdze.

Inna inszosc - IMVHO to absolutnie nie trafiony argument, bo jesli mnie pamiec nie myli karax interesowal sie C4 Picasso - to dopiero nie skreca hehe.gif

Napisano

> Ile razy w zyciu bedziesz jechal tak jak jechali w TG?

pewnie nigdy

choć powinienem napisać, że chciałbym nigdy biglaugh.gif

> IMVHO - Vectra skreca. Szalu nie ma, ale skreca np. lepiej od zonowej Meganki. Problem Vectry IMO

> to nie to, ze nie skreca, tylko, ze slabo to auto czuc - w porownaniu z Focusem jest gorzej.

u mnie w porównanie z Jeepem na pewno będzie lepiej

biglaugh.gif

Napisano

> Moze jeden raz za duzo i na zakrecie pojdzie prosto w drzewo??

> Proponuje przejechac sie standardowym mondeo mk3/focusem 2

> btw tak tylko sobie gadam, bez spiny

chciałbym, ale u mnie same kapelusze z zamulonymi tddi biglaugh.gif

na poważnie to patrzyłem dziś na Mondeo, ale silnika TDCI bym nie chciał, TDDI byłby za słaby (i w sumie nie wiem czy w ogóle go do Mondeo montowali)

a porządnego silnika benzynowego ze świecą szukać ...

Napisano

> chciałbym, ale u mnie same kapelusze z zamulonymi tddi

> na poważnie to patrzyłem dziś na Mondeo, ale silnika TDCI bym nie chciał, TDDI byłby za słaby (i w

> sumie nie wiem czy w ogóle go do Mondeo montowali)

> a porządnego silnika benzynowego ze świecą szukać ...

Co do mondeo mk3..

to nie ten dzial.

wyapada blado w porownaniu z accordem zlosnik.gifhehe.gif (silnikowo i awaryjnie).

Ale warto poszukac/zakupic 2,0 pb dura - takie sobie osiagi ale silnik sie nie psuje.Ma wady ale do ogarniecia za free. Moje byle ma juz ok 300 kkm i jeszcze lata, oleum nie lyka. Po 2005 juz ruda nie chrupie.

Tddi - lepsze to niz tdci. Nie lubie dizli wiec Ci ich nie polecam.

Napisano

> Co do mondeo mk3..

> to nie ten dzial.

wiem skromny.gif

> wyapada blado w porownaniu z accordem (silnikowo i awaryjnie).

> Ale warto poszukac/zakupic 2,0 pb dura - takie sobie osiagi ale silnik sie nie psuje.Ma wady ale do

> ogarniecia za free. Moje byle ma juz ok 300 kkm i jeszcze lata, oleum nie lyka. Po 2005 juz

> ruda nie chrupie.

minusem też jest cena, koszt zakupy trochę większy niż Vactry

do tego koszty serwisowania trochę wyższe z tego co czytałem ...

> Tddi - lepsze to niz tdci. Nie lubie dizli wiec Ci ich nie polecam.

jedynego diesla którego dopuszczam to 1.9 w Oplach/Fiatach

Napisano

> Także zapytam o spalanie.

W miescie na krótkich odcinkach a dokladnie 5km w jedną i 5km w drugą po 8 godzinach = 15 litrów smile.gif

W mieszanym (powyżej 10km na raz)- 11-12L

W trasie na tempomacie przy prędkości 120km komputer pokazuje stałe spalanie na poziomie 8litrów (+- 0,2) (a komputer raczej nie kłamie, bo ilość spalonego paliwa zawsze się potwierdza na stacji, praktycznie do 0,5 litra benzyny)

W zime był rekord. Jak temperatury spadały do -22 to siedziałem w odpalonym aucie i czekałem aż mi się wszystko ogrzeje (c.a. 20 minut od odpalenia) spalanie miałem 18L grinser006.gif

Średnie spalanie na kompie mam 13,5 litra przy średniej prędkości 25km/h

PS. Lekkiej nogi nie mam.

Napisano

> ponieważ u mnie pomysł podobny to podepnę się pod temat

> założenie: zakup VC lub Signum lub ostatecznie Zafiry lub Astry

> rocznik powyżej 2005-2006

> wyposażenie jak najwyższe

> szukać klasycznie 1.9 (w sumie ich chyba najwięcej) czy też może czegoś innego

> czy silnik 3.0 cdti ma jakieś typowe bolączki?

Silnik tragicznie drogi w serwisowaniu i zawodny, należy skreślić z listy zakupów.

> rozumiem, że różnica pomiędzy 120 a 150 KM to 8V i 16V

W zasadzie tak i aż tak - 16 V ma klapy wirowe, które są największym mankamentem tego silnika. Na przełomie 2006/2007 wyszedł kolektor poliftowy, który wytrzymuje około 150-200 tysięcy. Fiat zmodyfikował jeszcze raz ten kolektor na plastikowy z ukrytym mechanizmem klap i ten jest najtrwalszy.

> a pomiędzy 100 a 120 to tylko soft...

Nie wiem co Opel wkładał jako 100 konnego diesla, jeśli to fiatowski silnik to najprawdopodobniej to poprzednia generacja JTD ze stałą geometrią i jest to zupełnie inny silnik niż 120 Multijet.

> zakładam, że kupię auto z realnym przebiegiem poniżej 200kkm i pojeżdże maks 4-5 lat robiąc od 10

> do 15kkm rocznie

> nie boję się dużych silników benzynowych ale w sumie jak mam zmieniać auto palące 20 litrów na

> takie, którego nie znam, a palące zaledwie 2 litry mniej (mowa o 2.8 turbo, spalanie

> katalogowe dla skrzyni automatycznej) to chyba zostanę przy starym...

> co byście zrobili na moim miejscu?

> no i czy automat czy manual

Jeśli zdecydujesz się na automat, to kategorycznie należy wymieniać olej w skrzyni co 80 tysięcy, metodą dynamiczną.

Pozdrawiam

Napisano

> chciałbym, ale u mnie same kapelusze z zamulonymi tddi

> na poważnie to patrzyłem dziś na Mondeo, ale silnika TDCI bym nie chciał, TDDI byłby za słaby (i w

> sumie nie wiem czy w ogóle go do Mondeo montowali)

> a porządnego silnika benzynowego ze świecą szukać ...

Masz fiatowski 1.75 TBI - nie znam wad tego silnika, nawet można go skutecznie zagazować i podnieść softem moc w okolice 250 KM.

Napisano

> Nie wiem co Opel wkładał jako 100 konnego diesla, jeśli to fiatowski silnik to najprawdopodobniej

> to poprzednia generacja JTD ze stałą geometrią i jest to zupełnie inny silnik niż 120

> Multijet.

Ten sam, tyle, że ze zmienioną programowo mocą do 100KM (kwestie podatkowe na zachodzie).

Z19DTL - 8V, 100KM

Z19DT - 8V, 120KM

Z19DTJ - 16V, 120KM

Z19DTH - 16V, 150KM.

• 3 miesiące później...
Napisano

> Ja mam 1,8 122 KM z gazem Landi Omegaz.

> Po prostu miodzio.

> Pozdrawiam

> Boa

Ile pali lpg ? Jak z osiągami ? Szczególnie pytam o wyprzedzanie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.