Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony Yokohama C.Drive.

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Muszę zamówić jakieś opony do laćka i wpadły mi w oko Yokohamy C.Drive 195/60/15

Miał ktoś z was takie? Jakieś opinie?

Miałem zamówić A.Drive ale w dzień kiedy miałem kliknąć "Zamów" okazało się że się sprzedały icon_rolleyes.gif

Pytałem na MK, ale nikt nie odpowiedział oslabiony.gif

Napisano

ale model AC01 czy AC02 ???

ja kupiłem w zeszłym roku dwuletnie nówki AC01 i sprawują się świetnie, jedne z lepszych opon jakie miałem

ale wszystko co nowe jest w sumie dobre, zobaczymy co będzie na mokrym jak zniknie trochę bieżnika

Napisano
  • Autor

> ale model AC01 czy AC02 ???

Opona YOKOHAMA AC02 C.drive 2 195/60R15 88 H

Napisano

ten profil 60 troche baloniasty IMO

brałbym coś węższego i niższego... 175/50np

Zawieszenie masz standard czy niższe?

Napisano

> brałbym coś węższego i niższego... 175/50np

Ten rozmiar to chyba do seicento...

Napisano

A jakie macie rozmiary opony w swoich Lacetti ?

Pytam z ciekawości bo jak kolega planuje zakup czegoś nowego na sezon letni.

Ja mam po poprzednim właścicielu włożone 205/60R15 zimówki i laciek wygląda trochę jak czołg bo jest dużo wyższy niż standardowych. Na lato chciałem taki rozmiar jak kolega 195/60R15 i Opony Eko ale czy nie będą zbyt "baloniaste" ?

Napisano

> A jakie macie rozmiary opony w swoich Lacetti ?

> Pytam z ciekawości bo jak kolega planuje zakup czegoś nowego na sezon letni.

> Ja mam po poprzednim właścicielu włożone 205/60R15 zimówki i laciek wygląda trochę jak czołg bo

> jest dużo wyższy niż standardowych. Na lato chciałem taki rozmiar jak kolega 195/60R15 i

> Opony Eko ale czy nie będą zbyt "baloniaste" ?

Fabrycznie były 195/55R15 i tylko taki rozmiar był homologowany.

Zamiennikiem jest 185/60.

Rozsądnym rozmiarem wydaje się 195/60. "Tylko" 3% różnicy w średnicy koła w stosunku do profilu 55.

Mnie niedługo czeka zmiana opon i chyba kupię w takim rozmiarze całoroczne, bo mam już dość zmian kół zima/lato.

Napisano

Tak, wiem ale to 185/60 to jest na R14 chyba. Dokładnie 3,17% różnicy jeszcze do przeżycia myślę. Teraz jak mówiłem jeżdżę teraz 205/60 i to jest ponad 5% różnicy i na ostrych zakrętach lacetti diesel kombi trochę pływa wiec nie polecam tego rozmiaru. A co sądzicie o 185/60 na R15 nie będą za wąskie ? To dopuszczalny rozmiar bo tylko 1,3% różnicy.

Całoroczne? Wolał bym kupić felgi stalowe i jedne mieć na zimę jedne na lato. Cena opony całorocznej około 400 zł sztuka, a zimowa guma plus felga podobnie.

Napisano

> Tak, wiem ale to 185/60 to jest na R14 chyba. Dokładnie 3,17% różnicy jeszcze do przeżycia myślę.

> Teraz jak mówiłem jeżdżę teraz 205/60 i to jest ponad 5% różnicy i na ostrych zakrętach

> lacetti diesel kombi trochę pływa wiec nie polecam tego rozmiaru. A co sądzicie o 185/60 na

> R15 nie będą za wąskie ? To dopuszczalny rozmiar bo tylko 1,3% różnicy.

No właśnie 185/60R15 ok.gif

Choć IMO 195/60 też nie byłyby złe.

> Całoroczne? Wolał bym kupić felgi stalowe i jedne mieć na zimę jedne na lato. Cena opony

> całorocznej około 400 zł sztuka, a zimowa guma plus felga podobnie.

Mam dość podwójnych opon zlosnik.gif

Obecnie mam zdarte letnie na alusach i stare zimowe na stalowych. I te i te nadają się do wymiany.

Dębica Nawigator 2 kosztuje coś niewiele ponad 200zł, a na pewno nie będa gorsze ani od 6-letnich zimówek, jak i od 6 letnich letnich opon ok.gif

Napisano

> A co sądzicie o 185/60 na

> R15 nie będą za wąskie ? To dopuszczalny rozmiar bo tylko 1,3% różnicy.

Pogrzebiesz w archeo to znajdziesz zdjecia mojego Lacka na 185/60/15.

> Całoroczne? Wolał bym kupić felgi stalowe i jedne mieć na zimę jedne na lato. Cena opony

> całorocznej około 400 zł sztuka, a zimowa guma plus felga podobnie.

Z racji problemow z przechowywaniem 2 kompletow kol (2 auta), Lacka mialem do tej pory na wielosezonowkach i kolejne tez kupilem w zeszle lato wielosezonowki Nankang - rozmiar 180/60/15 po 171zl/szt.

Auto z tych kulajacych dziennie 100km i tragedii nie ma, latwiej zakopac sie na parkingach i innych miejscach gdzie duzo sniegu.

W przypadkach ekstremalnych zamieniamy sie samochodami z zona i wielosezonowki jada tam gdzie mniejszy armagedon wystepuje.

Napisano

> Teraz jak mówiłem jeżdżę teraz 205/60 i to jest ponad 5% różnicy i na ostrych zakrętach

> lacetti diesel kombi trochę pływa wiec nie polecam tego rozmiaru.

To jest rozmiar chyba na lagunę II. Balon niesamowity no.gif

195/60R15 to jest IMO max co można włożyć do lacetti, żeby nie wyglądał śmiesznie...

A co sądzicie o 185/60 na

> R15 nie będą za wąskie ?

Idealny zamiennik za zimę na felgi szerokosci 6" ok.gif (taniej niż oryginał i lepsza trakcja na sniegu)

Napisano

> A co sądzicie o 185/60

> Idealny zamiennik za zimę na felgi szerokosci 6" (taniej niż oryginał i lepsza trakcja na sniegu)

w swoim kombiaku własnie takie załozyłem i smiga az miło cool.gif zalozone na fabryczne alusy , a mam takie pytanie troche z innej beczki , jako ze ostatnio mam straszna faze na alu 16", trafiaja mi sie ładne felgi tylko ze maja 7" szerokosci , probował ktos cos takiego wkładać , dzisiaj specjalnie pod auto sie polozylem i z tylu moze byc ciezko frown.gif felga o takiej szerokosci o amortyzator moze ocierac frown.gif

Napisano

> Choć IMO 195/60 też nie byłyby złe.

> Mam dość podwójnych opon

> Obecnie mam zdarte letnie na alusach i stare zimowe na stalowych. I te i te nadają się do wymiany.

> Dębica Nawigator 2 kosztuje coś niewiele ponad 200zł

Zamierzam wiosną zrobić dokładnie to samo, tj. założyć 195/60/15. Czy jesteś pewny, że Dębica Navigator 2 występuje w takim rozmiarze? Bo ja szukałem, ale jak ta ręka w ładownicy - szukała, nie znalazła hehe.gif. Może zatem wiesz, gdzie można je kupić?

Pozdrawiam.

kwa

Napisano

> Zamierzam wiosną zrobić dokładnie to samo, tj. założyć 195/60/15. Czy jesteś pewny, że Dębica

> Navigator 2 występuje w takim rozmiarze? Bo ja szukałem, ale jak ta ręka w ładownicy -

> szukała, nie znalazła . Może zatem wiesz, gdzie można je kupić?

> Pozdrawiam.

> kwa

Właśnie też nie widzę. no.gif

Są ale z profilem 65.

Napisano

> Właśnie też nie widzę.

> Są ale z profilem 65.

To chyba popularniejszy rozmiar, więc i ceny można znaleźć przystępniejsze, ale czy taki profil nie będzie (pod wieloma względami, nie tylko pod względem wizualnym) za wysoki? Zmierzasz takie opony zamontować?

Pozdrawiam.

kwa

Napisano

> To chyba popularniejszy rozmiar, więc i ceny można znaleźć przystępniejsze, ale czy taki profil nie

> będzie (pod wieloma względami, nie tylko pod względem wizualnym) za wysoki? Zmierzasz takie

> opony zamontować?

65 na pewno nie, jeśli już to 60 - kwestia czy 185 czy 195.

Napisano

> 65 na pewno nie, jeśli już to 60 - kwestia czy 185 czy 195.

A co przemawia za każdym z rozmiarów?

kwa

Napisano

> A co przemawia za każdym z rozmiarów?

> kwa

za 195/55/15 - to, że jest to fabryczny, homologowany rozmiar

za 185/60/15 - niższa cena opon, większy wybór, bardzo mała różnica w stosunku do fabrycznej średnicy koła (prawie idealny zamiennik). "Zieloni" pewnie dodadzą jeszcze niższe splanie z racji węższych opon.

195/60/15 - jw + wyższy profil (mniejsza podatność na uszkodzenia opon i felg)

Ja się jeszcze zastanawiam nad 205/55/15 ze względu na minimalnie większą srednicę (oryginalne wyglądają na trochę za małe do lacka) oraz szerokość pasującą idealnie do moich alu 6.5".

Napisano

> za 195/55/15 - to, że jest to fabryczny, homologowany rozmiar

> za 185/60/15 - niższa cena opon, większy wybór, bardzo mała różnica w stosunku do fabrycznej

> średnicy koła (prawie idealny zamiennik). "Zieloni" pewnie dodadzą jeszcze niższe splanie z

> racji węższych opon.

> 195/60/15 - jw + wyższy profil (mniejsza podatność na uszkodzenia opon i felg)

> Ja się jeszcze zastanawiam nad 205/55/15 ze względu na minimalnie większą srednicę (oryginalne

> wyglądają na trochę za małe do lacka) oraz szerokość pasującą idealnie do moich alu 6.5".

No, to chyba przedstawiłeś wszystkie racje claps.gif. Rozważając sprawę wymiany nie brałem pod uwagę założenia opon 185, bo wydawało mi sie, że węższych opon raczej nie należy zakładać, zwłaszcza przy zmianie profilu 55 na 60. Ale skoro piszesz, że to "prawie idealny zamiennik", to wezme je pod uwagę. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Pozdrawiam.

kwa

Napisano

> "Zieloni" pewnie dodadzą jeszcze niższe splanie

Ale co z trzymaniem przy dynamicznej jeździe na zakrętach ? W końcu to 1 cm mniej ?

Napisano

> Ale co z trzymaniem przy dynamicznej jeździe na zakrętach ? W końcu to 1 cm mniej ?

Ja przeszedlem z 195/50/15 na 185/60/15 i trzymanie o ktore pytasz sie pogorszylo, ale ze autem po torze nie jezdze to sie tym nie przejalem, za to o wiele latwiej na budowe dojechac i zeby na przejazdach kolejowych nie dzwonia (ale ja wole kanapowozy).

Napisano

> A co przemawia za każdym z rozmiarów?

> kwa

185/60 jest dobrym zamiennikiem fabrycznych 195/55 - tylko 1% różnicy w średnicy.

Z tym, że ja wolałbym pozostać przy ciut szerszych 195 ze względu na lepsze prowadzenie i alusy 6,5" szerokie. Więc w takim przypadku rozsądnie jest założyć 195/60 - też są zamiennikiem, tyle, że mają ponad 3% różnicy w średnicy w stosunku do opon fabrycznych.

Napisano

> 195/60/15 - jw + wyższy profil (mniejsza podatność na uszkodzenia opon i felg)

> Ja się jeszcze zastanawiam nad 205/55/15 ze względu na minimalnie większą srednicę (oryginalne

> wyglądają na trochę za małe do lacka) oraz szerokość pasującą idealnie do moich alu 6.5".

Ja mam 195 na felgach 6,5" i opona lekko wystaje poza obrys felgi, więc minimalizuje jeszcze ryzyko uszkodzenia felgi. ok.gif

Napisano
  • Autor

Znalazłem 4 sztuki z wysyłką A.Drajwów za 982,44 zł, to zamówiłem- zobaczymy kiedy przyjdą.

Dzięki za zainteresowanie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.